Julegavetips til eboklesere

I dette hjemmet er mediehenvendelser om digitale gaver ved årsslutt like sikkert som Donald Duck på julaften. De senere årene er jeg uvegerlig blitt spurt om jeg selv gir bort rene e-gaver til jul, og om jeg tror ebøker vil erstatte papirbøker under juletreet. Frem til i år har jeg svart nei og tja på spørsmålene, men jeg lurer på om ikke det kan bli annerledes i år.

Ja, for i vår familie er det nå såpass mange ihuga Kindle-eiere at det ikke vil vekke allmen bestyrtelse om det kom et gavekort på $100 istedenfor en kilo Nesbø, så det er en mulighet jeg vurderer sterkt. Amazon har gjort det enkelt for meg å gi en slik gave via sin gavekort-side, der vi som bor utenfor USA blant annet får muligheten til å skrive ut våre egne julegavekort.

Jeg vet at enkelte har problemer med gavekort fordi de ser på dem som upersonlige, men i tilfellet bøker syns jeg det blir annerledes. Leseres smak varierer så mye at de som kjøper gjerne prøver å kjøre safe – og dermed tvinger mottakeren til å stå i kø i romjula for å bytte sine fire Knauser. Ikke nok med det, men en typisk ebok er så billig (800 000 av bøkene i Kindle Store koster under $9) at det nesten vil virke litt kjipt å gi bare én bok.

Når det er sagt, kan du (takk, Marte!) selvsagt gi enkelt-ebøker ved å klikke “Give as a gift” i Kindle Store. Men med tanke på styret med å gi flere Kindle-ebøker til samme mottaker (noe du bør hvis du ikke er Onkel Skrue) er det i grunnen like greit å gi gavekort, fex ved å velge utskriftsalternativet på gavekortsiden. Det hindrer deg selvsagt ikke i å komme med noen gode anbefalinger til mottakeren av gavekortet.

Her er for eksempel et utvalg av de hundre (sic) bøkene jeg har lest på min Kindle i løpet av de siste femten månedene, og som jeg kommer til å anbefale varmt til de som får en e-gave av meg i år:

Romaner:

Black Mamba Boy av Nadifa Mohamed. Boka er basert på livshistorien til forfatterens far. Han vokste opp i Yemen, og ble i sin jakt på den forsvunne faren trukket inn i Mussolinis blodige krig i Etiopia på 1930-tallet.

Desert Flower av Waris Dirie. Gripende og sjokkerende skildring av den tidligere supermodellens oppvekst på landsbygda i Somalia, hvordan hun komseg til London og hvorfor hun ble en av de første som satte kvinnelig kjønnslemlestelse på den internasjonale dagsorden.

The Leftovers av Tom Perrotta. En av de mest oppfinnsomme romanene jeg har lest noensinne er lagt til en småby i USA, i årene etter at en stor del av verdens befolkning har forsvunnet i løse luften i det de fleste mener er “The Rapture” (opprykkelsen).

Lustrum av Robert Harris. Andre bind i romanserien om den legendariske romerske politikeren Cicero, ført i pennen av hans fiktive slave Tiro. Spennende lesning for den som liker historie og politiske intriger.

Raising Jake av Charlie Carillo. En fin og tett liten roman om forholdet mellom fedre og sønner, som utspiller seg i løpet av en minnerik helg.

Vertical: the follow-up to Sideways av Rex Picket. En morsom metaroman som følger de to vennene fra buddy- og vinfilmen Sideways på nok en road trip. Det er noen år etter gutteturen i Californias vindistrikt, og Miles er blitt rik og berømt av filmen basert på opplevelsene.

Faglitteratur

Hell on Two Wheels av Amy Snyder. Her følges flere av deltakerne i sykkelløpet Race Across America (og ja – de sykler virkelig tvers over USA i et strekk) i dagene før, under og etter 2009-løpet. En godbit for alle sykkelentusiaster.

Hellhound On His Trail av Hampton Sides. Historien om drapet på Martin Luther King og jakten på hans morder, James Earl Ray. Som altså endte med at Ray ble tatt i London, av alle steder.

In The Garden of Beasts av Erik Larson. Beretningen om William E. Dodd, USAs første ambassadør til Hitler-Tyskland. I likhet med de fleste andre tidlig på 1930-tallet, trodde Dodd lenge at nazistene kun var et overgangsfenomen og at normaliteten snart ville vende tilbake.

The Looming Tower av Lawrence Wright. Regnes som en av de beste og grundigste bøkene om bakgrunnen for 11. september-angrepene. Mer enn noe annet dokumenterer Wright hvor sjokkerende dårlig forberedt USA var på en situasjon mange hadde advart mot i årevis.

Lost in Shangri-La: A True Story of Survival, Adventure, and the Most Incredible Rescue Mission of World War II av Mitchell Zuckoff. Historien om hvordan man etter mye om og men klarte å redde et amerikansk flymannskap som krasjlandet i det indre av Papua Ny Guinea, der lokalbefolkningen har levd isolert fra omverdenen i årtusener.

No Way Down: Life and Death on K2 av Graham Bowley. Skildrer på en medrivende og usentimental måte den mye omtalte katastrofen på K2-fjellet 1. august 2008, som kostet 11 fjellklatrere (deriblant norske Rolf Bae) livet.

Riding Rockets av Mike Mullane. En sjeldent frimodig astronaut-selvbiografi skrevet av en romfergeveteran. Man kan ikke lese Mullane uten å konkludere med at romfergen var en livsfarlig farkost som burde ha vært pensjonert lenge før NASA endelig somlet seg til det.

Hvis du likevel skulle falle for fristelsen til å gjøre et fysisk digitalt kjøp til jula, tror jeg du kan gjøre et verre valg enn den nye billig-Kindlen. Jeg klarte ikke å motstå prisen på $109, og kjøpte den nettopp som tilskudd til min DX, som etterhver begynner å bære preg av å ha blitt slept land og strand rundt. Si hva du vil om Amazon, men de vet hvordan de skal få folk til å kjøpe. ;)

Jeg ser at enkelte norske nettbokhandlere også tilbyr elektroniske gavekort, men typisk nok promoterer Norli.no dette tilbudet som noe for den som er sent ute. Det blir altså sett på som løsningen på et pinlig problem, snarere enn en fin mulighet i seg selv. Oh well, dem om det. Vi andre får gi gavekortene våre med god samvittighet.

14 thoughts on “Julegavetips til eboklesere

 1. Ah, så bra, ønskelista tar alltid i mot flere tips.

  ..Og for de som vil gi akkurat _den_ boka er det jo mulig å velge “give as gift” hos Amazon. Ikke testa (ennå), men tipper det er like enkelt som gavekortkjøp. (Og de kan byttes til gavekort hvis mottageren ikke liker den)

 2. Synd Amazon kun selger i eget format… Finnes det noe tilsvarende for oss med andre type lesebrett?

 3. Henger meg på anbefalingen av The Leftovers for dem som ønsker seg en ikke alt for lang roman som er litt mer enn det den gir seg ut for. De øvrige har jeg ikke rukket enda, takker for forslag :) I dag passer det kanskje også godt å anbefale Christopher Hitchens’ biografi Hitch-22?

  “Billig”-kindle’en er en drøm å bruke, tåler det meste (unntatt kulde) og tar nesten ikke plass. Kan absolutt kjøpes som julegave for knappe tusenlappen.

 4. @Marte: Takk for tipset om “Give as a gift” – det visste jeg faktisk ikke. Rettet i bloggen nå. Og det skal prøves.

  @Elin: Har du prøvd Kobo? De har sin egen gavekortside: http://www.kobobooks.com/egiftcards

  @soepstad: Sant. Hitch-22 er en veldig passende anbefaling. Og for oss rike norskinger er jo prisen høyst effen.

 5. Her i USA koster billig-Kindle’n $79, eller omtrent 450 kroner eller halvannen norsk papirbok. Da kommer den med reklame på splash-skjermene. Men ifølge datter nr. 3 er dette ikke noe hun engang legger merke til. Jeg lurer på om jeg skal bytte ut min gamle Kindle DX med noe mindre og lettere, siden det bare er ståplass på trikken herover…

 6. Hei,

  Ser at minst to stk i denne tråden bytter ut eller bruker Kindle DX mindre etter å ha kjøpt den seneste utgaven – er de til salgs kanskje?

  Hilsen Henrik

 7. @Espen: Det ekstreme i dagens situasjon er jo at nye Kindle i USA koster 1,5 ganger prisen på en ny norsk ebok – “Steve Jobs” har f.eks. veiledende kr. 299 på Norli.no. For prisen av den ene boka kan jeg kjøpe mesteparten av romanene på lista over, fex. Nåvel. De ble advart mot akkurat denne situasjonen – at selve lesedingsen ville havne nær prisen på en ny papirbok – av undertegnede for ti-tolv år siden. De hørte ikke da, de hører ikke nå og de kommer ikke til å høre når dingsen gis bort til Amazon Prime-kunder.

  @Henrik: Min er ikke til salgs i alle fall. Jeg syns fremdeles den er praktisk til sine ting, og i tillegg har den fått et par slagskader på skjermen (røff behandling på fly, antageligvis). Ikke til hinder for lesing, men synlige nok…

 8. En velbrukt Kindle DX blir vel ikke slitt? Som en god, gammel papirbok blir den vel bare «Aged to Perfection»?

  (Wabi-sabi, som våre japanske venner hadde sagt. Du finner noen flere eksempler på http://designmind.frogdesign.com/blog/aged-to-perfection.html)

  Takk for Mike Mullane-tipset! Men når jeg kan kjøpe en bok og ha den hjemme i stua på mindre enn et minutt, så blir det hardt å vente helt til jul… Instant gratification takes too long!

 9. @Ingve: Hehe. Inntil et visst punkt er det riktig. Men dingser har en stygg tendens til å “fail catastrophically” etter en periode av “aging to perfection” (iPhonen i artikkelen du peker til opplevde akkurat det), og jeg velger å foregripe akkurat det med å ha en ekstra Kindle i huset. :)

 10. Takk for lista Eirik.
  Mitt problem som kindlebruker er sikkert ganske merkelig for mange av dere, men jeg finner egentlig ikke så lett bøker som vekker interesse.
  Det jeg kan si er at jeg koste meg stort med følgende bøker dette året:

  “Life of PI” av Yann Martel
  “Three Cups of Tea” av Greg Mortenson (selv om sannhetsgehalten kanskje ikke er den samme lenger)
  “The imortal life of Henrietta Lacks” av Rebecca Skloot (spesielt for oss som er i helsevesenet)
  “Thousand Splendid Suns” av Khaled Hosseini
  “Cutting for Stone” av Abraham Verghese
  “Unbroken” av Laura Hillenbrand
  “A fine balance” av Rohinton Mistry
  “The book thief” av Markus Zusak

  Utover dette har det jo blitt Shantaram, og en rekke halvgode bøker, men det er langt mellom de bøkene som virkelig fenger. Kunsten er vel å vite mer om forfattere og følge bedre med når det gjelder utgivelser. Jeg misunner dere som vet hva dere skal se etter.
  Krimbøker klarer jeg ikke å lese stort av lenger. De blir forutsigbare og kjedelige.
  Leser dog i øyeblikket på “The Litigators” av Grisham, som en litt enkel bok å lese uten de store utfordringene. Fant ikke noe annet interessant. Derfor er lista di over velkommen.

  Uansett så ville jeg bli svært glad for amazon-gave. Tror nok kona ville se på meg som kjip, men til venner og slekt der ute, så er en slik bokgave virkelig en god idé.

 11. @Flibustier: Vettu, jeg har snakket med maaange Kindlebrukere etterhvert og du er ikke alene. Selv om det snart er en million bøker tilgjengelig for norske kunder, er det faktisk en god del lesere som ikke syns utvalget lever opp til forventningene. For egen del kan jeg jo si at utvalget av science fiction er begredelig, for eksempel.

  Ellers har jeg selv lest rundt halvparten av titlene på lista di, så det er tydelig at også vi Kindle-brukere tråkker litt i samme spor. Et ekstra tips, kun til deg: hvis du er gått lei av fiksjonskrim er amerikanerne veldig sterke på “true crime”.

  Akkurat nå leser jeg den fantastisk interessante boka om Marcel Petiot, en seriemorder som herjet i Paris under annen verdenskrig. Velskrevet og med et fascinerende tidsbilde av byen like før den blir frigjort i 1944. Death in the City of Light: The Serial Killer of Nazi-Occupied Paris, med andre ord.

 12. Hmm. Offameg, eg faar ikkje kjoept ein Kindle Touch fyrr jol. Her i England har dei Kindle 4, den vanlege, utan 3G og med eit visstnok faelt tastatur. Dessutan kostar han £89 som er $137. Aavel, kjoper nok den daa, sidan eg helst ikkje vil stressa med postsende julegaaver sopass seint, daa kjem dei nok seeint fram :)

 13. @Eirik: Takker for forslaget (en flott julegave) og skal jammen forsøke meg på denne krim-typen.
  Forøvrig fant jeg denne linken: http://whatshouldireadnext.com/
  Den kan jo også være en hjelp dersom man ønsker noe i samme sjanger som “den gode boka” som ble lest sist.
  Takker forøvrig for en interessant blogg og ønsker deg en riktig God Jul og et Godt Nyttår!

 14. Jeg kan ikke se at The Book of the New Sun av Gene Wolfe er nevnt i noen av listene dine over bok-anbefalinger. Er ganske nykommer når det gjelder scifi, særlig i bokform, men i tillegg til Philip K. Dick er det Wolfe som har klarte å skape den mest spennende mytologien og gitt den beste leseropplevelsen. Er det en spesiell grunn til at du ikke nevner den (at du ikke likte den fex)? Vil forøvrig takke for en flott blogg med masse bra temaer. Koser meg stort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *