Teller på knappene: Galaxy Tab 2 7.0 eller Google Nexus 7?

Etter litt overveielse er jeg kommet til at erstatningen for det stjålne Samsung-brettet vil bli enten Samsungs oppfølger til Tab 7 Plus, Tab 7 2.0 (håpløst navn, forresten), eller Googles Nexus 7. Jeg har fått slik sans for sjutommersformatet at jeg vil holde meg til det fremover, og såsant jeg ikke skal bestille fra utlandet (og det er jeg lite lysten på) er det disse to det står om i Norge. Joda, jeg vet at ryktene går om et Apple-minibrett, men der vet vi ennå ikke noe om størrelsen (8 tommer er for stort, fex), jeg har allerede investert en god del i Android-apper og er lite lysten på å kjøpe nytt, og så er det meg og Apple, da… :)

Med tanke på at prisen er noenlunde den samme for 16 GB-wifiutgaven av brettene (rundt 2000-2200) er den ikke utslagsgivende i dette tilfellet. Det er heller ikke størrelse, vekt og batterikapasitet, som er noenlunde like. Her blir det altså andre spekker som skiller. Og forskjellene er faktisk mange og signifikante nok til at det kan sette en stakkars nerd i kattepine. For hør bare:

Samsung Galaxy Tab 2 7.0:
+ Har microSD-port, som gjør det mulig å legge til opptil 32 GB minne.
+ Finnes i en utgave med 3G
+ Produseres av Samsung, markedsleder med noen års erfaring med brett
+ Har kamera på baksiden og skjermsiden
+ Har et virkelig godt eksterntastatur som jeg har kjøpt, og som eventuelt må kasseres

– Kjører Android 4.0, erfaringsmessig kan det ta tid å få 4.1
– Proprietær ladeløsning
– Langsommere prosessor enn Nexus 7 (faktisk også langsommere enn forgjengeren 7 Plus)
– Preinstallert TouchWiz-grensesnitt pluss annen bloatware jeg ikke bruker

Google Nexus 7:
+ Høyere oppløsning enn andre sjutommersbrett (1280 x 800 pixel vs 1024 x 600 pixel)
+ Kjappere prosessor (1,2 GHz quad-core vs 1 GHz dual-core)
+ Lading via standard mikro-USB
+ Kjører Android 4.1 “Jelly Bean”, med gode muligheter for kjapp oppdatering i fremtiden
+ “Ren” Android-installasjon uten mye bloatware

– Ingen mikroSD-port, så 16 GB er alt du får
– Intet kamera på baksiden
– Ingen mulighet for 3G
– Produsert av ASUS, som jeg egentlig hadde avsverget etter Transformer-prime-miséren

Der står saken akkurat nå. Syns i grunnen begge modeller virker fristende, har gode erfaringer med Samsung men hører samtidig fantastiske ting om Google-brettet. Er i villrede, og venter derfor noen dager med å ta en beslutning. Hva ville du ha gjort? :)

25 thoughts on “Teller på knappene: Galaxy Tab 2 7.0 eller Google Nexus 7?

 1. Jeg hadde det samme dilemmaet som deg for en liten stund siden. For meg ble minne og 3g avgjørende for at jeg valgte Samsung. Kameraet har jeg brukt en gang for å prøve det (Det var så dårlig som jeg forventet)

 2. Nå har jeg ingen av brettene og ikke ute etter et nytt (er utrolig fornøyd med min HTC flyer på 7″).
  Jeg ville nok gått for Nexusen etter som jeg har en venn som nettopp har kjøpt seg en og som er utrolig fornøyd (likte godt at det var utrolig lett og godt å holde i, føltes ikke som jeg skulle miste det i bakken). Samtidig som jeg vet at jeg sannsynligvis ikke ville brukt opp plassen på 16GB ettersom jeg stort sett bruker min til tekstredigering og notater.

  Min Flyer har også kamera bak, men jeg har vel bare brukt det en gang for å teste det ut (enda det er lagt opp til å bruke det masse i noteringsprogrammet som følger med). 3G er jeg heller ikke interessert i (det har jeg på telefonen, og da fungerer den ofte) ettersom det bare blir en ekstra utgift og jeg ikke tror det hadde kommet til å bli mye brukt.

  Men så er det dette da; hva skal du bruke den til og hva tror du at du har behov for? Jeg tror ofte har man en tendens til å kjøpe mer enn hva man har behov for. Hva brukte du det gamle brettet til? Tror du at du ville ha behov for alle funksjonene til Samsung eventuelt trenger du skjermen og prosessoren til Nexusen?

 3. @Kjell: Har tenkt på muligheten for å gå for 3G-brett, og fikk anledning til å teste behovet i september. Det er årets travleste måned, med flyturer 2-3 ganger i uka. Jeg kom til at det generelt er så god tilgang på wifi der jeg vanligvis oppholder meg, og at det dessuten er så enkelt å trykke på én knapp på mobilen for å koble seg til via dens 3G-forbindelse, at det ikke rettferddiggjør prisen. Når 4G bygges ut for fullt, kan det bildet fort endre seg, dog… :)

  @Rune: Eller hva med ett fra DMTech til bare 790? Selv om jeg ikke er like prisbevisst som deg, sjekker jeg selvsagt ut alle prisalternativer (Pixmania har et kjempeutvalg av billigbrett). Men samtidig er jeg jo klar over at leverandører som selger til godt under halv normalpris må kompromisse med _noe_ på det tekniske. I tilfellet DMTech handler det blant annet om skjermoppløsningen, som er 800×480. I minste laget for en såpass stor skjerm, syns jeg. Ellers lar jeg jo prisbevisstheten styre innkjøpstidspunktet. Det er mulig å få kjøpt Nexus 7 nå, men da via nettbutikker til godt over 2000 kroner. Venter jeg til neste fredag, kan jeg få kjøpt det i butikk til under 2000. :)

  @Chi: Mine behov er vel i grunnen ikke helt ulike dine. Brukte Samsungen mest til skriving, surfing, epost og lignende, pluss at niåringen elsket å spille på den. Det som tar mest plass er musikken min, samt RSS-feeden med nedlastede Ted Talks. Men erfaringsmessig burde 16 GB likevel holde godt, ja…

 4. Har lurt litt på Nexus 7 selv. For min del er en av hovedgrunnene at den kjører Android vanilla. Jeg har en Galaxy Nexus, og er ganske bestemt på at jeg ikke skal kjøpe ny mobil eller brett med noe ræl fra Samsung, HTC eller tilsvarende lagt oppå Android. Alternativt roote og legge inn custom rom.

  Jeg har kjent litt på andre 7 tommere i butikken og er litt i tvil hva gjelder størrelsen. Jeg er rett og slett i tvil om den er stor nok. Den blir nok sjelden med ut, så da er det ikke noe problem med en 10″ egentlig. Men så finnes det ingen Nexus 10. Yet… Sett bort i fra det praktiske ved reise, hva tenker du om størrelsen, Eirik?

  Jeg har jo fiklet litt med både iPad og Samsung Galxy Tab 10″, og det er jo lite tvil om at det er en vesentlig forskjell i størrelse.

 5. Hva med Galaxy 7.7 – for stor? For gammel? Litt større skjerm (OLED), gammelt OS som Samsung en gang i tiden lovte skulle oppgraderes. Har både sim-kortplass og Micro SD. Btw, så vidt jeg vet klarer Tab’ene 64GB kort også.

 6. @Ynge: Vanilla er et tungt argument for Nexus 7, som nevnt i lista over, ja. Er ganske irriterende i det daglige å måtte forholde seg til en masse programvare man aldri bruker. Hvorvidt man føler at en sjutommer gjør jobben er jo i veldig stor grad et individuelt spørsmål. Etter å ha kjørt et par titommere (iPad, Transformer Prime) og et sjutommers brett er jeg kommet til at det er få ting jeg gjør i det daglige som ikke går like greit på sju. Enkelte nettsider blir litt små, men det er i grunnen det.

  Den store fordelen med sjutommer på hjemmebane er den lave vekten. For meg er dette noe man holder i én hånd og leser lange tekster på mens man blar med tommelen, mens titommers brett holdes med to hender, gjerne støttet i fanget. Bra til ebøker og perfekt til Longreads-artikler, altså.

  Har man små barn i huset vil man også se at det mindre formatet i grunnen er perfekt for dem. Brettspill som krever at man beveger brettet, som Doodlejump, funker rett og slett mye bedre med et litt mindre format, mens skjermen fremdeles er stor nok til at andre brettspill fungerer normalt. Lavere vekt og bedre grep reduserer også sjansen for at brettet går i gulvet, er min erfaring. :)

  Men igjen: det blir smak og behag, dette. Det som slår meg er at vi snart ikke snakker om et enten-eller, men snarere et både-og. Prisene faller stadig, og du skal ikke se bort fra at du i løpet av ganske kort tid slipper å velge. :)

  @Svein: Jeg har bare testet 7.7 noen minutter, så tar forbehold om det. Det jeg først og fremst la merke til, var vel at brettet var akkurat så stort at det ikke gikk lett ned i en vanlig lomme, som er blitt et viktig kriterium for meg. I så måte blir det interessant å se hva Apple legger seg på størrelsesmessig. Blir det sju tommer, og dermed et lommevennlig format midt mellom iPhone og iPad, eller blir det åtte eller mer (som jeg har sett rykter om på nettet), og dermed noe som passer i en veske eller trenger sin egen bæreveske?

  Takk for påpekningen av det med 64 GB. Jeg trodde også at det var slik, men fant bare 32 GB som spekk for GT 2 7.0.

 7. Kommenterer fra min syv tommers Samsung med 3g. Har hatt den i et par måneder og er dypt forelsket. Oppløsningen er mer enn god nok og overraskende nok for meg selv leser jeg til og med masse bøker på den. Kindlen har ikke vært mye i bruk i det siste. Bruker Kobo heller enn Amazon. Vesentlig billigere, om enn ikke like bra utvalg. Brettet er ergonomisk udmerket og generelt brukervennlig. Vurderte ren wifi, men et ti gigs 3g-abonnement fra Netcom inkluderte Spotify og kommer da i praksis på godt under to hundre i måneden.

 8. For stor er et godt argument, for meg var iPad, 10-tommer og deromkring for stort. 7.7 var akseptabel så jeg endte der. Det står 32GB i spec, søk på nettet gir flere (tilsynelatende) seriøse referanser på at det virker med 64GB også. Har ikke testet selv ennå.

 9. @Arnfinn: Hvordan er det med Spotify i disse dager, egentlig? Må man ha Facebook-konto for å bruke det nå? Det er en dealbreaker for meg i så fall – ville omtrent føle det som å bli medlem av en kult å melde seg inn igjen… ;)

 10. For all del, nei. Jeg har en separat Spotify-identitet, og logger meg inn med eget passord. Holder den separat fra Fb.

 11. Jeg skal kjøpe meg en Nexus 7 i morgen (norsk release).
  Grunnen til dette er at jeg “alltid” har WiFi (hjemme, på NTNU samt at nettet til NTNU dekker omtrent hele Trondheim.) Eller setter jeg evt. opp hotspot på telefonen.
  Kamera bruker jeg såvidt på telefonen, og når jeg først trenger kamera vil et nettbrett ikke være det jeg først strekker meg etter.

 12. Hej
  Det er et godt spørgsmål. De kører begge to på android, så der er nok ikke den store forskel på softwaresiden. Hvis jeg var dig, ville jeg dog vente med at købe en ny tab til efter iPad mini præsentationen d. 23 oktober. Hvem ved – måske overrasker den?

 13. Skulle bestille fra NetOnNet eller Siba, men de ble utsolgt på dagen. Siba får inn førstkommende fredag, NetOnNet får inn fredag neste uke.

 14. @Stein-Otto: Har også merket meg Siba, sjekker dem på fredag. Expert skal få inn mandag førstkommende, ifølge en ansatt jeg snakket med.

 15. Google lanserer forøvrig snart en ny versjon av Nexus 7 som visstnok dobler lagringsplassen til 32 GB. Så, med litt is i magen (diplom-is eksempelvis), er det både plass til TED og hele mp3-samlingen med Celine Dion.

  http://androidandme.com/2012/10/tablets-2/new-nexus-7-32-gb-to-retail-for-same-price-as-old-16-gb-model/

  Det er forresten ingenting som irriterer meg mer enn folk som tar bilder med nettbrett. Jeg har vært på alt fra safari til konserter hvor folk uten sjenanse tar frem nettbrettet (gjerne med skjermbeskyttelsen hengende under) og blokkerer samtidig mye av utsikten for personer bak. Bildene blir som oftest helt håpløse og det ender som oftest at nettbrettfotografen blir stående i lang tid for å skaffe seg et dugelig foto av seansen. Jeg er derfor aktiv motstander av kamera på nettbrett og lover herved i protest å knipse bilder med web-kameraet på min Thinkpad neste gang jeg er ute i felten for å se interessante dyr eller folk.

 16. @Martin: Jeg har hørt de samme ryktene, men brenner veldig etter å få vite NÅR 32 GB-versjonen kommer. Ser at det ryktes om et slipp til julesalget i UK, og at man kanskje kan forhåndsbestille derfra allerede i løpet av noen uker. Ser også at prisen blir den samme som for 16 GB, noe som får meg til å tro at dette er et (smart) mottrekk mot den forventede Apple-lanseringen senere i måneden. Det fratar meg enhver lyst til å kjøpe Nexus akkurat nå, da…

  Ellers hjertens enig hva angår brettkameraer. Selv om spekkene i prinsippet ser bra ut, er størrelsen på brettet nærmest en garanti for at man tar uskarpe bilder uansett.

 17. @Eirik: Skjønner din skepsis til kjøp av Nexus 7 akkurat før en oppgradering. Det er forøvrig flere andre produsenter som kommer med 7-tommer brett i nær fremtid, så ventetid kan være gull verdt.

  Jeg bruker selv det lite solgte nettbrettet BlackBerry Playbook. 64 GBs versjonen kostet meg bare 1100 kr. Brettet dekker faktisk praktisk talt alt av mine behov som en mellomting til bruk på reise eller i sofaen. QNX-systemet er veldig stabilt og multitasking (ekte) gjøres bedre her enn hos konkurrentene. Minner ikke lite om webOS. Etter nylig programvareoppdatering er det fint lite negativt å påpeke. Tidligere kritikkverdige forhold som epost og kalenderprogram er fikset. Den samlede innboksen gir eksempelvis god oversikt. BB Playbook får også BB10-oppdatering tidlig neste år, noe som gjør brettets support og oppdatering er milevis foran andre konkurrerende produkter.

  Bruker forøvrig selv Fruux.com som synk-plattform siden jeg iherdig ønsker å støtte de mer åpne løsningene. Da kan både både Ubuntu, Playbook, Meego og Android oppdateres på alle måter uten problem. Burde prøves!

  Du får sikkert et slikt brett til under én høvding på Finn hvis du pruter litt. Er iallefall et bedre alternativ til eksempelvis de billige Android-brettene.

 18. GT 2 og 64GB minnekort funker formatert med Fat32, men ikke helt rett frem og muligens ikke 100% stabilt. Kortene kommer formatert med exFat som GT i utgangspunktet ikke forstår. Min GT (7.7 med orig OS-versjon) ville heller ikke formatere kortet, og Windows nekter å formatere til Fat32 pga størrelsen. Kan visstnok fikses med ekstra programvare. En Samsung telefon formaterte imidlertid kortet til Fat32 og da blir det også brukbart på GT. Mulig dette kan være fikset for GT 2 7.0 som jeg antar kommer med nyere OS, hvis ikke er det enklere å nøye seg med 32GB kort foreløpig visst det holder.

 19. @Erik: Den har vi faktisk allerede i huset – det er telefonen til min kone. Veldig fin, men jeg syns den blir for stor som telefon og for liten som brett. :)

 20. @Glimor: Au, au. Denne testen bekrefter det jeg har lest mange andre steder – GT 2 7.0 holder ikke vanlig Samsung-standard. Ikke bare er de begynt å henge etter på spekker, men de har til og med laget en svakere utgave enn den foregående modellen (som var den som ble frastjålet meg). Da får heller MicroSD-mulighet være MicroSD-mulighet…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *