Installasjon av Ubuntu 9.10 “Karmic Koala”

Dagens installasjon av den nettopp lanserte Ubuntu-versjonen 9.10 var den mest smertefrie så langt. Alt jeg hadde å gjøre var å klikke på System/Administration/Update Manager, og velge oppgradering av operativsystemet. Riktignok minnet systemet meg om at jeg trengte mer plass, men etter en rask diskopprydning var jeg igang, og 25 minutter etter var et prikkfritt og splitternytt operativsystem på plass.

koala

Jeg kunne selvsagt arbeide som normalt med det gamle systemet helt til alt var lastet ned og installert, så i praksis var systemet nede i et par-tre minutter. Sammenlignet med den omstendelige prosedyren Jorunn måtte gjennom da hun oppgraderte OS X forleden, og den totale reinstallasjonen Windows XP-brukere må gjennom for å få 7 inn i burken, er dette ren science fiction i ordets beste betydning.

Så langt er det bare installasjonen på den lille Eee-PCen som har gitt meg problemer. Grafikksystemet ser ut til å ha en bug som fører til at systemet fryser når man kobler til en ekstern skjerm og trykker Fn+F8 – fryktelig irriterende for en som hadde planer om å droppe XP som projektor-system. Så langt er heller ikke det uunnværlige eee-control-programmet oppgradert til Karmic, noe som fører til at jeg ikke får utnyttet strømstyrefunksjonen i Atom-prosessoren optimalt.

For øyeblikket ser det ut til at batterilevetiden er rundt 3 timer, mot mer enn 4,5 på XP. Batterilevetid og Linux nocheinmal – when will they ever learn. ;-)

13 thoughts on “Installasjon av Ubuntu 9.10 “Karmic Koala”

 1. Kjører du vanlig Ubuntu eller netboox remix på Eee’n?

  Ellers har jeg nå kjørt Koalaen i 15 minutter, og er solgt. Oppgraderte fra 8.10 via 9.04 til 9.10. Det tok en drøy time inkludert nedlasting, og jeg fikk ikke en eneste feilmelding. Det eneste problemet jeg har oppdaget, er faktisk at stavekontrollen i Firefox ble endra fra bokmål til nynorsk. Men det var bare å sette krysset riktig, så virket det igjen.

  Linux-lykke! Finnes det noe finere?

 2. @Lasse: Jeg prøvde virkelig å like Netbook Remix under Jaunty, men klarte det bare ikke. Nå kjører jeg standardoppsettet med minimalistisk desktop og hyppig bruk av Gnome-Do – som egentlig er helt ypperlig når skjermen er liten.

  Med unntak av de ovennevnte problemene jeg regner med vil bli fikset i nær framtid, ser alt ut til å fungere perfekt. Også suspend/resume, som tidligere har gitt meg trøbbel. :-)

 3. Jeg installerte også Karmic i dag, etter endelilg å lykkes med å overbevise kjæresten om at det er bedre med en responsiv og sikker maskin enn en stadig tregere og usikker XP-drevet maskin. :)

  Maskinen er en HP-laptop som har et par år på baken. Installasjon gikk relativt smertefritt, men måtte installere drivere for det trådløse nettverkskortet manuelt – det var riktignok det eneste, noe som ikke er mye å klage over ift. alt som må konfigureres etter å ha gjort en fersk installasjon av Windows.

  Blir spennende å høre om en lekpersons førsteinntrykk av Ubuntu etter å ha vært Windows-slave i alle år. :)

 4. @Henrik: Smart valg! Jeg har selv ubuntufisert mine foreldre, og det ser ut til å ha vært en vellykket prosess. Oppdaget at det er en fordel om man setter opp Gnome til å ligne mest mulig på Windows XP, da blir overgangen lettere. :-)

 5. @Eirik: Ja, jeg prøver samme strategi – har satt Clearlooks som tema, laget diverse snarveier på skrivebordet osv., så nå er det bare å krysse fingrene. :)

 6. Ja, Ubuntu høres flott ut og jeg kunne gjerne tenkt meg å bruke det selv. Problemet er at da kan jeg ikke lenger bruke programmer som Illustrator, Photoshop, InDesign osv. da disse programmene – så langt jeg vet – ikke er laget for Linux/Ubuntu-plattformen. Så kan noen sikkert hevde at en kan bruke tilsvarende gratisprogrammer på Ubuntu, men det hjelper ikke, da det er viktig for meg å bruke de programmene som er mest kurante (industristandarden)innen grafisk bransje. Hovedproblemet med Linux er altså ikke Linux i seg selv, men mangel på mange av de programmene som resten av dataverdenen har tilgang til. (Sukk) :-(

 7. @Åsmund: Jeg er ikke blant dem som maser om at det finnes så mange gode åpne alternativer til kommersiell programvare. Selv om jeg klarer meg fint med åpen programvare, er mine behov ganske begrensede. Og om ikke programmene du nevner støttes under Wine eller Crossover, så anbefaler jeg absolutt at du fortsetter å bruke Windows. I alle fall i jobbsammenheng. Du kan jo prøve å kjøre dual boot, da, og hygge deg med Linux når du ikke jobber. :-)

 8. «Hovedproblemet med Linux er altså ikke Linux i seg selv, men mangel på mange av de programmene som resten av dataverdenen har tilgang til.»

  Og det er klart: Det problemet er noe som en bruker ikke kan løse selv, så jeg støtter Eiriks anbefaling. Men jeg vil samtidig minne om hvem det er som har skapt dette problemet. Adobe kunne utvilsomt laget Photoshop til Linux om de hadde villet. Og de hadde kunne solgt det på samme måte som de selger programmet til Windows og Mac. Men de velger å la være.

  Så jeg er veldig glad hver gang avanserte brukere av slike programmer nevner at de gjerne ville brukt dem under Linux. Skjer det ofte nok, utløser det kanskje en reaksjon. Og jeg kjenner MANGE som vil betale for Photoshop på Linux!

 9. Innstallerte Ubuntu 9.10 her i dag også og alt virket ut av boksen. Har ikke fått testet alt ennå, men det som slo meg var at 9.10 virker mer strømsparende enn min tidligere 8.10. Iallfall går ikke kjøleviften så ofte som tidligere på denne gamle laptop-en min! Dette går riktig vei. Firefox går tregt på enkelte nettsteder for min del (dårlig HW). Opera 10 går imidlertid så det fyker!

 10. Har installert 9.10 jeg også, og venter spent på eee-control. Ser bra ut :) Har testet ut Ubuntu One og det fungerer like enkelt som Dropbox.
  Jeg har litt over 7 timer med trådløst og surfing med Opera, og det med Desktop effekter og Gnome-Do på. Jeg har stoppet 5 ting i Oppstartprogrammer, blåtann bruker mye strøm. Installer Powertop og kjør sudo powertop for å tweake strømforbruket. Hos meg gikk forbruket ned fra 9,8W til 8,6W (ACPI estimate) :P

 11. Nok en konvrtitt. Men du Erik MÅ lære deg å ta backup! Skulle du mot formodning få et “kræss”- Men grunnen til at jeg skriver dette er at DET anbefales “ren installasjon”. Når du oppgraderer får du ikke med alle nyhetene. Og det er vel derfor vi oppgraderer?

  Men et himmelvitt spørsmål. Har jorda konstant avstand til sola?

 12. @wiggo: Hva får deg til å tro at jeg ikke tar backup? Jeg tar selvsagt alltid full backup før jeg gjør noe seriøst med OSet. Nå har jeg et script som gjør jobben for meg mens jeg bruker maskinen til andre ting, så jeg regner ikke med tiden som går med til å kjøre scriptet som endel av installasjonsprosessen.

  Ellers er det nå engang slik at noen av oss ikke har tid til å kjøre full installasjon hvert halvår. Neste gang jeg tar meg tid til det blir når Lucid lanseres, tenker jeg. Og jada, jeg har separat /home-partisjon, så den prosessen er også betydelig enklere enn den ellers kunne ha vært… ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *