En uke uten bredbånd er en nyttig påminnelse om hvordan ting var den gang alle hjemmesurfere brant tellerskritt på snegletreige modemforbindelser. Den viktigste konsekvensen av mitt midlertidige flæsjbækk til 1990-tallet er at jeg ikke lenger blogger hjemmefra om jeg kan unngå det. Denne postingen er f.eks. skrevet på min fars PC, som har ADSL.
Det understreker et poeng jeg var inne på i et tidligere innlegg: Nettsurfing til flat takst er en viktig forutsetning for bloggens slentrende form, med innlegg som gjerne tar utgangspunkt i noe forfatteren tilfeldigvis kom over. Et godt engelsk nøkkelord i denne forbindelsen (uten norsk motstykke, dessverre) er serendipity, som nærmest betyr “heldig slumpetreff”.
ADSL/kabel gir roen som trengs for å oppleve heldige slumpetreff, i tillegg til at man slipper å bekymre seg om kostnadene når man skriver med vevbaserte publiseringsverktøy, leser og kommenterer andres blogger, klikker på alle interessante pekere osv. Det er derfor ingen tilfeldighet at bloggfenomenet først ble stort i USA, hvor lokalsamtaler har vært gratis eller kostet ett tellerskritt i årevis.
Ideen om at teknologiske rammebetingelser former vårt forhold til nye medier er verken oppsiktsvekkende eller original. Men den gjør det mulig å kaste et blikk inn i fremtiden. Det er for eksempel lett å tenke seg at blogging vil øke i popularitet, i takt med at flere hjemmebrukere kobler seg til via bredbånd. Og det er mulig å se for seg fremveksten en helt ny bloggenre hvis/når trådløst bredbånd via mobiltelefon og bærbare blir normen, slik teleselskapene håper og tror.
Interessante ting kan skje med bloggformen når bloggere forlater skrivebordet og går ut i verden med sine kameratelefoner. Kan hende blir innleggene mer spontane (og tilsvarende mindre reflekterende) når bloggere flest skriver i sanntid? Fremtidens mobilblogger blir sannsynligvis rikere på multimedialt innhold når bloggere flest blir vloggere (videobloggere). Det vil i så fall føre til at vi får langt flere nyhetsinnslag basert på bloggpostinger – begrepet “we media” får en helt annen betydning når alle mobiltelefoner har et innebygd videokamera.
06/05/2003 at 22:13
Hei Erik!
Takk for sist!
Har vært innom websiden din tidligere, da det var snakk om å engasjere deg i forbindelse med et samisk seminar, dette er jo blitt en flott webside!
Det er fortsatt aktuelt, at du skal få deg en tur opp hit til Tysfjord, jeg tar kontakt når dette er aktuelt.
Vel, blogging…
Et spennende fenomen, skal sjekke ut Movable Type, men installasjonsrutinen ser fryktinngytende ut 🙂
Vi har i ca. to år skrevet undervisningslogg i ClassFronter, aksessbegrenset, i forbindelse med at vi driver fjernundervisning i samisk språk via videokonferanse. Har syslet litt med tanken om å ha en logg tilgjenglig for publikum, slik at man kunne dele erfaringer innen pedagogikk, metodikk og teknologi!
Vel, vi får se om jeg får til Movable Type 🙂
22/11/2003 at 06:21
Eirik fabulerte:
> Og det er mulig å se for seg fremveksten en helt ny bloggenre hvis/når trådløst bredbånd via mobiltelefon og bærbare blir normen, slik teleselskapene håper og tror.
Sant nok, men jeg antar du her implisitt tenkte på *flat-takst* mobil-bredbånd, ikke sant? Og da kan det jo hende at siste del av setningen bryter sammen (dvs det som teleselskapene “håper og tror”)? :)))
PS Er preget av forholdet til et norsk ovstort teleselskap…
OT (off-topic): satte jeg rekord i blogg-kommentering-lengst-tid-etter-opprinnelig-posting nå? 🙂
22/11/2003 at 08:57
Tror du har satt rekorden, og i så fall har du en tittel å smykke deg med! Hva angår potensialet for mobilt Internett, vil jeg tippe at man etterhvert lander på en løsning som minner om den raskeste Telenor ADSL-vabrianten: flat takst opptil et realistisk nivå, og betaling for nedlasting over dette. Flat takst uansett forbruk er neppe realistisk på lang sikt, med tanke på alle de snasne gigabytefilene som ligger der ute. 🙂