Der Spiegel har en interessant artikkel om forskjellene på det amerikanske og tyske ebokmarkedet. Mens 104 av de siste 112 bestselgerne på New York Times’ liste er lansert som ebøker til bl.a. Kindle i USA, finnes knapt tyske bøker tilgjengelig for Sony Reader (den mest solgte leseplaten i Tyskland).
En studie utført av markedsanalysebyrået GfK tyder på at det bare ble solgt 65 000 ebøker i hele Tyskland i første halvår av 2009. Sammenlign dette med anslaget som tyder på at Kindle-kunder kjøper 600 000 ebøker i uka, og man skjønner at noe alvorlig er på ferde: kontinentets ledende teknologi- og boknasjon har så langt vendt ryggen til leseplaten og eboka.
Det er flere årsaker til dette, men Spiegel mener at tysk prispolitikk er den viktigste. I Tyskland har man en lovbestemt fastpris på bøker som innebærer at det ikke er tillatt å selge ebøker til redusert pris fra dag én. Først når billigutgaven kommer – normalt to år etter den innbundne utgaven – vil forlag kunne lansere ebøker til samme pris som billigboka.
19/10/2009 at 14:36
Din føljetong her på bloggen om ebøker, lesebrett og nasjonale særegenheter er veldig spennende å følge. Ser at Barnes and Noble også er på banen med bøker som kan lastes ned til iPhone og PC (og kommer med eget lesebrett i morgen?), også der nye bøker til fornuftige priser. Rundt ti dollar for bestselgerne, som Dan Brown og Malcolm Gladwell
Kanskje bare USA og UK finner ut av dette med e-forretningsmodellene og nå blir verdens bok- og avisland, men med moderne teknologi. Mens alle andre sitter fast i det Clayton Christensen kaller “cramming”, at du på en måte velger morgendagens teknologi, men prøver å stappe den inn i dagens verdikjeder og forretningsmodeller. Det går like galt hver gang noen prøver.
19/10/2009 at 15:50
@Paul: Christensen har et veldig interessant poeng, som fort kan bli relevant i Norge. Nå skal man ikke undervurdere europeiske myndigheters vilje til å utvide litteraturpolitikken til å omfatte det digitale feltet, men så langt har de rødgrønne vært svært passive. Ingen respons på opposisjonens krav om fjerning av ebokmoms, intet om ebøker i Kulturløftet II og ingen avklaring i fildelingsspørsmålet.
Dermed er initiativet i ganske enestående grad (for norsk bokbransje) overlatt til de private aktørene selv. Ryktene vil ha det til at Bokdatabasen, som skal bli forlagenes svar på Amazon i Norge, kommer til å lansere et utvalg av titler rett utpå nyåret. La oss håpe det. La oss også håpe at Sonys neste leseplate (PRS-900) kan laste ned trådløst fra valgfrie ebokhandlere, slik at jeg endelig kan kjøpe Roy Jacobsens siste slik seg hør og bør i vårt århundre.
19/10/2009 at 17:19
Kom over en artikkel om skrevet av Clayton Christensen om “cramming”. Mye teori her om assymetrisk motivasjon, men jeg tror kanskje noe av dette er relevant for det som skjer i bokbransjen nå: http://hbswk.hbs.edu/item/4353.html
20/10/2009 at 14:06
Eirik; jeg har gjennom de siste årene spurt de fleste jeg kjenner om de leser e-bøker. Noen svarer at de ikke er interessert i elektronikk, “men leser skjønnliteratur i stedet”. Svar som dette tror jeg typisk speiler et av de største problemene, nemlig at Hvermansen muligens ikke en gang er klar over hva en e-bok er for noe rart. Resten av de jeg har spurt har svart, og svarer fremdeles, noe slikt som at det er for kronglete å lese bøker på mobiltelefon. Er det muligens samme årsaker som gjør det tyske e-bokmarkedet like lunkent (jeg har ikke lest denne rapporten)?
Akkurat hva er det som gjør e-bøker så (åpenbart) enormt mye mer attraktivt for amerikanere? Jeg regner med at tallene for Kindle-relatert e-bokomsetning i all hovedsak er generert i det amerikanske markedet. Enn så lenge, i alle fall.
21/10/2009 at 15:57
Morten – jeg tror mye av grunnen ligger i at Kindle i USA gjør det _enkelt_ å kjøpe e-bøker. Amazon har gjort det enkelt, rimelig og visuelt tiltalende å kjøpe e-bøker. Det vil si at de fanger opp mange kjøpegrupper.
Jeg skjønner veldig godt at e-bøker ikke har den helt store utbredelsen i Norge ennå. Det finnes dårlig med norske e-bøker, man må gjøre en del krumspring for å få tilgang til flere større, utenlandske nettbutikker og det er generelt et slit å finne fram til hvilken butikk som selger hva, til hvilke land og til rimeligste pris. Og det finnes jo ingen butikker som lar deg sammenligne og prøve tilgjengelige brett under ett så du kan gjøre deg opp en mening om de forskjellige modellene.
24/10/2009 at 20:34
Niki; jeg tror du er inne på kjernen i problemet, men akkurat hva forhindrer norske aktører å gjøre det samme? Jeg har kjøpt e-bøker i en årrekke, men hadde jeg kun lest norsk, ville det aldri skjedd. Jeg tror det største problemet er at bransjen i Norge ikke har informert tilstrekkelig at e-bokteknologien er tilgjengelig. Amerikanerne har holdt på i omlag 10 år. Hvorfor norske forlag fremdeles står på stedet hvil (mer eller mindre), må derfor skyldes enten uvitenhet, ignoranse eller en eller annen merkelig tro på at annerledeslandet Norge også klarer å være annerledes også på dette, og fortsette å lese papirbøker i uoverskuelig femtid mens resten av verden raser videre.
Det er dyrt og ikke særlig smart å kjøre etter toget med drosje når man i stedet kan møte opp på platformen i tide.