Slipp bøkene fri!

Det er tydelig at jeg ikke er alene om å mene at vi må hindre snevre særinteresser i å kapre vårt historiske, nasjonale bokdigitaliseringsprosjekt. I den anledning har jeg opprettet Facebook-gruppa “Slipp bøkene fri”, som tar til orde for at bøker som skannes inn for skattemidler av Nasjonalbiblioteket, og som er falt i det fri (det vil si at det er mer enn 70 år siden forfatteren døde) ikke skal begrenses til å leses på nettet, av folk med norske IP-adresser.

img_1330

Det vi anmoder om er at de digitale råfilene det frie materialet gjøres tilgjengelige for offentligheten, slik at hvem som helst kan lage en versjon som f.eks. kan leses på en Sony Reader-leseplate (se over), en mobiltelefon eller skrives ut på en POD-maskin. Dette angår ikke bare oss som privatpersoner, men også bibliotekene. Som Magnus påpeker i en kommentar til min forrige posting, gir Kopinorsjef Yngve Slettholm inntrykk av at biblioteksektoren skal betale for absolutt alt, det være seg fritt eller ufritt.

Oppdatering kl. 14:30
Stig Bang i NBdigital sendte følgende epost til kommentator Tiram: “Bøker som er falt i det fri, skal være fritt tilgjengelige på nett, og også nedlastbare som pdf.” Power to the people, sier jeg bare. :-)

Oppdatering kl. 16:15
På epostlista Biblioteknorge ligger det nå en nærmere redegjørelse fra to ansatte i Nasjonalbiblioteket. Kortversjon: fritt materiale skal være gratis tilgjengelig på nettet, og det kommer nedlastbare PDFer etterhvert. Men de to ansattes sjef, Vigdis Moe Skarstein, har gitt uklare signaler på dette området, og det hefter stor usikkerhet ved avtalene som skal regulere frislippet av materialet – jamfør de to siste kommentarene i forrige posting.

5 thoughts on “Slipp bøkene fri!

 1. Eg kom over ein interessant artikkel i Aftenposten i dag. Her er den:

  “Filskifte i Regjeringen?
  Giske har anlagt en aggressiv holdning mot oss som vil tenke nytt, mener Venstres Trine Skei Grande.”
  http://www.aftenposten.no/meninger/article2982782.ece

  Ein skal vere ganske naiv for ikkje å fylgje det meste av desse merkelege avgjerdene heilt til topps i systemet.

 2. Vel, om ikke Giske kjenner til detaljene i det som er utarbeidet, må det jo ha vært godkjennelse for hovedstrategien og fremgangsmåten. Og begge fremstår jo som temmelig forstemmende i dette tilfellet.

 3. http://journalen.hio.no/kultur/article93494.ece

  Der er Journalens første artikkel om saken. Jeg er ikke helt fornøyd med å la det ligge med dette. Får jeg lov av redaktøren, benytter jeg anledningen til å gå dypere i temaet digitalisering av bøker (altså de med opphavsrett),som jeg fortsatt synes det er skrevet for lite om i media.

 4. Julie: En god start dette, men også jeg ser gjerne en grundigere oppfølging om du får sjansen. Kjerneproblemet er mangelen på en tydelig strategi for digitalisering (det dreier seg om alt fra formidling til valg av formater), hinsides de runde formuleringene om tilgjengelighet. Siden dette prosjektet har surret og gått noen år, er det faktisk ikke for mye å be om.

  Å bli kalt kunnskapsløs av Yngve Slettholm er forøvrig et av de fineste komplimentene et nettkompetent menneske kan få, så mange takk for at du videreformidlet det. :-)

 5. At Kopinors sjef Yngve Slettholm (forøvrig tidligere statssekretær i KKD i Bondevik 2-regjeringen som la frem revisjonen av ÅVL i 2005,
  . Som kjent (?) ble det jo omfattende endringer/forbedringer i forslaget pga “kunnskapsløse” brukerinteresser, f.eks. fra bibliotekforeningen)mener at nettdebatten er kunnskapsløs osv. er et tegn på at man har truffet en eller annen spiker på hodet :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *