Chromebook – den perfekte billige Linux-maskin?

Fulgte nylig oppskriften fra Lifehacker på hvordan man installerer Ubuntu Linux 12.04 (en long term service-utgave som støttes til 2017) side om side med Chrome OS på Chromeboxen. Kort fortalt handler det om å sette Chromebox i “developer mode” (varierer litt fra maskin til maskin, i mitt tilfelle gjøres det med en fysisk bryter) og så laste ned et installasjonsverktøy kalt Crouton.

Når installasjonsprosessen er overstått (går av seg selv, tar fra 30-60 minutter) er resultatet ikke en typisk dual boot-løsning, men snarere en parallellinstallasjon der man får opp Linux samtidig med Chrome OS ved å taste Ctrl-Alt-T, og så skrive “shell” etterfulgt av “sudo startunity” i terminalvinduet (eventuelt “startxfce” hvis det er din preferanse). Systemene fortsetter å kjøre side om side (og deler en felles Downloads-mappe, for enkelhets skyld), og man bytter mellom de to operativsystemene ved å taste Ctrl-Alt-F1 og Ctrl-Alt-F2/F3.

Screenshot 2014-01-14 at 19.03.45

Så vanskelig er det å få Linux på en Chromebook :)

Det virkelig overraskende her er hvor godt dette fungerer. Man forventer seg at to parallelle OS på en ganske lavt spekket Chromebox vil føre til treige prosesser i sin alminnelighet, men den gang ei. Ubuntu 12.04 på Chromebox kjører raskt og stabilt, og er faktisk langt mer responsivt enn på min Lenovo T61. Siden det tydeligvis ikke belaster systemet i særlig grad slår heller ikke viften inn. Tausere OS enn 12.04 på Chromebox skal man lete lenge etter.

Prisen jeg betaler for denne herligheten er rundt 3-4 GB av den samlede SSD-diskplassen på 16 GB. Men med tanke på at jeg ikke lagrer store datamengder på tynnklienten, mer enn oppveies det av hva jeg får igjen. Som blant annet er tilgang til applikasjoner som jeg av og til har bruk for, og som rett og slett ikke finnes på Chrome OS – Skype, LibreOffice, Bittorrent og TrueCrypt, for å nevne noen.

Chromebox og Chromebook er kjent for å være rimelige, og mitt spørsmål blir om dette ikke er en av de beste billig-Linuxmaskinen man kan kjøpe idag. I alle fall hvis du ikke har behov for å lagre veldig store datamengder lokalt. Crouton og Ubuntu, altså. Har du en Chromebook er det vel verdt å prøve – og skulle du gå lei er du bare et tastetrykk unna å tilbakestille maskinen til ren Chrome OS igjen. Tenk om Microsoft hadde gjort livet så enkelt for sine brukere, du…

5 thoughts on “Chromebook – den perfekte billige Linux-maskin?

  1. Jeg vurderer også å innstallere Ubuntu på min Samsung Chromebook, men har ikke klart å avgjøre hva som er mest fornuftig av Crouton eller ChrUbuntu. Fordelen med førstnevnte er som du påpeker at man raskt kan bytte mellom ChromeOS og Ubuntu. Fordelen med sistnevnte er at man kan innstallere på SD-kort. Vurderte du ChrUbuntu og hva var eventuelt avgjørende for at du valgte Crouton?

    http://www.howtogeek.com/162120/how-to-install-ubuntu-linux-on-your-chromebook-with-crouton/

  2. @Lars: Det var nok enkelheten, pluss at min Chromebox ikke har noen SD-port. Men har hørt at folk også er fornøyde med ChrUbuntu, altså.

  3. Dette er suverent. Følelsen av å sitte med både Chrome OS og Ubuntu på en kjapp 11-tommers Samsung Chromebook 2 (innskjøpt på Elgiganten i Uddevalla til 3000 kroner(finnes jo ikke i Norge ennå)) er lett ekstatisk. :)

  4. Er du fremdeles fornøyd med dette oppsettet? Vurderer å kjøpe en Chromebook og er nysgjerring på dine erfaringer.

  5. @Kåre: Kjører ikke Linux på Chromebox for øyeblikket, da jeg har tilgang til det på en annen maskin. Men såvidt jeg vet er det ingenting i veien for at du kan kjøpe en ny Chromebook og få akkurat den samme opplevelsen – disse maskinene er fortsatt Linux-vennlige by design. Eventuelt kan du jo google modellen du vurderer å kjøpe og se hvilke erfaringer folk har.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *