Ebøker og pbøker – en prissammenlikning

Tidligere i høst reiste Bjarne Buset, Gyldendal forlags ebokmann, spørsmålet om Amazons ebøker virkelig var så billige. Hans konklusjon ble interessant nok at det ofte er billigere å kjøpe på papir fra Amazon. Jeg har selv gått med en følelse av at Kindle Store er dyrere enn jeg tror, og derfor bestemte jeg meg for å sammenligne ebøkene fra min posting om Kindle-julegavetips med papirbøker fra samme netthandel. Sammenligningen ble gjort 22. desember 2010, og resultatet var som følger: tilsammen kostet de 13 av Kindle-ebøkene som da var tilgjengelige 177,8 dollar, dvs 13,6 dollar eller 82 kroner per ebok i snitt (tallene er oppdatert etter rettelse, se kommentarfeltet).

Deretter fant jeg laveste Amazon-pris for nye papirutgaver (det er nå det de fleste kunder velger å gjøre) og kom til en totalsum på 182,7 dollar (mange av titlene på listen er ennå ikke sluppet som paperback) eller 14,1 dollar per bok. Til dette må man legge frakt til Norge (om man bestiller fra USA, se kommentarfeltet for en løsning på det problemet). Den varierer med antall bøker og fraktmetode, men erfaringsmessig kjøper jeg sjelden 15 bøker på én gang. Et mer rimelig anslag er tre pakker à fem bøker. Jeg valgte fem tilfeldige fra listen og satte sammen en papirbestilling. Amazons standardfraktmetode kostet meg da 149 kroner, mens bøkene jeg bestilte kostet 326. Frakten gir altså et prispåslag på 46% i dette tilfellet.

Jeg runder av nedover til 40%, som stemmer bedre med andre Amazon-bestillinger jeg har gjort, og kommer til at papirbøkene til 182,7 dollar i tillegg ville koste meg 73 dollar i frakt. Dermed ender vi opp på 255 dollar totalt for de 13 bøkene som var tilgjengelige, eller 19,6 dollar i snitt. Jeg har altså spart rundt 72 dollar på å kjøpe ebøker. Selv et med momspåslag fra neste sommer på 25%, gir dette en grei besparelse per solgte bok. Men dette må man også legge prisen på lesebrettet. Jeg betalte rundt 550 dollar for min Kindle DX (Amazon-pris pluss moms og toll), og da må jeg kjøpe urealistisk mange ebøker i løpet av lesebrettets forventede levetid før regnestykket går i null.

Leser man på mobiltelefon eller nettbrett, som har andre viktige bruksområder, kommer Kindle Store godt ut av regnestykket. Ditto for Kindle 3. Men vi som leser på Kindle DX må trøste oss med de mange andre fordelene eboka fører med seg, som kompakt lagring, umiddelbar levering, ingen bortkastet ventetid på postkontoret, og penger spart på prøvekapittelsystemet. Det er – i likhet med frakten – motiverende faktorer som ofte overses i regnestykker som dette.

Merknader:
Jeg har ikke forsøkt å sammenligne med prisen på bruktbøker. Det er utvilsomt mulig å finne mange av titlene på listen til langt lavere pris, men varierende kvalitet og fraktkostnader gjør det vanskelig å lage statistikk som gir et rimelig sammenligningsgrunnlag. Som det påpekes i kommentarfeltet, har amazon.co.uk fri frakt for kjøp over en viss sum, også til norske kunder. Det forandrer regnestykket ganske drastisk. Kindle Store kommer fremdeles best ut, men med en mye knappere margin. Lærdommen du kan trekke er: sjekk prisene rundt forbi, også innen Amazons uoversiktlige system. Det er penger å spare.

Ikke overraskende kommer norske nettbokhandlere dårlig ut i denne sammenligningen. Jeg fant 11 av bøkene på Kindle-listen i bokkilden.no, og sammenlignet Kindle Store med det billigste papiralternativet på bokkilden. Det viste at bøker som kostet 734 kroner i Kindle Store, beløp seg til 1546 kroner hos Bokkilden (tross fri frakt og mange paperbacks). Regnestykket ser med andre ord dårlig ut for den norske bokbransjen, nesten uansett hvordan man vrir og vender på det.

16 thoughts on “Ebøker og pbøker – en prissammenlikning

 1. På amazon.co.uk så er det iallefall gratis frakt ved kjøp over 25£

 2. Hm. 550 USD spredt ut på 107 USD per pakke med 15 bøker blir røffli 75 stk. før du går i balanse … DET er da realistisk? :)

  Per måned altså ….. god jul!

 3. @Svenn: Nei, jeg blir ilagt frakt. Og Amazon.coms vilkår for Free Super Saver Shipping sier krystallklart at det bare gjelder USA. En liste basert på .co.uk hadde sikkert vært på sin plass, selv om nok mange gjør som meg og holder seg til den amerikanske for enkelhets skyld.

  @Tina: Hadde det vært så vel. Men jeg tror vel ikke jeg klarer å opprettholde min nåværende og for meg uvanlig høye lesetakt. Og neste år kommer altså e-momsen som gjør regnestykket mindre fordelaktig.

 4. Dette måtte jeg undersøke litt nærmere! Siden innkjøp av Kindle 3 i midten av oktober, har jeg kjøpt 15 ebøker og synes også at jeg til tider betaler mer for en ebok enn jeg hadde gjort for papirutgave. (Jeg har for øvrig ikke registrert meg med amerikansk adresse, men står med norsk.)

  Papirutgave på amazon.co.uk, med gratis leveranse, koster £115,94 for 14 av bøkene du lister opp (The Youth Pill er kun å få tak i brukt). Handler jeg som nordmann på amazon.com koster 14 ebøker $171,39, men denne gangen er det Your Republic Is Calling You som ikke er å få tak i som ebok. Bruker jeg DnbNors valutakalkulator blir det henholdsvis kr 1 078. og kr 1 024. Kjøper jeg kun 13 bøker, dvs. kutter ut både The Youth Pill og Your Republic, øker differansen til kr 75 (fremdeles i Kindles favør).

  Jeg synes differansen er forsvinnende liten med tanke på at vi snakker om 13-14 bøker, den burde vært større. I tillegg har jeg oppdaget at det er “dyrt” å eie Kindle, fordi jeg kjøper flere bøker – inkludert dårlige kjøp. Det er ikke alltid gratisprøven er nok!

  Dersom man man har ubegrenset med hylleplass i heimen og ikke har samvittighetskvaler pga forurensning fra frakten, kan man tjene noen penger på å kjøpe papirutgavene når disse er billigst (hvis man handler over £ 25). Tilleggsbonusen er at boken er tilgjengelig i bokhyllen og kan leses om 15 år når Kindleutgaven forlengst er blitt dinosaur og ikke kan leses på noen eksisterende brett.

 5. @Tone: Takk for innsatsen! Takket være den oppdaget jeg at en Kindle-bok hadde falt ut av regnestykket mitt. Tallene er nå oppdatert og rettet. I tillegg ser det ut til at en av bøkene (Cybill Disobedience) er fjernet fra Kindle Store i løpet av de siste dagene, så regnestykket tar nå kun hensyn til de 13 bøkene som fremdeles er tilgjengelige.

  Kindle Store kommer fremdeles best ut, men med en knappere margin. Og slenger man amazon.co.uk inn i regnestykket blir bildet temmelig annerledes. Da er det ingen tvil om at det å kjøpe et dedikert lesebrett fra Amazon i tillegg gjør dette til et økonomisk tapsprosjekt. Et ikke helt unaturlig resultat når en billigbokhandel konkurrerer med seg selv, kan man vel si…

  Tross dette opplever jeg – og et stadig større antall ebokkjøpere – at et prisnivå på rundt 82 kroner per ebok (minus utgiftene til lesebrett) som helt greit. Her er det ingen tvil om at “Convenience is King” slår inn for fullt. Om besparelsene er små (eller ikke-eksisterende) oppveies det av fordelene ved å tilfredsstille sitt lesebehov umiddelbert. Skal bli interessant å se om dette vedvarer for norske kunder når e-momsen innføres og snittprisen bikker hundrelappen, dog.

  Ubegrenset hylleplass i heimen hadde vært hyggelig, men vår familie eksisterer i en ytre, fysisk virkelighet der bøker må settes i kasser på et kaldt og lite bokvennlig loft. Hos oss er det rett og slett ikke veggplass til flere pbøker, og med tanke på at en kvadratmeter gulvplass i Oslo går fra 25 000 og oppover, skal man ikke kimse av den økonomiske verdien av plassen som frigjøres av ebøker.

  Hvorvidt Kindle-utgaven blir en dinosaur eller ei, har mye mindre med maskinvare å gjøre enn med format og DRM. Det førstnevnte håndteres lett i et 15-årsperspektiv. På PCen jeg skriver på nå, ligger det filer fra 1992 som jeg ikke har noen problemer med å åpne, fordi de ble lagret i et format som stadig er leselig (RTF). Konvertingsprogramvare for Amazons AZW-format er utbredt idag (calibre anbefales), og det er ingen grunn til å tro at den kunnskapen forsvinner i fremtiden.

  DRM er det verre med. Den kan brytes, men det er ulovlig i mange land (og i beste fall i lovens grenseland i Norge). Det er en reell risiko for at man sitter med en haug uleselige ebøker om noen tiår om Amazon skulle forsvinne. Likeså at man ikke kan gi bort bøkene til venner eller et loppemarked, selvsagt. Men dette visste du vel før du kjøpte din Kindle, gjorde du ikke?

 6. @Eirik: Ja, jeg visste heldigvis om DRM’s begrensninger før kjøp! Det som har overrasket meg er hvor mange bøker jeg ikke får tak i (ja, et stadig tilbakevendende tema for mange), til tross for at jeg var forberedt på det. Jeg blir også forbauset over det faktum at anbefalinger jeg får fra Amazon inneholder titler som ikke er tilgjengelige for meg i Norge. Jeg hadde faktisk forventet en litt bedre funksjonalitet fra deres side på dette, men jeg er kanskje for kravstor.

  En av hovedgrunnene til at jeg kjøpte lesebrett var nettopp pga av plassmangel, vi har en del hyllemeter og likevel kryper det utover på gulv og oppå bord. Men i tider som disse skal man ikke undervurdere hvilken isolasjonseffekt en heldekkende bokhylle har :-)

 7. @Tone: Rett skal være rett: det er ikke Amazons skyld at du betaler mer enn $9,99 for bestselgere, eller at bøker er utilgjengelige utenfor USA eller fjernes over natten. Det er bokbransjen som i sin uutgrunnelige visdom vil ha det slik, og de har det siste halvåret brukt Apples iBooks som pressmiddel for å få høyere priser og mer kontroll over Amazon.

  Syns ikke du er kravstor, men oppgittheten over til tider håpløse løsninger bør rettes til riktig adressat (og nei, jeg er ingen Amazon-fanboi, men syns de fortjener kudos for å dratt forlagsbransjen sparkende og skrikende inn i nettalderen, slik Apple i sin tid gjorde med plateselskapene…) :)

 8. Et element som ville tilkommet hvis jeg skulle gjort samme utregning, er de mange helt gratis bøkene som er tilgjengelige og som kan leses finfint også på en Kindle (selv om det er greiest å laste dem ned til PC og legge dem fysisk inn, heller enn å laste dem rett til Kindlen). Jeg tenker på utvalget av gratis litteratur falt i det fri på steder som Feedbooks og Gutenberg.

  Fordi de er gratis blir det litt meningsløst å sammenligne nedlasting for nedlasting (jeg hadde trengt et år på å komme gjennom bøker jeg kan laste ned på ti minutter). Men hvis jeg ser på det jeg faktisk leser, dreier det seg fortsatt om innsparinger på en hundrelapp i uken. Sammenligninger blir forvansket av at mye av det jeg har lest på denne måten ikke er tilgjengelig på trykk overhodet.

  Jeg kjøpte en gang i tiden samtlige Oz-bøker av L. Frank Baum fra Amazon. Det kostet en formue. De samme bøkene er tilgjengelig helt gratis, alle som en, fra Feedbooks. Enda enklere er det hvis man har en padde eller et android-brett (jeg er nyforlesket i en Galaxy Tab). Da kan de samme bøkene lastes ned med et tastetrykk til Stanza (mac) eller Aldiko (android). Og man kan lese Kindle-bøker også på dem, selvsagt.

  Etter to uker med tabben i hus, er jeg overbevis om at jeg har funnet fremtidens dings. Den er ikke nødvendigvis fra Samsung, men den er omlag så stor (man får faktisk plass til den i en innerlomme).

 9. @Arnfinn: Gode poenger, dette. I amerikanske ebokfora, der man ser ut til å finne mange lesere som virkelig trenger å spare en slant i disse krisetider, er fritekster en selvsagt del av diskusjonen. Der er man også opptatt av slike ting som kostnader knyttet til å kjøre til nærmeste bokhandel/antikvariat/bibliotek. For egen del er jeg som sagt opptatt av tidsbruken. Å hente Amazon-poser på postkontoret eller komme seg innom en kvalitetsbokhandel er tidkrevende, og tid er i praksis penger. Eller noe man kan bruke til noe mer verdifullt, som å lære sitt barn å svømme fex. ;-)

 10. Jeg har oppdaget at Amazon har ulike priser avhengig av om du er registrert med Norge eller USA som adresse. Jeg har 2 adresser på Amazon. Den ene er min hjemmeadresse i Norge, den andre en postboks-adresse som jeg har registrert via JetCarrier.com.
  Noen bøker er ikke tilgjengelig dersom man bor i USA, da velger jeg min norske adresse. Andre bøker er billigere når man har USA-adresse. Da velger jeg den.
  Og når den norske e-momsen kommer vil forskjellen i pris bli større. Den slipper jeg for jeg angir bare min amerikanske adresse på “Manage Your Kindle”.
  For å kjøpe som amerikaner trenger man også en “tilsynelatende” US ip-adresse. Det fikses enkelt via http://anchorfree.com/.

  Eksempel på prisforskjell: “Last night in Twisted River” av John Irving. Pris medUS-adresse: $8,17. Med norsk adresse; $10,32.

  Skulle gjerne kjøpt norske ebøker også, men prisen må ligge godt under 100 kr. Det er også litt trøblete at digitalbok.no kun selger epub med DRM. Da må man fjerne DRM før den overføres til Kindle (og det er ikke så vanskelig). Hadde vært mye bedre med epub uten DRM men med navn og epost-adresse til kjøper “brent” inn som bunntekst på hver side (slik de hadde med pdf). Da vil viljen til å drive med (ulovlig) fildeling være mye mindre

 11. Spørst om norsk bokbransje vil få veldig sterk konkurranse frå lågt prisa bøker på engelsk frametter. JA Konrath gjorde eit eksperiment og sette ned prisen frå 2.99 USD til 0.99 USD og salget gjekk opp frå 40 til 620 bøker om dagen.

  “Amazon pays out 35% for ebooks priced below $1.99, and 70% for ebooks that are $1.99 and up. So the math is:

  2.99 x 40 = 119.60; x .70 = $83.72


  .99 x 620 = 613.80; x .35 = $214.83 ”

  http://www.techdirt.com/articles/20110308/02510113396/cheap-ebook-authors-realize-even-cheaper-is-even-better.shtml

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA