Det har tydeligvis tatt sin tid å få det avtalemessige på plass, men fra og med idag vil Digitalbok.no tilby et utvalg av norske bøker, hovedsaklig fra forlaget CappelenDamm. Det er oppmuntrende at et norsk forlag nå har tatt det store skrittet sånn sirka et tiår etter de første plateselskapene. Prisene er fornuftigere enn jeg hadde fryktet, selv om mange av bøkene til 79 kroner er eldre titler du får like billig som paperback, mye billigere på et antikvariat eller gratis av en venn.
Når det er sagt, føler jeg behov for å parafrasere Abba Eban: på det digitale området ser det ut til at bokbransjen aldri lar sjansen gå fra seg til å la en sjanse gå fra seg. Ja, for Digitalbok.no kunne ha vært så mye bedre enn produktet som forefinnes idag. Det preges av en rekke feil og mangler som burde ha vært unngått på dette stadiet.
1. Digitalbok.no er Flash-basert. Ja, du leste riktig: vi snakker om noe så sjeldent som en hel nettbutikk som er ubrukelig uten riktig Flash-spiller. Jeg kan ikke huske sist jeg så noe liknende på ehandelfronten, og spesielt ironisk blir dette fordi Digitalbok ser ut til å basere seg på Mobipocket-systemet. Som navnet antyder, er Mobipocket utviklet for PDAer og mobiltelefoner. Derfor finnes det selvsagt en mobilversjon på m.mobipocket.com, som til og med lar meg kjøpe og laste ned bøker via mobilen. Under ses Mobipockets mobilside på telefonen min, sammenlignet med digitalbok.no.
2. Digitalbok.no ser ut til være forbeholdt Windows XP-brukere. Til høyre på startsiden finner du en spalte med teksten “Mobipocket Reader er en gratis programvare som gjør deg i stand til å lese bøker fra digitalbok.no”, og muligheten til å laste ned programvare for Windows XP og 2000. Ingen alternativer for Vista- eller Macbrukere, eller for den saks skyld for brukere av åpen programvare. Men som det påpekes på Mobipockets hjemmesider, er det fullt mulig å bruke både Mac og Linux til å overføre filer til de fleste mobiltelefoner (unntatt iPhone). Her kan man miste potensielle kunder.
3. Selger Digitalbok.no PDF-filer eller MBP-filer? Mobipocket har selvsagt sitt eget filformat, normalt med filforlengelse .MBP. Men hvis man klikker på en typisk boktittel viser Flash-sprettoppvinduet (herregud, hvordan kunne de la designeren slippe unna med det!) at filformatet er Adobe PDF. Denne forskjellen er svært viktig. Mens en Mobipocket-fil er ment å leses på små skjermer, vil PDF normalt vises svært dårlig de fleste mobiltelefoner – om de i det hele tatt har minne til å laste større PDFer. Upraktisk, og en sterk begrensning av det potensielle markedet.
4. Elendig internt pekersystem. Som kunder forventer jeg at en nettbokhandel har en grei browse-funksjonalitet. Jeg skal lett kunne klikke meg rundt i butikken via pekere til andre bøker av samme forfatter, kategori, genre osv. Du finner det på Bokus, Bokkilden, Amazon og på Mobipockets originalnettsted. Men du finner det ikke på Digitalbok.no. Du kan ikke klikke på “Erik Fosnes Hansen” og få listet opp alle Erik Fosnes Hansens bøker, for eksempel. Du kan ikke klikke på “Romaner” og få opp flere i samme kategori. For alt jeg vet skyldes det den ulykksalige satsingen på Flash. Men som må jeg konstatere at jeg har med et usedvanlig lite brukervennlig nettsted å gjøre.
5. Digitalbok sier ikke noe om hva slags beskyttelsesløsning som brukes. Fra forsiden kan du klikke deg videre til Om Mobipocket Reader, som er en kjapp innføring i hvordan du bruker den PC-baserte leseren. Det man ikke sier noe om, er at Mobipocket kopibeskytter bøkene på en slik måte at du ikke kan låne eller gi dem bort til en venn, eller selge dem videre. Ei heller sies det noe om hva slags PDF-filer som brukes – de kan både krypteres og utstyres med digitalt vannmerke. Produktinformasjonen er så langt utfullstendig inntil det skandaløse.
Oppdatering: Emod har blogget sine erfaringer med kjøp fra Digitalbok, og konstaterer at de norske bøkene bruker PDF med digital vannmerking. Det er i så fall en god nyhet, da vannmerking ivaretar leserrettighetene på en helt grei måte. Men nettstedet har fremdeles langt igjen å gå før det kan sammenlignes med en normal nettbokhandel – ironisk nok.
22/01/2009 at 11:28
Jeg tilslutter meg dine vurderinger når det gjelder digitalbok.no. Valget av flash (og kun siste versjon er godt nok må vite) og pdf vanskelig å forstå.
Når det gjelder punkt 3 mener jeg at det fremgår tydelig nok at det de norske bøkene er pdf og selv om også denne biten kunne ha vært bedre vil nok de fleste få med seg dette. Jeg har kjøpt en bok og min erfaring er i tråd med hva jeg tenkte på forhånd. Det er også rart at de ikke tilbys en forhåndsvisning med første kapittel eller i det minste de første sidene av bøkene slik at man kan vurdere om det vil fungere på det utstyret man har lyst til å bruke.
Flash og pdf er teknologier som Adobe eier. Kanskje bakgrunnen for disse valgene er at Digitalbok er hemmelig forelsket i Adobe?
22/01/2009 at 13:03
Emod: Takk for rettelsene, som jeg har tatt til følge et par steder i postingen over. Det er altså PDF som selges, men i margen henvises det til programvare som normalt brukes med MBP-filer. Krypterte PDF-filer skal jo normalt funke på både Mac og PC, men støtten på mobiler er så ymse. Modellen som ligger bak blir bare mer og mer forvirrende… 🙂
22/01/2009 at 13:30
Enig i at det er ganske rotete opplegg og grunnlag for forvirring. PDF-ene er ikke krypterte, men vannmerkede med kjøpers personalia nederst på hver side. Hver side i PDF-ene som digitalbok.no selger er så liten den passer på en 6″ skjerm. Elittera satser på at mindre skjermer skal kunne støttes via reflow-funksjonaliteten i nyere Adobe-programvare. En pdfviser som støtter reflow finnes visstnok til for windows mobile, men jeg har ikke hørt om andre miniplattformer som støtter dette. En PDF-fil trenger ikke nødvendigvis å være noe særlig større i Kb enn tilsvarende fil i mobipocket hvis pdf-filen er lagret som tekst og ikke grafikk. På tross av disse nyansene er det også min oppfatning at printformatet PDF er feil valg for ebøker. Jeg tipper imidlertid at dette skyldes redsel for å knytte seg til Amazon sitt mobipocketformat og det faktum at .epub foreløpig har begrenset støtte.
22/01/2009 at 13:38
Emod: Konklusjonen er antagelig riktig, men det skulle ha vært interessant å vite hva eller hvem som fikk Elittera/Digitalbok til å droppe Mobipocket (Elittera var jo norsk leverandør tidligere og står fremdeles på partnerlisten). Det interessante ved å velge vannmerket PDF er selvsagt at Digitalbok og CappelenDamm har gitt opp ideen om å skape en “vanntett” DRM-løsning, slik Bokhandlerforeningen anbefalte ifjor høst. Kanskje vil dette også lokke Aschehoug og Gyldendal ut av tenkeboksen de har befunnet seg i de siste åtte årene…
22/01/2009 at 14:00
At det endelig kommer norske bøker som ebøker er grunn til å feire! Og at de til og med ikke er drm’et – wow! Det gjør meg varm om hjertet.
Da får det bare være at brukervennligheten på digitalbok kan få selv den minst datavante personen til å gråte, det vil sikkert komme bedre løsning i den nære fremtid.
22/01/2009 at 14:10
Helene: La oss håpe på det siste. Det faktum at de ikke har fått “Digitalbok” inn i title-feltet sitt, forteller meg at dette er under utarbeidelse. 🙂
22/01/2009 at 14:16
Eirik: Elittera selger fremdeles utenlandske bøker kun som mobipocket, så de er nok fremdeles venner. Denne delen av virksomheten har imidlertid begrenset potensial all den tid konkurransen fra utenlandske aktører er tøff.
Jeg tror nok at forretningsideen er direkteavtaler med forlag om distribusjon i lokale markeder. Om mobipocket her er droppet etter krav fra forlagssiden eller på grunn av egne ambisjoner er det vanskelig å si.
23/01/2009 at 10:21
Hei
Når jeg leser din blogg så virker det på meg som om du vet hva du snakker om vedrørende ebook og lesere.
Kan du da anbefale meg et godt lesebrett. Jeg skal kun bruke det til å lese.
På forhånd takk
23/01/2009 at 10:22
På min nokia e61 virkar pdf-filer, men det er veldig anstrengande å lesa. Ein måte å omgå formatet er kanskje å bruka eit ocr-program (abbyy feks) til å gjera pdf om til tekst?
23/01/2009 at 12:17
Øystein: Du kan prøve å aktivere reflow (tilpasset flyt) som skal fungere slik at linjelengden blir tilpasset skjermstørrelsen utavhengig av zoomnivå. Om din versjon av Adobe Reader for Symbian ikke har denne funksjonen kan du prøve å oppdatere til siste versjon.
23/01/2009 at 12:43
Camilla: Jeg vet endel, men det virker som om bloggeren som signerer seg Emod har enda mer praktisk erfaring. Jeg foreslår at du legger inn din kommentar i bloggen hans, så får du sikkert gode råd. Eventuelt svarer Emod her. 🙂
Øystein: Jeg kan også lese PDF-filer på min E61i, men det går skrekkelig tregt å laste inn tyngre filer, og det er ork å navigere seg rundt. Under linux har man pdftotext, som konverterer sånn noenlunde, men det beste hadde vært om bøkene ble solgt i mobilvennlig format.
23/01/2009 at 18:00
Øystein: Du kan prøve å aktivere “reflow” (tilpasset flyt) som skal fungere slik at linjelengden blir tilpasset skjermstørrelsen utavhengig av zoomnivå. Dette fungerer imidlertid bare på PDF- filer der teksten er lagret som tekst istendenfor grafikk, og best på filer som er forberedt med denne funksjonen i mente. Om din versjon av Adobe Reader for Symbian ikke har denne funksjonen kan du prøve å oppdatere til siste versjon.
Camilla: Jeg har selv en Cybook som jeg er godt fornøyd med. Den egner seg godt til å lese romaner i mobipocketformatet. I tillegg kan den lese PDF-filer, men siden skjermen er så liten (6″) egner den seg ikke til PDFer som er forberedt til A4. Filene fra Digitalbok.no går imidlertid fint. I tillegg er den liten og lett og billigst av de to som er i salg Norge (av digitalbok.no). Merk at det kan være rimeligere å bestille fra utlandet. Besøk gjerne mobileread.com for flere innspill.
24/01/2009 at 13:29
Øystein: Du kan prøve å aktivere “reflow” (tilpasset flyt) i Adobe Reader. Denne funksjonen skal fungere slik at linjelengden blir tilpasset skjermstørrelsen utavhengig av zoomnivå. Dette fungerer imidlertid bare på PDF- filer der teksten er lagret som tekst istedenfor grafikk, og best på filer som er forberedt med denne funksjonen i mente. Om din versjon av Adobe Reader for Symbian ikke har denne funksjonen kan du prøve å oppdatere til siste versjon.
Camilla: Jeg har selv en Cybook som jeg er godt fornøyd med. Den egner seg godt til å lese romaner i mobipocket-formatet. Den kan ogsåvise PDF-filer, men siden skjermen er så liten (6″) egner den seg ikke til PDFer som er forberedt til A4. Filene fra Digitalbok.no går imidlertid fint. I tillegg er den liten og lett og billigst av de to som er i salg Norge (hos digitalbok.no). Merk at det kan være rimeligere å bestille fra utlandet. Besøk gjerne forumet mobileread.com for mer informasjon.
28/01/2009 at 12:39
Da måtte jeg kommentere jeg også – veldig bra at det nå kommer e-bøker på norsk. Og, ikke minst, at de selger leseplater her også. Selv har jeg lest på en V3 fra Hanlin i Kina et drøyt år nå, og er fullstendig hekta (Eirik: jeg er en av de som ønsket en dedikert lese-dings – jeg innser nemlig at platen har sine klare begrensninger mtp hastighet/søkemuligheter/farger/notater/mm, men som buss- og sengekamerat er den fabelaktig :-).
Jeg har vært strålende fornøyd med utvalget i utenlandske e-bokhandlere, men synes selvsagt det er en fordel at jeg nå kan kjøpe norske bøker også. Skulle ønske de ville tilby ulike formater, da pdf har vist seg å ha svakheter selv med bøker som er spesialtilpasset min 6″-skjerm. Har imidlertid ikke testet bøkene fra Digitalbok ennå.
Det jeg reagerte på rent umiddelbart mens jeg surfet etter prøve-bok-prosjekt var imidlertid at e-utgivelsesdato står som eneste tidsangivelse. For meg er det svært relevant å vite tidspunkt for førstegangsutgivelse – uavhengig av format – når jeg skal vurdere innkjøp til en gitt pris…
29/01/2009 at 14:18
Selvsagt ikke noe poeng å lage en slik løsning i flex/flash, man ber jo om kritikk av denne typen. 🙂 Men, rett skal være rett, man trenger ikke “nyeste versjon” av flash, men versjon 9, som har en penetration rate på 98% i europa pr desember 08 (mot kun 58% på versjon 10).
29/01/2009 at 14:21
Sant nok, når du utelukker mobile enheter. Men denne måten å bruke Flash på lukter “lett for designeren – vanskelig for brukeren” lang vei. Og selvsagt må man undres over hvor søkbart i Google dette blir…
29/01/2009 at 14:47
Enig, det er ingenting på siden som ikke kunne vært løst med ajax/dhtml.
Men, når søkte du sist på google etter en bok du skulle kjøpe? 😉
29/01/2009 at 14:49
For to dager siden, sånn omtrent. Helt sant. 🙂
29/01/2009 at 18:48
Andre: Når jeg prøver meg med min arbeidsgivers IE som er utstyrt med flash 9.0.47.0 får jeg beskjed om at versjon 10 er nødvendig.
På en måte kan man si at det er veldig tøft av Digitalbok.no å tørrre å gå sine helt egne veier. Jeg skjønner bare ikke helt hvorfor. Det er endel opplagte ulemper med å benytte flash – men hva er egentlig fordelene?
Eirik: Det ryktes at en versjon for mobile enheter er under utvikling.
26/02/2009 at 23:11
Hei, Eirik, og takk for en interessant bloggpost.
Da jeg fikk høre at norske bøker foreligger i elektronisk format, ble jeg fra meg av glede. Endelig! Og jeg kan godt tenke meg å kjøpe elektroniske bøker jeg aldri ville kjøpt i papirform.
Men så var det problematikken med Flash, da. Jeg har iPhone, og er dermed effektivt utestengt fra butikken…
Dessuten har jeg ikke lyst til å kjøpe pdf-bøker, og Mobipocket-formatet er utelukket på min telefon (om jeg ikke tar feil).
Så jeg har sendt en e-post til digitalbok.no og spurt om det er bedring i sikte for oss som har iPhone. Har du hørt om de har fått tilbakemeldinger om dette, og om de eventuelt har ytret seg om det?
10/08/2009 at 17:57
Hejsan’
Jeg er blitt interesseret i å kjöpe en “läsplatta” (svensk oversättelse)
Har värt litt varm på mybebook men efter å ha lest bloggen om den manglende service tror jeg mere på bookeen(cybook eller Opus)
Der finnes en japansk utgave av mybebook, er den identisk med mybeebook?
Hvad vil du anbefale mig ? og hvor kan jeg kjöpe varen i Sverige eller Norge ?
Takknemlig for svar
MVH
Stig Eidsmo
15/08/2009 at 16:10
@Stig Ove: Har ikke hørt noe om Digitalboks planer så langt, nei. Men du har helt rett i at de må gjøre noe med bruken av PDF. Dette formatet er dårlig egnet for leseplater, og de burde gjøre som Sony og alle andre store aktører unntatt Amazon, og gå for Epub snarest.
@stig eidsmo: Kjenner ikke til mybebook, men har hatt anledning til å teste Cybook/iRex og Sony Reader PRS 505/700 så langt. Begge produkter kan kjøpes i Norge, på henholdsvis https://www.digitalbok.no/index.php og http://it24.no/ . For egen del har jeg mest sans for Sony PRS-505, men det er i stor grad en smakssak. 🙂