1 av 6 lesende amerikanere er en e-leser: hva er du?

Via TeleRead-bloggen fant jeg nedenstående interessante undersøkelse om amerikanske e-lesere fra Livescience.com. Utgangspunktet er amerikanere som har lest minst én bok det siste året, det vil si rundt 75% av befolkningen. Her får vi for en sjelden gangs skyld et blikk på ebokmarkedet som ikke springer ut av de store selskapenes egne tall. Hovedtrekk: én av seks lesende amerikanere er en e-leser, et tall som har doblet seg på ett år.

Tallet er imponerende, med tanke på at USA er inne i en dyp økonomisk krise som gjør at lesemaskiner til mellom 139 og 500 dollar må komme langt ned på prioriteringslisten selv for mange middelklassefamilier. Det er tydeligvis potensiale for fortsatt vekst i markedet, når én av seks som ennå ikke er e-leser sier at det er sannsynlig at de vil kjøpe et lesebrett/nettbrett i løpet av året.

Undersøkelsen ser ut til å støtte Amazons påstand om at e-lesere kjøper betydelig flere bøker enn p-lesere. Gruppen vi må kunne kalle “hardcore boknerder”, folk som kjøper 21 eller flere bøker per år (inkluderer meg, forresten!), er nesten dobbelt så stor blant e-lesere. Og selvsagt leser e-lesere mye mer enn p-lesere.

10 thoughts on “1 av 6 lesende amerikanere er en e-leser: hva er du?

 1. Må vel karakteriesere meg sjølv som ein b-lesar, altså begge delar. Trur det er mange av oss.

 2. B-leser her også. Godt begrep, Eva, selv om det kanskje ikke er helt selvforklarende for andre enn nettopp oss b-lesere.

 3. Hatt lesebrett i 2 år (Sony eReader) og leser storparten av bøkene på lesebrett, altså er jeg en e-leser. Siden jeg også for det meste har lest engelsk pocket, har tilbudet bare eksplodert mens prisene har gått ned. Så ja, det leses mer enn før.
  På den annen side har jeg overhodet ikke gitt opp norskspråklig eller oversatt litteratur. Det er langt enklere for slekt og venner å kjøpe meg en bok til jul, enn i det hele tatt å prøve å forklare dem hvordan det gjøres på nettstedene. Kanskje vi får gavekort ala iTunes som er enkle å kjøpe her i Norge også? Dessuten er det mye spennende norsk litteratur som foreløpig ikke finnes i e-form, slik at her passer det bra å ønske seg disse i gave. Har ikke prøvd Bokskya ennå.
  Akkurat for øyeblikket er jeg en P-leser, med Nattefokk av Theorin. Det jeg ikke visste før jeg fikk boka, var at den var et dobbeltbind med romanen Skumringstimen også. Hjelpe meg, den er tykkere enn bibelen. Her er e-leseren hendig, det spiller jo ikke noen rolle om jeg drasser med meg en eller femti bøker på bussen.

 4. Er nok en e-leser.Har lest ebøker siden 2000 på diverse dingser.Begynte med Psion,og gikk videre med Pocket PC og Palm dingser via Windows telefoner og Cybook lesebrett til iPad.Er nå den lykkilige eier av Kindle 3,og kan bekrefte at e-lesere leser mer enn 21 bøker i året.

 5. Jeg er definitivt en hardcore e-leser. Siden 1. april i år – etter min første Kindle kom i hus – har jeg lest over 50 bøker. Gjennomsnittlig antall bøker lest pr. mnd mer enn doblet seg med lesebrettet. Hovedårsakene er 1) at jeg nå ikke har problemer med å dra på bøkene mine. Ei bok eller ti bøker – de veier nøyaktig det samme! Og ike minst: 2) Jeg kan kjøpe og få levert (!) ei ny bok akkurat når jeg vil! Når man er lesehest og bor på en halvøy på et forblåst vestland med ihvertfall 1 time til nærmeste (nesten) brukbare bokhandel og/eller bibliotek så er den muligheten genial :-)

 6. @Hans Petter: Morsomt at du nevner Psion. Jeg begynte å lese ebøker på min Psion 3a tidlig på 1990-tallet. Slik fikk jeg pløyd meg gjennom klassikere fra Dickens til Edgar Rice Burroughs, og siden har jeg alltid hatt et leseprogram på en av mine dingser (Psion 5, Sharp Zaurus, Nokia E61i, Nokia N900). Til jeg fikk Kindle, seff. ;)

  @KindleJoy: Du er jo et perfekt eksempel på hvor bra Kindle er som plattform for litteraturspredning og -formidling. Av alle rare argumenter norsk bokbransje har fremsatt mot eboka, er det at den av en eller annen grunn (forklaring får man sjelden) skal være så distriktsuvennlig det kanskje rareste…

 7. Jeg vurderer å bli en e-leser da jeg stadig får reklame per epost om den nye Kindle til $109. De reklamerer med at batteriet varer en måned per lading. Men så står det at dette gjelder ved en halvtimes lesing per dag (med wi-fi avslått). Det skulle altså bety at den må lades igjen etter bare 15 timers sammenhengende bruk. Kan dette stemme? Jeg trodde leseplater basert på e-blekk holdt lenger enn det.

 8. @Åsmund: Hm. Det høres lite ut. Min erfaring med Kindle DX er at jeg må lade hver tredje uke, og da leser jeg gjerne én til halvannen time daglig (har den med overalt). Trekk fra ekstra strømforbruk pga wifibruk, og jeg får et tall nærmere 30 timer.

 9. @Åsmund: Jeg har stort sett en Kindle liggende på nattbordet og det blir en halvtime hver kveld med boka. Jeg har uansett en lader liggende der, slik at mobiltelefon eller Kindlen lades ved behov. Tenker ikke engang på dette som et problem. Jeg var på ferie til det store utland i sommer og da hadde jeg ikke behov for lader. Det klarte seg med fulladet lesebrett før vi reiste. WiFi kan du slå av og på ved behov. På dagtid opplever jeg at å bruke mobiltelefonen med en Kindle apps er et bedre valg fordi jeg uansett har den med over alt. Kindelen og mobilen oppdateres uansett til siste side lest. Svært praktisk.

 10. @Åsmund: Du skal være ganske trygg på at det de reklamerer for (ca. en måneds batteri) er nokså riktig ved ‘vanlig’ bruk. Jeg leser Kindle på bussen til/fra jobb og litt før jeg legger meg om kvelden. Og da varer han i bortimot 4 uker. Hadde han med på ferie, leste altså mer men trengte ikke å lade han før jeg kom hjem igjen. Wifi bruker jeg kun når jeg skal laste ned ny bok, og når du ikke skal browse etter en, men vet hva du skal ha er også dette gjort i under ett minutt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *