Google Nexus 7: førsteinntrykk

Etter at min utmerkede Galaxy Tab 7 Plus ble stjålet forleden måned, har jeg telt litt på knappene. Forrige mandag fikk jeg imidlertid nok av venting, og gikk innom Siba i Oslo sentrum, som kunne lokke meg med Google Nexus 7 til webpris i butikk (1990, pluss rabatt ved neste kjøp hos Siba). Og så langt kan jeg bare slutte meg til de aller mest begeistrede anmelderne der ute: dette er uten tvil det beste sjutommersbrettet  brettet jeg har prøvd så langt. Det er nydelig designet, lett å holde i hånden og responsivt som bare fy. Detaljer følger nedenfor:

Byggekvalitet: Google/ASUS har droppet metalldekselet som er så vanlig i brett-land, og isteden gått for en løsning der brettets bakside er dekket av et gummiert materiale. Man skulle tro det ville se kjipt ut, men løsningen er overraskende pen og gjør det den er ment å gjøre: å gi godt gripetak. Det er noe som verdsettes høyt i en husholdning der niåringen er en av de ivrigste brettbrukerne. Når han vrir Nexusen i alle retninger under spilling av fex Doodle Jump, er det godt å vite at det skal litt ekstra til før brettet sklir ut mellom ivrige, svette barnefingre.

Av/på- og lydknappene sitter oppe til høyre på brettet, som på Galaxy Tab 7, men virker en anelse mer solide. I likhet med Tab 7 booter Nexus kjapt, og prosessoren ser ut til å levere mer enn nok kraft til å gjøre det man måtte ønske. Hvor viktig prosessor/hardware er, fikk testet jeg forleden dag. Da installerte jeg samme versjon av Android (se nedenfor) på min Asus Transformer Prime (som fremdeles funker til lettere bruk, tross sprekk i skjermen). Når de to brettene kjøres side om side, er Nexus merkbart raskere og mindre hakkete enn Transformer Prime, og det til tross for at operativsystemet i fråga er et som er bygd for å fjerne hakking og lugg i systemet – Android 4.1 “Jelly Bean”.

Godkjent fra talskatten Linus, som er i ferd med å starte Doodle Jump

Operativsystem og apper: Et av de aller største plusspoengene for Nexus 7 er at det kommer preinstallert med siste tilgjengelige versjon av Googles Android-system. Det har vært sagt mye positivt om denne oppgraderingen, og jeg kan slutte meg til alt sammen. Med 4.1 går alt så meget bedre, takket være Googles mye omtalte “Project Butter“. Applikasjoner starter kjappere (spesielt merkbart for innlasting av nettsider med Android-utgaven av Chrome), og veksling mellom apper virker glattere og mer sømløst. Mer responsivt var det som ble lovet, og løftet holdes grundig på Nexus 7.

Med 4.1 får man også tilgang til Google Now, et konsept som kan bli innledningen på en ny “age of context”, eller ende opp som Google Wave. Robert Scoble mener det første (han tror at oppsigelsene av toppledere i Apple nylig kan knyttes til selskapets manglende evne til å skape kontekstuelle produkter). Jeg har såvidt begynt å bruke det, og ser absolutt nyttverdien av en tjeneste som “vet” alt om hverdagen din og derfor kan levere informasjon fortløpende mens du er underveis. Men så var det det at GNow vil ha tilgang til hele søkehistorikken min for å levere gode tips, da. Mjæh – skeptisk. :)

Så langt har jeg én ting å sette fingeren på, og det er plasseringen av notifications-feltet. Google har valgt å behandle Nexus som en mobil og legge det øverst på skjermen. Jeg antar det er for å skape konsistente grensesnitt på tvers av plattformer, men resultatet er at jeg mister muligheten til å hente opp feltet ved å swipe med tommelen på høyre hånd, slik jeg kunne på Tab 7 Plus. Isteden må jeg bruke venstre hånd for å swipe feltet ned fra toppkanten – et ikke helt uvesentlig irritasjonsmoment med tanke på hvor viktig feltet er ferd med å bli. Har lett etter settinger for å flytte på posisjonen, men så langt ikke funnet noe. Tips mottas med takk.

Størrelsen: I likhet med Galaxy Tab 7 er Nexus et brett som lett kan holdes i en hånd slik at fingrene får godt tak rundt begge kanter. Bredden, lengde og vekt er omtrent den samme, og som sin forgjenger her i huset glir den uanstrengt ned i en typisk herrejakkelomme. Etter at jeg fyrte opp Asus Transformer Primen (som har ligget i dvale siden april, etter mye om og men med diverse uvillige aktører) har jeg kunnet sammenlignet brukeropplevelsen med sju og ti tommer. Konklusjonen er den samme som tidligere: titommersbrett holder man med to hender, sjutommersbrett er en enhåndsdings.

Jeg opplever at nettsider tilpasset brett og mobiler (som man ofte ender opp med som standard når man surfer) ofte tar seg bedre ut i det litt mindre formatet, det samme er tilfelle for mange apper som opprinnelig ble skrevet for mobil. Et eksempel er Google Reader-erstatningen Feedly: den ser langt penere og mer oversiktlig ut på sju tommer – på en ti tommers skjerm blir det rett og slett for mye luft. Vi får håpe at lanseringen av iPad Mini fører til at flere skjønner hvor praktisk det mindre formatet er.

Skjerm: Skjermen til Nexus har høyere oppløsning enn skjermen til Taben og andre sjutommersbrett (1280 x 800 versus 1024  x 768), og det noe man lærer seg å sette pris på når man fex leser ebøker med Kindle-appen.

Batterilevetid: Så langt ser batterilevetiden ut til å være omtrent som for Taben, hvilket vil si 8-10 timer avhengig av bruk. Mer enn nok til å klare seg en reisedag uten påfyll, mao.

Tilbehør: Jeg savner allerede det utmerkede tastaturet Samsung leverte til sine nettbrett. Det hadde den store fordelen at man ikke koblet seg på via Bluetooth, men gikk via Samsungs proprietære lade/kommunikasjonskontakt. Rett inn og rett på skjerm uten noe mekk. Lade/kommunikasjonskabelen til Nexus er mikroUSB, hvilket bra fordi det reduserer behovet for ladekabler å dra med seg på tur men dårlig fordi det gjør Samsung-tastaturet overflødig. Det blir vel til at jeg drar med meg et Bluetooth-tastatur på reise, om ikke det skulle dukke opp en annen kul løsning. Det har gått rykter om en “keyboard” dock fra ASUS, men det tror jeg vel når jeg ser det. :)

Pris: Google har bevisst lagt seg lavt i pris, og akkurat nå finnes det neppe et bedre tilbud med tilsvarende spekker. iPad Minis rimeligste utgave (16 GB, wifi, som Nexus) går for 2540 ifølge Apple.no. Galaxy Tab 2 7.0 med wifi og 16 GB ligger rundt et par hundrelapper over såvidt jeg kan se av Kelkoo. Nå har Google nettopp lansert en ny serie med Nexuser i USA (en sjutommer med 32 GB internminne, en sjutommer med 3G pluss en titommer), og derfor kan det være smart å vente en måneds tid for å se hva som skjer med prisen på denne modellen.

Noen ting du lurer på som ikke er dekket over? Bare spør i kommentarfeltet.
Oppdatering: Min elendige IT-karma vil ingen ende ta, tydeligvis. En knapp ukem etter at Nexusen var innkjøpt, utviklet den en stygg pixelfeil på skjermen (vertikal fiolett pixelrad i venstre skjermkant), og måtte returneres til Siba. I motsetning til Komplett.no lagde de ingen problemer, men da Nexus var utsolgt må jeg vente noen dager til jeg får en erstatningsdings. Vet ikke hvor vanlig slike feil er, har ikke funnet noe systematisk ved å google, i motsetning til hva tilfellet var med skjermen til ASUSen. Men det er kanskje likevel noe man bør ta i betraktning?

14 thoughts on “Google Nexus 7: førsteinntrykk

 1. Med SIM-kort er dette maskina jeg savner. Har i dag en iPad2 – som er for stor til å putte i lomma og en HTC Sensation mobiltelefon med 4,3 tommer, 540 x 960 piksler skjerm som jeg synes er akkurat litt for liten til å surfe med.
  Løsningen kunne vært en mobiltelefon med større skjerm, eksempelvis en Samsung Galaxy Note II med 5,5 tommer, 1280 x 720 piksler skjerm. Den synes jeg kan være litt stor igjen fordi det er ikke alltid man ønsker å drasse på svære saker. Derfor kan et 7″ nettbrett med SIM-kortholder være en kjekk sak.

 2. @Arne: Google lanserte nylig en Nexus 7-variant med mulighet for SIM-kort/3G. Bare å smøre med seg litt tålmodighet, så får vi den her også.

  Galaxy Note har vi allerede her i huset. Min kone syns den er genial, og føler intet behov for å kjøpe brett fordi skjermen er akkurat passe stor. Etter å ha prøvd den kom jeg til at Note blir for liten som brett (er noen år eldre enn min kone, med ditto dårligere nærsyn), og for stor som telefon. Holder på min nette lille XPeria Pro i kombinasjon med sjutommers brett i mellomtiden – samlet pris for de to blir omtrent den samme som for én Note uansett. :)

 3. Hvis du bytter ut standardlauncheren vil jeg tro det er flere som kan gi deg varselfeltet ved å sveipe fra bunnen, for eksempel. På TSF Shell som jeg bruker på telefonen, kan jeg i hvert fall gjøre slik at tofingersveip fra bunnen viser varselfeltet. Sikkert mulig å få til på de mest populære, f.eks. Nova launcher.

 4. Så flott! Ser at siden er nede akkurat nå, men leverandøren jobber med saken. Den ble lansert i forrige uke.

 5. Ser ut som et bra brett, men jeg skjønner ikke denne allergien mot minnekortlesere på nettbrett fra google. I følge ryktene så kommer det ikke minnekortlesere på de nye nettbrettene fra google heller. På de minste brettene kan jeg skjønne det til en viss grad, men da kunne et tastatur med minnekortleser vært et frivillig tilvalg eller noe sånt, men at den nye store nettbrettet fra Google ikke kommer med minnekort skjønner jeg mindre jeg, dener jo som lagd for å se HD-film på, og da kommer man ikke langt med det innebygde minnet, ellers er det jo greit å ha en lokal backup i tillegg til skyen da, ihvertfall på bilder og musikk og film. Akkurat som jeg ikke kjøper en mobil uten støtte for minnekort. Ja ja vurderte et nettbrett fra sony da, men de er jo så treige på oppdateringer, så sitter fortsatt litt på gjerdet, når det gjelder nettbrett

 6. @OTeika: Ah, det kan jeg faktisk svare på. Nylig postet Matias Duarte, som er ansvarlig for utvikling av brukeropplevelse i Android, dette svaret på spørsmålet som langt fler enn deg stiller:

  “Everybody likes the idea of having an SD card, but in reality it’s just confusing for users. If you’re saving photos, videos or music, where does it go? Is it on your phone? Or on your card? Should there be a setting? Prompt everytime? What happens to the experience when you swap out the card? It’s just too complicated. […] With a Nexus you know exactly how much storage you get upfront and you can decide what’s the right size for you. That’s simple and good for users.”

  Det kunne jo legges til at markedsleder iPad aldri har hatt kortleser, og ser ut til å ha klart seg bra uten. Så slike som du og jeg er nok i mindretall, er jeg redd. Fordelen med Android er dog at man ikke hindrer andre produsenter i å inkludere kortleser. ASUS og Samsung gjør det ofte, fex.

 7. Personlig gir jeg beng i minnekortleser på nettbrett – har aldri savna det på iPad. Poenget mitt med nettbrett er mobiliteten. Det betyr at for meg er det helt essensielt at brettet både har wifi og SIMkort-slot. Derfor er det veldig hyggelig at det kommer en ny Nexus 7 om noen uker hvor det er mulig sette inn SIMkort. Sannsynlighet for at jeg kjøper dette brettet er stor. IPaden er kjekk den, men ikke så lommevennlig som et 7″ brett som glir greit ned i innerlomma på blazeren.

 8. Google Nexus 7 ser fristende ut, selv om talskatten ser en smule underveldet ut. Kan en selv skifte batteri i dette brettet eller må en i likhet med iPad kaste brettet når batteriet er oppbrukt. (Eventuelt sende brettet et-eller-annet-sted, men hvem gidder vel det)

 9. Hei igjen, Erik. Ser ut til at du gjorde et veldig godt kjøp med Nexus 7. Når det gjelder spørsmålet ditt om varslingsmenyen, bør du vurdere å skaffe deg rot-tilgang og legge inn eksempelvis denne :

  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1800268

  Da kan du selv velge å ordne menyen slik du selv ønsker at den skal se ut, både posisjon av selve menyen og dens innhold (som eksempelvis funksjonsbrytere osv.). Men om du ikke ønsker å bevege deg inn på denne arenaen, finnes det jo andre muligheter. Jeg har også hørt mye godt om Chameleon :

  http://www.chameleonlauncher.com/

  Gleder meg til å høre en statusrapport når du har fått brukt brettet en stund. Du får jo snart oppdateringen 4.2 også med mange nyttige funksjoner.

 10. Beste testen jeg har lest hittil! Veldig personlig å gjennomført!

  Ang Batteriet! Så en YouTube video på det her av Xda developers, de tok av bakdekselet med ett “plekter” (utrolig lett prosess!) da hadde mann direkte tilgang til batteri tilkoblet med pin connection! Så garantert at du får enten sendt inn eller bestilt ett batteri fra kina f. Eks..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *