Min mors debutbok “Den lille vikingen” blir nå gjort tilgjengelig som ebok på dette nettstedet. Boka utkom første gang i 1969, har vært ikke vært i salg på flere tiår, og bibliotekutgavene er stort sett utslitt. Familien besluttet derfor å skanne boka inn og nettpublisere den i PDF-format (filstørrelse 6,4 MB), til glede for gamle og nye lesere. I denne forbindelsen opprettes det også en samleside for det som etterhvert kommer av lignende prosjekter – du finner den til venstre under tittelen “Newth-ebøker”.
Denne eboka er skannet inn fra en gammel og mye brukt original av en barnebok, og kvaliteten på innskanningen bærer preg av det enkelte steder. Helst skulle vi ha skannet med utgangspunkt i originaltegningene eller et perfekt bevart eksemplar, men noe slikt fins ikke lenger. Ved anledning vil nok likevel en bedre innskannet versjon foreligge, da også i en slik oppløsning at den kjøpes i print-on-demand-versjon for den som måtte ønske det.
Eboka publiseres under en såkalt Creative Commons-lisens, som betyr at du kan laste den ned, skrive den ut og dele av hjertens lyst med andre. “Den lille vikingen” kan for eksempel fritt benyttes og spres i skoler, barnehager og bibliotek, men skal ikke brukes i noen kommersiell sammenheng uten tillatelse. Typiske eksempler på kommersiell bruk er gjengivelse i bøker, aviser, TV-programmer og liknende. Ved tvil skal forfatteren alltid kontaktes.
PDF er valgt fordi formatet er det som enklest og best ivaretar den opprinnelige formen på denne illustrerte boka, og som samtidig fungerer på det største antallet plattformer. Fordi en rekke av illustrasjonene går over to sider, anbefales det at PDF-leseren stilles inn på visning av doble sider. Jeg tar selvsagt imot kommentarer til utførelsen og forslag til rettelser, forbedringer, mulige formatvalg og liknende. Og spre gjerne budskapet videre. Hovedhensikten med dette prosjektet er tross alt å få lesere til et bokverk vi mener fortjener det. 🙂
01/02/2009 at 10:57
Så flott! Har dere tenkt å bruke andre distribusjonskanaler i tillegg til websidene her? F.eks. få den registrert som ebok hos bibliotek, Google books el.l.?
01/02/2009 at 11:28
Herlig! Denne leste jeg på biblioteket en gang sent på 70-tallet, og den var velbrukt allerede da. Kvaliteten er mer enn god nok for skjermlesing. Skal skrive ut på en god fargeskriver og lese på senga for junior så snart det lar seg gjøre.
01/02/2009 at 11:48
Jill: Godt poeng – valget av CC-lisens gjør det jo enkelt å velge ulike kanaler. Første skritt er vel å skaffe ISBN-nummer, og sørge for at boka blir registrert i BIBSYS. Ser på isbn.no nå for å få gjort førstnevnte, ikke helt sikker på hvordan sistnevnte gjøres (hint, hint til bibliotekarene som eventuelt detter innom her).
Lars: Det blir forfatteren glad for å høre. Kos dere! 🙂
01/02/2009 at 12:41
Kjempebra! Flott at denne typen publisering begynner å bre om seg i Norge – hos etablerte forfattere.
01/02/2009 at 12:58
Flott! Det er vel ingen tvil om hvem hovedpersonen i boka er basert på 🙂
01/02/2009 at 13:04
Åsmund: Nei, det er liten tvil om det. 🙂
01/02/2009 at 13:25
Tenk om alle barndommens minner kunne blitt gjort tilgjengelig på denne måten…
Trollkrittet… Torbjørn Egner (jada, de fins fortsatt), Guds gjøgler (lurer fortsatt litt på hvorfor DEN gjorde inntrykk)
01/02/2009 at 13:58
Øistein: Jeg vet det er Nasjonalbibliotekets ambisjon å gjøre vår barndoms favoritter tilgjengelig på nbdigital.no. Men veien fram dit er lang, ikke minst fordi man må avklare det rettighetsmessige. I mellomtiden er det slike private initiativ som vil dominere.
01/02/2009 at 14:07
Denne boka husker jeg veldig godt fra min glanstid i barneavdelingen på bibliotektet. 😀
Men hvem har klusset lilla fargestift i ansiktet på Eirik viking! Skremmende at tegningene ikke lenger er å oppdrive. De befinner seg kanskje i et eller annet privat eie?
Det var en stor glede da mannfolket og jeg gjenfant “Snorre Sel” i en replika-utgave. Jeg hadde lest min fars utslitte bok. Vi har gitt den bort i gave til andre – med tanke på hvilke symboler dyrene sto for og at den ble beslaglagt av nazistene…
01/02/2009 at 14:41
Nei, hvem kan det være som har tegna i boka? ;D
Glimrende gjort, forøvrig 🙂
01/02/2009 at 18:05
Flott! Godt noen går i bresjen for å gjøre de gode gamle utslitte barneminnene våre tilgjengelige!
Hva med å publisere en utgave på http://www.issuu.com – da kan du embedde visning av boka i bloggpostinger etc. PDF’en vises omtrent som en bok.
01/02/2009 at 18:09
Så fint med mange hyggelige kommentarer! Var det ikke det vi visste, bøker dør ikke så raskt i folks hukommelse som forlag later til å tro. Den lille vikingen har vært forlagsbegravet i årevis, men nå har den og de fleste andre av mine og forfatterkollega/ektemann Phils bøker blitt satt fri; vi eier rettigheter selv og kan gi dem nytt (og forhåpentlig) evig liv i cyberspace.
Den lille vikingen er min debut, et meget kjært barn naturligvis. Men produksjonen var laaaang og svært krevende. Dengang måtte illustratører separere farger og svart strek før trykking for å spare trykkutgifter for forlaget. Det medførte bl.a. at tegningene ble ubrukelige til utstilling og salg, og derfor finnes de ganske riktig fortsatt i privat eie.
Oppmuntrende kommentarer gir ekstra push til nye prosjekter, husk. Den neste på vår liste er Phils debutbok Den aller største kanonen,som etter min ganske uhildete mening er en udødelig antikrigsbok, som fortsatt kan lære både isralelske og andre lands generaler litt av hvert av fornuft og nytte…
01/02/2009 at 21:45
Gratulerer Mette !
Har tillatt meg å bruke viskelæret på omslagssiden.
Forsiktig restaurert utgave ligger her:
http://tilfeldig.no/mette/vikingen.pdf
Hilsen BMG
01/02/2009 at 22:05
Bjørn: Flotte greier! Hvis du er interessert i å rette på en fil som kan settes inn i versjon 1.01 av PDFen, kan jeg gjerne sende deg det. 🙂
01/02/2009 at 22:16
Fint å høre at du skal legge ut ebøker. Jeg håper at du etterhvert tenker på å publisere bøkene i noe annet enn pdf formatet som fungerer dårlig på leseplater.
01/02/2009 at 23:07
Helene: Det er fullstendig uaktuelt å tilrettelegge en bok av dette slaget for dagens leseplater. Hvis de en dag får fargeskjermer som yter min mors illustrasjoner rettferdighet, kan vi komme tilbake til saken. 🙂
02/02/2009 at 01:40
En fantastisk bok, tusen takk for at den deles!
Formatet fungerer helt flott til skjermlesing. Og den blir sikkert også grei når jeg skriver den ut!
02/02/2009 at 08:00
Lasse: Takk! Antagelig egner den seg greit til vanlig fargeutskrift, men vi sysler også med planer om å gjøre den tilgjengelig i en versjon via f.eks. Blurb.com, og da vil vi ha bedre digitale originaler enn dette. 🙂
02/02/2009 at 08:20
Eirik: Jeg kan skjønne det når det gjelder din mors bok (veldig vakre illustrasjoner der). Men du nevnte at du har tenkt å publisere flere bøker, og de er kanskje ikke like bilderike bøker?
02/02/2009 at 08:28
Helene: Selvsagt vil andre formater tas i bruk når utgangspunktet er en OCRet bok som stort sett inneholder tekst. Men til dette formålet er PDF uovertruffent. I tillegg til fordelene jeg nevnte over, håndterer PDF skalering av innskannede bilder bedre enn noe tilsvarende ebokprogram jeg kjenner til.
02/02/2009 at 13:10
Eirik: Litt morsomt at du sier pdf er uovertruffent når det gjelder bilder. For muligheten til å endre fonter og fontstørrelser får vi ikke (noe som ville gjort pdf mer ebok vennlig)
Give a little… take a little 🙂
02/02/2009 at 13:25
Helene: Det er jo selve poenget med PDF. Formatet bevarer skriftsnitt, design og størrelse på originaldokumentet, og egner seg dermed veldig godt til ebøker der slikt spiller en rolle. Bokmarkedet består heldigvis ikke bare av bøker med løpende tekst, og vil fortsatt ikke gjøre det.
Her er det som sagt leseplatene som må utvikle seg og ikke omvendt: større skjermer, høyere oppløsning og farger må til. Alternativt kan man lese denne og liknende ebøker på en bærbar PC, som allerede fyller kravene fullt ut. Og som er langt vanligere enn leseplater. 😉
02/02/2009 at 14:40
Jeg lurer på om det vil være en fordel med en blank side etter introduksjonen (eller la den gå over to sider) slik at motstående sider (illustrasjoner som går over to sider) blir riktig.
02/02/2009 at 14:45
Aslak: Designet er laget for at dette skal skje. Har testet det i Adobes PDF-leser under Windows og Linux, og når jeg velger View/Page Display/Two-Up blir motstående sider riktige, som på skjermdumpen over. Legger jeg til en ekstra side blir det feil.
02/02/2009 at 16:17
Bjørn MG: Stor takk til deg som brukte elviskelæret på forsiden. Det hadde nok aldri latt seg gjøre like nennsomt på en papirutgave. Jeg har ikke tall på alle de egenfargelagte utgavene av Den lille vikingen jeg har sett. Skamfulle voksne trøstet jeg med at jeg selv aldri fikk lov å fargelegge alle bildene, bra at i alle fall leserne fikk utfolde seg.
Fin hjemmeside du har, Bjørn, og takk for sist i de harde k-aksjonsåra….
Hilsener Mette
02/02/2009 at 23:33
Aslak og Eirik: Jeg er tildels enig med Aslak, oddetallssider bør være til høyre. Adobe Reader takler begge deler (ihvertfall Reader 8 på Linux): ved å krysse av eller ikke krysse av det litt merkelig hetende “Show cover page during two-up” som befinner seg i View -> Page display-menyen veksler man mellom de to alternativene.
Ellers, glitrende initiativ!
03/02/2009 at 00:13
Geir Arne: Takk for tips! Det ser utvilsomt penere ut når man krysser av for dette valget, men siden det tydeligvis ikke ser ut til å være default i Adobe Reader, tror jeg det blir lite brukervennlig. Eller hva mener andre lesere?
03/02/2009 at 02:28
Såvidt jeg husker var dette valget krysset av som default hos meg (Reader 8 for Linux), men det kan jo også være noen gamle konfigurasjonsfiler som har passet på. Jeg ble først oppmerksom på at det var et valg da det ikke var krysset av på min mors Reader for Windows, og den ikke oppførte seg slik jeg ville.
Jeg vet ikke om Adobe Reader’s default kan variere? Hvis flertallet har Readere uten dette krysset av bør du nok høre på dem 🙂
04/02/2009 at 13:46
Boka er nå registert i BIBSYS:
http://ask.bibsys.no/ask/action/show?pid=090219775&kid=biblio
04/02/2009 at 14:15
Hei Mette!
Jeg er syk og har vært hjemme fra barnehagen i går og i dag. Vi har lest om Eirik Viking tre ganger. Jeg vil lese den tusen hundre ganger, men pappa synes tre ganger er nok foreløpig.
Hilsen Ella
04/02/2009 at 14:19
Tusen takk! Det er helt fantastisk å få denne boka tilbake. Den var en suksess på eventyrtimene i min tid som barnebibliotekar i Larvik. Og mine egne unger elsket den.Nå skal jeg skrive ut og ta vare på den til barnebarna har glede av den. Tenk om vi kunne få Lille Skrekk også!
Tusen takk! mvh Arnfrid Steinsholt
04/02/2009 at 16:23
Anette: Takk for det. Så skal jeg sørge for å ivareta pekeren!
Ella: Så hyggelig at du likte boka! Det er jeg sikker på at forfatteren blir glad for også.
Arnfrid: Det jobbes med saken. 🙂
04/02/2009 at 21:39
Da jeg gikk på lærerskolen en gang i urtiden, skrev jeg en oppgave om din mors forfatterskap. Den handlet om bøker for døve barn, tror jeg. Det er så lenge siden at det har gjemt seg i ikke-husken.
Familiens yndlingsbarnebok til denne dag er “Mammaen min er så høy som stjernene”, men den var det vel Philip som var hovedforfatter for?Jeg kjøpte den i flere eksemplarer for å være sikker på å ha, – men så ga jeg bort nesten alle. Nå sitter vi igjen med en, og hva gjør jeg da når jeg får barnebarn? Fortsatt leser vi den for våre to små fosterbarn. “I bakgården til Rosa og Fred” var det også en som het, men den har jeg dessverre ikke.
Mimre, mimre!
05/02/2009 at 00:04
Hege: “Mammaen min er så høy som stjernene” også en av mine favoritter, men tittelen vakte en viss munterhet blant folk som trodde “høy” betydde noe gaaanske annet (vi snakker de innrøkte 70-åra her)… 😉
Vi jobber som sagt med å finne gode løsninger for en hel skokk med bøker, og denne er også på den lista.
05/02/2009 at 23:08
Gleder meg til å lese denne. Kanskje jeg skulle printe den ut på fint papir og hefte den på en eller annen måte slik at barna i biblioteket mitt kan få lese den også?
05/02/2009 at 23:41
Syns jeg er en veldig god idé. Si fra om erfaringene dine! 🙂
06/02/2009 at 19:07
Tusen takk. Dette var flotte greier 😀
Noe sier meg at jeg har sett denne før for mange, mange år siden. Men jeg husker ikke så godt hva jeg leste da jeg var liten.
Ser frem til det som måtte komme senere!
07/02/2009 at 18:19
Kjære Ella.
Ble jeg glad da jeg leste meldingen fra deg? Gjett om! Den dagen du skrev så hyggelig, ble jeg selv operert i foten, og etter det måtte jeg pent holde senga i noen dager. Derfor kommer mitt TUSEN TAKK til deg for hilsen så seint. Det fine med bøker er at de godt kan leses om og om igjen – om ikke akkurat tusen så ihvertfall hundre ganger. Det gjelder bare å ha tålmodige foreldre.
Fortsatt god lesning, Ella, også takk til dere andre nye og gamle lesere!
PS. Håper du er helt frisk nå og kan være ute. Og kanskje bor du et sted der snøen er 1 meter høy og akkurat passe til snøhuler.
14/02/2009 at 02:26
En herlig fortelling! -og morsomt å rullelese. Dette ga mersmak.
15/02/2009 at 18:44
Daniel (4,5 år) vil gjerne si at boka om Eirik var veldig fin!
16/02/2009 at 09:47
Takk,takk,Daniel! Det er fint å høre, særlig på en gråværsdag som denne. Snart blir det flere bøker som jeg håper du også vil like.
Hilsen Mette forfatter
24/02/2009 at 11:56
Hei Eirik (og Mette)
Jeg driver nå på å skrive en artikkel om “Den lille vikingen”, og vil legge ut en lenk til nettboka fra Sølvbergets nettsider. Håper den er oppe i løpet av de neste to-tre dagene.
Mvh
Ragnhild
24/02/2009 at 12:22
Det glemte jeg å si: Vi har en pc i barnebiblioteket som er bunnet til noen få utvalgte sider. Så langt har vi bl.a. “Når to er sinte” av Bringsværd, og noen utvalgte spill-sider. Jeg kommer til å lenke til “Den lille vikingen” også.
24/02/2009 at 12:37
Ragnhild: Takk for dette – legg gjerne inn peker til artikkelen på Sølvbergets nettsider også. 🙂
29/03/2009 at 12:45
Hei!
Eg ventar på Lille skrekk som e-bok. Har du gitt deg sjølv ein frist, Eirik?
Helsing Annbjørg