Nerdesommeraktivitet 1: Såpebobleshow på Teknisk Museum

Vi har hjemmesommer i Tigerstaden, noe som fører til et visst behov for nerdete aktiviteter for store og små. Norsk Teknisk Museum (NTM) på Frysja nord for Oslo sentrum er et åpenbart mål i sommervarmen, og kan by på alt fra robot- og musikkrom til flysamling og Vitensenter. Men størst suksess hos poden gjorde utvilsomt såpebobleshowet, som er en del av museets rikholdige sommerprogram. Ja, jeg vet at det kanskje ikke høres troverdig ut. Jeg mener: hvor mye kan man egentlig gjøre med såpe og vann?

Ganske mye, viser det seg. Programlederen startet med å forklare om overflatespenning og bobleform, og et øyeblikk virket det som om han skulle miste de minste i salen. Men så gikk han raskt i gang med å blåse opp bobler av ulik størrelse som ble fylt med røyk og hydrogen (som på bildet over). Hydrogenboblene som ikke stakk til himmels ble tent på, med uhyre barnevennlige eksplosjoner som resultat. Et høydepunkt her var nok bobledragen – en fabeldyrformet struktur som selvsagt også endte sitt liv i et flammehav.

Underveis var det morsomme håndsopprekninger, som f.eks. en om publikum foretrakk små eller store bobler. Ingen premie for å gjette hva som ble foretrukket. Og programlederen fulgte opp, med de største boblene jeg noensinne har sett. Podens fryd over å bli fanget i en kjempeboble, som publikummeren over, varte lenge etter at showet var over.

Det eneste problemet jeg kommer på i farta, er at vanlige såpebobler aldri, aldri vil være det samme igjen. Men også det finnes det løsninger på. Museet hadde foregrepet etterspørselen, og delte ut brosjyrer med tips om hvordan man kan lage kjempebobler hjemme. Stikkordet her er glyserol (fås på apotek) og en blanding som kalles Bubbles (fås kjøpt i utvalgte lekebutikker). Kommer tilbake med en rapport når hjemmeproduksjonen starter. :-)

4 thoughts on “Nerdesommeraktivitet 1: Såpebobleshow på Teknisk Museum

 1. Lurer på om ikke Aftenposten, A-magasinet muligens, blåste den oppskrifta for noen uker siden. Solide bobler er moro.
  Eller såpeblobbler, som mine to kalte det. :D

 2. Det kan jo legges til at en hvilket som helst vask av hendene kan gjøres morsommere med bobler. Man bruker rikelig med såpe. Så krøller man pekefingeren inn mot tommelen og holder den presset mot tommelen mens man retter den ut.

  Dermed får man en film man kan blåse i og lett lage seg bobler. De varer ikke lenge, men hva så?

  Virkelige håndvasksåpebobleprodusenteksperter bruker begge hendene til å lage en ‘såpeskjerm’ med sirkelen til pekefingrene og tommeltottene.

  Eller for å sitere Dogbert: – Det er bare de dumme som kjeder seg! ;-)

 3. @Rune: Programglederen på NTM gjorde virkelig morsomme ting med hendene også. Jeg ble rent inspirert, og skal helt klart skaffe glyserol m.m. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *