20 thoughts on “Barnes and Nobles “Nook” er unik – og fristende…

 1. Dersom det tar like lang til som Amazon brukte på å lanseres internasjonalt, er det ikke store håp i umiddelbar framtid.. Men i og med at Amazon nå faktisk er lansert internasjonalt, kan det være B&N ser at de må være kjappe for å ta en bit av markedet før “alle” skaffer seg en Kindle.

  Et mulig problem for en internasjonal lansering er den tette integreringen mot B&N bokhandlere i UK. Det virker som B&N satser på å nå en rekke ikke-readers gjennom personalet i bokhandlene. Dette kan ikke kopieres til land hvor kjeden ikke har utsalgssteder.

  Jeg avventer litt et hint om tidsaspektet i en internasjonal lansering av Nook før jeg kjøper en Sony PRS-600, men dersom jeg riskerer å vente i årevis, kan jeg alltids ha Sony’en i mellomtiden..

 2. @Tine: Hvorvidt Nook-modellen lar seg overføre til andre land, avhenger av programvare og annen infrastruktur. Det er i prinsippet ikke noe i veien for at norske bokhandlere skal kunne selge maskinvaren og tilby wifi-tilleggstjenester i lokalet, om B&N har vært smarte nok til å konstruere systemet slik at det kan brukes utenfor USAs grenser.

  Alternativt kan man selge en nedstrippet internasjonal versjon, slik Amazon har valgt å gjøre. Sonys kommende PRS-900 er også en faktor her – den skal ifølge ryktene lanseres i USA før jul med samme 3G-funksjonalitet som Kindle og Nook, og lanseres utenfor USA frem mot neste sommer.

  I mellomtiden gjør PRS-600 jobben, den. Det er litt mer styrete enn en innebygd Kindle store, men ikke oppsiktsvekkende mye vanskeligere enn å koble en iPod til en PC/Mac. Alt i alt har man også tilgang til langt flere kjøpebøker enn man har på Kindle. Mens Dan Browns siste ikke tilbys i Kindle store til norske kunder, kan du selvsagt kjøpe eboka til Sony på Waterstones, f.eks. ;-)

 3. Det første som slo meg er at hvis du i framtiden sitter med flere hunder bøker, så er en linje med alle bøkene lagt etter hverandre ikke spesielt oversiktlig.

  Ellers syns jeg det er for mye plass brukt til annet enn leseflate.

 4. @Espen: Enig med deg der. Jeg vil anta at det også finnes eller vil komme programvare for å håndtere boksamlingen på PC og Mac. Allerede nå ser jeg at Sonys Ebook Reader-program og friprogrammet Calibre er uunnværlig, og jeg har ikke brukt leseplater jevnlig i mer enn åtte-ni måneder.

 5. Jeg er – og kommer nok til å være i lang tid – skeptisk til enhver enhet av denne typen som trekker strøm til annet enn å bla i sider, og til å bytte fil, bevege seg i filsystemet etc.

  En av de tingene jeg virkelig liker med min PRS-505 er at den ikke trekker strøm til annet enn det. Det har nok med mine lesevaner å gjøre, men sånn har jeg det.

  Ellers ser enheten artig nok ut den, men jeg er, som @Eirik og @Espen enig i at å browse biblioteket på en stripe ikke er ideelt.

 6. Nook er foreløpig min favoritt, noe jeg også omtaler i en post borte hos meg selv, hvor jeg ber om litt innspill til valg av leseplate.

  Jeg ser det er mulig å forhåndsbestille Nook, og så vidt jeg kan se sender de også utenlands. Hvis det uansett er slik at det er mulig å få tak i en, og den fungerer også i Norge, kommer jeg sannsynligvis til å bestille en ASAP.

 7. Hmmm… browse bøker i en stripe… hvor har jeg sett det før? Åja! Selvfølgelig, det kalles en… *Bokhylle*!

 8. For meg er slike brett uinteressante inntil det kommer et produkt som gir meg tilgang til Internett. Skal jeg bruke penger på en flott maskin som NOOK eller noe som likner vil jeg ha mulighet til å sende titler/avsnitt til Facebook, skrive kommentar i bloggen min, sjekke e-post er også enkel funksjonalitet for et slikt produkt. Med andre ord; jeg mener dette markedet/produktene er umodne og det må skje et par større endringer før jeg bryr meg nok til å bruke penger på det …

 9. @Thomas: LOL!

  @Kjell: Produktet du drømmer om finnes allerede. Du finner det på http://www.asustablet.com/ :)

  Leseplater er helt klart én- eller tofunksjonsmaskiner, og ikke alle vil like det. Men når jeg leser ebøker syns jeg det er meget behagelig å kunne slippe unna alle de forstyrrende elementene på nettet. Med en Sony Reader får jeg fokus på lesingen, uten å distraheres av trangen til å sjekke epost, skrive i bloggen, twitre eller fjesboke.

 10. Låne bort bøker høres ut som en morsom funksjon. Kunne vært interessant hvis kommentarer og uthevninger også fulgte med boka. Så kunne man se hva andre tenkte og mente mens man leser. En slags lesering.

 11. Den ser veldig bra ut, bedre enn den Kindle’n jeg gikk til innkjøp av for noen måneder siden. Den gang oppsummerte jeg med at den er glimrende, men at det føles litt som å eie en av de første mp3-spillerne. Du skjønner at utviklinga kommer raskt. Nook ser ut til å vise at det er tilfelle.

  Ellers er kanskje ikke det mest interessante selve leseplatene, men hva slags formater de bruker. Jeg håper det blir et åpent format som dominerer. Spørsmålet er hva politiske myndigheter kan gjøre for å fremme det.

 12. @Andreas: Det siste poenget er veldig viktig – det er på høy tid med en gjennomgang av ebokfeltet fra politisk hold. Bedre føre var og alt det der. Skal man dømme etter denne kommentaren, er det også et poeng den nye kulturministeren har notert seg. Eboka inn i “Kulturløftet III” kunne være et naturlig mål, kanskje? :-)

 13. Ser bedre ut en Kindle.Er den to delt? Lesefelt med elektronisk blekk øverst, og en nedre del med touch som på Iphone?

 14. @Nils: Jepp. Den nederste delen er en konvensjonell LCD-skjerm. Antar at den går i svart når den ikke brukes, da slike krever mye mer strøm enn e-blekk.

 15. Sjøl har jeg gått til anskaffelse av Kindle 2 (har også Kindle 1) men er meget glad for at det nå kommer mange flere leseplater og kommer ikke til å være trofast mot Kindle lenger enn høyst nødvendig og når jeg kjøper min tredje leseplate om 1 -2 år skal Amazon virkelig ha forandret seg til det bedre for at de skal henge med i kampen.

  @Kjell: Du har mye rett i det du sier. Men den beste måten å få produsentene til å lage bedre produkter er å gjøre leseplater mer populære så jo flere som kjøper nå jo før kommer det gode utgaver. Det blir en spennende tid fremover!

 16. @Eirik Takk for tipset! Ikke akkurat noe jeg drømmer om, men det ser i alle fall ut som et steg i riktig retning. Noe jeg imidlertid har litt forventninger til er rykter om et lesebrett/iPod Large under utvikling hos Apple …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *