Han så omtåket ut…

…Kinas første astronaut, Yang Liwei. Men så vet vi ikke hva slags ansiktsuttrykk Jurij Gagarin og John Glenn (Yangs russiske og amerikanske forløpere) hadde da de kom ned på Jorda igjen for over tretti år siden. Space Daily har en interessant analyse av begivenheten.

Diverse romfartseksperter enes om at Shenzhou-romskipet ikke representerer et stort teknologisk gjennombrudd, men at romprogrammet politisk og militært vil få stor betydning. Kinas enorme hær vil om noen år ha tilgang til mange av de samme rombaserte tjenestene som amerikanske styrker tar for gitt i dag, som fotografisk og elektronisk etterretning og presis posisjonering av troppestyrker og raketter.

Kinas BNP er allerede fem ganger større enn Russlands, og landet vil raskt kunne overta Russlands andreplass som romstormakt. Som forskeren Brian Harvey sier: under Beijing-olympiaden i 2008 kan det finnes to romstasjoner i bane rundt Jorda, hvorav den ene vil være kinesisk. At oppskytningen ville få omtrent dette forløpet leste jeg forøvrig på Go Taikonauts for mange år siden – et nettsted som også krediteres for å ha funnet på taikonaut-ordet.

2 thoughts on “Han så omtåket ut…

  1. Et spørsmål i denne sammenheng: Om nå kineserne skal ha sin egen romstasjon, og etter alt å dømme sin egen variant av GPS, og så videre, vil det aktualisere spørsmålet om hvor mange satelitter det er plass til der oppe? Jeg vet at vi snakker om MYE plass, men hvem koordinerer egentlig baner og “rundetider”? Risikerer vi ikke at en EU-satelitt deiser inn i en amerikansk satelitt, og blir truffet bakfra av en privateid tv-satelitt, som eksploderer slik at det antenner en kinesisk satelitt osv? For å ta forbrukervinklingen: Bør jeg inngå fastprisavtale på satelittforsikringen min? ;-)

  2. Du gir meg indre bilder av E6’en ved Kløfta her, men fullt så ille er det dog ikke. :-) Verdensrommet – også det nær Jorda – er fremdeles temmelig stort og en gjennomsnittlig satellitt er fremdeles temmelig liten. Romsøppel er likevel et problem på lengre sikt, takket være alle de små partiklene som detter av satellitter, bæreraketter og bemannete romskip.

Comments are closed.