FuturePundit skriver om resultatene av de første større forsøkene med plugin-hybrider i USA, og konstaterer at resultatene så langt er skuffende. Målet med forsøket var å demonstrere at plugin-hybrider kan kutte bensinforbruket til 0,23 liter på mila, men isteden endte man på mer ordinære 0,47 liter/mil. Tallet er selvsagt enda lengre unna de 0,16 liter/mil (eller 150 miles per gallon) som president Obama nylig nevnte som begrunnelse for å satse på å få én million plugin-hybrider på veiene innen 2015.

800px-toyota_-_prius_plug-in_hybrid

Toyota Prius konvertert til plugin-drift. Kilde: Wikipedia

Plugin-hybrider er utstyrt med elektrisk og bensindrevet motor og er – i motsetning til standardutgaven av den populære hybriden Toyota Prius – istand til å kjøre på batteri alene over korte distanser. Siden 70% av alle kjøreturer er av det korte slaget, burde slike biler ha svært god bensinøkonomi. Som direktør Kåre Foss i Autoindustri AS sa til Teknisk ukeblad ifjor:

Dagens hybridbiler er bare 10-20 prosent elektriske. Det er bensinbiler som får litt elhjelp. Med plug-in-hybridene er det motsatt. De vil være 80-90 prosent elektriske.

I Seattle, Washington har man testet 14 plugin-hybrider, og resultatet er entydig: bensinforbruket er omtrent som for en konvensjonell hybrid. En av årsakene er teknisk: Seattle bruker konverterte Priuser med svake elmotorer, noe som gjør at bensinmotoren slår inn ved relativt lave hastigheter. Men hovedårsaken til det dårlige resultatet er menneskelig, og dermed relevant for denne teknologiens fremtid: det ser ut til at brukerne slurver med å lade opp bilene sine.
Dermed blir batteriet i praksis dødvekt i en bensindrevet bil. Siden dette var et forsøksprosjekt betalte ikke bilistene for bensinen, men det er ikke vanskelig å se for seg en situasjon der eiere av hybrider dropper lading når bensinprisen er lav, for eksempel. Futurepundit konkluderer med at hybridbilister faktisk må vennes til å lade hver dag, og samtidig trenes opp til å kjøre annerledes for å få mest mulig utbytte av eldriften. Som Dan Davids fra Plug-In America sier til Wired Magazine:

“I agree with anyone who says 100 to 150 mpg is out of line. That’s been hyped too much. But we shouldn’t indict the technology. It’s a people problem.”