Sony Reader: Den store ferietesten

For meg er et hovedpoeng med leseplater/mobilbøker å kunne spare vekt på reise. Som for så mange andre moderne boklesere er ferien blitt min viktigste anledning til virkelig å fordype meg i bøker, og derfor har jeg gjerne slept på eller kjøpt både fire og fem billigbøker underveis. Da Jorunn og jeg dro til Dublin rett før påske, bestemte jeg meg for å droppe papirbøkene og isteden satse på å Sony-leseplaten.

Første punkt på dagsorden var å skaffe lesestoff. Som tidligere nevnt er det ikke mulig å kjøpe nyere engelskspråklige bøker via Sonys nettbokhandel, men heldigvis (og sikkert ikke overraskende for mange) er jeg glad i science fiction. Jeg er ofte blitt tipset om Baen.com, som tilbyr et stort antall bøker i lovlige gratisutgaver i alle tenkelige ebokformater, og valgte å laste ned fire-fem bøker derfra.

screenshot-1

Noen av formatvalgene du har i Baen.coms gratisbibliotek

Blant bøkene jeg lastet ned var Murray Leinsters Med Ship, en underholdende samling klassiske langnoveller som på et eller annet vis må ha inspirert Jon Bings Alexandria-serie (for ikke å si Marco Polo-serien han skrev med Tor Åge Bringsværd). Mens Med Ship er en frittstående bok, er Jeffery A. Carvers Neptune Crossing første bind i en serie – her er ideen at du blir så interessert i å lese fortsettelsen at du kjøper resten av serien. Hvilket faktisk godt kan tenkes i mitt tilfelle.

Med mer enn nok bøker til en tredagers tur, var det egentlig bare én bekymring som gjensto: ville batteriet vare? Jeg har ingen separat lader til Readeren jeg tester, isteden lades den opp når den er koblet til PCen via USB. Men alt jeg hadde lest på forhånd tydet på at det ikke var et problem. Leseplater trekker minimalt med strøm når sidene ikke blas om, og derfor regnes batterilevetiden ikke i timer men i antall sideskift.

Sony hevder at man kan bla om 7500 ganger før batteriet i en PRS-505 er tomt, min erfaring er at produsentens tall som regel er overdrevet. Men etter å ha lest 1300 boksider og et hundretall artikkelsider, pluss bladd om et ukjent antall ganger i forbindelse med menyvalg (på elektronisk papir er det å klikke seg gjennom en meny det samme som å bla om en side) er batteriindikatoren fremdeles 3/4 full.

Det tyder på at Readeren absolutt burde makte 5000 sidevisninger eller mer på én ladning. Nå er det verdt å merke seg at boksidene på en Reader inneholder mindre tekst enn en vanlig bokside, men likevel tyder dette på at du fint kan kan legge ut på en tidagerstur uten å bekymre deg for at batteriet går tomt.

3419932937_7ae10cc33a_b

Sony-pene produkter: Reader og Vaio i butikkvindu i O’Connell Street, Dublin

Mens vi var i Dublin hadde Sony tydeligvis en kampanje, jamfør bildet over. PRS-505 var på salg i flere av elektronikkbutikkene jeg var innom, med priser fra €200 og oppover. Det jeg ikke fant noe informasjon om, er irske kjøperes mulighet til å skaffe seg lovlige ebøker. Den store bokhandelen Waterstones står bak Reader i det britiske markedet, som gjerne overlapper med det irske på andre områder, men som alltid er det vanskelig å avgjøre på forhånd om utlendinger kan kjøpe.

11 thoughts on “Sony Reader: Den store ferietesten

 1. Spennende test, kjenner meg igjen, drar selv på ferie med kofferten full av bøker, dette med batteriet og varighet vil vel løse seg med tiden….

 2. Jeg har funnet en nesten enklere løsning – en Acer Inspire (siden jeg likevel drar på PC) som er utmerket som bokleser også, i hvert fall på flyet. Og med den nyeste versjonen av XP kan man flippe skjermen med AltGr+piltast og lese som om det var en virkelig bok.

 3. Espen: Netbooker/miniPCer er definitivt mer praktiske og allsidige, og konkurrerer jo nå også knallhardt på pris ift leseplater. Kanskje skyldes det bare at jeg er iferd med å bli en gammel og konservativ mann, men jeg må likevel si at jeg opplever det som langt mer behagelig å lese hele bøker på leseplate.

  Hvorvidt mange nok er enige med meg til at det blir utslagsgivende i bokmarkedet, er jeg fremdeles høyst tvilende til – ikke minst med tanke på det totale kaoset som hersker på ebokfronten.

 4. Jeg foretrekker leseplate, men da kommer ønsket om litt avveksling fra PC sterkt inn i bildet. Elektronisk tekst slår papir på steder med dårlig lys, og skrift som kan gjøres større etter behov. Det går faktisk an å sitte i baksetet på biltur om natten og lese selv om det rister og skumper litt.

  USB-lading er ikke noe stort problem. Du fårdiverse adaptere. Jeg har en 12V til USB som er kjekk i bil og båt.

 5. Håkon: Det finnes selvsagt også en lader til Sonyen, jeg var rett og slett interessert i å se hvor lenge denne saken kan gå uten opplading. Er inne i min sjette dag med lesing uten lading nå…

 6. Jeg har selv kjøpt flere ebøker fra Waterstones, som jeg har lest på min prs-700. Det fungerer fint, bortsett fra noe trøbbel med DRM. Nettstedet er ellers brukervennlig og bra.

 7. Jeg lastet ned Adobe Digital Editions som en må for å autentisere leseplaten. På det tidspunktet så var ikke serveren til AdobeID oppe, så jeg fikk ikke autentisert Digital Editions, som en også må. Når jeg da kjøpte en bok med DRM fra Waterstones og åpnet denne på en uautentisert Digital Editions, så blir denne låst til maskinen. Da jeg i etterkant fikk autentisert så, ble det krøll. Boken lot seg ikke åpne, og 3 telefoner til Waterstones senere + Adobe forums ++ er jeg like langt. 1 stk lovlig betalt bok som er ubrukelig.

 8. Jeg har en Cybook, og finner at jeg leser ganske mye på den, selv om grensesnitt og software kunne vært mye mye bedre. Og Baen er en gullgruve…

  Vær imidlertid advart mot å kjøpe bøker i Mobipocket-format på digitalbok.no hvis du ikke er Windows-bruker. DRMen må “dekrypteres” på en Windows-maskin.

  I slutten av januar skrev Digitalbok.no til meg at en løsning for andre skulle være oppe i løpet av en ukes tid. Jeg venter fortsatt, og nå svarer de ikke lenger på mail.

  Nå er jeg helt i stand til å få opp Mobipocket-programvaren i en virtuell Windows-maskin eller lignende, men jeg kjenner at det gidder jeg bare ikke. Hadde butikken informert om dette forholdet før jeg kjøpte, og jeg virkelig ville ha boka, kunne jeg kanskje gjort det.

  Så, bortkastede penger… (Med mindre Visa kanskje vil tilbakeføre den transaksjonen…. Hmmm :-)).

 9. Jeg er skolebibliotekar i videregående skole og ledelsen og jeg har snakket om å kjøpe inn et lesebrett i første omgang så jeg kan teste det ut i sommer. Tanken er at dette ev. kan friste flere av elevene til å lese skjønnlitteratur, og å kjenne til teknologien hvis dette en gang blir et alternativ til den trykte læreboken. Jeg lurte på om du ville anbefale Sony sitt? Ellers er det vel Cybook som først og fremst er til kun skjønnlitteratur, ser noen har skrevet om det på bloggen din.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *