Førsteinntrykk av Netcom Mobilt Bredbånd

Som omreisende foredragsholder med en virksomhet som er blitt helt avhengig av programmer som Google Calendar og Documents, var det egentlig bare et spørsmål om tid før også jeg skaffet meg mobilt bredbånd. Så da Netcom forleden lokket meg med tre måneders fri bruk av Fri Bruk Uansett var jeg ikke vond å overtale: 249 i måneden for bredbåndstilgang i det aller meste av vårt langstrakte land er ingen upris.

Å komme igang er såre enkelt. Jeg betalte den symbolske krona for dongle (i mitt tilfelle en Huawei 270) og SIM-kort som ble plugget i en USB-port, og deretter installerte programvaren seg selv i Windows. Ubuntu Linux er allerede klargjort for slik, så det var enda enklere på Lenovoen – i begge tilfelle må man forøvrig taste inn PIN-koden til SIM-kortet hver gang den plugges i USB-porten. Unntaket var Ubuntu Netbook Remix med spesialkjerne på Asusen – her opplever jeg stadige frakoblinger, som forhåpentligvis forsvinner når jeg oppgraderer til versjon 9.10 om noen uker. :-)

3909277296_2068ae63ca

Passe fornøyd bruker av Netcom “Fri Bruk” med Huawei E230 på Asus Eee 1000

Tilkoblingen under Windows skjer via et program som også holder oversikt over datatrafikken. Det er viktig, da Netcom-avtalen innebærer at man bare kan laste ned 4GB per måned før nedlastingshastigheten settes ned til 200 kb/s. Jeg sier “bare”, fordi jeg etter tre dagers bruk må fastslå at det ikke blir vanskelig å fylle denne kvoten ved normal nettbruk. Nettaviser som er overlesset med bilder og flash er et megabytesluk, likeså YouTube.

Men for meg er det åpenbart at de nye tjenestene mange av oss har vent oss til å bruke, utgjør et større problem. I Spotify flyr megabytene fort når man sitter og koser seg med musikk. Det samme kan skje i Dropbox, nettskyprogrammet som sørger for at filer alltid er sikkerhetskopiert og synkronisert på alle mine maskiner. Skype tør jeg ikke tenke på en gang. Resultat: jeg kommer fremdeles til å be om wifikode på hotellene jeg besøker.

Min største bekymring så langt er hastigheten. I Molde var den tidvis svært lav, både slik jeg opplevde den og slik den ble målt av programvaren. Nei, jeg tror ikke at Netcom virkelig leverer de 7,2 MB/s som angis i sprettoppvinduet hver gang jeg plugger i donglen. Og jeg vet jo at man svitsjer til lavere hastighet ved dårligere dekning. Men 30 kb/s og under, som jeg stadig vekk datt ned på, ga meg flashback til telefonledninger og handshakelyd. At jeg ble frakoblet et par ganger i timen hjalp ikke på tilliten, selvsagt.

Da var forholdene langt bedre i Os utenfor Bergen noen dager etterpå. Om ikke ADSL-hastighet, så i alle fall noe som minnet om den doble ISDN-linja jeg i sin tur splæsja ut på. Og forbindelsen på flyplassene jeg har besøkt har så langt vært god, noe som jo har vært et hovedargument for meg. Det eneste stedet der jeg så langt har opplevd total svikt i forbindelsen, har vært på flytoget Oslo-Gardermoen. Kanskje forståelig, med tanke på togets hastighet i forhold til mobiltårnene?

Jorunn prøvde ut dongla på en togtur til Sørlandet nylig, og hadde også dårlig eller ingen dekning under mye av reisen. Igjen: ikke overraskende med tanke på hvor spotty mobilforbindelsen er langs samme linje – jeg pleier å skru av mobilen mellom Bø og Nelaug på Sørlandsbanen for ikke å irritere dem som måtte ringe meg på denne strekningen. Jorunn opplevde også at 3G-forbindelsen slukte batterikapasitet på hennes Macbook Pro med OS X “Tiger”, mens jeg har omtrent samme batterilevetid under Windows XP som når jeg bruker wifi (dvs 4 til 4,5 timer).

Konklusjonen så langt oppsummeres av mitt ansiktsuttrykk på bildet over: jeg er fornøyd nok til at jeg syns dette er verdt prisen, men ser fram til bedre hastighet og stabilitet, og ikke minst en nedlastingskvote som er tilpasset nettabonnements- og nettskysamfunnet.

12 thoughts on “Førsteinntrykk av Netcom Mobilt Bredbånd

 1. Litt usikker på om du så på det som et problem, men hvis setter simkortet inn i en mobil kan du slå av kravet om pinkode.

  RogEr

 2. @Roger: Takker for tipset, det visste jeg ikke. Ja, jeg er litt usikker her. På den ene siden er det noe dill å taste PIN-kode hver gang maskinen har vært i dvale, på den annen side er dette en dings som skal være med rundt overalt, og som derfor har en viss sannsynlighet for å bli glemt igjen et sted. Da ligger det en ekstra trygghet i PIN-koden, så…

 3. @Roger: Jeg mener at man skal kunne det i programvaren også. Slik er det i alle fall både på de donglene som Telenor leverer, og i onboard-kortene i de PC’er jeg har testet. Det ville derfor overraske meg stort om du ikke kan det på software-nivå på NetCom sin løsning.

  @Eirik: Har du testet Telenor sin løsning?

  Ellers må jeg si at jeg liker bloggen din, fant den mens jeg lette etter informasjon om leseplater, og fant den informasjonen du har lagt inn såpass nyttig at jeg gikk for en PRS-505, som jeg forøvrig er svært godt fornøyd med.

 4. @Aleksander: OK, my bad. Jeg har gått gjennom “Mobile Partner”-softwaren til NetCom enda en gang, og hva finner jeg i /Verktøy/PIN-kodeoperasjoner ? “Deaktiver PIN-kodebreftelse”. D’oh!

  Ellers har jeg ikke testet Telenors løsning. Har faktisk aldri vært Telenorkunde noensinne, har stort sett vært så fornøyd med Netcoms kundeservice og oppfølging at jeg har holdt meg til dem.

  Når jeg har kjørt kontraktstiden ut, skal jeg nok vurdere konkurrenten, dog… :-)

 5. Tips: Om du ikke allerede har gjort det, legg inn Adblock Plus i Firefox, så slipper du Flash-ads og lignende båndbreddetyver på avissidene. En annen ide er å lese avisenes mobilsider (mobil.aftenposten.no) i stedet for de vanlige sidene.

 6. Jeg falt for samme fristelsen, men fra Telenor, mye pga. to måneder fri bruk og tre uker angrefrist. Nå har jeg nok ikke det samme synkroniseringsbehovet som Eirik, men status etter to måneder friskt forbruk i familieferien var totalt 4,2GB tilsammen på to maskiner. Dette inkluderer bl.a veldig mye tid på Youtube for familien yngste. Da holder 5GB lenge til fritidsbruk, og prisen er enda hyggeligere. Sånn sett synes jeg vel Netcom har grunn til å være mer fornøyd enn Eirik. For 3G-dekningen i Norge er dårligere enn vi liker å forestille oss. Selv like utenfor Lillehammer var det til tider vanskelig å få flyt i datatrafikken.

 7. @Jan Roar: Det var snilt forbruk, ja! :-) Jeg har ikke kjørt dette så lenge som deg, men hadde ingen problemer med å komme opp i 150-200 MB i løpet av en dags moderat bruk. Det er meget mulig at det er ikke-cachet musikk på Spotify og synkronisering av store filer på DropBox som sto bak disse tallene. Jeg kommer uansett til å gjøre opp status når en travel reisehøst er over, og se om min bekymring for å sprenge 4GB-grensen var begrunnet.

 8. Opera10 med turbo-funksjonen (som komprimerer nettsider for å øke hastigheten på trege linjer) må jo være en bra løsning her!

 9. @Daniel: Jepp, og derfor bruker jeg også Opera 10 med Turbo og annonseblokkering konsekvent på Asusen! :-)

 10. Har prøvd SSH? Forblir du oppkoblet, eller brytes forbindelsen hele tiden slik at det blir umulig?

 11. Akk.. Jeg blir bare frustrert av Netcom mobilt bredbånd. ustabile greier, sitter her med rundt 100/kbs midt i Oslo. Ubrukelig, da jeg ikke engang kan lese dagbladet/vg med et så tregt nett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *