Er dette flytende vann på Mars?

At det en gang har eksistert flytende vann på Mars er nå grundig etablert. Likeså at det finnes store mengder fast vann i form av is på og under overflaten den dag idag. Men få har trodd det var mulig å finne flytende vann på Mars’ overflate i vår tid. Bildet over, som ble tatt av Phoenix-sonden som landet ved Mars’ nordpol i mai ifjor, og som nå sannsynligvis er gått i dvale for godt, viser imidlertid noe som helt klart ser ut som vanndråper på et av stagene til sonden. Ifølge forskere ved University of Michigan kan det tenkes at vannet holder seg flytende i det kalde klimaet takket være perklorater, salter som kan fungere som naturlig frysevæske ned til -70 grader Celsius.

6 thoughts on “Er dette flytende vann på Mars?

  1. Hei! Bra innslag i “Newton” nå. Fikk noen sterke assosiasjoner til den røde planeten i Bing&Bringsværds “Blindpassasjer”. Uha. Hadde mareritt etterpå. Men jeg var vel et pysete barn, :lol:

  2. Trodde lufttrykk/temperaturforholdet på Marsoverflaten gjorde kondensdråper relativt krøkkete, om ikke umulig. Men hva i alle dager kan det være da? Perkloratkjemi kan jeg lite om- men ett eller annet utover H2O bør det være til stede for å holde seg flytende nok til slik duggdannelse.

  3. KEE: De fleste har antatt det samme som deg, hvilket også er grunnen til at bildene er mildt oppsiktsvekkende. Men planetologene som har sett på dette, mener åpenbart at det er fullt fysisk mulig gitt at vannet inneholder perklorater. Har ikke funnet de presise dataene bak resonnementet foreløpig, gjør det jeg det poster jeg dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *