Som tidligere påpekt i denne bloggen, er hovedproblemet med å kjøpe leseplate i Norge mangelen på store ebokhandler som kan selge til Norge. De mange hundre tusen Kindle-titlene på Amazon er utilgjengelige for oss fordi leseplaten ikke selges til utlandet, og mange ebokhandlere er bundet av regionale kontrakter som gjør det ulovlig å selge til kunder utenfor USA og Canada.
Nedenfor følger en foreløpig liste over ebokhandlere som leverer til Norge, samt et utvalg av erfaringer brukerne har gjort med ebokhandlerne (ikke overraskende ser det ut til at DRM-beskyttelsen gir endel teknisk hodebry). Bokhandlerlisten og erfaringene er ikke fullstendige, imidlertid. Legg inn dine tips, så oppdaterer jeg fortløpende!
Noen store ebokhandlere:
- digitalbok.no: Begrenset utvalg fra av nyere norske titler, hovedsaklig fra forlaget CappelenDamm.
- eBooks.com: Med 168 000 titler er den den nest største etter Amazon. Stort formatutvalg, mange av bøkene kan kjøpes fra Norge.
- Fictionwise: Mange av titlene kan kjøpes fra Norge.
- Kobobooks: Mange av titlene skal kunne kjøpes fra Norge.
- Mobipocket.com: Selger hovedsaklig til mobiltelefoner, mange titler kan kjøpes fra Norge.
- Sony eBook Store: Selger kun til Sony Reader-serien, krever Windows-programvare, kun tilgjengelig for kunder i USA og Canada (se nedenfor, dog).
- Waterstones.com: Selger til Sony Reader-serien.
Noen erfaringer:
Rudolfsen: Jeg har selv kjøpt flere ebøker fra Waterstones, som jeg har lest på min prs-700. Det fungerer fint, bortsett fra noe trøbbel med DRM. […] Jeg lastet ned Adobe Digital Editions som en må for å autentisere leseplaten. På det tidspunktet så var ikke serveren til AdobeID oppe, så jeg fikk ikke autentisert Digital Editions, som en også må. Når jeg da kjøpte en bok med DRM fra Waterstones og åpnet denne på en uautentisert Digital Editions, så blir denne låst til maskinen. Da jeg i etterkant fikk autentisert så, ble det krøll. Boken lot seg ikke åpne, og 3 telefoner til Waterstones senere + Adobe forums ++ er jeg like langt. 1 stk lovlig betalt bok som er ubrukelig. (Fra kommentarfeltet i denne bloggen)
Reidar Bratsberg: Jeg har en Cybook, og finner at jeg leser ganske mye på den, selv om grensesnitt og software kunne vært mye mye bedre. Og Baen er en gullgruve… Vær imidlertid advart mot å kjøpe bøker i Mobipocket-format på digitalbok.no hvis du ikke er Windows-bruker. DRMen må “dekrypteres” på en Windows-maskin.
I slutten av januar skrev Digitalbok.no til meg at en løsning for andre skulle være oppe i løpet av en ukes tid. Jeg venter fortsatt, og nå svarer de ikke lenger på mail. Nå er jeg helt i stand til å få opp Mobipocket-programvaren i en virtuell Windows-maskin eller lignende, men jeg kjenner at det gidder jeg bare ikke. Hadde butikken informert om dette forholdet før jeg kjøpte, og jeg virkelig ville ha boka, kunne jeg kanskje gjort det.
Så, bortkastede penger… (Med mindre Visa kanskje vil tilbakeføre den transaksjonen…. Hmmm :-)). (Fra kommentarfeltet i denne bloggen)
Stig Ove Voll: [B]ruker et norsk MasterCard fra EnterCard Norge AS [mot Sony Ebook Store]. Fungerer som bare det. (Via Twitter)
21/04/2009 at 10:11
Har kjøpt direkte fra Harper-Collins forlag i USA og det gikk helt greit. Lastet ned og installert på iRex illiad med mobipocket på en windowsmaskin.
21/04/2009 at 10:18
Thomas: Det innebærer at man må ha Windows for å kjøpe fra Harper-Collins, altså?
21/04/2009 at 10:23
Litt usikker på om Windows er nødvendig. Skal sjekke når jeg kommer hjem og får testa på Mac:-)
21/04/2009 at 10:48
En erfaring til fra Digitalbok.no. Denne gang om PDF-formatene. I utgangspunktet foretrekker jeg noe tekstbasert som er skalerbart og som kan omformateres i leseren. Jeg kjøpte en norsk PDF-bok, og dette er jo enkle PDFer i A5 med liten marg og stor skrift. Skriften er ikke spesielt godt leselig heller hos meg, mye bruk av kursiv i en font med seriffer er ikke bra for lesebrett.
Dessverre er ombrekkingen full av feil, slik at man får nye avsnitt midt i teksten spredd gjennom hele boken. Antakeligvis er dette gjort automatisk, men forutsetningene om kildematerialet holder nok ikke mål.
Her har man gjort en ganske slurvete jobb, synes jeg. Forventer mer når jeg betaler nesten en hundrelapp for en PDF-fil. Man ville aldri sendt noe slikt til trykking.
21/04/2009 at 11:01
Jeg kjøpte først Cybook hos digitalbok.no, men returnerte denne pga dårlig PDF-håndtering. iRex iLiad er et helt annet produkt og fungerer tilfredsstillende godt til PDF-bruk. Prisen er selvfølgelig helt pervers – men noen må jo kjøpe produktene hvis produksjonskostnadene skal gå nedover… 😉
Jeg har ved flere anledninger blitt lovt lansering av både norsk skjønnlitteratur og akademisk litteratur hos digitalbok.no. Mine siste eposter er ikke besvart av Robertsen hos elittera, og jeg er svært skuffet over oppfølgingen. Følgelig har jeg ikke kjøpt noe der i fra – tilbudet er da heller ikke uimotståelig.
Jeg har kun lest noen få (engelske) romaner på min iLiad, kjøpt via ebooks.com.
Mitt primære bruksområde er faglitteratur, men fordi mine pensumbøker i psykologi ikke er tilgjengelig har jeg manuelt scannet disse til PDF-format. Dette er uproblematisk om man har tilgang til en rask og god arkmater. Så langt har de fleste bøkene vært paperback, og derfor synes jeg ikke det er noe problem å fjerne permene. Kostbare innbundne bøker er verre, men permene kan jo fjernes og limes på igjen hos profesjonelle.
Riktignok litt til siden for tema, men jeg vil oppfordre alle studenter og andre med store pensummengder til å vurdere en digitalisering av faglitteraturen sin. Å ha pensum på leseplate, laptop (tablet for min del) eller på nett er for meg blitt helt uvurderlig. Man kan åpenbart søke i bøkene, hente ut illustrasjoner/tabeller osv til private notater (er dette i en juridisk gråsone?), for ikke å tenke på hvor mange kilo man slipper å flytte på…
21/04/2009 at 11:36
Jeg må moderere kritikken min litt etter å ha kikket på fila på PCen. Det er slett ikke så mange ombrekkingsfeil som jeg opplevde da jeg leste den på leseplate, mye av det jeg oppfattet som ombrekkingsfeil var nok med vilje fra forfatteren, men funket bedre i bokformat.
Det fine med PDFene er at de er uten DRM (men ditt navn, adresse, epost og mobilnummer (!) står nederst på hver side i PDFen.
Interessant hva @Jørgen skriver om iRex og PDF-håndtering. Må få testet det ved anledning.
21/04/2009 at 11:41
> Det fine med PDFene er at de er uten DRM (men ditt navn, adresse, epost og
> mobilnummer (!) står nederst på hver side i PDFen.
Hoj, det var voldsomt til persondata. Med tanke på at filer kan komme på avveie på så mange måter (tyveri, viderespredning av en venn du har gitt den lovlig til osv) ville jeg ha foretrukket en løsning som ivaretok personvernet noe bedre. Det ville jo ikke være vanskelig for forlaget å generere en kjøpskode som ikke er umiddelbart leselig for uvedkommende, men som likevel er lett å spore tilbake til kjøperen i tilfelle ulovlig spredning.
21/04/2009 at 11:50
>ville jeg ha foretrukket en løsning som ivaretok personvernet
>noe bedre. Det ville jo ikke være vanskelig for forlaget å
>generere en kjøpskode som ikke er umiddelbart leselig for
>uvedkommende, men som likevel er lett å spore tilbake til
>kjøperen i tilfelle ulovlig spredning.
Helt enig. Det ligger også en ordre-id skjult i filen på hver side. Deling med venner jo fullt lovlig, men ubehagelig når alt dette står i filen, og det er vel akkurat det de vil oppnå.
Alt dette taler ikke til produktets fordel, det er sikkert.
21/04/2009 at 13:12
Jeg har hatt Sonys PRS-505 kun et par uker. Jeg har så langt kjøpt to bøker fra digitalbok.no som PDF, som fungerte bra med leseren. Er ikke plaget at navn og adresse står på hver side, selv om det hadde vært fint uten.
Jeg har kjøpt en bok fra Sonys eBook Store ved hjelp av norsk kredittkort, men jeg oppga at jeg bodde i USA de to stedene jeg måtte fylle ut land.
Jeg har også lastet ned en del “Google-bøker” via Sony eBook Store. Disse er ok formatert for leseren(bedre enn Gutenbergs betakonvertering til EPUB), men søkeverktøyet og det relevante utvalget er trist, det samme er Sonys programvare.
Litt fiffig er det at Sony lover deg 100 gratis bøker fra Google Books hvis du registrerer leseplaten din, når man uansett kan hente ned så mange man vil.
Jeg er veldig fornøyd med selve leseren, men så langt når det gjelder ebokkjøp er konklusjonen at det er vanskelig å få tak i nye titler gjennom de (u)offisielle kanalene. Dette var jeg dog bevisst på før jeg kjøpte leseren.
21/04/2009 at 19:40
Rudolfsen: Har du prøvd å fjerne DRM? Du burde ha lov til dette så lenge du har betalt. Det er jo også lov å dele med venner.
Her er en oppskrift (som jeg har prøvd):
http://i-u2665-cabbages.blogspot.com/2009/02/circumventing-adobe-adept-drm-for-epub.html
21/04/2009 at 20:21
Jeg har handlet ebøker i Mobipocketformat til min Cybook og Nokia N95 (Symbian) fra Books on Board, Fictionwise, Digitalbok og Mobipocket uten tekniske problemer. Bøkene er lastet ned på en windows-maskin og deretter overført til enhetene direkte uten bruk av spesiell programvare (som f.eks Calibre eller Mobipocket Reader). Når jeg leser kommentarene her kan det virke som om jeg i så måte har vært heldig.
Når det gjelder PDF-filer fra Digitalbok så har også dette fungert bra for meg. Filene lar seg laste ned og vises i forventet teknisk kvalitet. Bøkene inneholder imidlertid generelt en del formateringsfeil, og da særlig ordelingsfeil. Ved ett tilfellet ga jeg beskjed og fikk etter en tid en ny og forbedret versjon.
@ Reidar Bratsberg: PDF filene fra Digitalbok er tekstbaserte og støtter reflow. Om du leser dem i en versjon av Acrobate Reader som støtter reflow er det dermed til en viss grad mulig å tilpasse visningen til skjermen. For ordens skyld nevner jeg at formatet ikke er A5, men 91mm x 112mm, noe som ligger et sted mellom A6 og A7. Jeg for øvrig hjertens enig med deg i at PDF ikke er et egnet format for ebøker.
@ Vannmerking:
Jeg må først si at jeg er synes det er positivt at Digitalbok har valgt vannmerking (sosial DRM) og ikke programvarebasert DRM. Fra et brukerståsted ville jeg selvsagt ha foretrukket at filene var helt uten DRM, men jeg tror nok at en eller annen form for sikring er nødvendig om det skal kunne gjøres næring av eksemplarsalg.
Når det gjelder Digitalboks valg om å gjengi kjøpers persondata i hver bok er dette selvsagt uheldig for den enkelte hvis boken skulle komme på avveie og deretter havne i et fildelingsnettverk. Sannsynligheten for at dette skjer er imidlertid liten, siden boken både må komme på avveie og komme i hendene på en som kan tenkes å formidle den via ulovlig fildeling. På den andre siden er det nok slik at synliggjøring av persondata vil redusere sjansen for at boken havner på et fildelingsnettverk betydelig. Dette fordi den vel mest sannsynlige måten et verk vil komme på avveie på er at den deles med en venn som igjen deler med en venn osv inntil boka treffer en pirat. Så lenge boken tydelig inneholder persondata vil videredeling begrenses. Tror jeg.
Synliggjøring av persondata fører til at den enkelte, både den som har kjøpt boken og den som har lånt boken, vil bli langt mer bevisst på at boken er vannmerket og vil passe bedre på den. Boken vil dermed vanskeligere komme på avveie. Uavhengig av om boken inneholder persondata inneholder den vannmerking som gjør det mulig for Digitalbok, og andre som måtte få tilgang til deres database, å spore tilbake til den som kjøpte boken. Dette er informasjon som kan misbrukes. Så vidt jeg kan forstå er dette et ikke ubetydelig poeng i et personversperspektiv og det er viktig at den enkelte er seg dette bevisst. Slik bevisstgjøring skapes effektivt ved at kjøperens navn står nederst på boken.
Jeg tror også at pirater flest vil forsøke å fjerne persondata fra filen før den legges ut i et fildelingsnettverk, både ut i fra piratetikk 😉 og for å vise hvor flink han/hun er. Fjerning av persondata fra Digitalboks bøker er enkelt, mens det å fjerne selve vannmerkingen er mye vanskeligere.
Dette ble langt og off-topic, men jeg mener av disse grunnene at det er best om persondata, i det minste navnet på kjøperen, fremgår tydelig på enhver bok som er vannmerket. Jeg har forøvrig tidligere skrevet noen ord om vannmerking http://leseplate.blogspot.com/2009/02/papirboka-ma-vannmerkes.html</a<her.
21/04/2009 at 20:22
Erfaring med digitalbok:
Jeg kjøpte en ordbok derfra som krevde windows programvare for å få på irex iliaden min, og med tanke på at jeg ikke har windows så gikk det dårlig. Ifølge digitalbok så funket ikke softwaren deres som skulle gi meg en mobipocket fil som ikke trengte windows programvare på det tidspunktet og de skulle prøve å fikse det. Dette var vel for over et halvt år siden, og jeg har ikke kjøpt bøker fra de igjen. Brukeropplevelsen på digitalbok.no er svært dårlig, uten at jeg har tenkt å utdype hvorfor her.
Erfaring med mobipocket:
Her kjøpte jeg også en ordbok (samme som på digitalbok), som jeg ikke fikk til å fungere på irex’en min. Etter melding på forumet deres fikk jeg beskjed om at det var et kjent problem at akkurat den ordboken ikke fungerte på irex’en, noe de ikke hadde skrevet om i beskrivelsen av ordboken.
Ellers så har bøker jeg har kjøpt fra mobipocket fungert. Jeg har opplevd flere ganger at de har titler som ingen andre ebokselgere har. De er også dyrere enn andre ebok handlere.
Erfaring med fictionwise:
Dette er stedet jeg kjøper nesten alle mine ebøker. De har et stort utvalg, og til nå har en av de bedre brukergrensesnittene jeg har sett blant ebok selgere, selv om dette ikke sier mye(og desverre har de fleste ebok nettsteder elendige brukeropplevelser).
De har stadig vekk salg (les: nesten hele tiden), for hver bok man kjøper samler man seg opp rabatter som kan brukes til å kjøpe andre bøker. Noe jeg finner mest interessant er hvilke bøker som selges mest, og rating systemet deres (som er enkelt, men de har ihvertfall muligheten).
Jeg har opplevd et problem med Fictionwise, og det var når en av deres leverandører avsluttet kontrakten med fictionwise. Plutselig så forsvant muligheten min for å laste ned bøker jeg hadde kjøpt. Fictionwise prøvde å rette opp dette med å gjøre bøkene tilgjengelig gjennom andre kanaler, men jeg ble sittende med filer i et format som ikke var leselig for min leseplate, og bøker som jeg ikke har mulighet til å laste ned igjen.
booksonboard:
Her kjøpte jeg en bok som omhandlet kommunikasjon, og formateringen av boken var til å gråte over. Her var det tabeller som ikke var leselige, dialoger som var i så liten tekst at jeg ikke klarte å lese de og tekst som rett og slett forsvant ut av skjermen – never to be seen again. Dette er ikke knyttet til booksonboard, men forlaget som hadde gjort en svært slett jobb når de laget eboken.
Dette er noen av erfaringene jeg har høstet, og er de jeg klarer å hoste opp i øyeblikket. Jeg har sikkert flere 😉
21/04/2009 at 23:26
Emod: Å binde lesevaner til konkrete navn er i strid med mye av det bok- og bibliotekbransjen står for (slike data slettes etter kort tid i norske bibliotek, f.eks), og vil definitivt kunne være til hinder for boksalg (en leser er 18 og usikker på sin legning, og ønsker å kjøpe en bok om homofili – inntil hun får vite at boka hun vil kjøpe blir “stemplet” med navnet hennes).
Jeg er overbevist om at digitalbok.no har sluppet unna med en så problematisk løsning ene og alene fordi prosjektet er begrenset i omfang og derfor “flyr under radaren”. Den dagen forlagene ruller ut listene sine for fullt blir det bråk om man følger samme modell. Du leste det her først.
Helene: Takk for erfaringene – når du kommer på flere så legg dem gjerne inn! Har vurdert å bruke Fictionwise, og kommer vel til å gjøre det etter å ha lest din anbefaling. 🙂
22/04/2009 at 00:39
Eirik,
Enig i at vannmerking er problematisk. Poenget jeg mislyktes i å få frem er at om det først skal vannmerkes så finnes det argumenter for at dette bør gjøres på en måte som sikrer at folk får med seg at boken er vannmerket og implikasjonene av dette. Litt spissformulert: Navnet nederst på siden er en uskyldig ex libris, mens databasen som kobler vannmerket til kjøperen er selve personvernspøkelset.
22/04/2009 at 13:02
Det stemmer nok ikke at alle titler på Mobipocket.com kan kjøpes fra Norge. Når forsøker å kjøpe Neil Gaimans The Graveyard Book, får jeg beskjed om at boken er utilgjengelig der jeg holder til.
Dette var for øvrig den aller første e-boken jeg forsøkte å kjøpe, bare noen timer etter at min BeBook var i hus. Temmelig nedslående opplevelse. Jeg har heldigvis ikke støtt på problemet igjen, så det er mulig jeg bare var uheldig og fant den ene boken de ikke vil selge til norske kunder.
22/04/2009 at 13:04
John: Takk for avklaring – det er nå rettet. 🙂
22/04/2009 at 15:15
Jeg har testet en Cybook (en av de billigste brettene) på vegne av UBO, og er vel ikke overbevist om at akkurat denne dingsen er noe å satse på (den krasjer ofte bl.a.), så nå kanskje jeg får teste noen flere 😀 Ønsker meg noe som kan gjør de store formatene leselige på en god måte, samt kjøp og nedlastin lett som bare det.
Skrev ned noen tanker om den for noen uker siden, men har jo lært meg en del nytt siden. Flere av erfaringene samsvarer med de andre kommentarene:
Elektronisk papir
Elektronisk papir som funker er ganske nytt fortsatt. Og mitt umiddelbare inntrykk er at det fungerer finfint som medium for tekst. Jeg har ikke hatt noen problemer med å lese de bøkene som allerede var innstallert på Cybook’en rent optisk.
Filoverføring
Dette fungerer også helt greit. Men på Cybook’en er jeg fortsatt litt usikker på hvilke filtyper som er gode og ikke. En tekst på pdf-format som jeg forsøkte å lese, funket dårlig fordi den opprinnelige siden ble for stor for skjermen, og visningen av den gjorde dermed teksten knøttliten (se mer om zooming og scrolling under). Alternativet som sikkert funker best er mobipocket (prc), men dette skal jeg finne ut mer om.
“Blaing”
Første tegn på at dette er noe nytt, er “bla-refleksen” som man fort skjønner man må kvitte seg med. Etter noen sider funker trykking like bra som blaing. Men på akkurat denne dingsen går ikke blaingen spesielt fort. Faktisk så opplevde jeg under spenningen i “Dracula” at jeg måtte trykke midt i siste avsnitt for å holde oppe leseframdriften. En annen ting med cybooken er at den har en liten grønn lampe som lyser hver gang minnet leses, dvs også hver gang man blar… Akkurat den påminnelsen trenger man ikke.
Men hva skjer når man vil bla litt bakover fordi det var noe man ikke fikk oversikt over? Da går det treeegt. Husker man akkurat hvilket sidetall man vil til, går det an å taste inn ved hjelp av rullegardinnavigering, men det er jo ikke særlig effektivt.
Zooming og scrolling
Disse vanlige “verktøyene” er også noe som funker dårlig med cybooken, men siden jeg ikke har testet flere typer eboklesere, så vet jeg ikke om dette er en svakhet med kun denne dingsen eller med eboklesere generelt. Når man zoomer får man jo frem et utsnitt av en side, da funker det dårlig å forflytte seg horisontalt med blafunksjonen. Før blaingen er ferdig har man glemt hvor man var i setningen. Scrolling “svikter” på samme måte; man mister følelsen med siden fordi det tar tid å bevege seg.
Cybook’en som lesemedium og litt om boksiden som egen funksjon
Som en konklusjon har jeg kommet frem til at Cybook’en fungerer fint som lesebrett for tekster man beveger seg i fra “a til å”. Å ta i bruk dette mediet for slike tekster byr altså ikke på store utfordringer. For tyngre tekster er overgangen fra papir til Cybook vanskeligere. Mine tanker om dette går i retning av at side-layoutens pedagogiske funksjon går tapt om man tvinger den inn på mindre skjermer eller sider. For eksempel har jeg ved lesning av faglitteratur ofte ønske om å kunne “se” mye av teksten på en gang, og figurer bør også kunne sees i sammenheng med teksten de tilhører -dermed funker ikke fagtekster for meg på denne dingsen.
Dingser og pris
Prisen på en Cybook er stiv, UBO betalte ca 3000. Heldigvis kjøpte vi også et cover til å ha den i, for om man skal behandle e-papir som papir, vil ebokleseren raskt bli en ødelagt dings. Siden den er relativt liten og hendig blir den fort klemt sammen med andre større ting i en sekk eller veske. En dyr dings er også noe man stresser litt med å passe på. “Boka” bør man nok ikke legge i fra seg på lesesalen eller på cafébordet. Ei heller i sofaen i nærheten av viltre småbarn. Prisen er med andre ord noe som bør reduseres kraftig om det elektroniske papiret skal ha livets rett fremfor telefoner med god skjerm og mye minne, og datamaskiner.
Fordelene ved mange av ebøkene -nemlig at de er gratis fordi de har falt i det fri, og at man slipper å betale for utskrift, forringes også ved prisen på selve dingsen. For om man fra før syns papir er en kostnad man vil unngå, så er nok terskelen over til det elektroniske papiret ganske høy.
Påsken skulle berges, og jeg skulle kjøpe e-bøker
Men særlig lett var ikke akkurat det. Jeg tenkte først å prøve ut digitalbok.no, det var torsdag ettermiddag og jeg skulle hjem og pakke sekken til hele familien om et par timer. Å lage seg en profil går som regel bra, men hva skulle jeg lese? Etter å ha lest Super Crunchers: Why Thinking-by-Numbers Is the New Way to Be Smart av Ian Ayres, skyr jeg alt som heter bestselgerlister og “lesere som kjøpte denne, kjøpte også…” -for jeg liker å tro at jeg forstatt kan bestemme selv (selv om Ayres sier det er lenge siden vi gjorde det). Digtalbok.no tilbyr ingen annen sortering enn alfabetisk på tittel… altså ble det en ganske håpløs jakt i “hyllene”. Riktignok har de kategorisert bøkene etter genre, men når innholdet er flere tusen bøker, gir man fort opp. Etter lang tids kokkeluring, fant jeg til slutt noen jeg ville putte i påskesekken, men hva er det digitalbok.no tilbyr? En leveringstid på 0-3 dager!!! I tillegg skal de vannmerke fila jeg kjøper med mitt mobiltelefonnummer. Hvordan denne typen beskyttelse av opphavsretten skal fungere er jeg ikke helt sikker på, men om det er det som resulterer i en leveringstid på digitale bøker, så sliter de skikkelig… Ble ikke noe kjøp på meg iallfall.
Noe av den samme problematikken opplevde jeg på mobipocket.com; der er sorteringsmulighetene: best selling, most recent, lowest price og customer rating. Hallo i luken er min reaksjon. Også her fant jeg til slutt noen titler, men fikk store problemer med å putte dem i kurven. Skulle jeg handle mer, mistet jeg første, og gikk jeg tilbake mistet jeg de nye jeg hadde lagt oppi. Altså ble det ikke noen innkjøp av påskelitteratur denne gangen. Men jeg fikk iallfall lastet ned noen flere gratis klassikere. The Jungle book er ganske morsom.
22/04/2009 at 22:45
Jeg har hatt Cybook siden november 2007, og til sitt bruk fungerer den utmerket. Jeg bruker den daglig blant annet på T-banen og har den alltid med i vesken. For mitt vedkommende erstatter den en bunke med paperback. Jeg har i løpet av den tiden jeg har hatt Cybook kjøpt ca 50 bøker hos ebokhandlere. Bokhandlerne jeg har brukt er Fictionwise, Baen, BooksOnBoard, Ubibooks, eBooks.com og eBooks About Everything. I tillegg har jeg lastet ned en del klassikere fra prosjekt Gutenberg. Jeg har stort sett ikke hatt noen problemer med å handle i disse butikkene, men senest i forrige uke opplevde jeg at jeg ikke fikk lov til å kjøpe en bok hos Fictionwise fordi visakortet var norsk. Jeg skulle kjøpe to bøker av samme forfatter, utgitt av samme forlag, den ene var det ingen problemer med mens den andre fikk jeg ikke lov å kjøpe. Ganske merkelig. Løsningen var å kjøpe den hos eBooks About Everything.
Jeg kjøper konsekvent i Microsoft Reader format som jeg så kjører ConvertLit på, for så å gjøre om boken til en HTML fil eller til Mobipocket.
Grunnen til at jeg kjøper bøkene i Microsoft Reader format er at jeg ønsker å kunne lagre bøkene i et åpent format på min harddisk slik at de er tilgjengelige for meg også i fremtiden. Jeg leser ofte bøker om igjen og hvis de er knyttet til et spesielt format risikerer jeg å ikke kunne lese dem hvis jeg formaterer/skifter pc eller bytter til en leseplate som ikke leser de samme formatene som Cybook. Av erfaring kommer gadgetkløen til å ta overhånd og jeg bare må kjøpe en av de nye leseplatene som kommer…
Jeg har også erfaring med å kjøpe ebøker hos Amazon (før Kindle sin tid). Jeg var så dum at jeg oppdaterte Adobe Reader, noe som gjorde at jeg ikke lenger kunne lese bøkene jeg hadde kjøpt på grunn av DRM. Jeg tok kontakt med både Adobe og med Amazon, men ingen av dem var villige til å hjelpe meg og fraskrev seg ethvert ansvar. Jeg har fremdeles bøkene på harddisken, men de kan ikke leses. En lite hyggelig, men lærerik opplevelse.
Elles anbefaler jeg forumet til Mobilereads på det varmeste. Der finner man løsninger på de fleste problemer i tillegg til at de er svært hjelpsomme når man ber om hjelp.
23/04/2009 at 10:53
Har også kjøpt bøker fra Waterstones. Eneste ulempen er at man trenger enda et nytt program (Adobe D.E.) for å laste ned. Fjernet DRM (kun for eget bruk) for å sikre at jeg har verktøy for å bruke forskjellige maskiner/lesebrett dersom nødvendig og forenkle senere overføringer (er da uavhengig av plattformer etc.), og for å unngå problemet som Rudolfsen/Barbara har (men det kan jo rettes igjen bare man har verktøyet som det er greit å ha sikret seg). Ulovlig distribusjon er selvsagt ikke ønskelig, og det virker som folk flest vil betale.
Syntes det var positivt at det var tilgang til å laste ned gratistitler i forbindelse med Adobe programmet.
13/05/2009 at 00:35
Jeg har ingen erfaring med Kindle selv, men jeg synes det er synd når en teknisk løsning som er en stor fordel med spilleren (tekst-til-tale)kan skrus av hvis utgiverne krever det. Det er vel ikke så mange som vil høre en hel bok lest av en robot, men som avveksling for seende og som støtte for blinde og svaksynte kan tekst-til-tale være til god hjelp:
http://articles.latimes.com/2009/feb/28/business/fi-kindle28
13/05/2009 at 07:22
Niki: Det er kjempesynd, og det sier noe viktig om Kindle-modellen. Produsenten har full kontroll over innholdet på måter som vi idag ikke forventer oss. Dette var en nyttig funksjon som fulgte med Kindle da den kom på markedet, men som ble skrudd av etter press fra (bakstreberske) forfatterforeninger. Tro ikke at vi ikke vil se nøyaktig det samme i Norge…