Oppgradering av OS X og Ubuntu: to familieerfaringer

Det har vært stille på Linuxfronten her en stund, og hovedårsaken til det er at mitt favorittoperativystem har fungert helt perfekt i måned etter måned etter måned. Det er jo gjerne slik at det er lettere å gi lyd fra seg når det er noe man irriterer seg over. Så derfor denne lille hyllesten til siste versjon av Ubuntu, og da særlig oppgraderingsrutinnene.

Ja, for i løpet av de siste ukene har jeg endelig somlet meg til å oppgradere mine foreldres PCer (en Lenovo og en HP). De fungerte lenge prikkfritt (null virus og malware, selvsagt), med unntak av ett irriterende problem på min fars PC. YouTube nektet å fungere. Jorunn og jeg prøvde alt som var å prøve, inklusive å av- og reinstallere Flashplayer på alle tenkelige måter, uten hell.

ubuntu-linux-810-upgrade
Slik oppgraderer man et OS i vårt århundre. Hører dere, Apple?

Dermed var incentivet der for å oppgradere til 9.04. Nå husker jeg hvordan dette pleide å være. I sin tid (3-4 år siden) var installasjon og oppgradering av Linux en omstendelig for ikke å si neglebitende affære. Man var aldri helt sikker på om installasjonen ville “sitte” (jeg glemmer sent den gangen Red Hat måtte installeres tre ganger før alt funket), og det var alltid masse mekk med periferienheteter etter installasjonen. Man trakk et lettelsens sukk om skjermen var brukbar, for å si det slik.

Situasjonen idag kunne ikke vært mer forskjellig. I dette tilfellet innebar oppgraderingen å gjøre menyvalget /System/Administration/Update Manager på min fars maskin, klikke på “Upgrade” på et sprettoppvindu lik det over, og gå inn på stua og ta en kopp kaffe med foreldrene. Etter ca 30 minutter var hele oppgraderingen lastet ned og installert, og maskinen klar til omstart.

Jeg gjorde det samme på min mors maskin, mens jeg sjekket at alle periferienheter og all programvare fungerte som normalt på min fars (selvsagt gjorde det det). Det eneste som ikke fungerte, var – selvsagt – YouTube! Etter å ha eliminert operativsystemet som årsak, kom jeg til slutt på løsningen i et klaske-seg-på-pannen-øyeblikk. Feilen viste seg å ligge i Firefox’ Adblock-program, som hadde gått bananas og bestemt seg for å beskytte min far mot alt YouTube-inhold.

Ikke spør meg hvordan Adblock fikk slike innstillinger. Og spør meg definitivt ikke hvordan et Firefox-program også kunne stoppe YouTube i Opera, men faktum er at begge fungerte normalt etter at Youtube-strenger ble fjernet i Adblocks liste. Hvorom alt er: samlet tid for å oppgradere to PCer og fikse Adblock: én time og fem minutter.

Samtidig, her på Tøyen, hadde Jorunn bestemt seg for å oppgradere sin versjon av Mac OS X versjon “Tiger” til versjon “Snow Leopard”.  Siden hun hopper over en generasjon av Apple-OSer, er oppgraderingen dyr – 1490 kroner. Prisen er nå så sin sak. Det som virkelig irriterer er at oppgraderingen tvinger henne til å kjøpe en drøss med iLife-programmer hun ikke trenger.

Egentlig burde det ikke overraske, da Apple tross alt er et firma som lever etter Henry Fords diktum om bilfarger. Det som derimot kommer som et sjokk i 2009 er at Jorunn måtte bestille en fysisk DVD. På hennes Mac finnes det ikke noe sprettoppvindu som dukker opp og forteller at en ny versjon av systemet er klart for nedlasting. Hun måtte isteden gå til en fysisk butikk og kjøpe sitt operativsystem i en eske.

Nå viste det seg at Eplehuset i Oslo var noe så retro som utsolgt for snøleopardburker. Følgelig bestilte Jorunn på nettet den 15. september. Idag, den 24., ankom DVDen. Vi har undret oss mye over hvilke omveier ponniekspressen tok på sin vei, men konstaterte uansett at den gjennomsnittlige overføringshastigheten er mye lavere enn de 3-4 MB/s som Ubuntu føyk ned med.

Så hva er poenget med denne postingen, bortsett fra å hovere over de to lederne på markedet (ja, for ingen tror vel at det blir mindre retro å oppgradere fra XP til Windows 7 senere i høst)? Først og fremst å fastslå at vi på viktige områder nå finner den største innovasjonen i det åpne kildekodemiljøet. Jeg er den første til å innrømme at Linux for lenge så ut som et prosjekt som prøvde å kopiere Microsoft og Apple. Mange vil si at grensesnittet fremdeles bærer for mye preg av det.

Men på andre områder ligger pingvinistene nå lysår foran de kommersielle. Oppgradering og installasjon er bare en del av et større bilde, som blant annet omfatter programhåndering. Jada, Apples App Store for iPhone er kul, men Linuxbrukere har brukt slikt i årevis. Det sentraliserte programvareregisteret innebærer at alle nytteprogrammer du har installert, også blir oppdatert til siste versjon.

Mine foreldre sitter altså med splitternye versjoner av OpenOffice, Firefox og VLC, til en samlet pris av kroner 0, mens Jorunn betaler nesten 1500 for et system som krever at hun selv oppdaterer applikasjoner (i den grad de fungererer under det nye systemet). Denne svært brukervennlige instillingen er nå i ferd med å spre seg til mobiltelefonverdenen via Nokias kommende N900-modell. Den er Linux-basert, og skal basere seg på samme slags system som Ubuntu for oppdatering. Gleder meg allerede. ;-)

9 thoughts on “Oppgradering av OS X og Ubuntu: to familieerfaringer

 1. Du har helt rett i at Apple og Microsoft henger etter Linux når det gjelder håndtering av oppdatering og innstallasjon av både applikasjoner og systemet i seg selv. Da Apple har kommet lengst blant de to proprietære med sitt App Store gjetter jeg på at det ikke er lenge til vi ser App Store på OS X desktop også. Noe annet vil i hvert fall overraske meg stort.

  Spennende og interessant å følge med på denne utviklingen er det i hvert fall og jeg fryder meg over at GNU/Linux kan være med på å drive utviklingen videre på flere og flere områder.

 2. Løse rykter sier at Leopard-oppgraderingen til kr. 269,- fungerer flott på Tiger, selvsagt uten at noen av oss vil oppfordre til slikt.

  Ellers sitter jeg her på en iMac og lengter tilbake til Ubuntu. Det er liksom noe som mangler…

 3. @Asbjørn: Jeg håper at man får tilsvarende løsninger for Apple og Windows, selv om det selvsagt blir vanskeligere å gjøre slikt når kommersielle aktører er involvert. Hver gang jeg er innom de to andre OSene nå, blir jeg nesten skremt av hvordan man forventer at det skal lastes ned programvare fra nettsteder man ikke aner det minste om. Dette microsoft.com, for eksempel – er det trygt?

  @LarsS: I det hele tatt har det ikke mankert på gode forslag til hvordan man omgår Apples besynderlige politikk her. De færreste av dem var lovlige… ;-)

 4. @Eirik: Som vanlig skriver du godt, vel fundert og riktig.

  Det overrasker meg egentlig at hverken Microsoft eller Apple har gjort noen forsøk i denne retningen. Distribusjon av programvare over nett har tross alt vært på plass lenge, det samme har betalingsløsninger over nett. Når skal de få på plass en kombinasjon?

 5. @Aleksander: Tror mye kan skyldes programvareprodusentenes frykt for å bli for bundet til Apple og MS. De er jo allerede svært sterke på sine respektive plattformer, og om de fikk kontroll over programdistribusjonen, ville dominansen kanskje bli for stor?

 6. Hele problematikken med kontroll faller bort i det åpne kildekodemiljøet, og det er en av grunnene til at det sentraliserte programvareregisteret fungerer så godt på linux. Heldigvis for oss Mac-brukere finnes det ildsjeler som sverger til vår platform også, og dermed finner man prosjekter som fink og MacPorts.

  Jeg er helt enig at det er elendig av Apple å skulle begrense distribusjonen til en fysisk DVD-utgave. Det er åpenbart at en ressurssterk bedrift som dem ikke ville hatt noen problemer med å lage en digital distribusjonsløsning.

  Samtidig tror jeg dette ville stilt dem i en vanskelig situasjon, mtp. medieoppmerksomheten Snow Leopard-oppdateringen har fått. Den har av mange blitt kalt en liten oppdatering, ikke på langt nær stor nok til å skulle selges som en ny utgave av OS-et. Dersom de skulle valgt å distribuere Snow Leopard digitalt så ville det kanskje svekket bildet av operativsystemet som en signifikant oppdatering ytterligere?

 7. Det finnes et forholdsvis nytt tredjepartsprogram som prøver å fylle rollen som App Store på Mac;
  http://appbodega.com/
  Det ser lovende ut, men det har jo et stykke igjen før det har like stor utbredelse som App Store.

  Det finnes også en Dashboard Widget som kan sjekke om det finnes oppdateringer til alle tredjepartsprogrammene du har innstallert.
  http://www.apple.com/downloads/dashboard/status/appupdate.html , men det hadde uten tvil vært mye mer brukervennlig å ha disse funksjonene innebygd.

 8. @Henrik: Jeg tror utvilsomt symbolverdien av en (pent innpakket, i Apples tilfelle) DVD er viktig for mange kunder. Mon tro hva f.eks. Microsoft næringslivskunder ville si til å betale for et nedlastbart image av Windows 7 som skal legges på minnepinne? En boks med fysisk innhold gir inntrykk av at man faktisk har kjøpt noe håndfast. Så får det heller være at den ikke håndfaste modellen både er mer miljøvennlig og tryggere. ;-)

  @Bjarte: Har fått mange tips om gode forsøk på å løse mangelen på et sentralisert programvareregister/butikk hos Apple, så det er tydelig at kundene ønsker seg noe slikt. Den bedriften som helt klart har størst behov for dette, er dog Microsoft.

  Selv om bedriften selv patcher operativsystemet, Office og IE så godt den kan, dukker det jo stadig opp sikkerhetshull i drivere og tredjepartsapplikasjoner. Tenk hvor nyttig det hadde vært å få, slik jeg får på Ubuntu 9.04, et sprettoppvindu som dukker opp hver fjortende dag med oppdateringer av ALT på harddisken. Da ville vi slippe situasjonen vi har idag, hvor VG Nett ser ut til å være en av folks viktigste kilder til varsler om sikkerhetshull.

 9. Bjarte: Takk for tips, skal se på de tjenestene :)

  Henrik: “Dersom de skulle valgt å distribuere Snow Leopard digitalt så ville det kanskje svekket bildet av operativsystemet som en signifikant oppdatering ytterligere?” Vet du, det føles bare enda teitere med alt styret for en fysisk kopi når forskjellene er såpass små; selv for meg som oppgraderte fra Tiger er det ingen revolusjon akkurat. At jeg sitter her med to dvder til som jeg ikke ville ha, men ble tvunget til å betale for, hjelper heller ikke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *