At det skulle være så vanskelig å spille egen musikk fra skyen, da?

Sukk. I min jakt på å finne gode nettsky-erstatninger for lokal lagring er jeg i ferd med å oppdage hvor smertelig langt det faktisk er mellom visjon og virkelighet på viktige områder. Musikk er det som gir meg mest hodebry akkurat nå. Jeg mener: tolv år etter iTunes skulle du tro at musikk- og IT-bransjen var enige om at det var i alles interesse å ligge i forkant på IT-tjenester. Så det ble mindre attraktivt å stjele og alt det der.

Når data og tjenester flytter ut i nettskyen, ja da hører det naturlig med at det utvikles tilbud som gjør det mulig å flytte private musikksamlinger ut i skyen. Gjør dem tilgjengelige overalt, døgnet rundt, uavhengig av dings. Gjør det enda mer attraktivt å bygge opp opp en musikksamling, rett og slett. Og er man amerikaner fins muligheten, i form av iTunes Match, Google Play Music og Amazon Cloud Player.

Screenshot 2013-03-31 at 11.48.54

Med disse tjenestene kan man lagre kopier av musikksamlinger på opptil flere hundre tusen låter i nettskyen. Ikke bare praktisk, men også en god forsikring mot datakræsj, brann, innbrudd osv. Men altså ikke hvis man er nordmann. Disse tjenestene har nå eksistert i et par år, og fremdeles er det slik at man møtes med varianter av meldingen på skjermdumpen over: “Denne tjenesten er ikke tilgjengelig i ditt land.”

Screenshot 2013-03-31 at 12.13.44

Hver gang jeg tar opp dette spørsmålet, er det mange som påpeker at det faktisk lar seg gjøre å få tak i disse tjenestene bare man er villig til å jukse litt. Bruker du en proxy-tjeneste eller VPN som Hotspot Shield kan du narre et amerikansk nettsted til å tro at du befinner deg i USA, og slik få registrert deg. Jeg har tidligere brukt denne teknikken for å få tak i ebøker fra Sony Ebook Store, og joda – den kan fungere.

Men en spesielt god løsning er det ikke. For det første opptrer man i strid med leverandørens reglement, og dermed har man ikke krav på service om noe skulle gå galt (noe jeg oppdaget da jeg ikke fikk lastet ned ebok-app til mine Sony-ebøker). Det åpner også for at endringer i f.eks. verifikasjonspraksis kan føre til at man på et senere tidspunkt blir sperret ute fra sine egne data.

Da jeg skulle registrere meg på Google Music forleden, etter å ha logget meg på som amerikaner med Hotspot Shield, måtte jeg i tillegg verifisere bosted med et gyldig amerikansk kredittkort. Slik har det tydeligvis ikke vært tidligere, og for alt vi vet kan eksisterende norske kunder i Google Music bli møtt av noe tilsvarende neste gang de logger seg på. Da er man altså uten rettigheter som kunde.

Joda, jeg vet at det er mulig å skaffe seg amerikansk kredittkort i tillegg. Men ærlig talt: der går grensa for meg. Ikke bare blir det for mye mekk, men det er rett og slett for dumt at jeg skal måtte skape meg en feik identitet for å bruke lovlige tjenester som såvidt jeg kan ikke har noen negative bivirkninger for platebransjen (jeg er klar over at dette antagelig handler mest om motstand fra rettighetshaverne). 

Så isteden blir jeg gående og vente. Vente på at Google skal lansere Play Music i Norge, at Amazon får ut fingeren, eller kanskje helst av min favorittleverandør av skytjenester, DropBox, lager et musikkgrensesnitt lik fotogrensesnittet de tilbyr idag. Jeg har 12 000 låter som venter på et hjem og 150 Gigabyte med fri skylagringsplass – alt jeg trenger nå er noen som forbinder de to.

Fordi jeg for tiden bruker Chrome OS, som altså ikke har noen god avspiller for musikk på ekstern harddisk, ender jeg opp med å bruke Grooveshark og Spotify (hvis web-grensesnitt begynner å bli riktig bra). Det kan til og med tenkes at jeg går for å inkludere Spotify Premium når jeg oppgraderer mobilabonnementet i nær fremtid. Ingen fullgod erstatning for min eklektiske musikksamling, men det får holde så lenge.

 

8 thoughts on “At det skulle være så vanskelig å spille egen musikk fra skyen, da?

 1. Prøv evt. Logitech Media Server (LMS, åpen kildekode) på din lokale sever, hvis du tør å åpne et par porter. VPN blir et slit med en gang du skal koble på noe annet enn en fullgod datamaskin. Kan hende LMS dekker behovet ditt mens vi venter på bortrykkelsen.

 2. Har du prøvd å google dropbox music player? gir en del lovende treff.

 3. @Steinar: Har det, og er vel først og fremst litt skeptisk til å gi Dropbox-passordet mitt til en tredjepart. Ligger jo ikke bare musikk der :)

 4. Et alternativ kan være å kjøpe en Raspberry Pi til kr 2-300. Der kan du kjøre Owncloud. Du trenger selvsagt en harddisk i tillegg. Men det koster ikke skjorta heller. Jeg har en på 320 GB. Der har jeg fått plass til det meste av platesamlinga mi, der mer enn halvparten er FLAC-filer.

  Denne lille datamaskina kan brukes til veldig mye annet også. Jeg har installert Squeezeplug, som er en perfekt musikkspiller. I tillegg til å spille egne filer har den også nettradio og tilgang til tjenester som Spotify og Wimp. I motsetning til desktopversjonen av Wimp så får man her også sømløs (gapless) avspilling. Et annet program jeg bruker er XBMX. Det bruker jeg til film og TV-program, f.eks. fra NRK. Jeg har koblet maskina til en billig projektor (kr 2200) som jeg projiserer på en smart rullegardin fra IKEA. Det er en perfekt hjemmekino.

  Det finnes også andre alternativer til Raspberry Pi for å lage egne skyløsninger, bl.a. Pogoplug og Tonidoplug. Men de koster mer og har færre funksjoner.

 5. @Trond Einar: Får stadig flere som anbefaler meg å kjøpe en PI. Hittil har jeg nølt fordi jeg har inntrykk av at det er endel mekk med dem, og mekk har jeg rett og slett ikke tid til nå. Men det begynner tydeligvis å bli lettere – så jeg skal se på det igjen.. Takk!

 6. Jeg er helt idiot når det gjelder data. Men både Squeezeplug og en XBMC-variant er veldig enkel å installere. Det er ferdige images som installeres på et SD-kort, og det er lite og veldig enkel konfigurasjon som skal til. Owncloud er inkludert i Squeezeplug. Det er muligens noe mekk med Owncloud, ihvertfall hvis du skal ha tilgang utenfra. Da må du ha en DNS-tjeneste (DynDNS eller tilsvarende), og en port må åpnes på ruteren.

  Hvis du ikke gidder dette, men vil ha strømming av musikk til en Android-telefon, så finnes det en musikkspiller, CloudAround, som kan streame fra de mest kjente skytjenestene som Dropbox, Box, Google Drive, SugarSync og Skydrive.

 7. Hei,
  har du prøvd Subsonic?

  Det er en genial liten (norsk) sak? Det løser ikke backupsproblematikken, men det løser så til de grader tilgjenglighetsproblematikken.

  Jeg har rippet min musikksamling bestående av en 6-700 CD’er. Alt er rippet til FLAC og ligger på hjemmemaskinen som kjører Subsonic.
  Da kan jeg via webgrensesnitt eller pene små apper accesere alt hvorsomhelst fra.

  Noe av det geniale er at Subsonic recoder til MP3 med ønsket bitrate avhengig av hva slags linje du er på. Slik at om du spiller av via mobil får du hakkefri (og ikke svindyr) avspilling i 128 kbs MP3, men er du på en habil fastlinje så kan du kjøre 320 kbs (litt usikker om du kan streame flac).

  Tror det koster 20 euro eller noe slikt, det er verdt hver eurocent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *