Philip Newth - 60 år
(hvorav 37 i Arktis)

 

Philip Newth ble født 20. januar 1939 i byen Worcester i England, som den yngste av seks søsken. Hans foreldre hadde jobbet som varieté-artister i London, men flyttet fra London til Worcester når barna begynte å bli mange.

Philip har skrevet tre bøker om oppveksten i Kastanjegata i Worcester, der vennene Beano, Fatty og Ludo er med på det meste som skjer.

Etter militærtjensten gikk Philip på kunstskole i Cornwall, der hans spesialitet var kalligrafi - skjønnskrift. I Cornwall møtte han en dag to norske jenter som inviterte han på besøk til Norge. Den ene het Mette Knutsen og var kunststudent fra Oslo. Og da Philip kom til Norge på feire i 1961, var han sikker på én ting; han skulle aldri bo i dette kalde, glatte, livsfarlige landet som ikke en gang hadde en eneste pub. 

Philip og Mette giftet seg i 1962 i Worcester, men flyttet til Norge for godt i 1964, da deres første barn Eirik var på vei. I 1966 fikk de tvillingene Hege og Torstein.

Som innvandrer opplevde Philip at det var vanskelig å få seg jobb når en ikke kan språket. Han tok derfor de jobbene han fikk, som å sortere ølflasker på Frydenlund og pakke sigaretter på Tiedemanns Tobakksfabrikk. Og det er sikkert ikke mange i dag som er klar over at han faktisk var den første innvandreren i Oslo Sporveier! 

Han jobbet som konduktør på bytrikken, ikke helt uten problemer, fordi han oppdaget hvor mange ulike dialekter man snakker i dette landet. Og for en som nettopp har begynt å lære seg norsk, kan enkelte dialekter høres ut som arabisk! En annen ting han fikk erfare var også at folk lett kunne bli gretne og sure når han ikke skjønte hva de sa.

I 1969 tok han en sjefsavgjørelse; han ville bli kunstner. Året etter utga han sin første bok; Den Aller Største Kanonen, som han også illustrerte selv.I 1974 kom boka Benjamins Borg, som Mette illustrerte. Mette og Philip har alltid jobbet mye sammen. I 1974 lagde de en serie med programmer som het "Ferien vår" for barne-tv, der hele familien Newth var med på å spille. Og samtidig lagde de en serie for engelsk barne-tv om et stort troll.

De har jobbet mye med litteratur for døve og blinde barn (eller som en avis skrev en gang:  "bøker for døde og blinde"), de har skrevet bøker sammen og alltid vært hverandres konsulenter.

Philip har også skrevet hørespill for radioen, blant annet om roboten Matilda, og det har blitt en mengde krimnoveller etter hvert.Men det er først og fremst som barnebokforfatter han er kjent. Og nettopp fordi morsmålet hans ikke er norsk, har han tilført det norske språket noe nytt. Som etter hvert har resultert i overkant av 40 bøker.

Philip Newth kom til Oslo på ferie en kald januardag i 1961, og i dag, 37 år senere, tenker han fortsatt på å flytte hver vinter. Som han sier: den første nordmannen må ha vært fullstendig gal; mens alle andre mennesker dro sydover til varmen, dro nordmannen nordover til kulden og isen.
 
 
Mafilien  

Her er et av Philips barnebarn:
Magnus.


 
 
Worcester - hva er nå det for en by?
Aller først: det heter ikke "vårsjester". Worcester uttales "wouster" og er en middels stor i Midt-England. Byen ligger ved elven Severn og har en lang historie. Nedenfor finner du noen pekere til informasjon om byen. 

Worcester Cathedral fra 1300-tallet er 
et must for enhver besøkende


Hva engelskmenn forbinder med Worcester 


Royal Worcester Porcelain

Englands eldste porselensfabrikk som fremdeles er i drift ligger i Worcester. Fabrikken ble grunnlagt i 1751.

Den engelske borgerkrigen

Et avgjørende slag i den engelske borgerkrigen sto ved Worcester i 1651. Borgerkrigen var en kamp mellom tilhengere og motstandere av kong Charles I. 

Over ser du en mann kledd ut som en "cavalier", en tilhenger av kongen. Det var forresten den siden som tapte borgerkrigen. 

 Worcester-sausen

"Lea and Perrins Worcestershire Sauce", som dens fulle navn er, finnes på alle engelske bord. Sausen har en enestående smak (yech!) og passer bra til f.eks. ertesuppe. Du får den i norske butikker også.

Les den dramatiske historien om hvordan sausen nesten aldri ble oppfunnet! (Hvilket hadde vært helt greit for oss). 

 


 

Tilbake til startsiden