Men netbooken var ikke (helt) død…

Mens alle løper ut og kjøper seg en lekker iPad eller Galaxy Tab, er jeg gubben mot strømmen og kjøper en flunkende ny netbook. Nærmere bestemt en Asus Eee 1015PEM til tre tusen kroner. Med tanke på at denne kategorien forlengst er dømt nord og ned, kan man spørre seg hvorfor noen skulle ta seg bryderiet. I mitt tilfelle var det fire tungveiende grunner:

Jeg trenger en backupmaskin til hjemmekontoret. Da min Thinkpad T61 måtte inn til reparasjon for å få byttet ut viften, var det den gamle Asusen som gjorde jobben et par uker. Det fungerte helt utmerket, om enn en anelse tregere enn det jeg er vant til. Jeg jobber allerede i nettskyen (= Dropbox-mappen), så å gå over til reservemaskinen innebar kun å plugge inn eksternskjerm, tastatur og mus og vente til filene var synkronisert på Asusen.

Jeg installerer samme programvare som på Thinkpaden (OpenOffice, Chrome, Calibre, Stellarium, Skype, VLC osv) – helt gratis. Det går fremdeles tregere på en netbook, men når programmene først er oppe og kjører er forskjellen ikke påfallende. Jeg slipper alt dillet jeg ville hatt med spesialversjoner av programvare for nettbrett, konvertering av filer og dongler for å få skjerm og tastatur til å funke. Plug and Play, folkens. For de av oss som bruker datamaskiner til noe mer enn spill og mediekonsum er det fremdeles verdt å ha med seg…

“Hensiktsmessig” oppsummerer vel egentlig designet på Eee1015PEM

Jeg trenger en reisemaskin av og til. Det meste av tiden farter jeg land og strand rundt med den kraftige kombinasjonen av et Kindle DX lesebrett og Nokia N900. Men for de sjeldne tilfelle at jeg foreleser med PowerPoint, vet jeg av erfaring at det er kjekt med en backupmaskin å kjøre presentasjonen fra. Asus 1015PEM veier knappe kiloen og er tynnere enn forgjengeren. Dermed går den lett ned i den minimalistiske håndbagasjen jeg alltid har på fly. Eller om man vil: netbooken lar meg velge et C- eller D-sete langt foran i flyet, slappe av til nesten alle passasjerer har stresset ombord og likevel alltid finne plass til bagasjen min.

Jeg ser at Asus skryter på seg en batterilevetid opp mot 11 timer. Det er mildest talt optimistisk. Så langt stemmer mine erfaringer med anmeldernes, som er at Windows 7 klarer å skvise 6-7 timer ut av batteriet uten wifi og med dempet skjermbelysning i strømsparemodus (som du kontrollerer med en liten knapp oppe til venstre). Min største bekymring på vegne av maskinen går forresten på strømforsyingen – kontakten til laderen er  liten og svært tynn, og ser ut som om den fort vil knekke om noen snubler i ladekabelen mens den er plugget i.

Jeg trenger Windows av og til. Selv om hovedsystemet på hjemmekontoret er og vil forbli Linux, hender det at det dukker opp en video, et programformat eller en dings (som kattekameraet) som rett og slett nekter å oppføre seg skikkelig med noe annet enn Windows. Et nettbrett med sitt begrensede OS og mangel på eksternporter vil være til latterlig liten hjelp i slike situasjoner, selvsagt. Asus Eee fikser erfaringsmessig det meste, om enn i litt langsommere tempo enn med en ordentlig PC. Elles ser det ut til at problemet med trege museknapper under pekeplaten, som var slitsomt på min gamle Eee, er løst på denne modellen.

Familien trenger en reisemaskin. Asusen egner seg utmerket til å vise video av alle formater, i god oppløsning, med siste versjon av VLC for Win7, for eksempel. Ditto for spill. Vi har alle lest søte historier om iPad-vante hipsteravkom som trykker på TV-skjermer i håp om at det skal skje noe, men vår sjuåring er en ganske alminnelig Playstation-elskende gutt som liker å ha knotter å trykke på. Ofte, raskt og hardt. Her leverer Asusen helt greit, enten det er en friversjon av Super Mario som spilles, eller et av de talløse Flashspillene der ute.

18 thoughts on “Men netbooken var ikke (helt) død…

 1. Her er vi helt på nett, Eirik. Dropbox har virkelig forenklet skrivehverdagen min – og en liten bærbar PC er nå fast inventar i maskinparken. Den brukes på reiser og som ekstramaskin hjemme.

 2. @Christopher: Netbooker er utmerkede reiseskrivemaskiner, og har man et 3G-abonnement er det betryggende å kunne skrive på reise og vite at teksten fortløpende lagres på Dropbox. Innholdet i maskinen er som alltid langt mer verdifullt enn selve dingsen. :)

 3. Er Asus Eee verdens mest undervurderte dings? Jeg digger min, og den hindrer faktisk iPad fra å komme inn i min leilighet. Jeg har ingenting mot padder generelt sett, men hva skal jeg egentlig med den?

 4. @John: Asus har solgt titalls millioner av disse små dingsene, men de er helt klart kommet i skyggen av iPad som ekstramaskin i vår del av verden. Asus jobber jo med sin egen hybridtavlemaskin, med roterbar skjerm. Det hadde vært noe…

 5. Heisan, du er ikke alene! Jeg har riktignok ikke en netbook jeg drar rundt på, men en ganske så vanlig liten Sony Vaio i tillegg til en Kindle. iPad eller andre padder kommer ikke i hus her heller. Jeg er hobbyfotograf, og har alltid med meg fotoutstyr når jeg er ute og reiser. Ingen padde kan ennå på normalt vis kjøre Adobe Lightroom bildebehandlings-sw, så da er jeg jo like langt. En laptop tar seg av jobb, filmer og spill med tastatur der det trengs, og min nyervervede Kindle 3 tar seg av bokjobben. Med over 2 ukers batteritid på denne er dette en killer combination. For meg er paddene kun “nok en dings” for teknofreaker. Er du gubben mot strømmen så kan jeg være kjerringa :-)

 6. Melder meg på. Riktinok har jeg både Kindle, iPad (jobbens) og Galaxy, men jeg gikk nylig til anskaffelse av en Asus 1215. Trengte det litt større tastaturet i forhold til en ti tommer. Til vanlig jobber jeg på en 17 tommers macbookk hjemmefra, men den er altfor tung til å være med rundt. Å skrive på padde eller lignende går, men det er så krøkkete at det ikke er aktuelt i lengden. Asusen er i all hovedsak en notatbok, et sted å skrive korte og lengre ting på farten eller i lenestolen på kontoret. Og til det bruker jeg fantastiske Ommwriter, mitt absolutte favorittprogram når det eneste som trengs er at ord skal ned på skjermen. Og Dropbox, selvsagt.

 7. Men til forsvar for iPad: Til lesning av elektroniske tidsskrifter som fordrer bilder er den aldeles uovertruffen. Jeg har pådratt meg flere abonnementer enn jeg rekker å følge med på, men siden de sjelden koster mer for et år enn ett til to eksemplarer av samme blad i papir, er det helt greit. Når jeg tenker meg om, tror jeg jeg benker meg på sofaen med to utgaver av Amateur Photograper og siste Rolling Stone.

 8. @Arnfinn: Jeg ønsker meg vel egentlig det beste fra begge verdener – både tastaturet og pad-formatet. Asus har lovet oss noe slikt lenge, og med ASUS Eee Pad Transformer begynner det å se bra ut. :)

 9. Nok en kar her som går mot strømmen :-) Er ikke mer enn et par måneder siden jeg handlet meg en 1001PX selv og den er definitivt det beste valget for min del som enkelt reisefølge. Når Eee Pad Transformer endelig dukker opp (den er jo egentlig lansert over dammen alt, men allerede utsolgt) er det veldig fristende å gå den veien, men det gjenstår å se om den lever opp til forventningene. Den ser veldig lovende ut dog.

 10. Skjønner godt at du er strålende fornøyd med den løsningen der.
  Jeg har ikke så mye erfaring med brett, men savner tastatur med en gang jeg skal skrive en setning eller to.
  På jobben har jeg denne, Acer 1820 PT, en liten tabletpc der du kan snu skjermen og vips har du et brett. Finner det rart at de ikke slår bedre ann, men det er vel et prisspørsmål.

  Jørn.

 11. @Jørn: Søren heller, jeg var på jakt etter en slik maskin. Men jeg fant ikke noen slik PC hos dem jeg vanligvis kjøper hos, og Acer 1820 PT fikk jeg faktisk ikke treff på i Kelkoo. Hvem forhandler denne i Norge?

 12. Nettbrettene er nok bare en “døgnflue” på samme måte som internett og mobiltelefoner. Folk går snart lei av denne teknologien og begynner å skrive brev (på papir) til hverandre igjen…

 13. Eirik, som du vet har jeg i decenier sverget til min Hewlett Packard HP200LX lomme-pc som mobilt skriveverktøy. Noe du, kanskje med rette :-) , har omtalt som “retro-data”. Men faktum er at jeg neppe har fått kommunisert bedre og mer effektivt fra omverden enn med min HP200LX, kabel og NOKIA 2110.

  Nå reiser jeg – fra lett til tungt – med en NOKIA N900, en Samsung Galaxy Tab, Acer Aspire One eller HP Envy13.

  Galaxy’en er ny for meg. Å skrive på skjermtastatur er håpløst. Selv for en som kan spille hardingfele! Men akkurat dette skriver jeg på Galaxy montert på dokk-tastatur. Og det er morsomt. Selv om min kone erter med at – Det er er som å kjøpe mini-bil. Og så en diger campingvogn! –

 14. @Eirik Noe som virkelig vil få en eee til å ta av er å bytte ut harddisken med en rask ssd. Jeg fikk tak i en ocz vertex2 ssd i usa (veldig hyggelige priser ifh Norge) og la in win 7 som os på den nye disken. Gjett om min aldrende eee (en 1000HG) har fått nytt liv :) En skikkelig geekbonus er at siden disken produserer adskillig mindre varme enn den som er standard, kan eee’en nå overklokkes stabilt til 2ghz :) I tillegg er det veldig mye mindre viftestøy.

 15. @Knut: Dette hørtes interessant ut. Hva kostet herligheten, og hvor fikk du kjøpt den? Har hatt lyst til å prøve SSD lenge nå. :)

 16. @Eirik: Jeg kjøpte denne: http://goo.gl/TTWK3. Kjøpte hos amazon og ga USD 210, nå er prisene enda lavere – og kan du alliere deg med venner i USA slik at du får med mail-in rabatten også, er dette et røverkjøp av en annen verden. ocz vertex disker er raske – og dyre. Men prisen i Norge blir stadig hyggeligere – laveste jeg fant ligger på rundt 1500,- for en 120gb disk. Og Da har du en disk som effektivt flytter opp mot 10 ganger så mye data per sekund som standarddisken.
  Sammen med 2gb ram og win 7 – og eeectl til viftestyring og overklokking, har jeg nådd en win7 “opplevelsesindex” på 2.9 (med overklokking til 2ghz og litt frisering av eyecandy)
  Det er ikke så mye – men veldig bra til å være en eldre netbook :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *