Om Eirik Newth

Eirik Newth (f. 1964) er utdannet cand. scient med hovedfag i teoretisk astrofysikk. Siden 1990 har han arbeidet på heltid som frilans forfatter og formidler av naturvitenskap for et bredt publikum. Eirik Newth har skrevet tusenvis av blogginnlegg, hundrevis av artikler samt utgitt 22 bøker, som tilsammen er utkommet på 19 språk. Han har vært spaltist i VG; Aftenposten, =Oslo og Mandag morgen, var programleder for radioprogrammet Superstreng på Kanal24, og brukes ofte som kommentator i radio og TV i spørsmål som angår fremtidsforskning, populærvitenskap og formidlings- og publiseringsspørsmål.

I tillegg er Newth en ivrig tilhenger av alt som har med åpent innhold og web 2.0 å gjøre: Han liker Linux, støtter Wikipedia, har en weblogg på newth.net/eirik, legger ut bilder på Flickr og er på Twitter og Google Plus. Han er gift og bosatt på Tøyen i Oslo, sammen med sin sønn og kattene Ada og Linus (oppkalt etter Ada Lovelace og Linus Torvalds, naturligvis).

Etter 2000 har stadig mer av Newths tid gått med til å tenke på og arbeide med fremtiden som tema. Han foreleser og skriver om fremtidens utfordringer og muligheter for et bredt publikum (fra Statoil og Forsvaret til skoleklasser og eldresentre). For øyeblikket deler han hus med to roboter, syns i bunn og grunn at det er én for lite og drømmer om et dronefly.

En fullstendig CV finnes her.

Pressebilder
Fotografen skal alltid krediteres når et bilde brukes.

 

Klikk for å laste ned
Fotograf: Jon Michael for Gyldendal Barn og Ungdom
Dimensjoner: 942 x 1332 billedpunkter

Klikk for å laste ned
Fotograf: Jorunn Danielsen Newth
Dimensjoner: 3456 x 2304 billedpunkter

Klikk for å laste ned
Fotograf: Eirik Newth (selvportrett i infrarødt)
Dimensjoner: 1715 x 1829 billedpunkter

11 kommentarer

 1. […] dag man får sjansen til å gå ut i kamp mot en skrivende/dansende/stjernelesende/radiomann av en astrofysiker. Og det er heller ikke hver dag at jeg kan si at jeg er overbevist om mine mikroskopiske sjanser […]

 2. […] er biblioteket i 2019? Eirik Newth er ein ivrig bibliotekdebattant, og har mellom anna sete i styret i Norsk bibliotekforening i fire […]

 3. […] vil inneholde spennendre foredragsholdere og forskjellige stands. Det første foredraget blir ved Eirik Newth, kjent som astrofysiker, teknologivisjonær og sprek danser fra TV2s “Skal vi danse”. […]

 4. […] vil inneholde spennendre foredragsholdere og forskjellige stands.  den første med Eirik Newth, kjent som astrofysiker, teknologivisjonær og sprek danser fra TV2s “Skal vi danse”. […]

 5. Jan Mesicek says:

  Hei – sjekket du ut vår løsning? Vi har ditsjet Bokskya (extreme priser!), og ville heller ha direkte kontakt med leserne og opparbeide oss kunnskap og erfaring med neste generasjons bøker selv. Fra dag en. Vi legger ut nye bøker hver uke til kr 49,- på lillemaane.no

  Vi er jo et veldig lite forlag, men har likevel godbiter som David Lynch, Ayn Rand, Stefan Einhorn og annet på listen, vi har fått endel gode tilbakemeldinger på tilbudet vårt.

  Vil svært gjerne høre hva du synes.

  Beste hilsen Jan Mesicek, forlagssjef

 6. Hei! Jeg plukket opp ditt innlegg “Ferdig med Facebook” via en artikkel på morgenbladet.no. Linken til, og kommentaren ‘og er selvsagt på Facebook..’ med link til en utilgjengelig profil er fortsatt på denne siden =)

  MVH
  Helge Berland

 7. Eirik says:

  @Helge: Takk for påpekningen – er nå rettet.

 8. […] er ingen innovatør eller entusiast slik jeg oppfatter både Eirik Newth og Cecilie Staude, så hva med meg? Det er ganske overveldende, og kompleksiteten er så stor at […]

 9. Harald Syverud says:

  Hei. Ang. din artikkel om profetier i VG Helg – du har uteglemt gammaglimt. Men dette er jo en trussel vi ikke kan beskytte oss mot, og heller ikke få noen forvarsel om. Men jeg kunne ønske meg hva du mener om denne trusselen.

  Også megavulkaner (Yellowstone, lake Taupo i NZ) er trusler, men kan heller ikke her beskytte oss.

  Og ditt veddemål om hver tiende krone: Du løper jo ingen risiko, i og med at hvis jorden går under – hvem skulle innkoassere gevinsten? :=)

  Jeg er ingen fagmann innen ditt fag, men er veldig nysgjerrig!

  mvh Harald Syverud
  Notodden

  (Prøvde å sende til eirik.newth@vg.no, men fikk posten i retur.)

 10. Eirik says:

  @Harald: Innenfor rammen av min VG-spalte (4000 tegn) nevnte jeg de vanligste katastrofemodellene i forbindelse med 2012-profetiene. Men sleng gjerne på gammaglimt (som er en uhyre liten trussel, gitt at det ikke finnes noen sikre eksempler på at dette har rammet Jorda i løpet av livets 4 milliarder år lange historie) og supervulkan (som er mye, mye mer sannsynlig og likevel ingen stor trussel). Mitt veddemål står uansett, for det jeg skrev til VG var jo faktisk dette:

  “Hermed utfordrer jeg alle dem som sprer 2012-spådommer med følgende veddemål: Jeg er villig til å vedde hver tiende krone jeg tjener i år på at vitenskapen får rett denne gangen også. Å vedde mot verdens undergang gir liten mening, derfor senker jeg kravene betraktelig. Hvis mer enn én prosent av Jordas befolkning skades eller verre på grunn av en maya-katastrofe den 21. desember, går en stor sum til Leger uten Grenser (som garantert vil trenge dem da).”

  Her kan altså opptil 99% overleve en katastrofe – og likevel betaler jeg ut beløpet. Kan vi være enige om at det i høyeste grad er mulig at noen er igjen til å inkassere gevinsten? ;)

 11. Helge Rustand says:

  Hei folkens!
  Spørsmål: Hvis man tar en romheis til geostasjonær bane med en aksellerasjon på 1G (1 1/2 G de første mila) hvor lang reisetid?

Legg inn kommentar

Vis folkeskikk, vær relevant. Din ytringsfrihet er ikke min publikasjonsplikt.