Neppe Nokia neste gang

Jeg må innrømme det – selv om jeg ikke ble overrasket over alliansen mellom Nokia og Microsoft, ble jeg skuffet. Konfrontert med den raske Android-veksten i den nedre delen av markedet og Apples faste grep om den øvre, måtte Nokia gjøre noe. Linux-varianten MeeGo er ikke ferdig – og spørsmålet er om den noensinne blir det for telefoner (nettbrett og mediespillere av ymse slag blir hovedsatsingsområdet fremover).  Symbian er fremdeles verdens største smartfon-OS, men brukerandelen faller raskt og teknologien vil bli forlatt av Nokia i 2012.

Nokias uttalte strategi er å flytte fokuset vekk fra billigtelefoner og “emerging markets”, og mot det øvre markedssegmentet der Apple har demonstrert at det er mulig å tjene store penger. Sett mot den bakgrunnen blir Microsofts Windows Phone 7 et mer rasjonelt valg enn mange tror. Business-segmentet, som tradisjonelt har vært viktig for Nokia, kan komme til å omfavne alliansen i den grad at det faktisk gir noe av det ønskede løftet for begge parter.

Men for meg betyr dette antagelig et farvel til Nokia. Jeg kommer ikke til å bytte til WP7 for den daglige driften av min egen lille virksomhet, både pga min generelle mistro mot lukkede systemer og fordi jeg har bundet for mye av virksomheten min opp mot Linux-plattformen.

Nokia 7280 – eksempel på radikal (om enn litt poengløs) innovasjon…

Her er noe av det jeg som mangeårig Nokia-kunde kommer til å savne:

Byggekvaliteten. Min Nokia E61i var bygd som en panservogn. Den tålte arktisk kulde, tropisk varme, regn, snø og haggel og fall fra sykkel i full fart på turer i marka, uten å pådra seg annet enn små skraper. N900 er skjørere, men hikker aldri uansett vær og føreforhold. Den lot seg lett sette sammen igjen da den traff asfalten fra halvannen meters høyde ifjor sommer og lå spredt utover bakken i sine enkelte bestanddeler.

Samtalekvaliteten. Som reisende frilanser er jeg helt avhengig av å ha en telefon som leverer god samtalekvalitet overalt i vårt langstrakte og til tider dårlig mobildekkede land. Her har Nokia alltid levert for meg.

Utvalget. Nokias designfilosofi har vært den omvendte av Apples – maksimalisme i motsetning til minimalisme. Jeg noterer meg at endel amerikanere ser på det som selskapets største problem – i en slags snodig omvendt logikk der begrensede muligheter til å velge gjøres til idealet i “the land of choice”. Snurrig, og helt klart ikke min greie. I want it all, and I want it now.

Solide operativsystemer. Det kan sies mye stygt om Symbian, men systemet gjorde jobben for meg i årevis. Maemo, som jeg kjører nå, er på mange måter et strålende produkt. Åpenhet i alle ender og full multitasking med kontroll over kjørende applikasjoner (klikk på krysset øverst til høyre, som i Windows, og applikasjonen stenger på ordentlig) er bare ett av mange fortrinn jeg vil savne.

Innovasjonsevnen. Nokia bygde de første vellykkede smarttelefonene og oppfant konseptet App Store, og var tidlig ute med slagordet om mobilen som datamaskinens etterfølger. Resultatet er at N900 er en fullt fungerende netbook-erstatning, med en fullversjons nettleser og muligheter for å koble til ekstern skjerm, harddisk, DVD-spiller og tastatur om det innebygde ikke strekker til. Jeg var genuint spent på hvordan Nokia ville følge opp N900.

Her er det jeg ikke kommer til å savne:

For mange operativsystemer. Selv om Nokia var tidlig ute med Ovi Store, viser denne programvarebutikken også Nokias hovedproblem. For før du i det hele tatt kan begynne å lete etter programvare, må du oppgi hvilken telefon du har (Nokia-kunder blir veldig vant til “Nokia cell phone selector”, som illustrert over), og resultatet er ofte at programmet du ønsker ikke finnes for din telefon.

Dårlig oppfølging. Jeg fikk aldri noen systemoppdatering for min E61i, selv om den hadde seriøse bugger. Så langt har jeg fått tre oppdateringer til N900. De viste seg både å være vanskelige å installere, og bød i praksis på lite nytt. Ting som irriterte meg da jeg kjøpte telefonen, som ekstremt treg IMAP-oppdatering og inkonsekvent bruk av skjermrotasjon, er uforandret.

Uklar vei fremover. Apples oppgraderingsspor for iPhone er et av firmaets største fortrinn. Eier du en iPhone nå, vet du hva du kan forvente av maskinvare og operativsystem når du må oppgradere. Som Nokia-kunde har jeg sett to store skifter i OS-strategi og en storlansering av programmeringsmiljøet QT som så ble droppet. For alt jeg vet har Nokia ombestemt seg igjen om et år eller to.

Spørsmålet er hva jeg skal gjøre neste gang jeg må shoppe mobiltelefon. Siden jeg vil ha en telefon med fysisk tastatur, begrenses utvalget kraftig. Det mest sannsynlige blir vel at jeg går for en tastaturbasert Android-løsning, selv om Jorunns erfaringer med apps som ikke lar seg stenge og dårlig batterilevetid gjør meg usikker.

Sukk. Mest av alt har jeg lyst til å vente til noen bygger Seabird-telefonen…

10 thoughts on “Neppe Nokia neste gang

 1. Det går visst å legge inn android på n900… men enn så lenge holder jeg meg til maemo på min. Har android på galaxytaben og det hender jeg ønsker meg maemo på den -selv om jeg ikke har andre maskiner med linux på i øyeblikket…

  Line

 2. @Line: Det gjør det, ja. Men såvidt jeg har skjønt er det en begrenset versjon. Og det jeg har rukket å teste av Android har ikke vært så overveldende at jeg har ønsket å bytte OS. Det jeg ønsker meg er Nokia N910 med MeeGo, for svingende! :)

 3. @Jon Anders: Takk for tipset. De mange advarslene avskrekker meg noe, må jeg innrømme. Dette er jo telefonen jeg trenger i mitt daglige virke… ;)

 4. “klikk på krysset øverst til høyre, som i Windows, og applikasjonen stenger på ordentlig”

  Bortsett fra Pidgin, da. DEN oppfører seg som MSN på Windows: klikk på krysset, og den legger
  seg i bakgrunnen. I kid you not.

  Ellers – dog uten problemet med PR-oppdateringer ELLER imap, noensinne :) – er jeg helt enig med deg.

  Personlig – og profesjonellt – har jeg krav på openVPN vilket betyr at om det ikke kommer en brukbar
  MeeGo-telefon, blir det hacket Android for alle penga. Det er ikke den veien jeg har lyst til å gå, men
  i dagens “market” har jeg lite å velge på.

 5. @Tina: Hacket Android er nok tingen, ja. Men der må man visst også passe seg, for flere leverandører gjør alt de kan for å hindre jailbreaking…

 6. Stort sett enig, svak oppfølging og en utrolig uklar strategi ødelegger for Nokia. Jeg håpte lenge at MeeGo skulle bli klart “i tide”, men det ser jo ut til å hale ut lenger og lenger.

  Jeg har forresten prøvd å installere MeeGo på minnekort, og det er lite vits til daglig bruk ettersom det (sånn jeg har skjønt det) ikke inkluderer ordentlige drivere, så opplevelsen er mildt sagt hakkete… Jeg prøvde det en gang før jeg la det til siden.

  Jeg kommer heller ikke til å savne:
  – En helt latterlig dårlig butikk. Å servere en web-side som sin webbutikk er ganske ubrukelig. Den er også ganske dårlig tilpasset mobil-formatet. Ikke klarer den å lagre passordet mitt engang, hvilket jeg finner ganske imponerende når man tenker på at Nokia har kontroll over både mobil, OS og nettsiden.
  – En svært treig applikasjons-manager (hvis du har aktivert litt ekstra pakkebrønner). Riktignok kan det godt være ting jeg kommer til å savne med applikasjons-programmet, men hastigheten er ikke en av dem.

  Problemet mitt er at jeg har innsett at Android ikke nødvendigvis er så fryktelig åpen av seg hvis man kjøper telefon av “feil merke”, slik som Motorola eller SE. En Nexus blir fort min neste telefon tror jeg.

 7. @Yngve: Ah, der nevnte du noe av det som irriterer meg mest. Selv med “Fast Application Manager” går nødvendige oppdateringer latterlig langsomt. Og joda, det finnes rikelig med fine apps, men det er også altfor mange halvferdige eller forlatte prosjekter som burde ha vært fjernet.

  Det er en ulempe som følger av å ha et åpent utviklermiljø som rett og slett ikke er stort nok. Tror det kunne ha vært mye bedre om utviklerne tidligere hadde fått et hint om hvor Nokia ville med Linux-prosjektet sitt.

 8. Mozilla Seabird-telefonen så fin ut den, men den mangler også fysisk tastatur (har et slags “projiserings”-tastatur).

 9. @Åsmund: Jepp. Jeg har fremdeles en drøm om at slike tastaturer skal bli fullgode erstatninger for fysiske. Men det blir vel med drømmen… ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *