Pengeoverføring via mobilen kan hjelpe utviklingsland

Financial Times skriver om fremveksten av alternativer til pengeoverføring via banker. I 2o08 ble det overført 280 milliarder dollar til fattige land fra innbyggere som arbeider i vår del av verden. I Kenya utgjorde pengeoverføring av dette slaget en større kilde til utenlandsk valuta enn turismen. Men pengeoverføring kan ofte være kostbart og upraktisk, ikke minst hvis mottakerne bor på landet.

http://www.worldchanging.com/MPESA.jpg

For millioner av kenyanere fungerer mobiltelefonen allerede som en bankkonto via systemet M-PESA fra mobilleverandøren Safaricom, som lar brukerne sende, motta og overføre penger via SMS. Nå utvides denne tjenesten til også å kunne brukes fra utlandet. Resultatet er at kenyanere og etterhvert andre afrikanere som jobber i utlandet raskere, lettere og billigere kan overføre penger til slektninger i hjemlandet.

Dette er en del av den samme trenden jeg skrev om i postingen om mobilbaserte mikrolån i India: verdens fattige milliarder vil etterhvert få tilgang til mange av de samme finanstjenestene vi har tatt for gitt i årtier, men det vil skje på andre måter enn i her. Mobiltelefonen gjør det mulig å foreta “bukkesprang”, der brukerne hopper over en generasjon eller to med teknlogi -som fastlinjenett, ADSL og hjemmedatamaskiner.

0 thoughts on “Pengeoverføring via mobilen kan hjelpe utviklingsland

  1. Det er riktig at strrelsesorden angir potenser av 10, og det er derfor ganske morsomt nr vre ledere av forskjellig slag til stadig lirer av seg kostnadene ved ymse ved oppgi strrelsesordener som blir til tall de garantert ikke vet hva heter. At Lomheim burde sl opp “strrelsesorden” i frste og beste leksikon er forvrig tydeligvis hevet over enhver tvil.

    Anyway, Store Norske er et leksikon jeg alltid har kunnet tenke meg ha i hylla. N med den nye utgaven er jeg blitt svrt usikker. Nr man visstnok pstr at Bergen er en filialby og at bergensere er arrogante, s er det all god grunn til holde seg unna. Jeg har ikke noe stort behov for ha et leksikon som inneholder usaklig skitprat av type drlig komedie i min bokhylle; jeg vil ha et leksikon med hndfast kunnskap, som kan gi meg svar p det jeg lurer p. Om det er p nett eller papir er selvsagt likegyldig.

    Hvorvidt bergensere er arrogante greier jeg fint gjre meg opp en mening om selv; uten hjelp fra noe leksikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *