Ubuntu Netbook Remix på Asus Eee 1000

Etter å ha kjørt preinstallert XP på min lille Asus Eee 1000, hadde jeg fått nok av det åtte år gamle grensesnittet og følelsen av utrygghet i hverdagen som alltid henger som en skygge over et Microsoft-levert operativsystem. Det var på tide å installere Linux. Spørsmålet var bare hvilken versjon (eller distribusjon eller distro som det gjerne heter i pingvinland).

Det finnes – som alltid – et forvirrende antall å velge mellom. Men de som pekte seg ut som mest aktuelle var Easy Peasy, som driftes av norske Jon Ramvi, og Ubuntu Netbook Remix (UNR), som er Ubuntu-leverandør Canonicals første seriøse satsing på netbookmarkedet. Jeg valgte sistnevnte fordi jeg vet den er basert på Ubuntu 9.04, som jeg nå kjenner godti, og fordi min Asus-modell står oppført i denne wikien som svært kompatibel.

Installasjonen var enkel: jeg lastet ned siste versjon og installerte den fra en minnepinne, som jeg gjorde med 9.04. Som vanlig installerte jeg side om side med XP, en prosess som gikk enda lettere enn vanlig da Asus allerede hadde gjort klar en romslig partisjon på harddisken (en grundig installasjonsguide for Asus finnes her). 10 minutter etter at jeg hadde kjørt UNR “live” fra minnepinnen og klikket “install”, var systemet oppe og kjørte. Det som møtte meg var en skjerm som så ut som dette:

ubuntunetbookremix_1

Remiks-konseptet innebærer at UNR leveres med netbook-drivere, at programvaren er tilpasset, og at grensesnittet er omkalfatret. Ideen er å gjøre det lettere å navigere på små skjermer ved å plassere programkategorier i venstre felt, mapper og nettverksforbindelser i høyre og enkeltprogrammer i midten. Siden jeg kjører programmer via Gnome-Do og foretrekker mine skrivebord minimalistiske, valgte jeg likevel standardgrensesnittet (byttes i menyvalget /System/Preferences/Switch Desktop Mode).

Som lovet av Canonical fungerte omtrent alt uten behov for tilpasning. Spesielt gledelig var det å se at dvalefunksjonen er blitt mye bedre. Selv om UNR ikke “våkner” like fort som XP, og nettverket bruker noen sekunder ekstra på å koble seg til igjen, er funksjonen nå god nok til å brukes i det daglige. UNR virker også mer stabil enn Ubuntu 9.04 på min Thinkpad, og definitivt raskere og mer logisk i bruk enn XP. I bunn og grunn var det bare to ting som kunne hindre meg i å svitsje helt: batterilevetiden og støtten for eksterne skjermer.

At batterilevetiden gjerne er bedre under XP enn under Linux er velkjent, og skyldes det tette forholdet mellom Microsoft og maskinvareleverandørene. Etter å ha kjørt standardutgaven av UNR en hel dag, skjønte jeg at strømforbruket var betydelig høyere – maskinen var konstant varm, vifta gikk for fullt og batteriindikatoren tydet på 2-3 timers batterilevetid mot normalt mer enn 4 med wifi på.

Etter litt googling fant jeg denne siden, som viser hvordan man både får mye bedre batterilevetid og konfigurert spesialtastene på Asusen slik at de svarer sånn noenlunde til funksjonene under XP (Fn-F2 skrur wifi av og på, f.eks.) Ikke for absolutte nybegynnere, men vel verdt innsatsen: etter å brukt et kvarters tid på å følge instruksjonene og restartet hadde jeg en ganske annerledes maskin. I skrivende stund ser det ut til at batterilevetiden er nær den man kan forvente under XP – opp imot 4 timer med wifi og nærmere 5 uten.

Støtten for eksternskjermer er det verre med. Jeg har aldri eid en maskin med bedre og enklere støtte for alle slags eksternskjermer enn Asus 1000 med XP. I skrivende stund fungerer den samme tastekombinasjonen, Fn-F8, godt under UNR i den forstand at man umiddelbart får skjermbildet opp på en eksternskjerm eller projektor. Men oppløsningen er så langt begrenset til maksimalt 1024 x 768.

Dette skal skyldes at UNR ikke registrerer informasjon om skjermoppløsning “på direkten” – er eksternskjermen koblet til under oppstart får den da også riktig oppløsning når man taster Fn-F8. Med et mulig unntak for denne barnesykdommen er Ubuntu Netbook Remix (med spesialkjerne) er i sin første inkarnasjon godt nok til å erstatte XP for alt annet enn visning på store skjermer. Det bekrefter inntrykket av at det nå satses tungt på å gjøre Linux til et enda viktigere operativsystem for netbook-markedet enn det allerede er.

19 thoughts on “Ubuntu Netbook Remix på Asus Eee 1000

 1. Hei og takk for bra gjennomgang. Hadde vært morsomt å høre hvordan Easy Peasy gjorde det i forhold til UNR, særlig batteritid. Easy Peasy skal jo være mer spesialisert og derfor mer trimmet mot maskinvaren den kjører på

 2. Det er gøy å lese din erfaring med Ubuntu, for selv har jeg ingen erfaring med Linux i det hele tatt.

  Men det virker som det er store likheter til kjøpe seg en gammel bil. Du må være glad i å mekke, og elske småfeil. Samtidig har du følelsen av å være litt mer unik…

 3. @Espen: Jeg har lurt på om jeg skulle installere Easy Peasy også, men så langt har jeg ikke funnet noen som skriver om erfaringene med Asus 1000. Mulig jeg tar feil her, men det virker som om Easy Peasy er mer tilpasset de litt mindre netbookene (som Asus 7* og 9*-serien)?

  @Dan: Okei, så vet jeg hvor farlig det er å gi seg i kast med å diskutere IT med utgangspunkt i bil. Men here goes: Hovedproblemet er at du har snudd det hele på hodet. Ubuntu Netbook Remix er et splitternytt operativsystem, mens XP er veteranen i denne sammenhengen. Når du har mekket ferdig, har du noe som både er raskere, mer stabilt og – ikke minst – mye tryggere enn XP (niks virus og spyware).

  Skal du på liv og død ha en bilsammenligning, så er UNR motstykket til en Tesla Roadster (veldig avansert, men er fremdeles uvanlig og har barnesykdommer) mens XP er en traust Toyota Corolla modell -01 – uten airbag og bilbelter. ;-)

 4. Toyota er et VELDIG pålitelig bilmerke med veldig høy grad av kundetilfredshet – derfor kjører jeg XP på min PC. (Heisann, det låt ganske flott: derfor kjører jeg XP på min PC…:-) )

 5. MED bilbelte selvfølgelig – Toyota er også utstyrt med det(!) Ellers bruker jeg gratis programmet Avast som bilbelte når jeg kjører XP – og det fungerer veldig bra.

 6. …til noen sniker seg inn gjennom en bakdør i det eldgamle operativsystemet og forsyner seg med det de måtte ønske. Men veteransystemer er koselige, det skal de ha. ;-)

 7. Åsmund: I enkelte land i historia så har det vore meir enn nok å ha lest i ei bok for å få dødsstraff. Får håpe det ikkje utartar seg til slike tilstandar i Noreg, men viss dei 100 forrige åra gir nokon indikasjon på dei hundre neste…

  Kjøpte ein Acer Aspire One 10.1 tommer forresten, og det tok ikkje lang tid før XP vart tilinkjegjort og erstatta med Ubuntu Netbook Remix. La inn Picasa, Google Earth, Skype, Flash, kodeksar osb. og alt går kjapt og fint så langt. God batteritid, vifta går ikkje så ofte, Google Earth går så det susar med den blå atmosfæra erstatta med nattehimmel. Må seie eg er imponert av kor godt moderne webapplikasjonar greiar å utnytte veik maskinvare.

 8. Dette er god informasjon for en nybegynner som meg og kanskje til hjelp for andre også. For de som ennå ikke har prøvd Linux og som muligens er litt skeptisk, så vil jeg anbefale å installere Linux i Windows ved bruk av eks Wubi (installerer Ubuntu). Alternativt kan du laste ned et image (iso fil) av eks Ubuntu eller Mint’s installasjons-cd og brenne den på cd med eks ImgBurn. Deretter starter du maskina på nytt og følger instruksene på skjermen. Det jeg gjorde var å “mounte” iso filen med Virtual Clone Drive (lager en virtuell cd), og vips kunne jeg installere Linux Mint fra Windows. Nå har jeg testet både Ubuntu og Mint et par måneder og er strålende fornøyd (faktisk liker jeg Mint bedre).

  Jeg har nettopp skaffet med en Asus eee 1000 he og om kort tid er Linux plassert der også. Utfordringen slik jeg ser det er ikke Linux som operativsystem, men å finne gode programmer som kan erstatte de programmene jeg har brukt under Windows. Denne migrasjonen er jeg så og si ferdig med takket være bla en del muligheter via Wine (kjøre Windows apps under Linux) og programmer på nettskyen (nettbaserte apps).

  Når det gjelder distro for Asus eee så tror jeg at eeebuntu er den som er best, etterfulgt av EasyPeasy og Ubuntu Remix. eeebuntu er forøvrig basert på ubuntu ver 8.10 mens ubr er basert på 9.04. På min gamle laptop fungerte klart Ubuntu 8.10 eller Linux Mint 6 (også basert på 8.10) best. Nå gjenstår det å prøve på min eee :)

 9. En liten kommentar til det jeg skrev. Wubi installerer Ubuntu under Windows. Mint4Win installerer Mint under windows.

  Og for å spare strøm er det viktig at den distro du velger for eee (eks eeebuntu) er optimalisert for hardware’n. Det er vanskelig å velge Linux som alternativ hvis du får lengre levetid på batteriet under Windows.

  For ytterligere strømsparing kan det være greit å slå av en del visuelle effekter og annet som belaster systemet (gjelder selvfølgelig i windows også).

  Ved installasjon av applikasjoner bør du se etter ressurs/minne vennlige program og jo mindre du installerer, jo bedre ytelse. Apps på nett og Portabelapps (kjøres fra Usb-key, dog kun windows versjon men denne kan kjøres gjennom Wine) reduserer belastningen ytterligere.

  Et siste hint. Bruker du din mini pc på farten og kobler deg på nett med mobilt bredbånd så kan det være greit å slå av flash og lasting av bilder i nettleserern. For firefox finnes det eks to gode program for dette; flashblock og ImgLikeOpera.

 10. Bjørn: Takker for gode innspill. I skrivende stund fungerer UNR såpass godt på min Eee at jeg ikke ser poenget i å bytte (ikke fiks noe som funker osv). Er litt skeptisk til 8.10, da det var et sant mareritt å få den distroen til å funke på min Thinkpad. Seriøst – for meg var den det verste Ubuntu har levert noensinne, men det er selvsagt ålreit å høre at 8.10 kan gjøre nytte for seg for andre.

  Hovedutfordringen med UNR akkurat nå er støtte for eksternskjermer, som ikke fungerer i det hele tatt – jeg testet det mot projektør igår og måtte boote opp XP. Hvordan er det under distroene du nevner? Har mest lyst til å vente til det finnes en fiks for UNR, men hvis det funker veldig bra på f.eks. Easy Peasy, er jeg kanskje åpen for å skifte distro likevel.

  Ellers: skal man spare strøm kan man kjøre Firefox med plugins som etterligner Opera-funksjonalitet, eller man kan kjøre Opera. Her i huset gjør vi mest av det sistnevnte – det er på netbooker at man virkelig merker forskjellen i ytelse på de to browserne (til Operas store fordel)… :-)

 11. Har nettopp installert EasyPeasy på min 1000HE, og er foreløbig veldig fornøyd. Koblet til ekstern skjerm, og trykket Fn+F8. Ekstern skjerm ble aktivert med en gang, riktig nok med feil oppløsning, og som dual-screen.. Har ikke ennå hatt tid til å sjekke mer grundig, men kan komme til bake til dette. Hadde litt problemer med å installere, før jeg slettet partisjonen, men etter det gikk installasjonen som en lek.

 12. interessant lesning. Jeg har testet ut alle disse distroene, endet opp med starndard ubuntu jaunty med oppdatert kernel og eee-control. Måtte oppdatere kernel for å få stabil trådløs på min 1000he. Må ha programmer for meg er gnome-do, opera, ubuntu-tweak, dosbox og buoh. Må innrømme jeg ikke forstod vitsen med gnome-do med en gang, nå kan jeg ikke leve uten. Hvis du gjør et søk på “simosnet-livecd” så vil du finne en drøss av tweakete distro versjoner for eee.

  EEEbuntu 3.0 er 9.04 og har unr versjon.

  @bjørn: hvis du går til wiki linuxquestions org og velger Linux-Windows Software Equivalents så burde du finne alternativer.

 13. Henning: Greit å vite at EasyPeasy også sliter med eksternskjerm, da venter jeg litt og ser hva som skjer på driverfronten…

  Kim: Har i praksis samme løsning selv. Spesialkjernen og eee-control påm Jaunty gir meg omtrent samme batterilevetid som windows, så nå er det stort sett bare når jeg trenger projektor at XP er oppe. Gnome-do forandret min jobbhverdag da jeg tok det i bruk, rett og slett. Genialt! ;-)

 14. Helt enig med deg Eirik, Gnome-Do er fantastisk :) absolutt noe jeg savner når jeg av og til er innom xp.

  Intel driver er en stor synder i jaunty, mange har fått mye dårligere ytelse. Hvis du gjør et søk på “howto intel jaunty” så får du opp en grei guide som kan fikse dette for deg. Tviler dette hjelper på ekstern skjerm problematikken.
  Jeg kom over en guide i et italiensk forum som kanskje kan hjelpe dere angående ekstern skjerm. Gjør et søk med: “forum eeepc it/viewtopic php?id=7399”. Hvis du ikke kan italiensk så gjør som meg og bruk babelfish for å oversette siden. Jeg prøvde det i google translate men den oversatte ikke alt. Et stykke ned på siden står det noe om xrandr og virtuell skjerm, tror dette kan hjelpe dere. Husk at oversetteren også kan finne på å oversette kode. Så les den oversatte, kopier/lim inn fra den italienske. lykke til :)

 15. kim: Du vet at Launchy gjør det samme for Windows (og Linux) som Gnome-Do? Har installert det på XP, for minimere min kontakt med systemet. :-)

 16. Glimrende! takker for tipset, nå kan jeg bruke win-space o enter i windows også :)

 17. Hei igjen. Nå har jeg fått brukt EasyPeasy en stund, og etter oppdateringer både av div. utvidelser, og av kjernen, så fungerer eksternskjerm tilfredsstillende! Gikk fort over til vanlig ubuntu skrivebord. Takk for tipset med gnome-do! Det tok ikke lang tid å bli avhengig ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *