Neida, du behøver ikke å frykte 2012 DA14

Har du ikke hørt om det, sier du? Bare rolig – du blir garantert informert av massemediene når himmellegemet begynner å nærme seg. 2012 DA14 vil ankomme våre trakter allerede 15. februar i år. Da kan den lille asteroiden (beregnet diameter og masse 45 meter og 130 000 tonn) passere så nær oss som 34 000 km fra Jordas sentrum. Det vil i så fall innebære at den suser forbi oss nærmere enn beltet av geostasjonære satellitter som omgir kloden.

Det hefter en viss usikkerhet ved avstanden som 2012 DA 14 kommer til å passere oss med, det skyldes at banen er basert på datapunkter fra bare 79 dager med observasjoner. Usikkerheten innebærer imidlertid IKKE at det er noen fare for at 2012 DA kan treffe kloden vår i februar. Skulle du komme over noen som spekulerer over dette, er det altså bare å ignorere. Det er en liten risiko – 0,033% – for at asteroiden kan treffe oss senere i århundret. Men det er ikke noe å miste nattesøvn over – asteroiden er så liten at den neppe gjøre stor skade på Jorda om den mot formodning skulle treffe oss.

For astronomientusiaster er den største nedturen med 2012 DA14 at den er for liten til å kunne ses med det blotte øye. Med en anslått lysstyrke på sju vil asteroiden være innenfor rekkevidde av prismekikkerter og små amatørkikkerter, men da må man vite nøyaktig hvor man skal se for å fange objektet idet det farer forbi i løpet av noen timer. Da er ISON i en ganske annen klasse, på alle måter. Denne nyoppdagete kometen, som nå er på vei inn mot Solsystemets sentrum, kan komme til å bli et praktfullt syn på himmelen til høsten. Mer om det senere, om kometen overlever sin nære passering av Sola i sommer. :)

5 thoughts on “Neida, du behøver ikke å frykte 2012 DA14

  1. Jeg liker “To Sun” på illustrasjonen, som om det var et helt vanlig veiskilt. «Sola? Åja, det er den veien. Hold til venstre.»

  2. Jeg bare lurer siden den kommer innenfor geostasjonær bane, kommer den i samme plan som satellittbanene så det blir noen kollisjonsfare der? Det blir vel uansett som å treffe nåla i høystakken, men allikevel…

  3. @Hans Petter: Nei, såvidt jeg kan se av banedataene er helningsvinkelen såpass ulik (10 grader) at DA14 ikke vil tilbringe lengre tid blant de geostasjonære – for det tilfelle at avstanden skulle bli nøyaktig lik. Men når det er sagt, er det jo interessant at vi har å gjøre med en asteroide som potensielt kan slå ut satellitter. :)

  4. Jeg liker det amerikanerene kaller “konvoluttutregninger” når man kan få litt, skal vi si, hysteriske tall ut av dette. Ut i fra tegningen over tar det sånn ca 3 timer for asteroiden å tilbakelegge avstanden Jorda- Månen, som jeg husker til sånn ca 373′ km, noe som gir en omtrentlig hastighet på 34500 m/s (gitt at den er sånn nogenlunde i samme plan, slik at tegningen ikke blir fortegnet). Med en masse på 130 000 tonn får vi en anslagsenergi på 1/2 * 130 000 000 kg * 34500 m/s * 34500 m/s =7,74*10^16 J, og altså etter norsk lov nok energi til å felle 3,52*10^13 elger. (For ammunisjon med kulevekt på 10 gram (154 grain) eller mer skal anslagsenergien være minst 2200 joule (225 kgm) målt på 100 meters avstand, E100.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA