Hvordan forvandle en netbook til en cloudbook

Da jeg kjøpte meg backupmaskin her forleden, måtte jeg selvsagt sørge for at den nye maskinen inneholdt alt det jeg trengte for å gjøre min daglige dont på den gamle maskinen: nødvendig programvare, epost, kalender og filer. I gamle dager, det vil si for et halvt år siden, ville jeg overført filene fra en sikkerhetskopi på en ekstern harddisk etter at programvare var installert. Denne gangen tastet jeg inn to passord og klikket på noen pekere, og så var jeg igang med å arbeide som før.

Siden sist har jeg nemlig vent meg til hvor lett tilværelsen blir med programvare som utnytter cloud computing, eller nettskyen om man vil. Det har vært et buzzword en stund, men nå begynner produktene faktisk å falle på plass. Cloud-produktene jeg har valgt å bruke, er DropBox, Google Dokumenter, Kalender og GMail (alle sammen gratis). Dermed er dette alt du ser på skrivebordet til min bærbare og netbook for tiden:

cloudbook

Google-produktene er sikkert velkjente for de fleste lesere av denne bloggen. I det siste har alle de tre nevnte produktene fått en oppgradering som er helt avgjørende om man vil bruke dem på en bærbar som periodevis er frakoblet nettet. Jeg snakker om Google Gears, en teknologi som lar webbaserte applikasjoner arbeide offline, og som også lagrer data på hver maskin man bruker applikasjonene. Dermed har man tilgang til all Gmail-posten sin når du er underveis.

Dropbox nok likevel produktet som har ført til de største vaneendringene. Denne lille applikasjonen fungerer som et grensesnitt mot en nettbasert lagringsplass (p.t. er den på 2 GB i gratisversjonen). Grensesnittet er uhyre enkelt: på alle maskiner hvor man installerer Dropbox (finnes for OS X, Linux og til og med for Windows) opprettes det en mappe med samme navn. Filer som legges i denne mappen blir automatisk synkronisert, hvilket fører til at du alltid har oppdaterte filer på alle dine maskiner.

Dette er åpenbart en bedre backupstrategi enn den jeg pleide å ha. Jeg var som databrukere flest: i den grad jeg tok backup, var det til en disk i samme brann- og innbruddsutsatte hus som hjemmedatamaskinen. Men først og fremst åpner nettskyen for å jobbe på en ny måte. Hvis man velger Dropbox-mappen som sin arbeidsmappe (eventuelt setter den eksisterende arbeidsmappen til å være Dropbox’ standardmappe, som også er mulig) blir alle data fortløpende synkronisert mot nettet. Eller om man vil: på sett og vis jobber man i nettskyen via Dropbox, med lokalt baserte applikasjoner.

Selvsagt er ikke alt bare fryd og gammen. Brukere av nettskyen er nødt til å tenke på sikkerhets- og personvernaspektene. Ved å dumpe dataene dine i skyen overlater du gjerne ansvaret for datasikkerheten din til et utenlandsk firma. Selv om Dropbox lover meg at alle data er kryptert, og at de aldri vil misbruke det de har lagret på sine servere, tar jeg mine forholdsregler. Jeg legger ikke virkelig følsomme data i Drobox-mappen, liksom jeg er nøye med å slette sensitiv epost fra Gmail-kontoen så fort som mulig (egentlig skulle jeg gjerne ha gått over til kryptert epost forlengst, men siden ingen andre gjør det blir det med ønsket).

Man bør også ta høyde for at andre ting kan gå galt i nettskyen. Noe kan svikte under synkroniseringen (dette har jeg faktisk opplevd under arbeid via et ustabilt kafé-wifinettverk), tjenester og firmaer kan forsvinne – for alt jeg vet mens jeg jobbrer. Derfor sørger jeg også for at det tas backup fra Dropbox-mappen til harddisk med jevne mellomrom. Litt ekstra mekk blir det av slikt, men når det først er oppe og går blir livet med to eller flere datamaskiner mye mindre styrete.

Hvilket bringer meg til tittelen: alle de nevnte cloud-tjenestene lar seg med letthet kjøre på Asus Eee og tilsvarende – en netbook kan med letthet forvandles til en “cloudbook”, med andre ord.

10 thoughts on “Hvordan forvandle en netbook til en cloudbook

 1. Virker svært smart og forenklende, men likevel litt skummelt. Jeg forsoner meg aldri helt med at mine private data aldri blir misbrukt om jeg legger dem “opp i skyene”. Dessuten koster vel dette penger?

 2. Lisbeth: Sikkerhetsspørsmålet er åpenbart et hinder for økt bruk, men jeg mistenker at dette er et generasjonsspørsmål. Mao at dem som kommer etter oss er så vant til å by på seg selv i ulike sammenhenger, at barrieren for bruk av praktiske cloud-tjenester er lav.

  Forøvrig er alle tilbudene jeg omtaler fullstendig gratis. Det sto i originalteksten, men er nå understreket. :-)

 3. Ser ut til at mange ender opp med akkurat den kombinasjonen cloud-programmer! Vi er allerede flere på jobb og i bekjentskapsflokken som bruker nøyaktig de samme verktøyene. DropBox har fungert helt fantastisk for min del. Prøvde også Syncplicity og Foldershare (som nå heter Windows Sync), men Syncplicity begrenset seg til to datamaskiners synking, og Windows Live Sync krever at maskinene er tilgjengelige samtidig (dog ellers uten begrensninger). DropBox rocks! (Masse muligheter med programmer som støtter watched folders i en eller annen sammenheng… Screen savern på mediasenteret henter bilder fra DropBox…Musikkspillern henter musikk fra DropBox når den går inn i DJ-modus… uTorrent kan sjekke om det havner en torrent-fil i en DropBoxfolder, noe som gjør fjernstyrt nedlasting superlett osv…)
  Men en ting – min dropbox stopper på 2 gigabyte, snodig at ikke “gamle kunder” også får 4, slik som du har?

 4. Ser i en post du skrev for en måneds tid siden at du ville vente til neste Ubuntu versjon. Er det sånn at du kjører windows nå? Og vil du prøve å legge inn vanlig ubuntu 9.04?

  Selv har jeg en ASUS EEE 901 som jeg drodler litt med. Har prøvd mange netbook distroer, men enda ikke funnet en som er minimalistisk(rask) nok, samtidig som den støtter all hardware.

  Personlig så bruker jeg SSH mot en liten server jeg har hjemme, hvor alle dokumentene og slikt ligger, med reglemessig backup selvfølgelig.

 5. Eg vil ha ein Google Drive-teneste.

  Og kva de trur om Cloud, eigentleg? Vil det funke greitt nok å bruke ein Eee el.l. kun via Chromium?

 6. Kristian: Jeg kjører Ubuntu 8.10 på Thinkpaden, som er hovedmaskinen min, og XP på Asusen. Har foreløpig ikke svitsjet til Linux fordi jeg er usikker på dvalemodus, støtte for ekstern skjerm/projektor og batterilevetiden. Den er helt rå med XP – opp mot 6 timer med wifi avskrudd – mens min erfaring med Linux er at batterilevetiden bortimot halveres. Tenker jeg ser an 9.04 før jeg installerer den på Asusen, med andre ord. :-)

  Holten: Jeg syns cloud computing er bra, jeg. Har ikke installert Chromium ennå, er enklere å bruke Firefox som jo finnes på begge mine plattformer (Linux, XP). Og det kjører altså helt greit på Eee, bortsett fra selve påloggingen til Gmail, som av og til går tregt.

 7. Dropboxen er fin den – men hva skjer den dagen “Dropboxgutta” går lei av idéen sin eller serveren deres kneler og alle dataene er tapt for alltid?

 8. Åsmund: Ingen verdens ting, såsant du ikke er midt inne i en synkronsering av en stor fil. Alt som ligger i Dropbox-mappa finnes per def også på alle maskiner som er knyttet til din konto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *