Fredrik Häréns poeng fra hin minneverdige forelesning har ikke gått upåaktet hen hos meg: nå ser jeg hvor absurd det er at medier som knapt omtaler president Patil, bruker spaltemil på et dusin amerikanske presidentkandidatkandidater. Joda, det er verdens nest største demokrati vi snakker om, men oppriktig talt: hvor interessant er Mike Huckabees Chuck Norris-stunt, sammenliknet med valget i Georgia forleden?
Som vanlig er det nettet som gir grunnlag for et fornuftig og balansert nyhetsbilde, i dette tilfellet IFES Election Guide. I valgkalenderen kan du finne datoene for valg i 2008, samt resultater for tidligere valg. Noen eksempler på viktige datoer for oss valgnerder:
Libanon 12. januar
Taiwan 12. januar
Færøyene 19. januar
Tsjekkiske republikk 8. februar
Pakistan 18. februar
Russland 2. mars
Spania mars
Island juni
Angola 5. september
Litauen oktober
Slovenia oktober
Asjerbadsjan oktober
USA 4. november
New Zealand 15. november
Romania 28. november
Maldivene 2008
Vanuatu 2008
Guinea-Bissau 2008
Tonga 2008
Verden er i ferd med å bli mer demokratisk, folkens. Om ikke norske medier gidder å dokumentere denne enestående og fabelaktig mangslungne prosessen, så er Google News din venn.
10/01/2008 at 10:21
Og verdens mest folkerike demokrati, og dermed største, er vel Patils.
Men, lell. Hverdagen her påvirkes dog svært mye mer av hva man finner på i landet til “the star-mangled spanner”.
Så kan man igjen lure på om det er slik fordi massemedia velger at det skal være slik…
10/01/2008 at 10:41
Hverdagen vår påvirkes av hvem som er president i USA, definitivt. Men hvem de reelle kandidatene vil være, vet vi ikke med sikkerhet før om mange måneder. Norske medier dekker ikke bare primærvalgene svært inngående lenge før det igrunnen er meningsfylt for utlendinger å bry seg om dem (“Super Tuesday” vil si oss langt mer om hvem som faktisk stiller til valg i november), de har dekket valgprosessen lenge før den i det hele tatt begynte.
Ellers kan jo valgprosessen i små land påvirke oss på så mange måter. Jamfør Kosovo, hvor man nå har fått et parlament og en president som kan komme til å erklære full uavhengighet fra Serbia. De av oss som husker de foregående Balkan-krigene vet at det som skjer i Kosovo, i høyeste grad kan påvirke Norge både menneskelig og økonomisk. Det jeg ber om er vel med andre ord å få høre mer om Hashim Thaci, og mindre om Ron Paul…
10/01/2008 at 12:44
Jeg har gjort meg de samme refleksjoner som deg Eirik. Hvorfor bruker vi så mye tid på å følge DETALJENE i en valg kamp i et annet land? OK, så er det et sentralt land, men må vi følge med allerede nå? Det er jo en stund til amerikanerne går til valgurnene.
Ellers syntes jeg det er interessant å vite at i US lærer man sine barn at man ikke kan ha demokrati dersom det er flere enn to partier å velge mellom! Hvor mange demokratiske land har vi da i verden? Norge er i alle fall ikke et demokratisk land fikk jeg vite. Det er jo ikke mulig å vite hva man velger med SÅ MANGE partier. 🙂
Artige, de der amerikanerne.