Trenger vitenskapen et tempel?

Jeg glemmer aldri øyeblikket da det skjedde første gang. Jeg sto, som jeg så ofte gjør, under fullmånen en klar natt. Så på den lysende skiven og tenkte: der landet Apollo-astronautene for noen år siden. En vanlig tanke, og en som brått slo ned i meg igjen med en ny og overveldende kraft.

moon-footprint_6426_990x742

Jøss, de hadde gått der oppe – på ordentlig! Sporene deres var der ennå, og ville fortsatt finnes der lenge etter at jeg – og sivilisasjonen som hadde bragt dem dit – var borte. I et glimt så jeg hele vitenskapshistorien, 2500 år med tenkning og forskning, som forspillet til månelandingen.

For å parafrasere Isaac Newton: jeg innså at astronautene red til Månen på skuldrene til kjemper, og ble fylt av en dyp og sitrende følelse av ærefrykt. Siden har jeg følt det samme i universitetet i Bologna i Italia, hvor Copernicus var student, ved Darwins grav i Westminster Abbey og senest foran skrivebordet til Sergej Koroljov (romalderens russiske far) i Kosmonautmuseet i Moskva.

Jeg innbiller meg (uten å vite det, for hvordan kan man egentlig vite slikt?) at følelsen jeg får i slike situasjoner er beslektet med den numinøse opplevelsen som ble skildret av Rudolf Otto i boken “Det hellige”, en rystende følelse av et guddommelig nærvær, på samme tid fryktinngytende og tiltrekkende.

Og jeg mener at følelsen er uttrykk for noe vesentlig, et filosofisk og emosjonelt perspektiv som transcenderer det vi gjerne forbinder med vitenskapsformidling. Internasjonalt er den fremste talsmannen for dette synet Alain de Botton, en britisk filosof og ateist som argumenterer for at vitenskapen har mye å lære av religionenes forhold til sine tilhengere.

Et av de konkrete tiltakene han har foreslått er å bygge templer til ateismens ære. Steder hvor vi kan møte et gudløst, vitenskapsbasert verdensbilde på en mer personlig og mindre fragmentarisk måte enn hva som gjerne blir tilfelle i et museum.

Ikke overraskende har de Botton har møtt mye motstand. Britiske kommentatorer har påpekt at templer til humanismens og ateismens ære har vært bygd tidligere, med liten suksess. Veien er også kort til å gjøre narr av alt som ligner et kluntete forsøk på å kopiere andres suksess, ikke helt ulikt norske humanisters solvervsfeiring rett før jul.

Lett blir det uansett ikke. Det numinøse er ikke hverdagskost. Blant formidlere er det bare en håndfull – Carl Sagan, Richard Dawkins, Stephen Jay Gould – som har klart å gi meg følelsen. Jeg er selv formidler i skrift og tale, og vet at jeg bare unntaksvis treffer mitt publikum på tilnærmelsesvis samme måte.

Det er så lett å fokusere på eget fagfelt, gå seg bort i fascinerende detaljer, skrive en faktabok istedenfor sann faglitteratur. Derfor har jeg stor forståelse for at de fleste steder hvor publikum kan møte vitenskapen er funksjonalistiske og nytteorienterte, og at museer og vitensentre ofte ser ut som forretningsbygg eller kjøpesentre.

800px-Natural_History_Museum_London_Jan_2006

Museum of Natural History, London. Kilde: Wikipedia

Men at det ikke alltid behøver å være slik, fikk jeg en påminnelse om i høstferien ifjor, da familien besøkte Naturhistorisk museum i London. Bygget er blitt kalt en katedral til vitenskapens ære, med en nygotisk fasade og et inngangsparti som hvelver seg himmelhøyt over de besøkende mens lys strømmer inn på dinosaurskjelettene gjennom glassmalerier.

Museet er altfor travelt til at man finner ro og ettertanke der, men det viser oss potensialet. For tross det evige suset av ivrige barnestemmer skal man være laget av stein for ikke å la seg berøre av denne viktorianske hyllesten til vitenskap og fremskritt.

Her i landet skal det brukes mye penger på museumsbygg i årene fremover. I Oslo drøftes blant annet nytt vitensenter på Tøyen, bygging av akvarium og flytting av Teknisk museum. Mitt håp er at man griper sjansen til å levere mer enn det siste innen museumspedagogikk, og at inspirasjon får en større plass ved siden av hovedoppgaven informasjon.

At man bruker arkitektur og museumsrom til å lokke et publikum som de senere årene har vendt blikket ned mot små skjermer, til å se utover og oppover igjen.

9 thoughts on “Trenger vitenskapen et tempel?

 1. @Pål: Du har helt rett. Jeg har også fått følelsen i bibliotek, og konfrontert med virkelig stor kunst. Michelangelos Pietà i Peterskirken, for eksempel. Jeg skammer meg ikke over å si at den ga meg tårer i øynene og kyldegysninger på ryggen. Tror ikke de av oss som regner oss som humanister/rasjonalister har noe å tape på å erkjenne at vi også kan treffes på denne måten.

 2. Besnærende tanker og jeg er enig fram til et visst punkt. Vitenskap og ateisme er ikke synonyme begreper, og med en gang du trekker inn «ateisem», gjør det samme som andre «templer» beskyldes for å være, nemlig innbydende men ekslusive (for ikke å si ekskluderende).
  Hva heller med inkluderende sted til «undringens ære»? Det er jo det man har til felles, og kanskje det kunne vært noe nytt og befriende – på samme måte som det å kikke på stjernehimmelen er befriende uansett hvilket tempel du pleier å søke til?

 3. @Geir: Gode poenger. Vitenskap og ateisme er definitivt ikke det samme, selv om det overveldende flertallet av forskere jeg har møtt og kjent for alle praktiske formål er ateister. Andre begreper trengs.

  Men akkurat som du reagerer på sammenblandingen, stritter jeg imot ordet “undring”. For meg er det blitt brukt for ofte i for mange rare sammenhenger. Takket værte den ulykksalige bruken av “undringskompetanse” har det nærmest fått en ironisk valør for enkelte… :)

 4. Jeg er nok ikke inne i begrepsdebatten nok, men ser ditt poeng. Jeg syns forsåvidt et “Vitenskapens tempel” hadde vært et flott begrep. Vitenskapen tar jo ikke stilling til i religoinsdebatten, og vil derfor heller ikke være ekskluderende.

 5. Hei, alltid kjekt å følge det du skriver og jeg er helt enig angående nye bygg, det hadde vært flott å se noe litt mer inspirert enn hva vi ofte ser i nyere tiders bygninger.

  Jeg ble likevel opphengt i en slags digresjon, kunne du helt kort forklart meg hva du mener er forskjellen på en faktabok og sann faglitteratur? Ikke at jeg nødvendigvis er uenig, ble bare nysgjerrig på hva du legger i det! :-)

 6. @Håvard: Klart! Har oversatt og skrevet begge typer, så den er grei. En faktabok er i hovedsak en oppsummering av fakta om et emne. Språket er nøkternt, og det er lite rom for å filosofering og spekulasjon rundt et emne. Illustrasjoner og tabeller står gjerne sentralt. Typiske eksempler på faktabøker er de mange utenlandskproduserte bøkene du finner i bokhandlernes billighyller.

  Faglitteratur, slik jeg ser det (og på langt nær alle er enige med meg, bare så det er sagt!), er fagorientert på en annen måte. Fakta danner basis, selvsagt, men språket brukes som et aktivt virkemiddel. Teksten står i fokus og litterære virkemidler som et personlig tonefall, filosofering og undring rundt temaet og til og med skjønnlitterære innslag kan tas i bruk.

  Det klassiske eksempelet fra Norge er selvsagt Gaaarders “Sofies verden”. Den klassifiseres ofte som roman, men mottok faktisk produksjonsstøtte fra Norsk Faglitterær forfatterforening. Litteratur om et fagfelt, eller sann faglitteratur om du vil. :)

  Håper dette var avklarende!

 7. Vil ikke slike ateistiske tempel, eller noe som vil oppfattes slik, være litt på kant med vitenskapens grunntanker? Det slår meg at dagens vitenskap er mer agnostisk av natur enn ateistisk. Og således utelukker den verken ateisme eller teisme.

  Storslåtte bygg framstår for meg mer en hyllest til fantastisk ingeniørkunst enn til vitenskap. Jo, det ligger mye vitenskap bak byggekunsten, men det er ikke der grensene flyttes raskest.

 8. La du merke til dyrene på fasaden av museet i London? Vel verdt en studie der du står i kø en søndag morgen for å komme inn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA