Resultatet av eksperiment nummer 1 i Mars-hagen: Karse

Eksperimentet med å dyrke karse i Mars-jord ble en suksess: plantene overlevde!

Hele eksperimentet i én video

Plante-eksperimentet startet med at jeg hadde simulert marsjord (regolitt) kjøpt på nettet i en liten plastpotte. Jeg sådde rundt åtte-ti frø av vanlig karse, Lepidium sativum, en halv centimeter ned i regolitten og hadde på vann. Jeg fortsatte å vanne to ganger i døgnet, mens jeg hele tiden holdt øye med fuktigheten gjennom plastglasset.

Hver halvtime ble det tatt et bilde med et kamera koblet til en Raspberry Pi minidatamaskin, og etter eksperimentet ble bildene satt sammen til denne timelapse-filmen (ved hjelp av Windows-programmet Time-Lapse Tool). Filmen viser både planteveksten og endringer i utseende på regolitten etterhvert som vann ble tilsatt og tørket ut. Et sekund med film tilsvarer én dag.

 

1: Planter kan spire og vokse i steril, næringsfri regolitt

For mange er det kanskje innlysende at et eksperiment med karse ville lykkes, vi snakker tross alt om planten som vokser på alt fra dopapir til glass. Men i vitenskapen (som i livet forøvrig) bør man aldri ta et faktum for gitt, så å etablere at regolitten ikke er direkte giftig for planter har en verdi. Ikke bare vokser karsen, men veksten ser ut til å foregå i relativt normalt tempo. Etter avslutning ble regolitten tømt ut, og da viste det seg at karseplantene også hadde klart å danne relativt normale røtter.

 

Dette nærbildet av en karse-rot viser at den klarte å utvikle et enkelt rotsystem i den fremmede jorden

2: Regolitt er svært kompakt og absorberer vann ujevnt

Før bruk hadde regolitten samme konsistens som kakaopulver, etter noen dager med vanning var den blitt fast og nærmest leireaktig. Som bildet under viser dannet regolitten en kompakt «kake» etter ni dager.  Det gjorde det vanskelig å vurdere hvor mye vann som skulle tilsettes underveis, og det er også lett å se for seg at denne konsistensen kan skape problemer for mange planteslag.

 

Her ses det tydelig hvor kompakt regolitten er

3: Raspberry Pi er en utmerket overvåkningsmaskin

Den lille datamaskinen tok bilder og lastet opp jevnt og trutt under hele eksperimentet. Raspberry Pi Zero er mindre enn et kredittkort og drives med en mobillader, men med unntak av de få minuttene hver time da den tar bilder, prosesserer dem og laster dem opp til server, har den mye ledig kapasitet. Denne kapasiteten bør kunne utnyttes bedre i fremtidige eksperimenter.

 

Skjermdumpen er tatt etter ni dagers uavbrutt drift, idet eksperimentets siste bilde ble prosessert. Det er det eneste tidspunktet da prosessoren utnyttes fullt ut, ellers har den ledig kapasitet.

 

Noen lærdommer før neste eksperiment

Det neste eksperimentet skal også benytte seg av «ren» regolitt uten næringstilsetning. Nå skal vi forsøke å dyrke bygg, en plante som ifølge tidligere eksperimenter har gode forutsetninger for å klare seg – i det minste en stund. I dette eksperimentet ble plantene vannet med vann fra krana. Som en kommentator påpekte er dette vannet fra Maridalsvannet utenfor Oslo, altså under åpen himmel med tilsig fra Nordmarka rundt.

Det betyr at vannet kan inneholde spor av næringsstoffer, noe som kan påvirke eksperimentet. I tillegg så jeg enkelte tegn til kalkavleiringer. For å unngå dette vil det brukes destillert vann fra apoteket i neste runde. Fordi det var vanskelig å bestemme riktig mengde vann skal det også brukes en fuktsensor i det neste eksperimentet. Den blir koblet til Raspberry Pi-maskinen, og skal levere resultatet av målingene til Marshage-nettstedet fortløpende.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.