[ Start | Kort fortalt | Nye modeller | FAQ | Erfaringer | Problemer | Websurf | Software | Lenker ]

Norsk FAQ for Psion 5

Generelt

  1. En Psion er kostbar - trenger jeg den virkelig?
  2. Hvor får jeg kjøpt en Psion 5 i Norge?
  3. Er det ikke smartere å kjøpe en Psion i utlandet, der prisene er mye lavere?
  4. Kan ikke en elektronisk tidsplanlegger/nummerdatabase gjøre samme nytten?
  5. Er det ikke lurere å satse på Windows CE-maskiner nå, siden Windows tross alt er så utbredt?
  6. Er det ikke stressende å dra med seg en Psion hele tiden?
  7. Går det greit å skrive mye på en Psion uten å ødelegge øyne og skuldre?

Programvare

  1. Hvordan får jeg norske tegn på en Psion kjøpt i utlandet?
  2. Kan Psion brukes mot Internett?
  3. Jeg får ikke "synkroniseringen" mot Lotus Organizer til å fungere - hva kan jeg gjøre?
  4. Kan Psion brukes mot Lotus Notes?
  5. Hva finnes av programvare på norsk for Psion 5?

Maskinvare

  1. Kan jeg bruke oppladbare batterier i en Psion?
  2. Hvilke batterier gir mest for pengene?
  3. Kan Psion brukes til å surfe med mobiltelefon?
  4. Hva finnes av programvare på norsk for Psion 5?

Brukertips

  • Agenda-tips: gå til dagens dato
  • Agenda-tips: lag en liste over alle avtaler
  • Calc-tips: få frem liste over funksjoner
  • EPOC-tips: skjul knapperaden
  • EPOC-tips: få fram oppgavelisten med tastaturet
  • Epoc-tips: bytt mellom åpne programmer
  • Epoc-tips: stopp et gjenstridig program
  • EPOC-tips: screen grabbing av Psion-skjermen
  • EPOC-tips: kjappere åpning av fil-dialogbokser
  • EPOC-tips: klipp, kopier og lim inn
  • Hardware-tips: vær snill mot din Psion
  • Hardware-tips: pass på batterinivået
  • Hardware-tips: ta backup
  • Hardware-tips: rydd opp på din Psion med en soft reset
  • Hardware-tips: gi batteriene lengre liv med et bitt
  • Hardware-tips: skaff en CF-disk og bruk den fornuftig
  • Word-tips: lag en standardmal
  • Word-tips: få frem en liste over alle spesialtegn

Jeg finner ikke svar på spørsmålet mitt her - hvor kan jeg ellers finne svar?







Generelt

En Psion er kostbar - trenger jeg den virkelig?

Det kommer som alltid an på hva behovet ditt er. Nedenfor følger en liste over folk som kan ha nytte av en Psion.

  • Dem som reiser mye og har behov for å transportere informasjon i elektronisk form. I England og USA er Psion populær blant leger, forretningsfolk og flygere (det finnes programvare for brukere av småfly).
  • Dem som har mange navn eller andre data å holde rede på. Databasen er lett å oppdatere og søke i. Det finnes også versjoner av salgsstøtteprogrammer for Psion.
  • Dem som har mange avtaler å holde rede på. Avtalekalenderen er godt designet, og det er lett å endre på avtaler. Til hver avtale kan du også lage et eget notat hvor møtereferat e.l. kan føres inn. Dette kan senere "limes inn" i tekstbehandleren. Varsellyd kan legges inn for hver avtale.
  • Dem som har behov for å samle inn ny informasjon underveis. Jeg er forfatter, og bruker min Psion til å skrive ned gode ideer, til å ta notater på biblioteker og andre steder hvor det finnes kildemateriale, til å føre referat fra møter o.l. Forskere, studenter og selgere er bare noen få av mange som kan ha nytte av dette. Og det nye tastaturet på Psion 5 gjør inntasting mye enklere!
  • Dem som elsker å følge med på den teknologiske utviklingen. Psion er fremtidens datamaskin, på mange måter (bl.a. er den helt fri for bevegelige indre deler, hvilket fremtidens datamaskiner vil være). Psion er et svært artig leketøy, og i sannhet gaven til "han/henne som har alt" ;-)

Hvor får jeg kjøpt en Psion 5 i Norge?

Psion selges av flere dataforhandlere. Men størrelsen gjør at maskinen ofte regnes som en "elektronisk avtalebok" på linje med produktene til Sharp og Casio og papirbaserte tidsplanleggere. Derfor føres Psion ofte av bok- og papirhandlere, samt av forhandlere av mobiltelefoner. Se i oversikten over lenker for et par URL'er til norske Psion-forhandlere.

Er det ikke smartere å kjøpe en Psion i utlandet, der prisene er mye lavere?

Kjøper du en Psion i utlandet, eller via Internett (sjekk ut listen over pekere for forhandlere) kan du spare en del penger, kanskje 1500 kroner eller mer. Problemet er at Psion, som tross alt skal brukes "on the road", er utsatt for slitasje og skader. Dermed kan du få problemer med reparasjon og evt. erstatning innen garantitiden hvis noe skulle gå galt. Den norske kjøpsloven gir deg god beskyttelse, og det kan være verdt prisen. Rent bortsett fra at du også får et "norsk" tastatur og slipper å "remappe" tastene (se nedenfor). Husk også på at du skal betale toll og moms ved innførsel av slike produkter (hvor mange som faktisk gjør det er et annet spørsmål, da en Psion er lett å stikke i innerlommen ;-)

Kan ikke en liten nummerdatabasene som bl.a. produseres av Casio gjøre samme nytten?

Ikke hvis du planlegger å legge inn mye data, og dessuten ønsker å arbeide med dataene på PC'en din. En Psion har virkelig mye plass, og alle viktige datafiler er PC-kompatible. Husk: Psion 5 er faktisk en fullverdig datamaskin i miniformat.

Derimot er det godt mulig at 3Coms Palm Pilot er et godt alternativ dersom det først og fremst er en kontaktdatabase og avtalebok du trenger. I likhet med Psion koster den en del tusenlapper - som alltid må du betale for fleksibilitet og kvalitet.

Er det ikke lurere å satse på Windows CE-maskiner nå, siden Windows tross alt er så utbredt?

Micro$oft har definitivt kastet sitt sultne blikk på PDA-markedet. Derfor har firmaet laget en "lettversjon" av Windows 95, kalt Windows CE, som lisensieres ut til produsenter av PDAer. Med tanke på hvordan det gikk med Apples og IBMs Windows-alternativer, burde man egentlig frykte for Psions framtid.

Men foreløpig er det lite som tyder på at Windows CE kommer til å utkonkurrere Epoc32, Psions operativsystem. For det første: Windows CE er ikke Windows. Du kan ikke kjøre vanlige Windows-applikasjoner under CE, og er dermed nøyaktig like avhengig av at noen skriver applikasjoner for systemet, som du er hvis du kjøper Psion. En rekke tester viser dessuten at CE har de samme problemene som "modersystemet" - det er stort, kjører tungt, kræsjer lett osv. Applikasjonene er heller ikke mye å skryte av. At enkelte produsenter har lansert CE-kompatible PDAer med fargeskjerm burde også virke truende for Psion - inntil man hører hva batterilevetiden er. Med 5 timers batterilevetid eller mindre er liksom noe av hensikten med å ha en lommedatamaskin borte.

Psion har solgt bortimot 2 millioner eksemplarer av Psion 3-serien. For tiden selges det minst 10 000 Psion 5-maskiner i måneden. Det er lite som tyder på at denne tendensen gir seg. Psions største problem pr. idag er at maskinene ikke klarer å slå gjennom i USA. Her er det særlig Palm Pilot som dominerer (og bare så det er sagt: Palm Pilot er et helt annet produkt enn Psion, og kan ikke sammenliknes). Men på det ikke ubetydelige europeiske markedet er Psion fremdeles temmelig dominerende.

I 1997 inngikk Psion et samarbeide med Motorola, Nokia og Ericsson, kalt Symbian. Dette samarbeidet innebærer at de tre kjempene satser på å utvikle produkter for mobil datakommunikasjon basert på Psions opertivsystem Epoc32. Det sier litt om fremtidsmulighetene for Psions produkter.

At Psion fremdeles er "alive and kicking", viser seg også ved at firmaet satset på en ny variant av den trofaste traveren Psion 3. Versjon 3 mx har en rekke spesielle egenskaper som gjør den enda hippere og kulere enn de andre Psion-variantene. Og det sier ikke lite ;-)

Er det ikke stressende å dra med seg en Psion hele tiden?

Det kommer litt an på. At det er en annen livsstil å alltid ha på seg en datamaskin, er sikkert. Du vil alltid bære med deg din viktigste informasjon, og du vil kunne utføre jobben din hvor som helst og når som helst. Men en Psion er mindre stressende enn mobiltelefonen, for eksempel. Du behøver ikke å koble deg til nettet, og kan dermed være utilgjengelig når du føler for det. Snarere enn å bli stresset, mener jeg det er avstressende å alltid være trygg på at mine relevante data er lett tilgjengelig, at jeg alltid kan taste inn gode ideer, og at jeg vil bli varslet om alle avtaler i god tid på forhånd.

Ellers tror jeg Psion er et eksempel på noe som vil bli helt vanlig i fremtiden: at små og lette datamaskiner blir en like integrert del av hverdagen vår som det å ha klokke på armen er i dag.

Går det greit å skrive mye på en Psion uten å ødelegge øyne og skuldre?

Min erfaring er denne: i løpet av tre måneder skrev jeg vel 30-40 sider på min Psion, i tillegg til å drive omfattende programmering og legge inn en masse poster i database og tidsplanlegger. Jeg syns det går greit, da tastaturet virkelig er ypperlig når man først venner seg til det. Lysår foran konkurrentene, IMHO. Og siden Psion har patentert tastaturet vil det nok gå lang tid før noe bedre dukker opp på en annen PDA...

Men dette har ikke vært sammenhengende skriving, dvs flere dager i trekk eller liknende. Når jeg skriver på min stasjonære PC, jobber jeg på en helt annen måte, og dermed er det vanskelig å sammenlikne med en Psion.

Jeg ser også åpenbare svakheter med Psions ergonomi. Den er tross alt knøttliten, skjermen sitter rett over tastaturet og det betyr nødvendigvis at du får en ubehagelig skrivestilling hvis du holder på lenge. På den annen side - det er også slitsomt for skuldrene å drasse rundt på en "bærbar", særlig hvis du skal reise rundt en del.

Noe verre er det med skjermen. Fordi den er trykkfølsom (noe som gjør Psion til en lek å bruke), er kontrasten temmelig ille. I godt arbeidslys og dagslys er dette intet problem, men under dårlige lysforholdd er du nødt til å stole på bakgrunnslyset, som har en grønnfarge mange nok finner problematisk. Et annet problem er at bakgrunnslyset sluker batterier, og gjør en batterieliminator nødvendig. Buker du ikke lys på skjermen, burde batteriene holde minst 25 timer, og dermed blir du uavhengig av stikkontakt i veggen.

Til toppen av siden





Programvare

Hvordan får jeg norske tegn på en Psion kjøpt i utlandet?

Et komplett ANSI-tegnsett er tilgjengelig for Psion, det vil si at alle norske/nordiske tegn kan frembringes ved å taste en eller annen tastekombinasjon. I den "norske" versjonen av Psion (som jeg har) er dette gjort spesielt enkelt ved at norske tegn er lagt inn nedenfor K, L og ~ tastene. Når jeg taster Fn og disse tastene, får jeg norske tegn.

På en utenlandsk Psion kan du alltid bruke standardkommandoene:

Fn+Q, E = æ
Fn+Q, O = ø
Fn+Q, A = å
(SHIFT og bokstav gir store norske tegn)

Men dette er tungvint, og det finnes programvare som gjør det mulig å omdefinere et rent engelsk tastatur slik at f.eks. Fn+K gir æ, for eksempel. Jeg har funnet en lenke til en hjemmeside som påstår å ha et remapping-program: http://www.dai.ed.ac.uk/students/richardr/. Jeg har kke prøvd det selv, men det ser ut til å være freeware. Ellers kan du gå til 5Alive og søke på "keyboard remapping".

Kan Psion brukes mot Internett?

Ja. Klikk her, så får du oppskriften på hvordan du kobler deg opp mot Internett med et modem. Skal du bruke Psion i utlandet, lønner det seg å abonnere på en Internettleverandør som tilbyr lokal tilknytning over hele kloden. Compuserve er meget populært blant Psion-brukere, som har utviklet egne logon-scripts for å takle de ulike telefonsystemene rundt om på kloden. I Norge kan du bruke din standard Internett-oppkobling, men glem ikke at Norge ligger langt foran de fleste andre land hva telenett angår.

Jeg får ikke "synkroniseringen" mot Lotus Organizer til å fungere - hva kan jeg gjøre?

Lite, dessverre. Kommunikasjonssoftwaren PsiWin 2.1 er effektiv til å konvertere filer til og fra ulike formater, men synkronisering (det vil si oppdatering av avtaler, To-Do-lister o.l.) i Lotus Organizer får programmet sjelden til. Ofte får du feilmeldingen Could not access directory C:\lotus\organizer eller liknende, og dermed stopper det. Hva verre er: det ser ikke ut til at Psion gjør noe for å løse dette problemet. Det meldes at PsiWin 2.2 og høyere kan løse problemet, men dette er software som bare fås levert med nyere Psion-versjoner! Dermed kan du som bruker bli nødt til å kjøpe programmet Insync (sjekk "Kan Psion brukes mot Lotus Notes" nedenfor) for å synkronisere filer.

Kan Psion brukes mot Lotus Notes?

Ja. Kombinasjonen Notes og Psion er blitt stadig vanligere. Å kunne synkronisere en liten Psion med bedriftens Notes-nettverk gir selvsagt store fordeler. Derfor er dette et hovedsatsingsområde for Psion, noe du kan se av denne lenken. For å synkronisere Notes og Psion trengs det software kalt InSync.

Hva finnes av programvare på norsk for Psion 5?


Omtrent all programvare på Psion er skrevet på engelsk. Men siden den stort sett følger Windows-standarden for menyer o.l. er det få problemer for erfarne norske PC-brukere å navigere seg rundt på Psion'en. Innebygd i Psion 5 er det også en omfattende ordliste og synonymorbok - på engelsk. Lignende produkter skal finnes på tysk og fransk. Men på norsk finnes det ikke, og slik vil det antagelig forbli. Årsaken er ganske enkelt at Psion antagelig aldri får et så stort salgsvolum i Norge at det vil lønne seg. Slik er det å leve i et lite land, dessverre...

Til toppen av siden




Maskinvare

Kan jeg bruke oppladbare batterier i en Psion?

Utgiftene til batterier kan bli høye dersom du bruker din Psion ofte. I prinsippet er det ingenting i veien for å bruke oppladbare batterier. Du bør imidlertid være klar over at oppladbare batterier har noen egenskaper som gjør at de kan skape problemer for Psion-brukere.

Psion er en datamaskin, og krever derfor jevn batterispenning. Noen oppladbare batterier utlades på en slik måte at en Psion uten forvarsel mister strømmen (vanligvis vil maskinen si fra når batteriene er svake), og enkelte brukere har meldt om tap av data som følge av dette. Ellers har oppladbare batterier kortere levetid enn vanlige batterier, og enkelte brukere har problemer med å få bakgrunnslyset til å fungere ordentlig.

Hvilke batterier gir mest for pengene?

Tja, si det. Dette er en gammel diskusjon blant Psionérer, og alle har sine erfaringer. Jeg kan si hva min er faring er: det ser ikke ut til at de dyre batteriene (f.eks. Duracell) varer vesentlig lengre enn billigere merker. Jeg vet jo at Duracell får lekekaniner til å løpe i evigheter, men det er nå litt annerledes med datamaskiner, da... ;-)

En annen erfaring jeg har, er at batterier av samme merke kan gi vidt forskjellig effekt. Vanligvis bør batteriene gi ca 1700 mAh (milliampére-timer) og vare i 25 timer. Men jeg har opplevd at nye batterier kan vare i alt fra 17 timer til 32 timer. Grunnen til at jeg kan være så sikker på dette, er at en Psion overvåker batteriene svært nøye.

Dette regnestykket sier litt om pengesummene som er involvert her: Bruker du din Psion i underkant av en time hver dag, kan du regne med at to batterier varer en måned. Du bruker altså 24 batterier i året. En pakke med fire Philips-batterier kostet 40 kroner sist jeg sjekket i REMA. Det betyr at du betaler kr. 10 pr. batteri, som blir 240 kroner/år.

Til sammenlikning kostet en tipakning med billigbatterier 40 kroner hos Clas Ohlsson i august 1998. Med slike batterier til kr. 4 pr. batteri blir kostnaden 96 kroner/år. Min erfaring er imidlertid at disse batteriene kan ha problemer med å holde batterispenningen oppe. Etter ca 13 timer sloknet batteriene av merket "Varta" fra Clas Ohlsson, sist jeg prøvde. En kjapp test med en batterispenningsmåler viste at batteriene ikke var utladet, men at spenningen lå nedenfor minstenivået for Psion. Med andre ord: disse batteriene kan kanskje egne seg utmerket til lommelykter og radioer, men en datamaskin har spesielle behov som batteriene antagelig ikke dekker.

Opp mot dette kan du så sette prisen av en batteri-eliminator. Sannsynligvis finner du ut at du skal bruke din Psion mye for at det skal lønne seg å skaffe eliminator som betaler seg selv i løpet av din Psions forventede levetid.



Kan Psion brukes til å surfe med mobiltelefon?

Ja. Det fungerer som på andre lomme-PCer og bærbare, ved at din Psion kommuniserer via sin infrarøde port (bakpå maskinen). Og i takt med at Symbian-samarbeidet utvikles, blir det også stadig lettere. Sjekk ut Psions liste over godkjente mobiltelefoner. Det lønner seg også å sammenlikne prisene til Netcom og Telenor. Syns du det virker dyrt? Hold deg til modem en stund til!



Til toppen av siden


Brukertips

Agenda-tips: gå til dagens dato

Et trykk på skilletasten bringer deg til dagens dato.

Agenda-tips: lag en liste over alle avtaler

Tast Ctrl-F (for "Find") og tast Enter med en gang (med andre ord: la feltet Tekst to be found stå åpent). Da søker Agenda etter alle avtaler, og du får en komplett liste over avtalene du har lagt inn

Calc-tips: få frem liste over funksjoner

Trykk Shift-Ctrl-I for å få frem en liste over viktige funksjoner

EPOC-tips: skjul knapperaden

På den lille Psion-skjermen kan standardknapperaden til høyre i skjermen ta opp mye plass. Du fjerner den ved å taste Ctrl-T. Gjentar du operasjonen kommer knapperaden tilbake igjen.

EPOC-tips: få fram oppgavelisten med tastaturet

Oppgavelisten - listen over åpne filer på Psion, kalt "task list" på engelsk - kan du få frem ved å klikke på det lille området øverst til høyre på skjermen der navnet på applikasjonen som regel står. Men hvis du har skjult knapperaden forsvinner også dette området. Da kan du få frem oppgavelisten ved å trykke på Ctrl-tasten samtidig som du berører System-feltet nederst til venstre på skjermen. Deretter kan du gå til en fil/applikasjon ved å taste forbokstaven og så Enter.

Epoc-tips: bytt mellom åpne programmer

Ved å taste Ctrl-Fn-System kan du bytte mellom alle åpne programmer, på samme måte som Alt-Tab i Windows.

Epoc-tips: stopp et gjenstridig program

Hvis et program nekter å la seg lukke på vanlig måte, så kan det være effektivt å merke programmet på oppgavelisten og taste Ctrl-Shift-e . Fungerer ikke dette, kan du også gjøre en soft reset (se tips nedenfor for informasjon om det).

EPOC-tips: screen grabbing av Psion-skjermen

Ctrl-Shift-Fn-S fungerer som "screen grabber" - du får et bilde av skjermen i Psions eget format. Bildet kan importeres i Sketch (som "Epoc file") og lagres i Sketch-format før det overføres til PC med PsiWin.

EPOC-tips: kjappere åpning av fil-dialogbokser

Hvis du syns det går langsomt med å få frem filoversikten i dialogbokser i f.eks. Word og Agenda, kan du velge å skru av Show System Folder. Du finner dette valget ved å få frem menylinjen under System-skjermen (tast på system nederst til venstre) og så velge Tools og Preferences. Dette fører til at Psions system ikke scanner gjennom alle mapper som har med operativsystemet å gjøre (mapper du ofte ikke trenger å se i alle fall), og kan spare en del tid.

EPOC-tips: klipp, kopier og lim inn

Lær deg tastaturkommandoene for å klippe ut, kopiere og lime inn data fra Psion-applikasjoner. Klipp ut er Ctr-X, kopier er Ctrl-C og lim inn er Ctrl-V. Hvis du syns det virker kjent, så er det riktig: på en del områder forsøker Psion å etterleve en slags Windows-standard. Det gjelder imidlertid ikke avslutning av programmer: der er standardkommandoen Ctrl-E.

Hardware-tips: vær snill mot din Psion

Psion er et ømfintlig elektronikk-produkt og bør behandles deretter. Her er noen tips for å gi din Psion et lengre liv:

  • Skaff en beskyttende mappe, veske eller belteholder. Selv har jeg gode erfaringer med belteholderen fra Covertec, som er laget i beskyttende hardplast.
  • Vær forsiktig i kaldt vær. Skjermen er ømfintlig for lave temperaturer. Du vil se at skjermkontrasten blir dramatisk dårligere når temperaturen synker under 10 grader Celsius, og blir din Psion utsatt for minusgrader i lengre tid kan skjermen bli permanent ødelagt. Hvis du tar med maskinen fra kaldt utevær og inn i et varmt hus, kan det også oppstå kondens inne i kassen med kortslutning som resultat.
  • Vær forsiktig med bruk av pekepennen. Skjermen kan bli slitt dersom pekepennen gnisser for mye mot deler av skjermen. Særlig er spill risikable. Hvis et spill krever at du hele tiden taster på midten av skjermen bør spillet unngås. Bruk i størst mulig grad tastaturet for å navigere (se andre tips i denne seksjonen).
  • Ikke berør skjermen med fingrene og hold den ren. Et lite støvkorn mellom pekepennen og skjermen er nok til å lage en stygg ripe på skjermen. Bruk en myk og ren klut (f.eks. av det slaget du rengjør briller med).
  • Pass på skjermhengslene. Det svakeste punktet på din Psion er hengslene som holder holder skjerm og maskin sammen. Ødelagte skjermhengsler er en av de vanligste årsakene til at en Psion må returneres for reparasjon. Unngå å belaste skjermen på alle måter: ikke løft din Psion etter skjermen, og ikke smekk skjermen igjen som lokket på et brilleetui.

Hardware-tips: pass på batterinivået!

Når spenningen på batteriene i en Psion synker under 2,2 V, kan du oppleve å få korrumperte filer, evt at en hel CF-disk blir korrumpert og må formatteres igjen. Dette er også en viktig grunn til at du bør unngå å bruke oppladbare batterier i Psion. Spenningsnivået i disse batteriene kan fort synke under det som anbefales for Psion.

Hardware-tips: ta backup

Helst daglig hvis du bruker din Psion i arbeidet. Så mye kan skje med en Psion: i tillegg til et teknisk sammenbrudd, som kan ramme alle datamaskiner, så er den utsatt for alt som en kostbar elektronisk gjenstand du bærer med deg kan utsettes for.

Med unntak av Agenda-filene kan alle andre viktige datafiler konverteres fra backup-filer på PC. Din adressedatabase kan f.eks. konverteres til DBase-format, og dermed leses inn i et PC-basert databaseprogram. Hvis du bruker en CF-disk som backupmedium, så pass endelig på å oppbevare den et annet sted enn i din Psion!

Hardware-tips: rydd opp på din Psion med en "soft reset"

Selv om EPOC på mange måter er et mye ryddigere operativsystem enn Windows, kan det bli nødvendig å rydde opp en gang i blant. Også EPOC-applikasjoner har en tendens til å strø om seg med filer av alle slag. Noen applikasjoner legger beslag på minne også etter at de er lukket. Du vil kan merke problemet ved at du har mye mindre minne enn du regnet med, eller ved at batterispenningen holder seg godt over 50 mA uansett hvor lite du bruker maskinen. Da er det på tide med en "soft reset", som vil slette unødvendige prosesser, frigjøre minnet og stanse applikasjoner som ikke lot seg stanse på vanlig vis.

En soft reset utfører du ved å stikke enden av en binders inn i det lille hullet under batteridøren til venstre, til bryteren under hullet presses ned. Når maskinen starter opp igjen vil din Psion gjennomgå en boot-sekvens som tar litt tid. Så starter systemet opp, og alle dine data vil fremdeles ligge på maskinen (selv om du bør ta backup på forhånd for sikkerhets skyld) selv om skjermoppsettet er nullstilt.

Hardware-tips: gi batteriene lengre liv med et bitt

Ifølge enkelte Psion-brukere kan levetiden på alkaliske batterier forlenges ved å bite i batteriene. Visstnok skal dette forlenge den kjemiske reaksjonen inne i batteriene. 5-6 forsiktige bitt spredt utover batteriene skal være nok. OBS! Dette er et tips du prøver på eget ansvar, og det sier vel seg selv at bittene skal være forsiktige. Nyttig å vite i et knipetak kan det jo være.

Hardware-tips: skaff en CF-disk og bruk den fornuftig

Din Psion kan utvides kraftig ved å kjøpe en Compact Flash (CF)-disk. En slik minnedisk kommer nå i størrelser på 64 Megabyte, og større størrelser er underveis. Disken er omtrent like kjapp som internminnet i din Psion. Når du putter disken inn i porten på hyre side av Psion, blir disken umiddelbart registrert som disk D: av EPOC. Det er med andre ord kjapt og enkelt å installere en CF-disk. Siden du etterhvert vil bruke alt tilgjengelig minne på C-disken, er det nesten uunngåelig at du skaffer en CF-disk. Den kan også fungere som et enkelt backup-medium.

Men den må brukes med fornuft. CF-disken er nemlig sårbar for lav batterispenning. Filer, mapper eller endog hele disken kan bli korrumpert hvis batterispenningen blir for lav. Derfor bør du lagre store applikasjoner som ikke forandrer seg mye på CF-disken (D:), mens små dokumenter som forandres ofte holdes på Psions internminne (C:). Av samme grunn bør du unngå å bruke billige batterier og oppladbare batterier, da de raskt kan falle under batterispenningen som trengs for å holde en CF-disk frisk (2,2 V).

Word-tips: lag en standardmal

For å lage en standardmal for Psions Word-applikasjon, lager du et dokument med navnet NORMAL og lagrer det i mappen C:\SYSTEM\APPS\WORD. Da vil Word bruke dokumentet hver gang du lager et nytt Word-dokument.

Word-tips: få frem en liste over alle spesialtegn

Taster du Shift-Ctrl-C vil du få frem en liste over spesialtegn. Klikk på tegnet og OK, og tegnet blir satt inn i Word. Dette vil antagelig også fungere i andre applikasjoner, dialogbokser etc. Hvis du allerede kjenner ASCII-koden for et tegn, kan du også sette inn tegnet ved å holde inne Ctrl-tasten, taste inn de tre tallene og så slippe Ctrl.

Til toppen av siden


Jeg finner ikke svar på spørsmålet mitt her - hvor kan jeg ellers finne svar?

Du har selvsagt slått opp i brukerveiledningen som fulgte med maskinen? Og du har gjennomsøkt Help-fila? Naturligvis! I så fall bør du sjekke den internasjonale Psion FAQ'en, som du finner peker til på peker-siden. For kompliserte spørsmål pleide det å finnes en norsk ressurs på Psion-fronten, en mailingliste drevet av Jahn Otto Andersen. Du kan alltids sende ham en mail på jotto@jotto.no og be om å få bli med på lista, men det har vært stille i lang tid hvilket tyder på at den ikke lenger er i drift.

Jeg vil isteden anbefale at du melder deg på den engelskspråklige Psion-lista - The Unofficial Psion Series 5 Digest. Følg disse instruksjonene for å bli med: Either use the automated form at http://www.pinkworks.com/pda/s5list.html or send an email to majordomo@pda.pinkworks.com with the message UNSUBSCRIBE in the first line of the body of your email: unsubscribe ups5d-l-digest (This command may fail if your provider has changed the way your address is shown in your mail.) In which case, to remove an address other than the one from which you're sending the request, give that address in the command: unsubscribe ups5d-l-digest jqpublic@my-isp.com To subscribe send the command SUBSCRIBE in the same way.

Kan ikke noen av medlemmene av lista gi svar, så er det temmelig sikkert noen på news som kan. Du finner en liste over newsgrupper på min peker-side.

Til toppen av siden