Miniprojektor – uvurderlig for den reisende foreleser

Jeg er for tiden på turné i Hedmark, og holder daglig et par forelesninger på videregående skoler i fylket. Med på turneen er selvsagt min Asus Eee, den helt uunnværlige Logitech-fjernkontrollen og min lille Dell 3400MP projektor. Dersom jeg trenger det vil jeg alltid be om at projektor og lerret er klart før jeg kommer, men erfaringsmessig vil det likevel oppstå  problemer i 5-10 % av de mindre forelesningssalene jeg besøker.


Alt foreleseren trenger: mini-PC, mini-projektor, fjernkontroll og kaffe

Dagens forelesninger på en videregående skole i Tynset er et godt eksempel i så måte. Projektor og lerret var stilt opp i gymsalen som avtalt, og alt lot seg skru på og fremsto som normalt. Men av en eller annen grunn ville ikke Asusen og projektoren snakke med hverandre. Feilen kan ligge i datamaskinen eller i projektoren, og i sistnevnte tilfelle vil et besøk fra skolens dataansvarlige ofte løse problemet. I dette tilfellet ble tiden for knapp til å trøbbelskyte, og jeg fisket isteden opp 3400MP.

Andre årsaker til å bruke medbragt kan at projektoren virkelig er defekt (ødelagt pære har jeg selvsagt vært borti), at den er låst inn i et skap som bare vaktmesteren har nøkkel til (han er selvsagt gått for dagen) eller at projektoren er så utgammel at den ser ut som den sist hadde samkvem med en PC som kjørte DOS 3.1.

For en som bare foreleser i store konferansehoteller er dette tipset overflødig, selvsagt. Men for alle som regelmessig bruker projektor i bibliotek, skoler, eldresentre og ditto forsamlingslokaler er det en investering som raskt vil lønne seg. Ikke bare i penger, men også i form av sjelefred – om alt annet går galt, finnes det en alternativ løsning. Min to år gamle projektor veier knappe kiloet og er lett å ta med overalt, idag finnes det enda mindre, billigere og vel så gode løsninger.

10 thoughts on “Miniprojektor – uvurderlig for den reisende foreleser

 1. Ah! Det minner meg om alle møtene i Televerkets Forskningsavdeling på Kjeller. (Senere Telenor FoU.)

  Mulig jeg husker litt selektivt. Men for meg virket som det som hvert eneste møte begynte med 15-20 minutters fikling før man endelig fikk projektorene til å virke.

  Egentlig greit! Slike møter bestod stod sett bare i at en eller annen leste opp det som stod i de forskjellige Powerpoint-presentasjonene. ;-)

 2. @Rune Det var utvilsomt verre før, jeg kan også huske en tid da man mekket seg svett i bortimot halvparten av tilfellene. :-)

 3. Det er også andre ting som kan gå galt ved slike foredrag. Det kan for eksempel velte en full kaffekopp over laptoppen “ssszzzzzztt”…

 4. Dell 3400MP er “sikringskost” for oss i NTNU Karrieretjenesten Studieavd., slik du har. Jeg har nok opplevd noen ganger at prosjektorer hengende i taket i aud. ikke alltid kommuniserer med annet medbrakt. Det har sikkert noe med inkompetanse på dataverktøy. Så jeg deler strategien din Erik, og sier til meg selv medbrakt smaker bedre en hva det koster …der ute ;-)

 5. @Jan: Jepp, backup må man bare ha. Idag ble jeg rammet av et for meg helt nytt problem: på Aukrustsenteret i Alvdal har multimediarommet en VGA-kabel som er utstyrt med to metalltapper som rett og slett gjør den umulig å plugge inn i Asusen (og sannsynligvis en drøss med andre maskiner også).

  Heldigvis hadde senteret en større Dell i bakhånd, men jeg sto klar med 3400MPen. ;-)

 6. Kaffekoppen så definitivt farlig ut, bra at foredraget på Flisa (Solør) gikk så bra da :)

  Mvh. Eleven som fikk kopi av Power-pointen.

  Denne bloggen blir herved bokmerket…

 7. @Viggo: Takk for forklaringen på dette fenomenet, som jeg har vært ute for et par ganger. Visste det var noe galt med VGA-pluggen, men ikke nøyaktig hva. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *