Har jeg skapt et harelabb-meme?

Intet er så hyggelig som å lage et lite meme, og det kan se ut som det har skjedd med et av punktene fra min forrige posting. På TV2 igår spør Fredrik Mellem ifølge Dagbladet “om de norske soldatene i Afghanistan «skal utstyres med lykkeamuletter og harelabber».” Eller punkt 3 i forrige posting, om man vil. Selv om formen er spøkefull, er spørsmålet høyst relevant. Det er i prinsippet ingen forskjell på å tro på harelabber, smørofring eller Snåsamannen, så lenge sistnevntes påståtte krefter ikke underkastes seriøse studier.

Et moment til: hver eneste av de absurde påstandene i postingen under representerer noe som noen der ute faktisk tror eller har trodd på – inklusive nazistene i Antarktis. Jeg sier selvsagt ikke at folk som tror på håndspåleggelse automatisk tror at Martin Bormann flyktet til isødet i 1945, men jeg påstår at tenkemåten er den samme: viljen til å akseptere en oppsiktsvekkende påstand i strid med all kjent forskning, og begrunne det med at vitenskap også er tro eller at “det må være noe i det”.

6 thoughts on “Har jeg skapt et harelabb-meme?

 1. Morsomme og deprimerende tanker :-)

  Kanskje verdt å trekke paralleller til astrologien hos Nancy Reagan? (Kanksje også Ronald!?)

  Positivt at mange av de som kritiserte og latterliggjorde dette da, eller ville ha gjort det nå, også kritiserer og latterliggjør tøvsugeriet på venstresiden i norsk politikk?

 2. Beklager at det ikke ble anledning til å kreditere deg poenget. Takk likevel for spissformuleringen. Jeg har lenket til deg fra saken på Sosialdemokratiet.no

  De rasjonelle dyrene i jungelen får stå sammen og være enige om at det viktigste er at fornuften kommer til orde.

 3. Jeg er enig i at mye av det alternative tankegodset virker latterlig – men er egentlig verdensreligionene noe bedre? Burde en ikke være like kritisk til mange av de påstandene som f.eks. Bibelen eller Koranen kommer med? I Norge har vi faktisk en tro/overtro (statskirken) betalt av skattebetalerne. I lys av dette – blir det ikke da litt merkelig å skrike opp fordi om en statsråd meddeler at han har hatt en litt spesiell opplevelse?

 4. Det er ikke noe nytt fenomen at statsledere forteller at det er Gud som sa at de skulle gjøre sånn eller sånn. Det som er litt skremmende er at de norske politikerne samtidig vil kriminalisere kvalifiserte angrep på overdreven bruk av harelabber.

 5. Fredrik: Misforstå meg rett – jeg syns det er veldig bra at du bruker poenget og gir det videre spredning. Jeg vet jo hvordan massemediene funker i slike situasjoner. :-)

  Ellers er det bare å sitere Fredrik Stabel i en sådan stund: “Fornuften er en ensom ting.”

 6. Nå skal man ikke kritisere religion! Vi troende kan forklare verden og alt mye enklere og bedre enn “vitenskapen”!

  For min egen del har jeg akseptert Det Flygende Spaghettimonsteret som den ene og sanne skaper. Nå har det seg også slik at jeg er politimann, og for å få dyrke min religion fritt må jeg kle meg som en pirat. Pirater er perfekte vesener i pastafari-troen. Dette er jo ikke helt forenelig med uniformsreglementet. Som et kompromiss kan jeg og DFS godta at jeg bruker øyelapp og pirathatt sammen med uniformen. Heldigvis sloss muslimske jenter for å få bruke hijab med uniformen, så når de vinner frem er det nok fritt frem for meg og. Hvis ikke, da skal politiet anmeldes for religiøs diskriminering!

  Sånn, nå er også du “touched by His Noodly Appendage”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA