Sony Ericsson Xperia Pro: Et førsteinntrykk

Forleden uke tok min Nokia N900 kvelden (familien er tydeligvis inne i en stim teknologisammenbrudd – nå mangler i grunnen bare oppvaskmaskinen). Softwaremassig hadde fonen hanglet en god stund, etter at Nokia overlot oss Maemo-brukere til oss selv til fordel for MeeGo og deretter Windows, men det var stadige hardwareproblemer (spontane reboots, klokke som nullstilte seg, gyrosensorer som sluttet å virke) som satte strek for akkurat dette open source-eventyret.

Hadde Nokia solgt en variant av N9 med fullt tastatur (de slapp dessverre bare et begrenset opplag av N950 til utviklete) ville jeg kanskje ha gitt MeeGo en sjanse. Isteden ble det beste tatatur-alternativet jeg kunne få tak i på rimelig kort varsel – Android-telefonen Sony Ericsson Xperia Pro. Behovet for ny telefon var så akutt at jeg ikke rakk å gjøre mye research, men alt i alt har dette vist seg å være et godt kjøp.

Xperia Pro er ikke splitterny modell (den ble lansert ifjor sommer og kjører Android 2.3). Selv om den regnes som en businesstelefon er den ikke i øverste prisklasse, og det bærer den plastikkdominerte utførelsen preg av. Skjermen er av plast og trenger derfor beskyttende film (slik N900-skjermen også gjorde), men for meg er det bare en fordel. Mine telefoner er mye ute på reise under alle slags forhold, får ofte skump og slag og går jevnlig i bakken. Så langt ser SE Xperia Pro ut til å tåle julingen godt.

N900 utmerket seg ved å levere god signalstyrke overalt hvor jeg for omkring i landet. Dette er selvsagt rent anekdotisk, men jeg har inntrykk av at Xperia Pro ikke er fullt så god på dette feltet. Verken batterikapasitet eller hastighet er av det overveldende slaget. Men siden jeg ikke kjører spill på telefonene mine, klarer jeg fort vekk å strekke batteriet opp til halvannen dag. Det er ikke dårlig for denne kategorien av Android-foner.

Den største positive overraskelsen er tastaturet, som er av den utskyvbare typen. De små tastene gir akkurat passe tastemotstand og har avstand nok til at også mine fingre får grei plass. SMS og Twitter og epost går så det griner uten dilling med autokorrektur, og det er akkurat slik jeg ønsker det. At den i tillegg har tre fysiske navigasjonstaster ser jeg på som et fremskritt fra den helt knappefri N900 – jeg er en sterk tilhenger av taktil hukommelse i hverdagen.

Ellers er det selvsagt behagelig å ha en telefon med et hav av oppdaterte applikasjoner å velge blant. Da jeg begynte å bruke N900, kunne Maemo-plattformen i prinsippet matche Android Market innenfor de viktigste app-kategoriene. Men det siste året ble systemet i stadig større grad dominert av halvgode løsninger som knapt ble oppdatert. Google Calendar, som er kjernen i min travle frilanservirksomhet, ble det etterhvert en ren pine å synkronisere. Mot slutten var jeg helt avhengig av et program som ikke lenger ble oppdatert, og visste aldri om en avtale ville ende opp på riktig plass eller forsvinne ut i intet.

Intet er enklere enn synkronisering av Google Calendar på en Android-telefon, selvsagt. Men når det er sagt, hadde jeg ikke mye til overs for den innbygde kalenderapplikasjonen på Xperia Pro. Isteden installerte jeg Business Calendar, som gir bedre oversikt. På startsiden har jeg dessuten installert Smooth Calendar, som viser meg de neste tre avtalene på en elegant og lettlest måte. Skjermdumpen til høyre viser hva som ellers er viktig for meg i hverdagen: DropBox som lar meg redigere alle arbeidsfiler på veien, BeyondPod til podcaster, Tweetdeck for Twitter (litt ustabil for tiden), Kindle-appen og Our Groceries, en synkronisert handleliste (smart for familier med to eller flere som skal handle inn).

Av andre applikasjoner jeg bruker daglig kan nevnes  Google Reader for RSS-strømmen, 1881 Mobilsøk for å se hvem som ringer (ofte veldig nyttig i min jobb), WordPress for å holde orden på bloggen, Airdroid for å administrere mobilen fra desktopen, Trafikanten når jeg farter rundt i Oslo,  NSB når jeg tar tog og sist – men ikke minst – Ring Scheduler for å skru av og på lyden på telefonen til faste tider (liker å ha det stille om kvelden). Den applikasjonen har forøvrig en genial liten tilleggsfunksjon: når du skrur av lyden før du går i f.eks. et møte spør den deg om når lyden skal skrus på igjen. Mang en telefon er blitt tatt som følge av det!

Alt i alt er Sony Ericsson Xperia Pro en lean, mean working machine.  Jeg spiller aldri spill på mobilen, så det nærmeste jeg kommer visuell underholdning er Androids herlige levende skjermbakgrunn. På kortere jobbturer ser jeg faktisk ingen grunn til å ta med meg brettet, da telefonen fyller alle elementære arbeidsbehov. For meg er det det aller beste skussmålet en telefon kan få, i grunnen.

Det er sikkert noen nytteapplikasjoner jeg ikke har fått med meg, fersk i Androidfaget som jeg er. Si gjerne fra i så fall. :)

22 thoughts on “Sony Ericsson Xperia Pro: Et førsteinntrykk

 1. Jeg har liknende erfaringer med HTC desire Z, som også har fysisk tastatur men i tillegg skjerm av det slitesterke Gorilla glass.

  Kan ellers anbefale Juice Defender som styrer strømforbruket og gir deg bedre batteritid.

  Mvh
  Ole Irgens

 2. @Ole: Har hørt om slik programvare, men har vært litt skeptisk til å installere nok en app (som rimeligvis trekker mer strøm) for å kutte strømforbruket. Men OK, jeg tar sjansen. Er hermed installert. :)

 3. Eirik skrev: “Jeg spiller aldri spill på mobilen, så det nærmeste jeg kommer visuell underholdning er Androids herlige levende skjermbakgrunn.”

  Levende eller animerte skjermbakgrunner trekker også ekstra strøm. I tillegg kan en slå av wi-fi, bluetooth, gps, synkronisering samt sette skjermstyrken på laveste nivå. På den måten får jeg batteriet i min androidtelefon til å vare i ca ei uke.

 4. @Åsmund: Jeg vet, jeg vet. Har forsøkt å teste det, og kom til at strømtapet var langt mer merkbart på brettet enn fonen. Liker det så godt at jeg virkelig teller på knappene nå… ;)

  Det meste av det du nevner er gjort, men jeg er kommet til at jeg vil ha muligheten til å spore telefonen min i tilfelle lommetyveri i denne lommetyveribefengte byen. Og da må nettverket være på hele tiden, såvidt jeg har skjønt.

 5. Jeg er forholdsvis fornøyd med min S-E Xperia mini Pro, men irriterer meg grenseløst over den lusete(?) tekstinnmatingsfunksjonen (dvs den man bruker med T9 og ordprediksjon når man bare skal slenge ivei en kort SMS og ikke orker dra fram tastaturet): det virker som om ordlisten ikke ‘tar’ skikkelig, og det er ganske så vilkårlig — altså å ord jeg har lagt inn ikke alltid blir tilbudt som alternativer ved senere innskriving av tekst — og store/små bokstaver + tegnsetting har den heller ikke koll på, i motsetning til min utgamle S-E W850i, der jeg for kjapphets skyld hadde lagt inn ymse navn og betegnelser (“Kjell”, “PC”, “og/eller” osv) slik at bruk av de relevante tastene ga meg ønsket kombinasjon av disse attributtene uten videre seremoni — meget effektivt og kjekt. Men nå altså, borte… >:-(

  Kan ellers slutte meg til kritikken av den medfølgende kalenderapp’en, som er ganske primitiv og tungbrukt. Mangler mange funksjoner som man kan ha nytte av ved helt vanlig, ikke spesielt avansert, bruk. Så her blir det vel å laste ned et alternativ, ja. Men kan jeg gjøre det samme ift tekstinnmating og ordliste-funksjonalitet? Den er jo så integrert i mange basis-app’er i telefonen, både SMS, epost og tekstinnmating i kalender osv. Jeg legger merke til at min lille Samsung-padde er bedre utrustet på dette feltet, så de forskjellige Android-tlf-produsentene leverer tydeligvis forskjellige basis-app’er på endel områder.

  Nok et eksempel ad kalenderen: min gamle W850i hadde en enkel, men kjekk, greie for å holde styr på geburtsdager: dette var integrert mellom kontaktliste og kalender, slik at man ganske enkelt la inn fødselsdato under hver enkelt kontakt, og så ble man varslet i kalenderen uten å måtte vedlikeholde en separat liste der. Men nå: borte…

 6. @Kjell: JA! Helt enig, tekstprediksjonen er dårlig og ustabil. Lagrer ikke alltid ord jeg bruker, og har en stygg tendens til å skru seg over til andre språk enn det jeg bruker. Tilslutt skrudde jeg hele greia av – det er i grunnen det jeg alltid har endt opp å gjøre med mine fulltastaturtelefoner da ordforrådet mitt har en tendens til å forvirre T9 med venner. :)

  Problemene du nevner i dine siste avsnitt gjenkjenner jeg også. Jeg skylder på mobilens transformasjon til en mer generell IT-plattform, der vekten for øyeblikket er på sosiale medier og spill fordi det er det majoriteten av brukerne fordriver tiden med. Mens man konkurrerer om å slippe telefoner med de mest imponerende (underholdningsrelaterte) spekkene, glipper taket på grunnleggende funksjonalitet.

  Jeg kan velge mellom ørtogfjerti varianter over Angry Birds, men må lete med lys og lykte for å finne en kalenderapplikasjon som gjør det din fon gjorde for mange år siden. Eller som beholder mine fargekoder fra Google Calendar (markerer oppdrag med ulike farger for enkelhets skyld). Eller som skrur lyden automatisk av under møter, slik en telefon Gisle Hannemyr hadde var istand til…

 7. Og da er min Xperia Pro oppdatert til Android 4.0.4. Bygg 4.1.8.0.431 Det gikk smertefritt. Kun alle epost innstillinger måtte settes inn på nytt.

 8. @Eirik, jeg brukte Sony Ericsson PC Companion på en Win 7 PC med kabel.

  http://www.sonymobile.com/global-en/tools/pc-companion/

  Mon det ikke kan gjøres på telefonen??!?: Innstillinger –>> Om telefonen –>> Programvareoppdatering

  Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich er klart en forbedring. Noen ikoner måtte også kastes i bøtta og legges inn på nytt med litt flere valg en før. Men alle filer, bilder, musikk m.m. var i behold.

 9. @Lillebjørn: Takker! Har lastet ned og får beskjed om at server ikke er tilgjengelig for oppdateringer – tipper det er flere enn meg der ute som vil ha ICS på sin Sony-telefon… :)

 10. @Lillebjørn: Har nå gjennomført oppdatering til ICS, og er stort sett veldig fornøyd. Ett unntak: kan ikke endre på språksettinger i Innstillinger, og ser at andre klager over det samme, pluss generell treghet. Hvordan funker dette hos det?

 11. @Eirik, min Xperia Pro var også treg etter oppdatering til Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich; men det bedret seg raskt etter flere omstarter av telefonen.

  Og Innstillinger –>> Språk og inntasting –>> Språk gir meg valg mellom ørten språk. Derav norsk samt 12 varianter av engelsk!

  Så vidt jeg vet ble denne oppdateringen gjort tilgjengelig til forskjellige tider i ulike land; min Sony PC Companion informerte om oppdateringen i norsk språkdrakt, men selve oppdateringen er vel universell?

 12. @Lillebjørn: Hastigheten og batterilevetiden har normalisert seg her også nå. Men problemet med Språkinnstillingene gjenstår, og jeg ser at andre har rapportert samme bug. For meg gjør det ikke stort, da språket er låst på installasjonsspråket norsk så tastaturet er brukbart som normalt.

  Men jeg ser at det er folk med QWERTY-tastatur som har fått AZERTY etter oppdateringen uten å kunne endre, og de må tydeligvis zappe telefonen og gjøre en ren installasjon.

 13. @Eirik, tregheten forsvant etter at jeg hadde åpnet Media og latt den få tid til å åpne alle bildefilene. Nå føles telefonen langt kvikkere en før oppdateringen!

  Språkproblemet lurer jeg på: kan det være ulike filer for ulike regioner? Flæsja du OTA (Over The Air) i telefonen? Eller med PC Companion? OTA burde jo gi riktige språkvalg. Som nevnt: jeg brukte PC Companion 2.1 med norsk språk. Og alt ble OK. Reflæsje 4..0.4?

 14. @Lillebjørn: Meget mulig at jeg reflasher hvis det skulle bli mer trøbbel med språksettingene enn jeg allerede har. Men per idag fungerer ting så bra at jeg kommer til å vente noen måneder og se om Sony kommer med en bugfiks.

 15. @Eirik: Hva med å skaffe seg en BlackBerry-telefon på nyåret? BB10 ser ut til å bli et fantastisk Linux-system. Det kan høres ut som jeg er storveis fan av RIM, noe jeg såvist ikke skal pårope meg å være, men syntes de lager gode telefoner som er godt egnet for personer med lignende hverdag som din. Også en av de nye telefonene som kommer vil ha fysisk tastatur.

  http://www.techradar.com/reviews/pc-mac/software/operating-systems/blackberry-10-1090522/review

  http://crackberry.com/tags/bb10

 16. @Martin: Hver gang jeg har kjøpt meg ny telefon de siste årene, har jeg vurdert Blackberry. Var like ved å kjøpe en sist, faktisk. Per idag er jeg vel mest redd for å bli sittende med et produkt fra en produsent som er såpass svekket at den ikke lenger makter å følge opp kundene sine. I så måte var erfaringene med Nokia N900 ganske bitre…

 17. @Eirik: Ser den, har tenkt samme tankene selv. Jeg har brent meg både med N900, N9 og Palm Pre. Jeg veit alt om å ha produkter som til slutt “mislyktes”. Samtidig, alle de tre telefonene har gitt meg mye glede og bekjentskaper innenfor hvert produkts egen “community”. Oppdateringer derfra har gitt telefonene god levetid.

  Har lenge tenkt hvor lenge BlackBerry vil overleve i markedet, men fakta er at selskapet trolig ikke har så lite kundegrunnlag som fryktet (rundt 80-90 millioner). Ved siden av teknologi, studerer jeg i nyere afrikansk historie på masternivå ved UiO. BlackBerry er eksempelvis store i Afrika sør for Sahara. Også den indiske middelklassen og oppover klynger seg til BlackBerry.

 18. @Martin: Vel, jeg er jo pingvinist i mitt hjerte og en sucker for tapte saker, så jeg skal definitivt sjekke ut Blackberry neste gang det er på tide å oppgradere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *