Det skal kjøpes en ny bærbar datamaskin til familien, og denne gangen ligger det en klar krisetidsbegrensning i budsjettet: maskinen skal ikke koste mer enn 7000 kroner, og billigere er bedre. Heldigvis finnes det et hav av alternativer i prissegmentet fra tretusenlappen og oppover. Acer Aspire One er en rimelig og bra mulighet, Lenovo Ideapad S10 en annen, for ikke å snakke om alle Asusene som er der ute.
Lenovo IdeaPad S10 er en snazen liten burk
Men med tanke på at dette er en maskin som skal stå tilkoblet et eksternt tastatur og bredskjerm mye av tiden, vil diskplass, grafikkort og DVD-spiller bli utslagsgivende. De minste maskinene går dermed ut. Men også i fullformatsegmentet finnes det et godt utvalg til riktig pris. Lenovo N500, for eksempel. Jeg har gode erfaringer med produsenten, den er av de mer økovennlige på markedet, ser ut til å være populær hos brukerne og koster i underkant av 5000 kroner.
For moros skyld undersøkte jeg også hva det billigste alternativet fra Apple kostet. Vi har en Macbook Pro i huset, så jeg vet jo at pris vanligvis ikke er Apples fremste konkurransefortrinn. Men likevel: den billigste Macbooken med samme diskplass som Lenovoen koster temmelig nøyaktig det dobbelte, det vil si kloss inntil 10 000 kroner.
Joda, man får kraftigere maskin for pengene, og OS X er uten sammenligning et bedre operativsystem enn det Lenovoen leveres med. På den annen side vil N500 være mer enn muskuløs nok til daglig familiebruk, og å bytte operativsystem kostnadsfritt er ikke lenger noen tryllekunst. Sett i det perspektivet blir “epleskatten” urimelig høy for familien i dette tilfellet.
Og jeg mistenker at jeg ikke er alene: det har lenge vært spekulert på om Apple vil hive seg inn på det eksploderende småmaskinmarkedet, men det man fikk i den siste produktlanseringen – mens verden er på vei inn i den verste krisen siden 1930-tallet – var en ny versjon av Macbook Pro som starter på 23 000 kroner. Og det nærmeste man kommer en superlett bærbar er Macbook Air, som starter på 15 290 i Norge.Til hvilket man bare kan se: Eeek. 😉
09/01/2009 at 13:08
Men Microsoft-skatten slipper du ikke unna.
09/01/2009 at 13:22
Interesssant. Jeg har luktet på bærbar Acer. 😀 Folk lo da vi kjøpte vår gamle HP-stasjonære på (h)elkjøp. Den har vi hatt minst driftsproblemer med ever.
09/01/2009 at 14:16
Hvis den skal stå stasjonært, hvorfor ikke kjøpe en stasjonær?
Et annet alternativ: Reis til USA, kjøp en billig boks der, ha det morsomt på turen. Bruk et norsk eksternt tastatur når du kommer hjem.
09/01/2009 at 14:37
Jeg lurer egentlig på hva som foregår hjemme hos Apple. Så mye for åtte timers batteriliv er det neppe verdt.
09/01/2009 at 15:11
Arg: Sant nok. Men den er ikke på 5000 kroner. Du kan få XP-maskiner til godt under 3000.
Espen: Vedkommende slektning som skal ha maskinen insisterer på at den skal bli med på reise en gang i blant. Så da blir det en bærbar. Kunden har alltid osv.
Anita: Hva som foregår hjemme hos Apple vet vel bare Steve Jobs. Og han er veeeldig glad i blanke, skinnende, dyre produkter, ser det ut til. 😉
09/01/2009 at 15:20
Jeg er en noenlunde fornøyd Mac-bruker det meste av tida, men egen erfaring tilsier ikke at applemaskinene har fullt så mye batterilevetid som de reklamerer med, sant å si.
09/01/2009 at 16:07
Espen og Eirik : Hva er egentlig fordelene med å kjøpe en stasjonær i stedet for bærbar nå for tida? Har aldri forstått det helt jeg. Litt pris, men er det noe annet?
09/01/2009 at 16:19
Martin: Jeg var veldig opptatt av å ha en stasjonær fram til ifjor, da jeg svitsjet til en bærbar og har hatt det som min hovedmaskin (med dokkingstasjon, ekstern skjerm og tastatur) siden. For meg var fordelene med en stasjonær først og fremst oppgraderbarhet og mulighet til å reparere selv. Jeg skiftet ut både harddisk, vifte og strømforsyning i min gamle burk, alle tre prosesser som normalt hadde krevd at en bærbar måtte sendes bort.
Som Linuxbruker var det dessuten ikke lett å få en bærbar som var kompatibel da jeg kjøpte den stasjonære i 2003, det er noe som er blitt mye bedre de siste årene (selv om stasjonære fremdeles er enklere å ha med å gjøre). Ellers er et vel også slik at man fremdeles får de største og raskeste harddiskene og grafikkortene til stasjonære, så om man er veldig glad i tunge spill eller driver mye med redigering av film, er stasjonære å foretrekke.
Men for meg har fordelen ved å gå over til bærbar i sin helhet mer enn oppveid ulempene. Jeg reiser endel i jobben og trengte en bærbar uansett – nå er alt samlet på én maskin. Den tar mye mindre plass, den er mye mindre bråkete (viktig poeng!) og bruker faktisk en god del mindre strøm. Normalt trekker Lenovoen min rundt 25 W, mot minst det tidobbelte for den stasjonære. I vår leilighet, som har sentralfyr og følgelig lavt strømforbruk, er det faktisk mulig å se en reduksjon i strømforbruket fra ifjor til i år. 🙂
09/01/2009 at 16:49
Hm, Acer Aspire One virker nesten komisk lavt priset. 2400,- på Elprice feks.
09/01/2009 at 17:08
Eirik : Takk. Så hvis man spiller lite og reiser en del og ikke er i stand til å skru er bærbart anbefalt fra de som har peiling også – er andre enige?
For meg har det vært en fantastisk opplevelse å bytte til en bærbar med to backupharddisker på separate steder som er med overalt, starter på fem sekunder og fungerer som tv, fillager, stereoanlegg, fotoalbum, telefon og filmstudio, koblet til ulike skjermer og tastaturer der man nå måtte befinne seg.
09/01/2009 at 17:30
Anita: De er komisk lavt priset for oss nå, fordi vi er vant til at så gode bærbare er dyre. Og nettopp derfor er dette et stort gjennombrudd. Kanskje ikke så viktig i Norge, der prisforskjellen på 2000 og 5000 ikke er avgjørende for de fleste. Men i “emerging markets” som Kina, India og Brasil kan billigmaskinene få mye å si.
Martin: Bærbart er tingen i svingen. Også her brukes burkene som stereo, kino osv osv. 🙂
09/01/2009 at 19:11
Eirik: Jeg tror faktisk jeg heller til å skaffe meg en husmor-Acer med Linux. Etter å ha diskutert saken med mine geek-kolleger, deres erfaringene er svært gode.
Mine erfaringer med Windows, say no more. Wicked. 😀
09/01/2009 at 20:19
Anita: “husmor-Acer med Linux” – sjelden har en kommentar gledet mitt nerdehjerte mer. 😀
09/01/2009 at 20:48
Husmor-PC med Linux skal bli. Hvit. 😀
13/01/2009 at 00:41
Etter nylig å ha gitt support til en Packard Bell av det billigste slaget man får på elkjøp må jeg jo si at man får til en hvis grad det man betaler for, klumpete og brukerfiendtlig hardware med kiip skjerm. Mustastene var så harde å trykke ned at du nesten måtte ha hammer. Hele greia virka rett og slett.. billig. Har forståelse for at det er budsjetter i bilde når man skal kjøpe ny hardware, men at det ikke er noe poeng å legge mer enn 3-4000 inn i en laptop, det kan jeg ikke støtte.
Forøvrig er jo Linux fint og greit det, men mangler jo en del komersielle programmer du kan få med macen, slik som Office-pakka fra microsoft (ikke alle er like fornøyd med openoffice), og for meg helt uvurdelig, Adobe Lightroom.
13/01/2009 at 07:52
Marcus: Så basert på din erfaring med en Elkjøp-maskin sier du at det ikke er mulig å få brukbare datamaskiner til under basisprisen til Apple, altså? Jaja, det ville i så fall ikke være første gang jeg har hørt slik logikk fra et eplehode. 😉
Forøvrig har spesifikke personer spesifikke behov. Vedkommende som skal ha maskinen har definitivt ikke bruk for Adobe Lightroom, ei heller Office 2007 (som foreløpig kjører ustabilt under Linux, i motsetning til tidligere versjoner og et stadig økende antall windows-applikasjoner.)
13/01/2009 at 13:33
Alt til sitt bruk. 2000-kroners laptopen har til nå oppført seg upåklagelig. Liten, hurtig og nett med Linux, med greit skjermbilde og grafikk.
At den er liten – også tastaturstørrelsen, gjør at den ikke passer til alles hender.
Sånn er det – noen kjører Audi, andre Skoda. 😆
13/01/2009 at 13:41
Anita: Nemlig. Det aller beste med PC-markedet er at du faktisk kan velge mellom Audi og Skoda. Mac-markedet får meg derimot til å tenke på denne gamle traveren:
– After the revolution everyone will drive a Rolls-Royce.
– What if you don’t want a Rolls-Royce?
– After the revolution you will have no choice.
😉