Meningløst (men artig) miljøvern: SolarFocus Kindle-omslag med solceller

Jeg er fremdeles en svært fornøyd bruker av billig-Kindlen jeg kjøpte forleden, men ønsket meg et ordentlig læromslag med innebygd leselys. Det finnes endel av dem på markedet, men mitt blikk falt på et produsert av taiwanesiske SolarFocus. Dette omslaget kommer med leselys, et 1500 mAh ekstrabatteri pluss solceller integrert i omslaget. Konseptet er enkelt nok: når din Kindle er festet i omslaget, tredobles tiden mellom hver lading takket være ekstrabatteriet, og er det mye sol trenger du ikke lade i det hele tatt.

Som tenkt, så gjort: som bildet over viser har min Kindle fått et nytt omslag. Men nå har også ettertanken meldt seg. For vel er SolarFocus kult, men er det nyttig? Hvor mye energi sparer jeg egentlig, og hva blir det i kroner og øre? Jeg tok utgangspunkt i idealtilfellet at Kindlen min fra nå av lades med sollys og innendørs lys (vilt optmistisk, men det gjør regnestykket enklere). Deretter antar jeg at fullading av Kindle bruker like mye energi som fullading av en mobil, det vil si rundt 0,005 kWh.

Ifølge Fjordkraft er strømprisen i mitt område 35 øre/kWh akkurat nå, men det sier lite om snittprisen i løpet av et år. Istedet bruker jeg SSBs tall for strømprisen i 2011, som ligger rundt 1 krone per kWh. Da koster én Kindle-lading rundt en halv øre (det er ikke lading av dingser som tynger husholdningsbudsjettet, akkurat). Jeg bruker min Kindle mer enn de fleste, tar litt i og sier at jeg lader ukentlig. Da blir min årlige Kindle-strømregning på drøyt 25 øre (sic).

SolarFocus slurper noen kjærkomne norske vintersolstråler

Før regningen for tollbehandling er betalt koster SolarFocus 550 kroner. For den nette summen kunne jeg lade min Kindle med strøm fra nettet til godt etter år 4000 med dagens elpriser. Eller mer realistisk: for at det skal lønne seg å bruke SolarFocus i løpet av en antatt levetid på fire år, må strømprisen holde seg 500-600 ganger høyere enn idag. Konklusjon: fra et økonomisk perspektiv gir det absolutt ingen mening å drive en Kindle på denne måten fra Norge.

Det beste jeg kan håpe på, er at solcellene gir meg superlang batterilevetid om jeg skulle besøke et land med mye sol og upålitelig strømforsyning (skal en tur til Kenya til høsten, som riktignok har masse sol – men også greie forhold for lading av dingser såvidt jeg kan huske). Når alt dette er sagt skal det sies til SolarFocus’ fordel at det beskytter den skjøre Kindle-skjermen godt, at det integrerte leselyset er det beste jeg har vært borti og at den kraftige formfaktoren gjør Kindlen lettere å finne.

Talskatten Linus er underveldet

OK, så er det én begrunnelse til. I mine forelesninger om fremtiden kommer jeg ofte inn på morgendagens energiforsyning. SolarFocus tjener som et utmerket eksempel på hvordan vi ikke kan redde Jordas miljø med alternative energikilder. Som “talking point” er den altså vel verdt sine 550 (pluss toll og grums) for meg. Men neppe for så mange andre, vil jeg tro. De bør nok heller kjøpe standardomslaget med lys, som koster $20 mindre…

17 thoughts on “Meningløst (men artig) miljøvern: SolarFocus Kindle-omslag med solceller

 1. Dersom man ser bort fra miljøvernaspektet, som klart blir meningsløst, er den god å holde i når man leser og hvor mye bedre er leselyset enn andre løsninger du har prøvd?

  Jeg må innrømme at jeg er litt tiltrukket av ideen om at jeg kan slippe å lade i det hele tatt dersom jeg tenker litt gjennom hvor jeg legger fra meg Kindlen når jeg ikke bruker den… :)

 2. @ftw: Den er behagelig å holde i, selv om noen kanskje vil reagere på den ekstra vekten (jeg har ingen problemer med å holde det hele i én hånd, men så har jeg store hender). Ad leselys: jeg har testet to ulike Kindle-lys – begge av den typen som man klemmer på toppen av enheten – og syns som sagt SolarFocus både gir bedre lys og dekning. Har ikke sammenlignet med standardløsningen med integrert omslag, den som koster $59 hos Amazon.

  Jeg akter selvsagt å teste hvor lenge det er mellom hver lading. Akkurat nå står SolarFocus i vinduskarmen og samler opp noen få, svinnende vintersolstråler. Rapporterer når jeg har mer data. :)

 3. Jeg har vurdert å kjøpe meg lys til kindle’n min, og nå vet jeg ihvertfall hvilken jeg ikke skal kjøpe :)

  Synd du ikke har sjekket amazon sitt cover med lys, men jeg synes også at prisen er litt stiv på den.

 4. @Helene: Enig i at det er litt dyrt. Har du sjekket Dealextreme? De har både billige Kindle-omslag og helt greie leselys (et av de jeg testet var derfra).

 5. Ser du er fornøyd med din nye Kindle. Jeg venter og venter på at Kindle touch skal bli tilgjengelig i Europa….. Leser nå kindlebøker på Iphone og er vant til touch for å slå opp i ordboken. Hvordan fungerer dette med navigasjonsknappen på den modellen du har. Ser for meg at det er litt mer knotete??

 6. @mok: Bruker du ordboken mye, vil du antagelig gå lei av å klikke på midtknappen for å komme til riktig ord. Ikke at det er noe galt med funksjonaliteten (den er tvert imot veldig intuitiv), men det tar mer tid enn bare å berøre ordet. Det viktigste er dog at du kommer deg over på en skikkelig e-blekkmodell. Det vil øynene dine takke deg for, dersom du leser mye. :)

 7. @Eirik. Takk for tipset, der ble jeg litt fattigere, men det var verdt hver eneste krone. Det ble både cover og leselys på meg – av den batteridrevne typen.

 8. Jeg vandrer litt off-topic, som jeg har for uvane… (Dette omslaget passer jo uansett ikke til mitt lesebrett)

  Hvordan kan man få til mere meningsfull (om enn kjedelig) energisparing? Rent konkret tenker jeg på de tre multipluggene som står her hjemme med transformatorer til PC, DAC, ekstern disk, ekstern DAC, ekstern USB, router, modem, internetttelefoniadapter, trådløs telefon ++.
  Det blir litt spillvarme av det; ikke å forakte nå vinterstid, men siden dette er dingser som typisk står på 24/7 er det mere enn ører å spare hvis en kunne fått laget en transformatoreliminator. Finnes noe slikt?

  Foreløpig har jeg ikke kommet lenger enn å erstatte den gamle desktop-maskinen med en Sheevaplug som server. Fant ut at den faktisk sparer seg inn pga. lavere strømbruk.

 9. @Lars: Eliminatoren du skildrer her er også mitt drømmescenario. Både potensiale til å spare energi OG få redusert det støvsamlende (og sikkert brannfarlige) ormebolet av ulike transformatorer som er under skrivebordet nå. Gah. Vet sant å si ikke hvor man får tak i noe slikt.

  Men altså: Sheevaplug og tilsvarende har jeg vært nysgjerrig på en god stund. Er den virkelig brukbar til vanlig PC-arbeid? Og hva betaler man for noe slikt?

 10. Sheevaplug har kun USB- og ethernett-utgang; hvis du vil koble til en skjerm må man ha usb2vga omformer, evt. bruke en X-terminal. Den største ulempen er at CPU’en ikke har flyttalls-koprosessor; det utelukker en god del applikasjoner, f.eks. alt av media-enkoding.
  Dekoding går derimot utmerket, jeg bruker min til filserver/musikkspiller/internettradio.
  Sheevaplug koster ~1000.- fra http://www.newit.co.uk.
  Nå fremstår Sheevaplug som stor, klumpete, og gammeldags i forhold til RaspberryPi (http://www.raspberrypi.org): Kredittkortstørrelse, lyd/video ut, og kan spille Quake – til den nette pris av 250.- Blir spennende å se hvor godt den virker, men siden det virker som det er mange av folkene som i sin tid konstruerte BBC mikrodatamaskinen som har dette som et hobbyprosjekt er det lov å håpe.

 11. Ang. transformatoreliminator: Litt googling tyder på at man kan bruke en PC PSU, i hvert fall hvis man kan nøye seg med 12V og 5V. Så må man bare dimensjonere effekten til PSU’en etter det totale forbruket.

 12. En del av miljøregnskapet er vel også resurser brukt til produksjon, salg og transport? Uten å rfinegne på det, tror jeg man trygt kan snakk om negativ gevinst.

  PS: Det blir omtrent som papir- kontra plastposer. Noen er hellig overbevist om at papir selvsagt må være bedre siden det er snakk om fornybare resurser. Det er slettes ikke lett å kommunisere med slike folk.

 13. @Lars N: Sheevaplug høres ut som et kult hobbyprosjekt – mens jeg venter på at jeg får tid til det får jeg leve med å mekke Ubuntu på latopen. :)

  @Rune: Vurderte å ta med miljøregnskapet også, men syns igrunnen prisregnskapet var negativt nok…

  @J Kristian: JA!

 14. Maria gav meg faktisk et leselys i gave her om dagen, men jeg hadde ingen måte å få plassert det på kindelen.

  http://i42.tinypic.com/169jc6s.jpg

  Dette løste jeg på den eneste måten jeg kjenner til: med gaffa-teip. Legge merke til det snedige designet: ikke bare en remse teip, men også en luke med en teipstripe limt på motsatt vei, slik at leselyset ikke klistres fast, og luka forblir åpen.

  http://tinypic.com/r/21cb95t/5

  Voilá, en kindle med leselys. Riktignok batteridrevet, og ikke soldrevet :)

  http://i40.tinypic.com/2565orb.jpg

 15. @Eivind: Så du fikk et sånt leselys jeg så og mistenkte ikke ville passe, ja. Kjekt med bekreftelse. :) Og ekstra kjekt med folk som fikser ting selv, istedenfor å bestille en flyfraktet dings fra en kinesisk fabrikk med tvilsomme arbeidsvilkår…

  Vår sønn liker forøvrig å kalle meg for “gaffapappa”, fordi jeg mener gaffateip kan løse alle problemer (med et mulig unntak for Midtøsten-konflikten).

 16. Solcelleomslag høres besnærende ut. Det jeg lurer på er om det ekstra batteriet som solcellene lader lar seg skifte ut, hvor mange ladesykluser det tåler og hvordan solcelleladning påvirker dette. Dersom batteriet må skiftes etter ett år, så ville det være like greit å plugge laderen i veggen og slippe utgiften til batteriet. På den annen side så kan jo batteriet holde svært lenge for alt jeg vet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *