Nordlysutbrudd viser at pålitelig varsling av «romvær» vil bli livsviktig for kolonister.
Den 12. og 13. september 2017 registrerte romsonden MAVENet nordlysutbrudd på Mars som var 25 ganger sterkere enn noe som er observert tidligere.
Bildet over viser Mars før og etter at utbruddet startet. MAVEN, som er en forkortelse for Mars Atmosphere and Volatile Evolution, har studert hvordan mars-atmosfæren påvirkes av partikkelstrømmen fra sola (den såkalte solvinden) siden 2014.
Nordlyset på Mars oppstår av samme grunn som på Jorda: Når energirike protoner og elektroner fra Sola treffer molekyler i atmosfæren, får de økt energi som så frigjøres i form av lys. Mesteparten av nordlyset på Mars er i den ultrafiolette delen av lysspekteret og derfor ikke synlig for det blotte øyet. Siden Mars ikke har noe magnetfelt som kan styre de ladde partiklene mot polene, spres nordlyset ut som en jevn glød over hele kloden.
Enheten over er Gray, et mål for mottatt energi i vev fra stråling. Et røntgenbilde av f.eks. mageregionen tilsvarer ca 1 mikrogray, skalaen over går til 600 mikrogray per dag
Den tynne atmosfæren på Mars klarer ikke å stanse de energirike partiklene fra Sola, slik vår atmosfære kan. Resultatet er at bakgrunnsstrålingen på Mars vil øke kraftig under nordlysutbrudd, og som figuren over viser skjedde det også denne gange. Nivået er mer enn dobbelt så høyt som noe som er målt av Curiosity-marsbilens instrumenter siden den landet i 2012, og det vedvarte i to dager.
Søk dekning under nordlysutbrudd
Dette har store praktiske konsekvenser for astronauter på Mars-overflaten. En av forskerne tilknyttet prosjektet, Don Hassler, sier det slik:
If you were outdoors on a Mars walk and learned that an event like this was imminent, you would definitely want to take shelter, just as you would if you were on a space walk outside the International Space Station. To protect our astronauts on Mars in the future, we need to continue to provide this type of space weather monitoring there.
Nøkkelordene her er «varsel av romvær». Romvær er en samlebetegnelse på hvordan solvinden og utbrudd på Sola påvirker magnetosfæren og atmosfæren på Jorda. Kraftige utbrudd kan skape romvær som påvirker kommunikasjon og strømforsyning på Jorda, men på Mars kan de også true liv og helse til astronauter som måtte befinne seg utendørs.
Heldigvis er det ofte mulig å gi noen timers eller dagers varsel før partikkelskurene treffer. I fremtiden vil romværvarselet være vel så viktig for kolonistene på Mars som ekstremværvarslene er for folk i utsatte strøk i Norge idag.
Eksterne kilder
NASA-artikkel om nordlysutbruddet
NASAs romværside gir deg også nordlysvarsel for Jorda
Norsk romsenters sider om romværet