Ludvig trenger et hjem

Ludvig (klikk for større bilde)

Det er en stund siden jeg har blogget om katter nå (det går fint med Ada og Linus, bare så det er sagt), men når det først skal skje er det i en god saks tjeneste. Forleden ble jeg kontaktet av Anita fra Kongsvinger, som gjør så godt hun kan for uheldige katter på sitt hjemsted, og som ba meg om å videreformidle et ønske om at den vakre lille krabaten over skal få et hjem. Anita skriver:

Ludvig er en skogkatt. Han er verdt å gi en ny sjanse – finnes ikke psykotisk eller traumatisert. Er pt nedbarbert pga ødelagt flokepels nå – har gått ute LENGE. Markkuren viser at han har levd av mus og fugl. Enda er han så snill…. Ingjerd og jeg badet ham i dag – han sto bare og kjeftet, men rørte seg ikke, lot seg villig massere med shampoo. Det kan hende at han er for sliten til å reagere. […] En liten hanne, ca 2-3 år med slitte hjørnetenner, fordi han har skrapet frossen mat fra bakken. Det sier litt om livet han har levd. Han vil bli omplassert med kontrakt gjennom nettverket til Kjersti Teig i Hjemløse katter, Løken. Som et ris bak speilet for at han aldri skal gå ute mer og lete etter mat og et varmt sted å sove.

Jeg vet det vil fremstå som National Lampoon-retorikk, men faktum er at Ludvig har dystre fremtidsutsikter hvis han ikke finner et nytt hjem i ganske nær fremtid. Der er han er nå er det dessverre ikke plass til ham, og Anita har brukt opp mulighetene i sitt nettverk. Derfor altså denne bønnen til deg, kjære leser: har du, eller vet du om noen som har, mulighet til å gi Ludvig et godt hjem? Kunne du avsette et minutt eller to til å tenke over det, og eventuelt gjøre noe med saken? Om du kan hjelpe så ta kontakt med Kjersti Løken via Hjemløse katters Facebook-side, eller med meg – så skal jeg videreformidle beskjeden.

Altså. Vi kjenner ikke Ludvigs bakgrunn, men sannsynligvis er han et offer. Først og fremst for den utbredte myten om katten som et relativt vedlikeholdsfritt dyr, et vesen som trenger mat og vann og ellers ikke så mye, og som kan dumpes i en skog eller park om det blir for mye bryderi. Det burde være innlysende at en typisk huskatt rett og slett ikke har fysikken (enn si psyken – disse dyra blir mer knyttet til menneskene sine enn mange tror) til å mestre en barsk norsk vinter. Det burde være innlysende – men overfylte kattehus landet rundt forteller en annen historie.

I tillegg til uansvarlige eiere er Ludvig og tusener av andre katter også ofre for det manglende dyrevernet i Norge. For et Mattilsyn som verken har kapasitet eller kompetanse til å håndtere slike saker, for et politi som har enda mindre kapasitet til å håndtere slike saker, for mangelen på et eget “dyrepoliti” som det de har fått i Stockholm eller enkle tiltak som påbud om chipmerking, subsidiert sterilisering av katter osv.

Joda, jeg vet at det finnes tusener av trengende dyr som også venter på et nytt hjem. Men akkurat her og nå er det han du ser på bildet over det gjelder. Ludvig.

Oppdatering: Det meldes at Ludvig nå har fått et nytt hjem hos snille mennesker på Høland. Jeg lar likevel bloggposten stå, og legger til en peker for Foreningen for Omplassering av Dyr.

6 thoughts on “Ludvig trenger et hjem

 1. Jeg er så glad for at du laget denne posten, Eirik. Ludvig er en av alt for mange som ingen savner. Han oppfører seg mot mennesker slik de burde være. Vennlig og nobelt – som han skulle levd i et møblert hjem bestandig.
  Allerede mens kvitretrådene krysset hverandre har noen meldt seg som mulige eiere. Det kan hende det løser seg for denne skogkattgutten. Vi håper det.
  Samtidig – Dyrebeskyttelsen Hedmark sitter på mange, flotte halvvoksne katter ute i private beredskap shjem. Renslige katter, kastrerte og chippet som ingen savner. Ad hoc-gruppa Hjemløse Katter, Løken har hentet et kull kattunger som var dømt til avlivning. Ingen kan redde alle, men alle kan være en forskjell.
  Det er mange Ludvig-er der ute.

 2. Å, så bra at han har fått et hjem! <3

  Det er deprimerende å tenke på alle kattene som ikke får den omsorgen de trenger. Antallet kattunger som blir født må ned for det er ikke mange nok gode hjem til dem. At myndighetene ikke kjenner sin besøkelsestid her er bare uforståelig, blant annet fordi det går så enorme summer til å rydde opp i dårlig dyrehold og villkattbestander. Men jeg vet ikke hva som biter på de folka som ikke tar ansvar. Men sjansene for at noen må stå ansvarlige for det dårlige katteholdet sitt ser ut til å være minimale. Min erfaring er at det skal være ekstremt ille før det blir gjort sanksjoner og at selv de som har fått katter avlivet bare kan skaffe seg nye dyr og gjøre de samme feila om igjen.

 3. Valget var enkelt. Han kunne ikke fryse ihjel – selv om jeg har to sinte hannkatter hjemme. Så han bor på eget rom. Den nye eieren henter ham i morgen. Han kommer til kattevante folk, så bedre kunne han ikke få det.

  Uten å bli noen kattedame – de fremstilles for øvrig ikke spesielt sympatisk i populærlitteraturen – jfr The Simpsons, det er for mange katter her i landet som ingen vil ha. IKKE en eneste har til dags dato meldt seg som eier av Ludvig. Han gikk alene ute siden i høst og ble foret av en snill nabo som ikke kunne ta ham inn.
  For de fleste som er glad i katter, har katter fra før.

  Den ellers så tykke pelsen hans var totalt ødelagt, flokete inntil skinnet. Men han har en psyke som ingen kunne knekke. Stoisk og snill lot han seg barbere, stelle og vaske. Sliten og syk, etter å ha gått så lenge ute. Men ikke verre enn at han vil sove i armkroken til reserveeier.
  “Oppfør deg mot mennesker slik de burde være”, sa Goethe. Vi kan kanskje si det samme om kattene. Deres forbannelse er at de er så alt for tilpasningsdyktige, de er opprinnelig ørkendyr og tåler ikke å leve ute i norsk vintertemperatur.

  Det kommer kanskje et slags dyrepoliti på banen. Hvor lenge skal vi ha en landbruksminister fra Sp som synes det er helt greit å merke besetningsdyr (som har en verdi i seg selv – slaktevekt og ull), men påbudt ID-merking for katt lot han Mattilsynet bestemme at ville bli for vanskelig i håndheve.
  Mattilsynet er nå ute og sykler friskt på glatt føre. Vi andre venter på at noen skal tale dyrenes sak, ikke bare de som jobber gratis med små ressurser, Dyrebeskyttelsen, Kattehuset, FOD og alle små ad hoc-grupper.
  http://www.nationen.no/2012/01/31/nyheter/mattilsynet/riksrevisjonen/jorgen_kosmo/matsikkerhet/7219999/

  Og takk igjen, Eirik, for at du lot bloggen din være et talerør for de som ikke har noen stemme.

 4. @Anita: Selv om akkurat denne saken løste seg fort lar jeg postingen stå, ja. For Ludvig er ikke alene.

  @KindleJoy: Å, så hyggelig å høre. Jeg visste jeg kunne stole på leserne mine. :) Ludvig er en praktkar, ja, men så må det sies at det finnes mange, mange pene katter der ute. Noen av dem er til og med observert sammen med Kindle. ;)

 5. Han er så absolutt ikke alene, Eirik. Dessverre er det så alt for mange som går ute og som ingen savner.
  Ludvig hilser til sine gode hjelpere via sin nye eier på SMS fra sitt nye hjem. Han er like trygg og snill der som han var hos oss.
  – men ingen eier har ringt på annonsene som har stått og plakatene som har vært hengt opp.

  Men det er en annen historie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *