Hva gjør man med folk som dette?

De siste månedene har det ved tre tidligere anledninger skjedd at en plastsekk inneholdende brukte bleier og annet avfall fra barnepass, er blitt dumpet og revet opp på baksiden av blokka vår, som regel utenfor et av våre stuevinduer. Nå har det skjedd igjen, og bildet nedenfor viser synet som møtte oss da vi så ut av vinduet imorges. Bildet er klikkbart, selv om jeg for apetittens skyld fraråder akkurat det…

Til å begynne med trodde jeg at dette kunne dreie seg om et dyr, f.eks. en grevling, som hadde raidet søppelkassene til en av de mange barnehagene i strøket. Men den urørte snøen bak huset vårt etterlater ingen tvil: det er et menneske, høyst sannsynligvis en voksen mann (fotsporene matcher mine støvler i størrelse 45). Jeg vet at det har skjedd inatt, fordi jeg har holdt øye med denne flekken en tid.

At det er uhygienisk og ubehagelig å fjerne slikt svineri er så sin sak. Mer uhyggelig er det at søppelet alltid havner rett utenfor vår leilighet, noe som jo får meg til å mistenke at dette kan ha med en av oss (mest sannsynligvis meg) som bor i leiligheten å gjøre. Hvorom alt er, så har jeg bestemt meg for å politianmelde saken. Men jeg innser jo at det er enda mer håpløst enn normalt, uten andre bevis enn noen fotspor i snøen.

Så langt har jeg iverksatt følgende tiltak: styret i borettslaget er varslet og beboere i oppganger med utsikt til dette området er bedt om å si fra om de ser noe. Jeg har snakket med bestyreren på den lokale barnehagen, som søppelet antagelig er tatt fra – de har krav på å få vite en voksen mann med interesse for baby-avføring henger rundt i strøket. Så har jeg altså fotodokumentert det hele.

Spørsmålet er så: er det noe mer jeg kan gjøre? Alle slags forslag mottas med takk.

Oppdatering: Politiet er nå varslet. De tok saken seriøst (det er opptil flere creepy aspekter ved den), og noterte seg mine opplysninger om forholdet.

22 thoughts on “Hva gjør man med folk som dette?

 1. @Juni: Liker den tanken selv, og det var jo noe av det første jeg tenkte på. Men så er det to kinkige momenter: for det første skjer dette bare om natten, så da måtte det også være en eksternt montert lyskilde av noe slag. Det må i så fall klareres med borettslaget. For det andre er jeg i tvil om jeg egentlig har lov til å sette opp et privat overvåkningskamera.

 2. Mange (om ikke alle?) kamera er sensitive for IR lys, så belysningen trenger ikke være til sjenanse for noen, uten at jeg dermed tar stilling til hvorvidt du bør sette opp et overvåkningskamera.

 3. Et privat overvåkingskamera er kanskje lovlig, kanskje ikke.

  Noe som ligner på et overvåkingskamera er vel uansett lovlig?

  Det finnes falske kamerahus for slikt. Kobler man det opp mot en lyssensor og kraftig lampe, vil man virkelig skremme vannet av de skyldige! Man kan vel i utgangspunktet anta at man har å gjøre med ganske så feige mennesker? Og når de står der og plutselig får et sterkt lys på seg og ser et kamera rettet mot seg, kan man anta at de blir en smule skremt?

  En annen sak er at det kunne vært morsomt å filmet alt dette med et annet og skjult kamera?

  PS1: Det må da være ganske så mange fingeravtrykk på det som ligger der på bakken? Det er vel ikke forbudt for privatpersoner å samle inn og offentliggjøre slike?

  PS2: Selv har jeg hatt lyst til montere slike falske overvåkingskameraer på diverse steder. F.eks.høyt oppe i et tre på en badestrand. Kanskje aller best på en nakenstrand!? Man kunne tenke seg en del morsomme reaksjoner når noen av de lettkledde oppdager et kamera høyt der oppe? ;-)

 4. @Rune: Private overvåkningskameraer er vanskelig for borettslag og enkeltpersoner å sette opp, har jeg fått vite nå. Derimot burde jo et kunstig et være mulig. Men spørsmålet er om verdien ikke blir begrenset om det diskuteres åpent i denne bloggen, som er fullt leselig for gjerningsmannen også…

  Når det gjelder å ta vare på spor: vi snakker om en plastpose som har vært full av bæsjebleier…

 5. Noko som ikkje er forbode er å sette opp ei utelampe med bevegelsessensor, slik at den slår seg på når nokon går forbi der sensoren står. Det bør sette ein støkk i personen som held på med dette, og ikkje minst vil dei som har utsikt til plassen der det skjer oppfatte det i og med at lyset går på. Clas Ohlson neste… ;-)

 6. Dersom dette er noe som gjentar seg med en viss hyppighet kunne man kanskje vurdere den litt gammeldagse og lavteknologiske metoden “sitte oppe og lure med kamera med blitz”. Men det er jo naturlig nok litt slitsomt. Forøvrig er det jo utrolig hva Apple-fansen kan finne på (eller var det noen fra Facebook?).

 7. @Tor Erik: Ah, et klassisk eksempel på en situasjon hvor man skjønner prinsippet, men der man helt klart ønsker seg noe annet når en virkelig situasjon oppstår.

 8. Vakthund?

  Hvis han (hvorfor virker det så opplagt at det er en mann?) leser bloggen din kan du jo prøve et innlegg med tittelen “Hva gjør man med folk som dette?” hvor du får fram at dette er en pervers skrulling. Det kan jo være at fyren ved ettertanke ikke ønsker å være det.

 9. @Rune: Kan ikke bevise det, men støvelstørrelsen og skrittlengden antyder i alle fall at det er en person med store føtter (størrelse 45) og lange bein. Altså mest sannsynlig en mann. Politiet hadde jo sine ideer om hva slags person dette kunne være, uten at jeg vil gå inn på det her.

 10. Det er også vanskelig se for seg en kvinne gjøre dette. Synes saken har fotavtrykket til en mann også i overført betydning.

  Kjennsgjerninger kan lyve og man skal ikke konkludere for tidlig. Men det er riktig av politiet å ta saken alvorlig med en barnehage inne i bildet.

 11. @Rune: Jeg har ikke vanskelig for å ser meg en kvinne gjøre dette, fordi jeg har selv tatt en “eldre kone” på fersken ved et par anledninger i å rive opp søppel fra vår egen søppelkasse. Kvinnen hadde looken “rumensk tigger”, og var tydeligvis ikke norsk (ikke bare på looken, men mangel på forståelse av språk). Trolig på leting etter tomflasker eller annet som kan ha en viss verdi for dem (men ikke for nordmenn). I så måte kan noe av søppelet gjenbrukes, som jo i seg selv kan være positivt, men hele opplevelsen av å få sin egen søppel strødd utover bakken til alles spott og spe gjør jo sitt til at dette blir særeles upopulært.

 12. @Gunnar: Vi har også romfolk som roter i søpla vår, og selv om det hender at en og annen pose havner utenfor kassene i deres leting etter hva det nå måtte være, er jeg temmelig sikker på at det ikke er tilfelle denne gangen. Skal ikke nekte for at de sto på mistenktlista (sammen med grevling og rev) første gang det skjedde, dog. Men det er noe med måten det skjer på som får meg til å tro at noen har et motiv med dette – hva det nå måtte være.

 13. Kanskje er det Flat Earth Society som prøver å fortelle deg noe ved bruk av skitne metoder. Jeg går ut i fra at astrofysikere ikke står særlig høyt i kurs hos denne gruppen.

 14. @Åsmund: Hehe, det hadde tatt seg ut. De siste dagene har jeg forøvrig fått inn noen tips som kan bli interessante. Og så hevder folk at sosiale medier som blogger ikke er nyttige. Pffft.

 15. Hva med en DNA test, det tar bare noen sekunder og gjøre og å finne en nær slekning i følge det jeg har sett på CSI Miami. :)

 16. Hei !
  Monter et viltkamera som f.eks. keepguard 680. Jeg tror det finnes viltkamera som er veldig små. Koster noen kroner da…men da kan du jo filme mannen eller ta bilder av ham. Disse kameraene IR sensor og tar bilder også om natten..i svart hvit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA