Nylig fikk jeg følgende epost fra Waterstones.co.uk, som jeg har kjøpt flere ebøker fra til Sony Reader-lesebrett:
Dear Customer,
We see from our records that you have previously purchased an eBook from Waterstones.com whilst having a registered address outside of the UK and Ireland.
We regret that with immediate effect, we are no longer able to sell eBooks to customers placing an order from anywhere outside of the UK and Ireland. We have had to take this action to comply with the legal demands of publishers regarding the territories into which we can sell eBooks.
Please accept our sincere apologies for any inconvenience that this may cause. Please note: Your previously purchased eBooks are not affected by this and will still be available in your ‘Digital order history’ in your online account.
Kind regards,
Waterstones.com Customer Service
Jeg har i grunnen gått og ventet på at dette ville hende. Normalen er at et forlag sammen med retten til å utgi en forfatter i et gitt land, også får retten til å selge boka til utlandet. Om et engelsk forlag for eksempel kommer til at internasjonalt eboksalg undergraver markedet for oversatte utgaver av forlagets bøker, så kan de altså si stopp.
Når folk beklager seg over at Kindle Store er langt større om du er amerikaner, og at nordmenn ikke kan kjøpe fra Barnes & Noble eller Sony Reader Store uten å installere programvare som trikser med IP-adressen, henviser jeg til forlagene. Ebokhandlene har all mulig interesse av å selge ebøker til kunder i så mange land som mulig. Endel forlag mener de ikke har det, tydeligvis.
For ebokkjøperne er dette et tilbakeslag, da Waterstones var en av fåtall ebokhandlere som solgte EPUB-formaterte ebøker til norske kunder uten regionale dikkedarer. Man kan se det som nok et argument for å kjøpe Kindle, om ikke det hadde vært for at nøyaktig det samme kan skje med ditt kundeforhold der. Amazon har kranglet med forlag før og kan gjøre det igjen, alternativt kan utestenging av nordmenn bli resultatet av worst-case-scenariet for innføring av moms på ebøker.
Først og fremst er denne saken en påminnelse om hvor umodent ebokmarkedet fremdeles er. Verken filstandarder, DRM-standarder eller kundeforhold kan betraktes som etablerte slik situasjonen er idag, og du løper faktisk en viss risiko for å bli sittende med et verdiløst lesebrett med utdaterte filer om fem år (som eier av en Rocket Ebook vet jeg hva jeg snakker om). Det er noe det er verdt å ha i bakhodet før du kjøper ditt første lesebrett.
03/11/2010 at 10:32
Dette er virkelig en håpløs situasjon. Når forlagene på denne måten prøver å rygge inn i fremtiden skaper de bare dårlige opplevelser for oss som kjøpere. Ingen god måte å drive business på.
03/11/2010 at 10:38
@Karen Marie: Helt klart ikke. Og her er det viktig å henge bjellen på riktig katt, som du gjør. Det er forlagene som gjør disse valgene, mens det gjerne er ebokhandlene som tar støyten fra kundene.
03/11/2010 at 10:54
Jeg sendte spørsmål på twitter til Datatilsynsdirektør Thon om det var ulovlig å oppgi falsk identitet for å kunne kjøpe elektroniske produkter som har kunstige geografiske hindringer. Hvis kjøpet medfører moms (fra 2011) er det leverandørs ansvar å rapportere at kjøper kommer fra Norge. Falsk ID er jo vanligvis et problem folk benytter seg av med skumle hensikter for å tilegne seg et gode de ikke har rett til, men hva om en er tvunget til å oppgi feil hjemland og navn for å kjøpe et fullt lovlig produkt?
How do we solve a problem like geographic restrictions ?
http://dearauthor.com/wordpress/2010/10/31/how-do-we-solve-a-problem-like-geographic-restrictions/
03/11/2010 at 11:00
Det er noe trist med det hele. Det samme skjer jo for eksempel hos Apple som ikke selger filmer og tv-serier i Norge.
Mitt syn er at man kan ikke nekte folk å kjøpe lovlige varer, og så klage på at man skaffer seg varene ulovlig. Tiden hvor det er greit å diskriminere folk fra hvor de bor bør være over. Det er ugreit om man, som i gamle dager, skrive ‘ikke nordlenning’ i hybelannonsen. ‘Ikke nordmann’ burde være like ugreit. Det burde bransjene, og myndighetene, innse. Bransjen kan gjemme seg bak ‘rettigheter’, men det burde ikke myndighetene la dem gjøre. Man har fri flyt av varer og tjenester innen EØS. Det bør også gjelde åndsverk. Punktum.
03/11/2010 at 15:21
Jeg fikk den samme mailen fra Waterstones og nå begynner det å bli så vanskelig å få tak i epub-bøker til min Sony eReader at jeg alvorlig begynner å lure på om jeg skal kjøpe en Kindle.
Mitt største problem er å finne rett bok til rett pris og deretter få lastet den ned fra en bokhandler-site jeg føler er seriøs nok, noe som nå blir en enda mer tidkrevende prosess..
Det er trist at bokbransjen selv står i veien for at ebøker skal nå ut til alle.
03/11/2010 at 16:08
For en tid tilbake kjøpte jeg et Sony lesebrett (PRS-300, eller noe sånt). Inntil nylig har jeg ikke brukt lesebrettet noe særlig (kun sporadisk testing med pdf-dokumenter, uten at det ga mersmak). Grunnen til lite bruk har vært den vanskelige tilgangen til ebøker. For noen dager siden kjøpte jeg min første ebok fra sony bookstore, og da ble leseopplevelsen en helt annen. Lesebrettet er et helt genialt produkt for lesing av tilrettelagte bøker.
Det er for meg uforståelig at bokbransjen i Norge foreløpig sitter helt på sidelinjen i dette markedet. Norske ebøker skal man ikke få kjøpe, men lydbøker som ser ut som små kassetter kan man kjøpe. Det er noe bakstreversk over det hele. Hvorfor er bokbransjen så redd for å se mulighetene som ligger i ny teknologi?
03/11/2010 at 17:32
Ja, det er en trist utvikling du antyder, Eirik. Etter at jeg har blitt vant til det enorme utvalget på Amazon så merker jeg at det er irriterende når noe mangler, som for eksempel bøkene til Bill Bryson eller noen av Thomas Friedmans bøker. Det vil si de er der, men det står at de er utilgjengelige for oss i Europa. Et ytterligere tilbakeskritt på dette området når vi har blitt vant til så stor tilgjengelighet ville være tragisk. AT det blir som film og TV-bransjen som ikke vil gi tilgang til video på Hulu og iTunes. Men forhåpentligvis er det slik med bøker at tannkremen ikke kan puttes tilbake på tuben når den først er ute.
03/11/2010 at 21:21
Jeg fikk også (natulig nok) samme mail fra Waterstones og har også sett at andre bokhandlere strammer inn, men ikke like hardt.
Det interessante nå for oss med Sony lesebrett er jo at disse så vidt jeg har forstått vil selges i Norge offisielt av Sony. Noen som vet om Sony da har åpnet/vil åpne sin bokhandel for Norge? Det burde jo være en naturlig konskevens, men man vet jo aldri.
03/11/2010 at 22:36
Jeg har foreløpig ikke fått noen sånn beskjed fra ebooks.com. Jeg håper det betyr at de ikke har sånne problemer med forleggerne – ennå.
04/11/2010 at 14:48
Det som er litt interessant er at dette problemet ikke eksisterer med trykte bøker. Selv om det også der er avtaler om hvem som har lov til å publisere hvor så kan jeg, så vidt jeg vet, kjøpe boken fra hvilken som helst nettbokhandel jeg ønsker. Det er med andre ord ikke “tvunget” til å sjekke hvor jeg bor når jeg bestiller en pbok.
04/11/2010 at 16:34
Det triste er at det slett ikke er vanskelig å finne bøker i piratmarkedet. Selv mener jeg og har alltid ment at piratanskaffelser av bøker spesielt, er en uting fordi en forfatter kun får penger gjennom boksalg og ikke kan basere seg på andre inntekter, som f.eks. musikere. Jeg bruker derfor min Amazon-konto flittig og betaler for det jeg leser.
Skulle den situasjon oppstå at jeg ikke lenger kan handle via Amazon til min Kindle, så kan jeg faktisk ikke se problemet med å tilegne meg “piratvare”. Etter min logikk er det da heller ikke lenger snakk om piratvare fordi ingen kan tjene penger på meg uansett. Verken forfattere, forlag eller bokhandlere kan påstå at de har tapt ei eneste kroner på at jeg da setter igang med å laste ned bøker. Som sagt er tilgangen god for slike bøker og programvare for å konvertere bøkene til egnet format finnes også.
Inntil en slik situasjon måtte oppstå, kjøper jeg mine bøker fra Amazon og er fornøyd med det. Det forlagene og forhandlere må være klar over er at det kommer til å danne seg en holdning til kjøp (eller fravær av betalingsvilje), som kan være vanskelig å bli kvitt når den dagen kommer at de faktisk vil tilby det folk ønsker seg.
Det er merkelig hvor opptatt forlagene er av penger, men samtidig påfører seg gigant-tap ved å legge ballen på straffemerket.
05/11/2010 at 09:53
@ang. henge bjellen på riktig katt: Selvsagt er det forlagene som er “skurkene” her, men likevel har jeg ikke fått samme mail fra feks ebooks.com, selv om også der en del bøker er forbeholdt til visse geografiske områder. Har det noe å gjøre med forhandlingsposisjon de enkelte bokhandlerne har vis-a-vis forlag?
@sungame: ebooks.com har ikke sendt ut en slik epost, selv om mange titler der ser ut til å være bare tilgjengelig til folk som bor i USA/Canada.
05/11/2010 at 10:07
@Paul: Jeg var ikke klar over at amazon har samme begrensninger for Kindle? Jeg ser forøvrig ingen steder at B Bryson ikke er tilgjengelig til oss?? Det står der “includes international wireless delivery via Amazon Whispernet”….?
05/11/2010 at 11:32
@Harald: Veldig bra tiltak! Kan du gi beskjed om du får svar fra tilsynet?
@Tine: Ditt dilemma er velkjent, og Amazons internasjonale lansering var et hardt slag mot Sonys lesebrettsatsing (i den grad den fantes) i Europa. Bare vit at du neppe får kjøpt norske bøker til Kindle, om det er det du velger å gå for.
@Svein: Interessant det du sier om offisiell Sony-støtte. Har du en peker til det? Det ville jo underlette lanseringen av ebøker i Norge (som vil fungere på Sony-brett, men ikke på Kindle) sterkt.
@ftw: Du har helt rett. Jeg har til gode å se noen som klarer å forsvare dette som en fornuftig, enn si logisk konsistent strategi. Mye av det vi ser idag er resultatet av aktører som famler seg fram i et marked de tradisjonelt har hatt veldig liten kunnskap om.
@Flibustier: Jeg tror mange vil gjøre som deg om forlagene roter dette til ytterligere.
@Gert: Hos meg er kun tre Bill Bryson-bøker tilgjengelige, ingen av dem blant hans kjente. Jeg opplever stadig å ikke få tak i bøker på Kindle, og anslaget går vel ut på at mens amerikanske brukere har tilgang til rundt 700 000 kjøpebøker vil norske brukere et par hundre tusen færre.
05/11/2010 at 21:39
@Eirik: Jeg så nyhet om Sony-lansering i Norge på minst to nettsteder. Det ene var harwdware.no:
http://www.hardware.no/artikler/to_lesebrett_fra_sony/78761
Det andre husker jeg ikke, dessverre fant jeg ikke noe link til pressemelding el.l noe sted og journalisten på hw.no så ikke ut til å kjenne produktene, han hadde blant annet link til gamle versjoner i artikkelen.
Kilde står som Sony, men uten link.
07/11/2010 at 16:22
@Gert: Jeg opplever samme situasjon når det gjelder Bill Brysons bøker som Eirik beskriver over. Bare et par-tre bøker (blant annet en ordbok og en bok han har skrevet forordet til om engelske ikoner) er tilgjengelige for Kindle, de andre ligger der, men det kommer opp en grønn firkant der bestillingsknappen pleier å være der det står at de er utilgjengelige i Europa. Det er neppe Amazon som er skyld i dette, så det må jo være forlaget. Men jeg sliter veldig med å se hvilken interesse forlaget har i å gjøre det slik når de først satser på salg av ebøker i det amerikanske markedet.
07/11/2010 at 16:46
@Paul: Vet det er en fattig trøst, men brukere av andre lesebrett har det for øyeblikket mye verre. Jamfør min siste posting om Sony Reader, en utmerket teknologisk plattform som hemmes kraftig av at det er så vanskelig å få tak i lovlige bøker. Om vi virkelig får en bølge av piratkopiering, slik Adrian Hon i Daily Telegraph spår, er det økende (sic!) kaoset på tilgjengelighetssiden en utvilsom drivkraft. Jeg testet det nettopp selv, og mannen har rett: det er begynt å bli veldig lett å få tak i bestselgere ved å legge fex “epub” og “torrent” til et tittelsøk.
07/11/2010 at 17:35
@Eirk: Takk for tips. Fascinerende fyr. Og veldig interessant artikkel. Jeg ante ikke at det var kommet så langt når det gjelder tilgang til piratkopier av bøker. Men han har sannsynligvis rett. I dag har rundt 40 000 i Norge iPad allerede før den er i salg. De nye Sony-leserne ser lekre ut. Og Samsung Galaxy Tab og andre Androidbaserte brett vil bre om seg raskt. Hvis man ikke får tak i bøker på lovlig vis i det hele tatt, hva gjør man da? Ikke særlig vanskelig å gjette.
08/11/2010 at 03:03
Siden Tore Pedersen nevner lydbøker vil jeg for ordens skyld svare at: selv om Lydbokforlaget har lansert lydbøker på lukkede digikort, synes jeg ikke situasjonen er håpløs. Så godt som alle norske lydforlag (også Lydbokforlaget) tilbyr lydbøker som nedlastbar MP3, og har gjort dette nå i flere år. Cappelen Damm har som en slags fysisk parallell til MP3-filsalg også utgitt lydbøker på MP3-CD, som en pocket-versjon av vanlig CD.
I løpet av nær fremtid lanseres også Ordflyt, som er en nedlastnings- og streamingtjeneste for lydbøker, bygget på Wimp.
Jeg skal ikke snakke for resten av bransjen, men jeg ville tro at forlag som er opptatt av brukervennlig distribusjon av lydbøker også vil være like opptatt av tilsvarende rundt ebøker.
Mvh Håkon Havik (som for ordens skyld ikke utgir digikort)
Cappelen Damm
08/11/2010 at 14:06
Jeg kjøpte Kindle-versjonen av “A Short History of Nearly Everything” av Bill Bryson for noen måneder siden via Amazon.com. Ser nå at den er fjernet. Det bedrives tydeligvis innskrenking der i gården også..
08/11/2010 at 14:19
@Tormod: Hva betyr det rent praktisk? Har de slettet boka på din Kindle, eller fratatt deg muligheten til synke boka du kjøpte til nye dingser?
08/11/2010 at 16:00
Har følelsen av at jeg kommer til å lese flere klassikere (fra http://www.gutenberg.org/) nå som jeg har anskaffet Kindle…
08/11/2010 at 20:03
@Magnus: Ja, dessverre hadde jeg nær sagt. Intet i veien for å lese klassikere, og jeg kom meg gjennom alt fra Dante til “Anne of Green Gables” i min tidlige ebokfase. Men vankelmodige forleggere skal selvsagt ikke være årsaken til at vi ender opp der.
16/11/2010 at 11:10
Svaret på mitt spørsmål om hvorfor Amazon ikke selger Kindlebøker i Norge finner jeg kanskje i denne tråden. Det må opplagt ha med rettigheter å gjøre, men jeg kan ikke se at forlagene har et annet rasjonale enn Amazon. Begge har all interesse av at jeg kjøper boka – at ebøker stjeler salg fra pbøker er opplagt. Men da må de la være å utgi ebøker. Det stjeler mer av salget innenfor enn utenfor England. Dessuten er noen av de bøkene jeg vil kjøpe, eldre, erkeengelske bøker som knapt har et marked utenfor UK.
Slike hindre fører opplagt til piratkjøp – jeg merker at jeg blir forferdelig irritert når jeg får beskjed om at jeg ikke får kjøpe boka.
Denne artikkelen tror jeg sier mye riktig om hvordan salget av ebøker og annet vil bli i nær fremtid.
http://feedproxy.google.com/~r/monday-note/~3/ZRkJ-9DwGFM/