Microsoft Reader, den første ebokstandarden som ble støttet av et stort dataselskap, legges ned neste år kan Teleread melde. På MS Readers side står nå følgende melding:

Microsoft is discontinuing Microsoft Reader effective August 30, 2012, which includes download access of the Microsoft Reader application from the Microsoft Reader website. However, customers may continue to use and access the Microsoft Reader application and any .lit materials on their PCs or devices after the discontinuation on August 30, 2012. New content for purchase from retailers in the .lit format will be discontinued on November 8, 2011.

MS Reader ble lansert mens dotcomboomen fremdeles var i full sving, i august 2000. Jeg husker lanseringen godt, ikke minst fordi dette var første gang jeg for alvor ble bedt om å uttale meg om ebøker i media (jeg deltok blant annet med en debatt med Jan Guillou, der han dundret løs i karakteristisk stil med argumenter jeg i grunnen ikke forstod.) Flere norske forlag viste interesse for .LIT-formatet, og Aschehoug lanserte blant annet ebøker til Pocket PC-baserte PDAer.
Reader har ikke vært en viktig ebokstandard på mange år, og har nå falt så høpløst langt bak formatene til Amazon og Adobe at det er lett å forstå Microsofts beslutning. Fiaskoen har mange årsaker, men for egen del er jeg ikke i tvil om at Microsofts mislykkede satsing på lomme-og tavle-PCer har vært utslagsgivende. .LIT-bøker var i hovedsak noe man leste på PC, og markedet lå dermed åpent for Sony Reader, Amazon Kindle og nettbrett som leseplattformer.

Nedleggelsen tjener også som en bekreftelse på svært mange av oss (inklusive undertegnede) har sagt siden før Reader ble lansert: blant DRM-beskyttelsens mange farer er utfasing den kanskje største. Når et DRM-format dør, er det i praksis bare et spørsmål om tid før bøkene blir uleselige for dem som ikke klarer å bryte kopisperren. I sitatet over sies det at kundene fortsatt kan bruke Reader-applikasjonen og innholdet etter 30. august neste år, men det nevnes ikke med et ord om applikasjonen vil støttes i fremtidige versjoner av Windows.
Kjøpere av .LIT-ebøker må derfor regne med at de etterhvert blir uleselige. Det eneste rimelige motsvaret på dette er å fjerne DRM fra sine lovlig kjøpte ebøker. Slik jeg leser Åndsverkloven er det intet som tyder på at utfasing gir private brukere tillatelse til å fjerne DRM, men her er det åpenbart greit å gjøre det. Jeg har aldri kjøpt .LIT-ebøker og kan derfor ikke uttale meg med noen autoritet på området, men såvidt jeg har skjønt skal dette formatet ikke være blant de vanskeligste å av-DRMe. Google er din venn, som alltid.
Jeg skal forøvrig tilbringe ettermiddagen i et NRK-studio for å snakke om ebøker i Norge, og vil selvsagt benytte anledningen til å minne om det jeg har sagt mange ganger tidligere: man kjøper ikke ebøker med DRM, man inngår kun en langsiktig leieavtale. Når selgerne likevel fortsetter å hevde det motsatte, er det rett og rimelig at kunden innfrir selgerens løfte ved å fjerne kopibeskyttelsen.