Hvorfor kjøper vi ikke nettbrett til jul?

Den viktigste årsaken er rett og slett at familien har en gjensidig avtale om å prøve å unngå julegaver i littformangetusenkroners-klassen. Her i heimen er det bare Leger uten grenser som får gaver i den størrelsesorden, av åpenbare årsaker. Hadde vi hatt et genuint behov for et nettbrett ville det selvsagt ha vært mulig å gjøre et unntak, men slik er det ikke hos oss i skrivende stund.

Vi bruker allerede våre små og store bærbare og smarttelefoner på alle de steder og måter man fremhever som nettbrettets fortrinn (sofa – check, seng – check, avtrede – eh…), og bøker og tidsskrifter leses best på skjermer med elektronisk blekk. iPad er prøvd, og selv om det er lett å like konseptet var det ingen av oss som falt for utførelsen.

iPad er for tung, tjukk og begrenset (få porter, intet kamera, småkjip skjermoppløsning) til at den er blitt flittig brukt. Mange av svakhetene vil helt sikkert bli fikset på iPad 2, det er i så fall et tungveiende argument (bokstavelig talt) for å vente til januar neste år.

Verden har større behov for julegeiter, enn flere dingser i hendene på slike som oss

Galaxy Tab er ikke prøvd, men spekkene får det selvsagt til å sitre i nerdeværhårene. Men en reell pris på 6000 blir rett og slett for stiv. For en tilsvarende sum får familien en ytterst kapabel bærbar PC, som er mye mer allsidig og tilsvarende enklere å forsvare i familieregnskapet. Da min Lenovo T61 måtte sendes til InfoCare i høst for bytte av defekt vifte, lærte jeg å sette pris på backup-netbooken som gjør alt det en vanlig PC gjør – bare litt langsommere (og som kostet 3000 da den var ny).

At Galaxy Tab er i tillegg er basert på mobilsystemet Android, samtidig som Android-eier Google strever med å lansere nettbrett- og netbookutfordreren Chrome, gir meg en uggen følelse. Her i huset har vi allerede flere dyre dingser fra en produsent med et Hamlet-aktig forhold til operativsystemutvikling (Nokia), og det holder i massevis. Jeg eier litt for mange eksemplarer av den T-skjorta om du vil…

Det enkleste svaret på spørsmålet i tittelen blir med andre ord: Fordi det antagelig er mye smartere å vente med å kjøpe nettbrett til neste jul. På denne tiden neste år vil vi vite om Apple pluss en og annen slenger dominerer markedet (tenk MP3-spillere), eller om nettbrettene blir et virkelig bredt IT-segment. Hvis det siste er tilfelle, vil utvalget neste år være mye større og prisene langt lavere enn idag.

Da vil situasjonen også være mer avklart for innholdsprodusentene, slik at det er en rimelig sannsynlighet for at boka, avisa, dataprogrammet eller filmen du vil kjøpe finnes til ditt nettbrett. Slik er det ikke i dag – skal du være sikker på tilgang til det meste av det beste er du pent nød til å kjøpe iPad. Alt i alt intet vanskelig valg, altså. Det sier ikke lite, for en som har skapet fullt av digitale dingser. ;)

17 thoughts on “Hvorfor kjøper vi ikke nettbrett til jul?

 1. Jeg fikk prøve iPaden til en kollega forrige uke – var ikke så imponert. Den var tung, vanskelig å holde, vanskelig å taste på og var liksom bare en forstørret versjon av Android-mobilen min. Meh.

 2. Jeg må innrømme at jeg ikke ble videre begeistret for Galaxy Tab. Hakket bedre enn iPad, i mine øyne, men fortsatt ikke noe for meg. Vil nok helst ha skikkelig lesebrett med e-blakk i farger, når det kommer. (Jeg kan vente…)

 3. Testet iPad på Media Markt forrige uke og ble imponert over leketøyet, men den er akkurat det, et leketøy. Venter heller på den bærbare PC-kombinasjonen hvor skjermen kan tas av og brukes som iPad.

 4. Jeg har en iPod touch og en mobil-telefon med Android. Inntrykket jeg sitter med etter å ha brukt begge er at google har planer for Android-plattformen. Man tror det er et OS for mobilen. Men noen av de underliggende arkitekturvalgene, slik som at appene jobber mot et felles filsystem, tyder på at google ikke har tenkt å stoppe her. Min spådom er at om tre år ser vi de første fullverdige bærbare PCene med Android, og at Microsoft fort merker at de har en ny konkurrent i kjernemarkedet.

 5. @George: Jepp, litt den samme følelsen her. Grei nok, men den voldsomme “This Changes Everything”-greia som har vært kjørt i mediene siden januar skjønner jeg rett og slett ikke…

  @Elin: Lesebrett med e-blekk i farger kommer, men så langt tyder alt på at fargene blir mye blassere enn det vi er vant til fra bakgrunnsbelyste skjermer. Jeg tror farge-e-blekk vil slite i konkurransen med nettbrett lik det Barnes og Noble nettopp har lansert.

  @Ken: Høres ut som om Asus EEEPad kan bli noe for deg, i så fall?

  @Rune: Google har sluppet test-PCer med Chrome preinstallert, og det snakkes om en 2011-lansering av OSet. Men jeg tror også Google ender opp med å satse safe på vinneren Android, og heller henter inn de mest interessante delene fra Chrome (cloud-elementene fex). Via nettbrett og netbooker er det absolutt mulig at Android kan ta veien til større maskiner – i så fall kan vi pingvinister endelig oppleve å se “Linux on the Desktop” i virkelig stor skala. :)

 6. @Eirik: Ja, jeg tror du har rett. Jeg veit jeg skal teste ut en Sony reader over jul en gang, men av de jeg har testet så langt er det helt klart de med e-blekk jeg har foretrukket. De er rett og slett mye mer behagelig å lese på.

  Det er også andre grunner til at jeg ønsker å vente med å kjøpe lesebrett til meg selv. Utviklingen går for tiden i en virvlende fart, så jeg tror at ved bare å vente litt vil prisene synke, samt at de vil bli bedre ganske snart. På samme måte som det var med datamaskiner. Husker at min 486 var fin og flott da jeg kjøpte den, men ikke lenge etter kom Pentium som var mye bedre. ;)

  Uansett, jeg følger spent med på utviklingen, både på lesebrett og på diverse løsninger.

 7. Nye iPod touch har alt som iPad mangler. Den er liten, lett, hendig, har god oppløsning (samme som iPhone 4), kamera og ellers alle de funksjonene som iPad har – og til en langt snillere pris…

 8. @Åsmund: Skulle gjerne hatt dine øyne. For meg er det utenkelig å lese lengre tekster på noe så smått som en Touch. Sukk…

 9. Jeg er enig i at man ikke bør kjøpe nettbrett nå og er som regele enig i det meste i du skriver.

  Jeg er desverre også enig i at Chrome Os ikke kommer til å leve lenger enn høyst nødvendig og det synes jeg er trist. Av debatten rundt Vevens Død ser vi at vi mangler de riktig gode alternativene til Apps. Den nye webappen til TweetDeck gjør i mine øyne de praktiske muligehtene man har i nettleseren synlige. Personlig bruker jeg Google Docs og Calendar og en rekke andre rene nettbaserte verktøy for produksjon. Jeg synes at Chrome OS gjør rett i å “presse” utviklerene til å tenke vevaplikasjoner i tillegg til Apps som er bunnet direkte opp mot konkrete operativsystem som Android og IOS.

  “Slik jeg har forstått det er det ikke noe i veien for at mange av vevaplikasjonene til Chrome kan få støtte i andre nettlesere og, men arrester meg om jeg tar feil…”

  Det er Apps som driver utviklingen nå i dag. Både IOS og Android vil overleve, men mange vil nok falle av. Jeg tror ikke man vil mærke store forskjeller på innhold på de to systemene og jeg tror ikke vi kommer til å snakke om en vinner og taper til neste jul. Slaget mellom Android baserte nettbrett og Ipad blir kommer til å handle om pris. Og jeg tør å satse jakka og buksa på at Android “vinner” og at Apple fortsatt kommer til å være Apple for Apple-fans :)

 10. Jeg har følgende spådom: Å spå om fremtiden er helt umulig. (Hadde det vært mulig ville vi alle hatt flyvende biler for lengst)

 11. @Åsmund å spå fremtiden er ikke “helt umulig” når det kommer til informasjonsteknologi. Det er en stadig runddans med de samme konfliktene og samme spørsmålene. Det eneste som endrer seg er aktørene (bortsett fra Apple)

 12. @Jon, Åsmund: I tillegg til mange fenomener med en viss forutsigbarhet, som teknologiutvikling på spesifikke felter, er naturvitenskapen proppfull av fenomener med ekstrem grad av forutsigbarhet. Som at Sola står opp imorgen, og at Åsmund, Jon og Eirik alle en dag skal dø. Senest igår kunne den som var tidlig oppe nyte en måneformørkelse – et fenomen som kan forutses mange hundre år inn i fremtiden av den som besitter slik kunnskap.

 13. Vel, hadde fremtiden blitt slik som de trodde på 40- og 50-tallet ville vi nå alle kjørt rundt i flygende biler og samtidig vært lykkelig uvitende om internett og blogging. Den eneste sikre spådommen er at vi en dag skal dø – eller er vi egentlig helt sikre på det. Selv har jeg bestemt meg for å leve evig – so far so good ;-)

 14. @Åsmund: Ah, så da har du gjort retrett fra ditt uforsvarlige ståsted. Bra. ;) At dagens hyperlenkekoblede nett ikke ble forutsett på 1940-tallet er feil, anbefaler å google “vannevar bush” istedenfor å fokusere på pulp sci-fi fra samme periode. Når det er sagt hender det at sci-fi også treffer, jamfør denne morsomme listen over spådommer fra filmen “Back to the Future II” som slo til.

 15. Ja, jeg innrømmer at det at vi en gang skal dø er en ganske sikker spådom – ellers er alt annet høyst usikkert. God Jul :-)

 16. … en produsent med et Hamlet-aktig forhold til operativsystemutvikling.

  Ha ha ha!

  Dagens (ukas, månedens) beste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *