Hvor god er e-papirskjermen egentlig?

Den siste uka har jeg vært på reisefot omtrent konstant, noe som har gitt meg en god anledning til prøve ut hvordan Sony PRS-505 fungerer som praktisk leseredskap. Jeg har fylt leseplaten med en haug med PDF-filer fra arkivet, og dermed kunnet utnytte venting på flyplasser til å lese rapporter jeg skulle ha pløyd meg gjennom for lenge siden, men ikke har vært motivert for å bruke masse papir på å skrive ut.

Batterilevetiden har vist seg å være mer enn god nok. Etter en ukes intens lesing (to timer pr. dag) viser måleren fremdeles fullt batteri. Leseplaten er nøyaktig like høy som en vanlig paperback, den er én centimeter bredere enn standardbredden og en god del tynnere (drøyt centimeteren tjukk). Den veier 340 gram inklusive lærcover, som er ca 50 % mer enn en normaltjukk paperback og 30-40 % mindre enn en vanlig hardcover-bok.

Siden Sonyen også kan fylles med det du måtte ha av dokumenter som normalt skrives ut, sparer den altså endel vekt,  samtidig som antall kolli reduseres kraftig (i mitt tilfelle til Asus Eee, Nokia E61i og Sony Reader i “go-bagen“). Hovedspørsmålet er likevel dette: hvor god er e-INK-skjermen å lese på? Min subjektive vurdering: svært god, såsant belysningen er god nok.

Sammenligning av samme tekst på Sony Reader og Asus Eee (høyre)

Jeg leser mye på vanlige flate dataskjermer, og merker ofte at jeg blir trett i øynene etter en halvtimes lesing eller så. Noe tilsvarende opplevde jeg ikke med Reader-skjermen under normale lysforhold. Det må tilskrives e-papirskjermen, som blant annet sørger for at skjermbildet er bunnstabilt mellom hvert sideskift – i motsetning til andre dataskjermer blir ikke bildet oppfrisket kontinuerlig. Dette er nok også årsaken til at bokstavene oppleves som klarere enn en skjermoppløsning på 600 x 800 bildepunkter skulle tilsi.

Sammenligning av laserutskrift, Sony Reader PRS-505 og billig paperback

Bilder som det over kan sjelden yte lesemediene full rettferdighet. Men hovedtrekkene er korrekte: laserutskriften på hvitt kontorpapir til venstre gir svært god kontrast med et svakt blåstikk, Sony Reader i midten gir dårligere kontrast mot lysegrå bakgrunn, mens billigboka til høyre gir noe bedre kontrast enn Readeren mot en gulhvit bakgrunn.

I svak belysning gir laserutskriften best leselighet, men i normal til skarp belysning opplever jeg de to lesemediene til høyre som mer behagelige. I direkte dagslys, da vanlig papir kan reflektere plagsomme mengder med lys, kommer Readeren virkelig til sin rett. Nå er det jo slik at mye av fritidslesingen gjøres på sengen, der det ofte er en fordel å kunne begrense leselyset av hensyn til en sovende ektefelle. Her er det ingen vei utenom å skaffe seg en liten bokleselampe. :-)

13 thoughts on “Hvor god er e-papirskjermen egentlig?

 1. Enig i at epapapir er fine saker. Men som du skriver er litt mer lyskrevende enn godt engangspapir. Siden skjermen på en leseplate er i ro og det kun er en side som skal belyes fungerer heldigvis klipsleselys veldig bra. Min favoritt er Mighty Bright.

 2. Hvor får man egentlig tak i sånne leseplater i Norge? Jeg har så langt kun funnet én nettbutikk som har det (mulig jeg ikke har lett godt nok, men…)

 3. Det er pt to forhandlere av leseplater i Norge. Den ene er it24.no som forhandler Sony Reader PRS-505 og Sony Reader PRS-700. Den andre er Digitalbok.no som forhandler Bookeen Cybook G3, Irex Iliad og Irex Iliad Book Edition.

 4. Etter 6-7000 sider lest med en sony prs-505 må jeg også si meg svært fornøyd!
  Det jeg irriterer meg over er det vanvittig dårlige utvalget i bøker på nett! Sony store selger bare til USA, Amazon selger bare til Kindle og digitalbok har kiosklitteratur (den siste tror jeg endrer seg etterhvert da, nok markedet kommer på plass). Det er også litt stress å lese pdf-filer, da disse ofte er dimensjonert for a4.

  Ellers gleder jeg meg til tilgjengeligheten på norske bøker øker :)

 5. PRS-505 har støtte (i det minste etter oppdatering) for Adobe Digital Editions. Det innebærer at man kan lese .epub- og .pdf-filer med Adobe-DRM på enheten. Det betyr at de fleste av titlene til Fictionwise og BooksonBoard er tilgjengelige. Utvalget er dermed slettes ikke så verst.

 6. Emod: Jeg kan ikke finne ut hvor stor andel av disse bokhandlenes tilbud som er tilgjengelig i Adobe-format, kan du henvise meg til en oversikt over dette?

  Det som derimot er lett å konstatere, er at prisingen, regionsinndelingen og formateringen er like syk som alltid. Jeg er f.eks. (ikke overraskende for faste lesere av denne bloggen) interessert i å kjøpe boka “Dewey – the small-town library cat who touched the world”. Hos Fictionwise er den kun tilgjengelig i MS Reader og Secure Reader, koster $ 8.95 og selges ikke utenfor USA og Canada.

  Hos BooksOnBoard kan en nordmann kjøpe den i Adobe ePub-format til sin Sony Reader, men da koster boka $19.95. Hos Amazon koster boka p.t. $12 på papir og $9.99 i Kindle-versjon. Gah.

 7. Eirik: Meg bekjent finnes det ikke noen oversikt som viser hvor mange titler som er tilgjengelige i de ulike formatene. Skulle en slik oversikt ha verdi måtte den også si noe om aktualiteten til de tilgjengelige titlene. Om det finnes 3x flere bøker i et format sammenlignet med et annet er det uten interesse om 95 % av disse er selvpublisister (ikke et ondt ord om selvpublisister).

  Bøker har forskjellige priser og har (med unntak av for bransjeavtalens virkeområde) alltid hatt det. Det er derfor lett å finne forskjeller mellom Amazon sine antatt sponsede Kindlepriser og andre priser. Bøker på andre språk enn norsk er nå uansett rimelige ;-)

  Markedene for film, musikk og bøker er inndelt etter region. En forlegger har derfor rettigheter til en bok i USA, mens en annen har rettighetene til boka i Europa. Ved salg over ikke-geografiske internett blir dette systemet vanskelig å forsvare, men lett å forstå bakgrunnen for.

  På samme måte som alle synes at krig er dumt er det nok enighet i at sperrer i kraft av geografi og format bør ordnes opp i snarere før enn senere. Dagens system fører til at virksomhet i strid med åndsverkslov og lisensavtaler legitimeres. Hvis jeg har lyst å kjøpe en bok, men det viser seg at den kun er tilgjengelig for kanadiere og kun i formatet .lit så finnes det ingen holdningskampanje som kan forhindre at jeg utgir meg for å være kanadier, kjøper boken, fjerner DRM-et og endrer formatet til et jeg kan benytte. Og om jeg skulle finne ut at noen har gjort dette før meg og gjort boken tilgjengelig via en fildelingstjeneste krever det ståldisiplin fra meg om jeg skal velge å gjennomgå nevnte prøvelser istedenfor å hente boka derfra. Her har bokbransjen en utfordring. Og i egne øyne nok også en Catch-22.

 8. Emod: Nå var det du som sa at utvalget slettes ikke var så verst, for så ikke å kunne si hvor stort utvalget var. Siden bokkjøp til leseplater er formatavhengig, er dette interessant for meg som kjøper. Det er slikt som avgjør hvor man velger å legge igjen kredittkortnummeret sitt, for eksempel. Noen av oss er opptatt av slikt. ;-)

  Og vettu: En ebok til $20 er ikke rimelig i det hele tatt. Prisdifferanser på over 100 % for samme ebokprodukt er en av flere antydninger om at markedsmekanismene ikke fungerer som de gjør i papirbokmarkedet. Det overrasker ingen som har fulgt ebokmarkedet i et tiår eller mer, men er ikke mindre frustrerende av den grunn. Derav mitt “gah”. Ikke et uttrykk for uforstand, men for oppgitthet…

 9. Eirik: Jeg beklager at jeg ikke redegjorde nærmere for grunnlaget bak mine uttalelser om formattilgjengelighet hos Fictionwise og BoB. Det kan forøvrig tilføyes at spørsmålet om formattilgjengelighet neppe kan besvares fullgodt med en prosentandel eller et antall siden det viktige er jo hvorvidt de bøkene du ønsker å lese er tilgjengelige. Andel selvpublisister, sjangerpreferanser og historikk vil være av stor betydning. I mangel av meningsfylt statistikk er derfor eneste måten å danne seg et inntrykk på å oppsøke nevnte butikker og se hva de har, eventuelt ved støtte av Overdrive sitt eboksøk.

  Jeg har nok fulgt ebokmarkedet atskillig kortere enn deg, men så vidt jeg kan forstå har skjedd mer det siste året enn det forutgående tiåret. Mitt inntrykk er at det foreløpig ikke er snakk om et market i den forstand at priser styres av tilbud og etterspørsel, men forsøk fra ulike aktører på å posisjonere seg i forhold til hverandre og det eksisterende papirbokmarkedet.

 10. Emod: Ditt siste poeng er viktig. Nettopp fordi markedet er såpass uutviklet, er det fremdeles mulig for enkeltaktører å innbille seg at de kan bli ebokmarkedets Microsoft og dominere hele feltet med sin proprietære standard. Skal man dømme etter frustrasjonen på f.eks. Mobilereads fora, vil mange kunder antagelig være glade bare man får en felles løsning av noe slag, uavhengig av hva slags løsning det blir.

 11. Hva med å kjøpe e-bøker fra Waterstone i disse dager? De sender ikke lesere til Norge, men kan man ikke kjøpe e-bøker der med norsk kort? Waterstone og Sony Reader er jo gode venner.
  Har noen forresten laget en nettside med opplisting av hvor man får kjøpt e-bøker i hvilke formater og hva som evt. må til for å kunne bruke dem på forskjellige lesere? En slags “e-bok for nybegynnere”-side ville være en god idé hvis vi vil få opp antall brukere i Norge så tilgangen på bøker blir bedre og enda billigere (og det vil vi jo…).
  Det hadde også vært veldig praktisk med en oversikt over hvor man får/ikke får kjøpt forskjellige lesere med utstyr. Lenge leve blogger som denne, men det kan virke overveldende for ferskinger. På Sonys nettside så jeg f.eks. en snerten omslag med lysplate til leseren (http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10551&storeId=10151&langId=-1&productId=8198552921665480080) men hvor får man kjøpt noe sånt hvis ikke Sony vil sende til Norge?

 12. Niki: Jeg har skrevet en bloggposting om praktiske erfaringer med ebokkjøp, den finner du her. Det blir kanskje noe mer systematisk etterhvert, men noe av problemet er at folk har ulike erfaringer med samme ebokhandel. Det vil du også se av bloggpostingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *