Hello, goodbye Windows

Th. Kittelsen: NissenOg mannen ville fra nissen flytte
men reisen ble ham til ingen nytte,
for høyt på vognlasset nissen lo:
Jeg tror vi flytter i dag, vi to,
jeg tror vi flytter i dag, vi to.

Så sant som det er sagt. For halvannet år siden tok jeg farvel med Linux i denne bloggen. Jeg var lei av treghet og ustabilitet, og valgte isteden å gå for en Windows 7-basert løsning. Men det siste halve året konstaterer jeg at Linux langsomt men sikkert har krøpet inn i hverdagen min igjen, inntil jeg igjen har det som mitt hovedsystem i det daglige. Det er flere grunner til dette.

For det første – og dette burde jeg jo ha sett komme – ble mitt gode forhold til Windows 7 gradvis forsuret utover året. Bevares, det er fremdeles det beste OSet Microsoft noensinne har lagd, men jeg unngikk likevel ikke det samme problemet som fikk meg til å gi opp XP i sin tid: en stadig økende treghet, både ved programstart og boot-up.

Verre var det at PCen jeg kjørte Windows på, en HP Touchsmart, viste seg å være et veritabelt bomkjøp. I løpet av vårparten har den utviklet plagsom viftestøy, flere av USB-portene har vært upålitelige og da jeg skulle starte den nylig var også strømforsyningen død. For sikkerhets skyld er maskinen kjøpt hos Komplett, hvilket betyr at jeg antagelig må gjennom et en slitsom og ubehagelig prosess for å få service på dingsen.

Kjøpet av denne maskinen ser jeg på som en ren nerdeglipp – jeg VET jo at slike alt-i-ett-løsninger innebærer at hvis noe går galt et sted i maskinen ryker alt på en gang. Aldri mer, altså. Heldigvis dukket redningen opp tidligere i år, i form av det jeg antok ville bli en billig backup-løsning men som har vist seg å bli min hovedmaskin. Jeg snakker om min Samsung Chromebox, selvsagt.

Da jeg tok den i bruk for snart et halvt år siden hadde jeg virkelig ikke regnet med at jeg ville bruke den hele tiden. Men slik er det altså blitt, først og fremst fordi den er rask, stabil, lydløs, sikker og – ikke minst – gjør absolutt alt jeg trenger i det daglige. Jeg opererer ut fra grunnprinsippet om at en datamaskin må kunne levere alle tjenester jeg trenger til den daglige driften av enkeltmannsforetaket, og det gjør faktisk Chromeboxen.

Og her er poenget: Chrome OS (for øyeblikket kjører jeg versjon 28.0.1500.68) er Linux-basert, slik også Android-systemet som min Samsung Galaxy S4 og Nexus 7-nettbrett kjører er det. Ikke ren FOSS-Linux selvsagt, men det er da heller ikke å forvente når et operativsystem begynner å erobre verden. Da jeg først begynte å bruke systemet var Linux et desktop/server-system med noen titalls millioner brukere, nå finnes det i over en milliard dingser verden over (siste må-ha-Linux-dings er forøvrig Googles Chromecast, som har Chrome OS-kjernen i bunn).

Forleden innså jeg at den nye rollefordelingen ga meg behov for en backup-maskin med vanlig PC-kapasitet. En mulighet var å gå for en eller annen form for mini-PC med Windows 8, men det fristet lite med å lære seg enda en ny Windows-variant etter det siste årets strabaser. Jeg hadde imidlertid fremdeles liggende min trofaste Lenovo T61 med Ubuntu installert på. Den ble lagt vekk ifjor pga en iherdig bug, men etter oppgradering til siste Ubuntu-versjon forsvant bugen som dugg for Sola.

Dermed blir mitt komplette maskinoppsett som følger: Samsung Chromebox med Google Stumpy, Lenovo T61 med Ubuntu 13.04, Nexus 7 med Android 4.2.2 og Samsung Galaxu S4 med det samme (i tillegg til et par Kindler jeg har liggende, da). Hei på deg, nissen – hyggelig å treffe deg igjen. ;)

15 thoughts on “Hello, goodbye Windows

 1. Velkommen tilbake, Eirik! Jeg har holdt meg til Linux siden jeg begynte med det for ca 10 år siden. Selv om det er noen ting som ikke er helt optimale slik som oppdatering av java og flash når du går over til ny kernel, så fungerer det meste godt. Og så liker jeg at jeg kan laste ned diverse program etter behov og fjerne de etter behov uten å måtte tenke på penger. :-)

  Stort sett er man også forskånet for cyber angrep og virus. I allefall er det noe helt annet enn med Windows systemet.

 2. Jeg har kjørt Win7 siden det kom ut, og jeg kjenner meg ikke igjen i oppstarts- og treghetsproblematikken. Dette må vel være programvarerelatert? For mye bells and whistles installert?

  På de aller fleste laptoper er det jo pre-installert ganske mye bloatware.

 3. @Sigurd: Etter alle godordene jeg hadde hørt om Win7 ble jeg faktisk overrasket da systemet begynte å vise dårlige XP-takter, ja. Hadde maskinvaren vært mer pålitelig ville jeg sikkert ha tatt meg bryderiet med å finne ut hvorfor systemet ble så mye tregere.

  HP Touchsmart kommer med en drøss med programmer knyttet til touchskjermen i tillegg til den vanlige bloatwaren, så det er meget mulig at det har med det å gjøre. Ikke minst fordi jeg generelt installerer lite programvare utover det som er nødvendig for å få jobben gjort (ingen spill fex).

 4. Forstår ikke helt grunnlaget ditt for å droppe linux i sin tid. Jeg kjører Linux på alle mine systemer, og det har vært min daglige desktop siden Ubuntu 6.06. Har Win 7 som viruell maskin i Vbox for de få gangene jeg trenger å kjøren en Win applikasjon. Jeg kan ikke komme meg fort nok ut igjen… Kjører Mint 15 nå, og er veldig fornøyd. En ting jeg har lagt merke til er at chrome browser har en tendens til å gå trgere og tregere, og gjør hele maskinen treg. Jeg booter skjeldent maskinen min, og har gjerne 2-3 chrome vinduer med 10-15 tabber i hvert vindu. Chrome kjører alle fliker som egen prosess, og de bruker ofte veldig mye RAM. Jeg opgraderte masinen fra 4 til 8 gig nylig, og det hjalp en stund. Jeg har funnet ut at chrome er årsaken til treghet i OS’et pga minneforbruket. Ved å gå til task manager i chrome (shift-ESC) så får man oversikt over all chrome taskene og hvor mye minne de bruker. Jeg har sett prosesser som bruker over 1gig med minne. Prosessene kan stoppes i task manager uten at fliken og url’en blir borte. Prøv dette neste gang du synes at ting går tregt

 5. @Arnljot: Har forklart hvorfor jeg droppet Linux i postingen jeg peker til over. Chrome-tregheten du nevner er jeg kjent med, men har selv ikke opplevd dette som et problem, verken i Windows, Ubuntu eller Chrome OS. I det hele tatt er ikke OS-treghet en problematikk akkurat nå.

 6. Med tanke på at du har vært både fornøyd og misfornøyd med Linux og Windows – har du forsøkt Apple-nissen enda?

 7. @Åsmund: Absolutt. Hadde Macbook Pro i huset et par år (konas maskiner, men jeg brukte dem også), hadde endel hardwareproblemer og kom til at kvalitet ikke sto i forhold til pris. Som Chromebox- og Android-bruker vet jeg jo at jeg er like bundet til Google som Mac- og iDings-brukere blir til Apple, så det er strengt tatt ikke noe argument lenger. ;)

 8. Har faktisk kjøpt meg en liten MacBook Air – liker hardwaren. Skal installere Parallels i neste uke, da kan jeg kjøre Win8 og evt. Linux under den. Best of all worlds – håper jeg.

 9. @Espen: MacBook Air har utviklet seg til å bli en såpass snasen maskin at den kunne ha stått på innkjøpslisten – ikke minst den siste modellen med super-batterilevetid. Men det siste året har jeg konsekvent brukt brett/mobil med og uten tastatur på reise, og klarer meg så bra med det at jeg neppe snur med det første.

 10. Jeg kjøpte den minste med 9 timers batteritid, og den holder faktisk det den lover. Bruker endel Windows-produkter som er svært bra (LiveWriter for blogging, og Word med dokument lagret på Skydrive, utrolig for å skrive lange manuskripter sammen (http://appliedabstractions.com/2013/03/31/collaborative-online-writingsome-personal-experience-notes/) så det blir Parallels. Forsøkte å flytte over hele Windows-PCen min, men hadde ikke de 239 ledige Gig’ene som skulle til….

  Ellers planlegger jeg fakrisk om å kjøpe den nye MacPro’en (http://www.apple.com/mac-pro/), sette opp 3 x 4K displays hjemme, et skikkelig kamera samt min Yeti-mikrofon, og lage et lite MOOC-forsøk, sånn bare for moro skyld…

 11. @Espen: Ser godt at et MOOC-prosjekt kan kreve litt regnekraft utover det normale, ja. Og 4K-displayer høres meget fristende ut. :) Siden jeg for tiden ikke driver med noe som krever vesentlig regnekraft, kan jeg bevege meg i den andre enden av hastighets- og dermed prisskalaen. Ja, med unntak av S4en, da…

 12. Hei,

  må si du har vært ganske uheldig med hardware de siste årene.

  Bugs på linux kan være slitsomme. Tenk på alle timene i verden som går med til google linuxfeil å prøve og løse dem. Jeg har en mini pc som må startes to ganger for få tastaturet til å fungere. Men det blir som med den første ibm kompatible jeg kjøpte for konfirmasjonspengene i 1986 som låste seg hvis jeg trykte shift og enter samtidig, man må bare akseptere det :)

  Jeg har som mange andre alle tre plattformer i huset. Har brukt alt for mye tid på linux og for mye penger på Apple. Det eneste jeg aldri skal bruke mer penger på er Mac. Der begynner det å bli mye rart nå.

  Tommy

 13. @Tommy: Du har helt rett. Det har vært mye trøbbel på hardwarefronten, og jeg griper meg selv i å savne min gamle Thinkpad T40, laptopen som aldri ville dø og som jeg etterhvert ga bort (lever nå en lykkelig pensjonisttilværelse på Lesja, sist jeg sjekket). Tror forøvrig ikke dette bare er meg. Slekt og venner ser også ut til å ha mer trøbbel enn før – kanskje det har å gjøre med at all produksjon er sentralisert til ett land… :)

  Men når man opplever slikt blir man desto mer tilfreds med tingene som faktisk bare funker, og som koster såpass lite at det ikke gjør så mye om man må kjøpe nytt. Derav min sans for Chromebox og Nexus 7, som aldri i verden kommer til å leve like lenge som hin ovennevnte T40 men som også bare koster en brøkdel å bytte ut.

 14. Jeg har nå gått over til Linux etter mye frem og tilbake. Når jeg mener frem og tilbake så har jeg installert Linux for plutselig å gå over til Windows igjen. Jeg regner med at det var vanen med å bruke Windows som gjorde dette:) Men, nå kjører jeg Linux Mint 15 “Olivia” og jeg må si meg utrolig fornøyd med denne distroen. Jeg har dessuten fått skaffet meg en server som jeg vil installere Ubuntu Server på, men det er jo et OS som må læres først. Det er sikkert veldig vanskelig å sette påå til fildeling og webserver regner jeg med :) Så Linux er nå endelig blitt en del av hverdagen min, og jeg er som sagt utrolig fornøyd. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA