Ting man lærer av å fly (litt for) ofte

Reserver sete så fort flyselskapet gir deg mulighet til det. Ved å reservere unngår du å trekke det dårligste loddet i setelotteriet, som er et midtsete midt i flyet (eller bakerst om du skal til en flyplass der man ikke får gå ut bakre dør). Er du langbeint kan du fikse deg en plass ved nødutgangene eller aller forrest, og reiser du ofte i embeds medfør kan du sikre deg de kjekkeste plassene på et fullt pendlerfly, som tas opp i neste punkt.

Velg sete ved midtgangen og langt fram i flyet. Midtgangsetet garanterer deg minst ett armlene og bedre plass til å strekke på beina, lar deg gå ombord etter rushet (se nedenfor) og lar deg gå av før de to andre på seteraden din. Sitter du i tillegg langt foran er du blant de første som forlater flyet. Det gjør ikke bare hverdagen mindre stressende, men gir deg også en fordel i kampen for transportmidlene. Selv på så store flyplasser så store som Tromsø Langnes kan det danne seg drosjekø etter ankomst, og mang en iskald vinterdag har jeg profitert på å reservere 4C istedenfor å la flyselselskapet tildele meg 14F.

Unngå rad 1 eller 2 om du har mye håndbagasje. Bagasjehyllene lengst fremme brukes ofte til lagring av utstyret som brukes ved sikkerhetsdemonstrasjonen, tepper, førstehjelpskasse osv. Den lille bagasjedansen man ofte kan se utspille seg på ettermiddagsflyet fra Bergen eller Stavanger er som regel et resultat av passasjerer som ikke fulgte dette rådet, eller det som nå følger.

Gjør håndbagasjen liten, lett og myk. Ved å bytte ut den bærbare med en netbook og dokumentbunker og bøker med et lesebrett har du ikke bare redusert vekten med 3-4 kilo, du har også skaffet deg bagasje som er mye mindre i omfang. Selv om flyselskapene tillater deg å ha med håndbagasje som måler 55 x 40 x 23 cm, vil livet ditt mye enklere om bagasjen kuttes med 10 cm i hver retning – og du i tillegg bruker en myk veske eller sekk istedenfor et hardt plastskall.

Vent helt til slutt med å gå ombord. Ombordstigningen er den mest stressende delen av en typisk flyreise. Ved å være blant de siste som går ombord unngår du køståing for å komme ombord – to køer mindre i løpet av en travel reisedag er virkelig ikke til å kimse av – samtidig som du reduserer sittetiden i et trangt flysete til et minimum (på turen Oslo-Trondheim snakker vi 10-15 % av flytiden). Men dette fordrer at du har fulgt to av rådene over: skaffet deg et sete ved midtgangen og pakket fornuftig, slik at du alltid finner plass til bagasjen din.

Oppdatering: Det er blitt påpekt at mye av dette ikke gjelder for Widerøe-flighter. Man kan ikke reservere seter på disse flyene, blant annet fordi personalet må kunne flytte passasjerene avhengig av vektfordelingen i flyet. Noe er likt, imidlertid: det er enda viktigere å pakke smått og mykt når man skal fly med Dash 8. Jeg har sett mang en frustrert passasjer komme med håndbagasje fra en 737 og forsøke å tvinge den opp i bagasjehyllen på Dashen.

Siden flyene er så små, betyr det også at plasseringen i flyet ikke er så avgjørende for hvor raskt man kommer seg ut på flyplassen. Jeg foretrekker faktisk vindussete hos Widerøe, fordi rutene ofte går over de mest spektakulære delene av landet. Med andre ord: hos Widerøe kan det lønne seg å gå ombord først. Ruter som Oslo-Sogndal, Tromsø-Alta og Bodø-Andenes er glitrende eksempler på dette. :-)

18 thoughts on “Ting man lærer av å fly (litt for) ofte

 1. Jeg lever etter dette.

  Det minner meg om to ting jeg undrer meg over. At så mange velger å først stille seg i kø og så gå tidlig inn i flyet når de har seteplass. Det er det jo bare ulempe med. Jeg sitter og leser eller prater helt til aller siste sjangs, og selv da unngår jeg ikke køen inne i flyet.

  Det andre er hvor uhensiktsmessig folk oppfører seg inne i flyet når alle skal finne plassen sin. En person blir gjerne stående og dulle med baggasjen som skal opp og jakka som skal av og stenge for alle passasjerene bak seg, i stedet for å slippe forbi seg en gjeng slik at det kan stå folk jevnt utover hele flyet og jobbe med å få satt seg.

  Sånn er det alltid, og jeg syns det er rart at ikke flyselskapene stimulerer til mer effektivitet, de taper jo penger på å bli stående lenge før de tar av.

 2. Her er jeg så inderlig enig… Ikke minst med myk håndbagasje, jo flere som har det jo bedre flytur for alle.

 3. Min strategi er alltid å ta vindussete, gå ombord så tidlig som mulig, sette meg og tune helt ut. Med vindussete slipper du å reise deg hver gang din inkontinente medpassasjer skal opp midtgangen. (Jeg fly ikke så mye i Norge, men lengre turer til Asia og USA, og da er vindu gull verdt. Også pga. utsikten.)

 4. @Espen: Som med de mer sceniske rutene i Norge er vindu å foretrekke på langturer, ja. Men på melkerutene mellom de store norske byene er det lite nytt å se fra luften, ikke minst på denne tiden av året. ;-)

 5. Landinga i Sogndal er dritskummel. Sogndal lufthavn er liksom ikke akkurat Schipol! ;)

  Jeg leker aldri førstemann-ut-leken. Den er helt latterlig, og med mindre du sitter helt forrerst i flyet, på midtgang (som du sier), må du stå i midtgangen dritlenge. Jeg vil heller sitte i (vindus)setet mitt og lese/strikke/slå på mobilen/flire av stressa folk, enn å bli klemt inntil svette fremmede i midtgangen. (Jeg kan (faktisk, tro det eller ei) avstå fra ufrivillig kroppskontakt med sure, stressa og illeluktende fremmede.)

  Er ikke med på førstemann-inn-leken heller. Jeg har nesten aldri noe særlig til håndbagasje, og jeg liker ikke å stå klint inntil fremmede på ett varmt og klamt fly når vi går flyet heller. Og når jeg kommer fram til setet mitt, bruker jeg mindre tid på å snike meg forbi de som allerede sitter, enn de som har jakke og koffert og veske og kjæreste med tilsvarende utstyr og unge, som fortsatt banner med bagasjen de ikke har plass til.

 6. @Marianne: Ja, Sogndal kan gi mere berg- og dalbane enn de fleste av oss setter pris på. Hadde en slik innflygning igår, faktisk. Det er noe eget med å hoppe og skumpe seg inn mot noe som fra passasjersiden ser ut som granskau på toppen av et fjell… ;-)

 7. Siden dette er blogg som sikkert tiltrekker seg en del nerder vil jeg forsøke å besvare sitteplassproblemet i fly på en måte som nerder forstår.

  Den ideelle sitteplassen i forhold til midtgang-, midtsete- eller vindusplass i et fly kan beregnes på følgende måte: blærekapasitet i milliliter delt på drikkevarer i milliliter ganget med drikkevarens diuretiske(urindrivende)effekt. Dess høyere ratio(forholdstall), dess mindre er sannsynligheten for at vedkommende må på do. Altså bør passasjerene plasseres slik at den med det høyeste ratioet sitter innerst ved vinduet og den med lavest ratio ved midtgangen.

  For at dette skal fungere i praksis må en få til et system der passasjeren ved billettbestilling oppgir sin blærekapasitet og hva og hvor mye han/hun vil drikke. Så blir det opptil flyselskapet å beregne den mest ideelle plasseringen på passasjerene. Så enkelt kan det altså gjøres. :-)

  Som en liten anekdote kan jeg stolt fortelle at jeg en gang klarte en syv timers flytur ved vinduet uten å måtte late vannet eller forstyrre medpassasjerer!

 8. Hva med setene der nødutgangen er? Bedre benplass, i det minste på noen fly. Dessuten kommer man raskere ut hvis noe skjer. Ulempen at slike plasser gjerne er ved vingene. Altså mindre utsikt.

  Og hvis man reiser med bagasje, er det absolutt ingen grunn til å stresse ut etter landing. Da prøver jeg å sikre meg vindusplass. Så kan jeg bare bli sittende når alle de andre står i kø for å komme ut. (Akkurat som på kino.) Jeg slipper også å lure på hvor jeg skal gå hvis det er en ukjent flyplass. (Bare å følge strømmen.) Uansett må vi alle vente på bagasjen. Ingen grunn å stresse. :-)

 9. @Rune: Setene ved nødutgangen er absolutt kjekke valg, om man klarer å få tak i dem. Det er imidlertid ikke alltid oversiktskartet over sitteplasser stemmer med virkeligheten her – jeg har flere ganger opplevd å reservere ved nødutgangen for så å havne en rad bak eller foran. Siden man ikke kan legge håndbagasje under setet ved nødutgangene, bør man også tenke på dette om man har mye håndbagasje…

  Ellers forandrer regnestykket seg selvsagt om man reiser med bagasje. Men jeg velger fremdeles rad ved midtgangen om det er en innenlandstur. Har sett det meste av landet vårt fra luften nå, og det er definitivt bedre plass der. :-)

 10. Jeg tror det er to helt forskjellige strategier som gjelder her: 1 på korte kun-håndbagasje-turer og 1 på lange bagasjeturer. På lange flyturer er jeg i hvert fall lært opp av “eksperten” Espen/pappa: Spis et stort søvndyssende måltid (gjerne med rødvin) på flyplassen, gå på flyet, sett deg i et vindussete og prøv å overbevise resten av flyet om at du ikke finnes: Du skal ikke ha mat, drikke eller noe form for oppmerksomhet. Du skal sove. Dette gjelder selvfølgelig ikke om du bare skal til Bergen. Nå kjenner jeg at en egen “hvordan-fly” bloggpost er på vei på min blogg også.

 11. Gode tips, Eirik – men dette gjelder bare for normalt-bente og kort-bente.

  For oss med lange ben gjelder sjekk-inn tidlig, men så er det bare to/fire seterader som gjelder: Nødutgang. Og da er man stuck. Men man blir flink til å kjenne igjen ulike konfigurasjoner av nødutgangsseter – stor forskjell på 737-200,300,700 og 800! :-) (Og seatguru.com kan tas til hjelp!)

  Egentlig mener jeg at alle under 1,90 burde få forbud mot å sitte på nødutgang! :-)

 12. @Carsten: Hvis du leser bloggpostingen litt nøyere, vil du se at langbeintproblemet er nevnt i første avsnitt. ;-)

  Dessverre kan ikke allverdens kunnskap om 737-konfigurasjoner og bruk av Seatguru m.m. garantere en romslig sitteplass når flyselskapet av ulike årsaker velger å sette inn et nytt fly.

 13. Carsten Pihl skrev: “Egentlig mener jeg at alle under 1,90 burde få forbud mot å sitte på nødutgang!”

  En annen mulighet er at alle OVER 1,90 får forbud mot å fly. ;-)

 14. Det med setevalg er egentlig litt smak og behag. Jeg har en tendens til å sovne på fly, selv mellom Hammerfest og Tromsø (35 min flytur), og har korte bein, så jeg foretrekker vindusplass…

 15. @Elin: Men Tromsø-Hammerfest er da også en Widerøe-rute. Som jeg skriver over blir det en annen skål. I pent vær finnes det nesten ikke noe bedre enn vindusplass på akkurat den ruta der. :-)

 16. Fin bloggpost. Dersom flypassasjerer leste dette samtidig som de bestilte flybilletter ville mye vært gjort. Ellers undres jeg over passasjerer som uten blygsel slår ned seteryggen slik at den (jeg) om sitter bak får det enda trangere…. Og: alle som spretter opp så snart flyet har stanset. Har de flyskrekk? :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *