Karlsvogna på Katta

karlsvogna

Jeg snakker om stjernebilder på Schrödingers katt for tiden, denne uken var emnet Karlsvogna (kudos til redaksjonen for å peke til Wikipedia-artikkelen). Det blir flere stjernemyter i ukene framover, både med og uten capsen som i egne øyne gir meg et visst folkelig Odd Nordstoga-aktig preg. Selv om noen av innslagene er tatt opp ganske nær heimen, inneholder de ironisk nok – navnet tatt i betraktning – ingen bilder av kattene. :-)

8 thoughts on “Karlsvogna på Katta

 1. Fint innslag, blo(n)dfansen på ca 10 år var veldig opptatt av plasseringen til Store Bjørn i forhold til Karlsvogna. Hun driver med pappmasjéprosjekt av planetene hjemme nå….

  Vet du hvor mange innslag det blir? Og hvor vi får tak i et kart som er både stjernekart med figurene regnet inn i sine respektive stjernetegn? :-)

 2. Anita: For øyeblikket er 12 innslag planlagt, muligens blir noen av dem lagt til høsten. Det finnes etterhvert så mange astronomibøker på markedet at jeg har mistet litt oversikten. Du kan spørre på biblioteket, eller rett og slett se etter boka “Se Opp!” av en viss forfatterblogger, som både inneholder stjernekart og tegninger av de mytologiske figurene… ;-)

  Men hvorfor se etter en bok, når du kan få dette og mye mer ved å laste ned gratisprogrammet Stellarium? Det fins både for Windows, Linux og Mac, er enkelt i bruk og kan tilpasses et hvilket som helst observasjonssted på Jorda – i motsetning til papirkart. Jeg lagde skjermdumpen over ved å trykke “c” for å få stjernebildelinjer, “r” for å se tegninger oppå linjene og CTRL-S for å få en skjermdump av bildet. Nydelig.

 3. Vj har endel fagbøker fra før – inkludert klassikeren av Carl Sagan. “Se opp” er forøvrig lånt på biblioteket. ;-)

  Jeg skal se hva jeg får til med nedlastninger fra Stellarium. Det høres jo ikke direkte vanskelig ut. :lol:

  Men hvorfor er det ingen som har klart å få katten som stjernebilde, Eirik? Hva er galt med Pus!? Jeg vet at franskmannen og astronomen Lalande forsøkte, men at det ble ansett for tøysete.

  Tor Åge Bringsværds “Kattepreludium” for dem som ikke kjenner kattens kulturhistorie:
  http://www.gyldendal.no/toraage/hundkatt/kattepreludium.html

 4. Absolutt intet galt med pus, Anita. Og med tanke på at det både finnes en stor og en liten hund (for ikke å si en ulv) på himmelen, er det en skam at vi ailurofile må nøye oss med løven og gaupen. Man fikk plass til en flue der oppe, for svingende! ;-)

 5. Sannelig. :lol: Men jeg registrerer at stjernehimmelen har mange flotte objekter med særegne navn som også en katt kan bare. Feks Lyra!

  Newton handler visst om planeter i dag, sier blo(n)dfansen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *