Ubemannede fly overtar, langsomt men sikkert

I 2009 kommer det amerikanske luftforsvaret for første gang til å kjøpe inn flere ubemannede fly enn bemannede, meler NetworkWorld.com. Per idag er 85 % av USAFs ubemannede flystyrke utstasjonert i det sørvestlige Asia (les: Irak, Afghanistan og grenseområdene i Pakistan), og til enhver tid er 27 slike fly på patrulje i dette luftrommet. Planen er å fordoble antall fly innen 2012.

File:MQ-9 Reaper in flight (2007).jpg

Det ubemannede flyet MQ-9 Reaper (kilde: Wikipedia)

Og USAF er ikke alene: alt fra tollmyndigheter og Department of Homeland Security til NASA tar nå i bruk ubemannede fly i stadig større grad. Det er lett å forstå hvorfor: ubemannede fly (forkortet UAV for Unmanned Aerial Vehicles) er gjennomgående billigere i innkjøp og drift, kan holde seg i luften uten etterfylling av drivstoff mye lengre enn bemannede fly (modellen over flyr 14 timer i strekk, andre modeller klarer over et døgn), og utsetter ingen piloter for fare.

Små behøver de imidlertid ikke å være. MQ-9 Reaper har et vingespenn på 20 meter og en maksvekt ved takeoff på nesten 5 tonn. Hvilket må få oss til å spekulere på hvor langt denne prosessen kan gå. Northrop Grumman  X-47B er et ubemmanet reknognoseringsfly på størrelse med et konvensjonelt fly, det samme er Boeings jagerprototyp X-45. Begge er istand til å fly uten menneskelig kontroll, og vil kunne utsettes for belastninger langt hinsides det mennesker er istand til å tåle.

Det er ikke vanskelig å se for seg små og lette supersoniske utgaver av disse robotflyene, som kan skytes opp fra lastebiler eller mini-hangarskip til en brøkdel av prisen det koster å vedlikeholde dagens infrastruktur med flybaser osv. I det perspektivet er det grunn til å spørre seg om ikke regjeringen hadde gjort et annet valg enn F-35 om året var 2018 og ikke 2008.

2 thoughts on “Ubemannede fly overtar, langsomt men sikkert

  1. Utviklingen med UAV er veldig skremmende. Det er først og fremst til militær bruk at UAV utviklingen går fremover. Bevæpnede UAVer som i dag koster mange millioner, vil bli billigere veldig fort og det er allerede mulig for èn enkelt person å lage sin egen UAV – til gode eller dårlige formål.

    Jeg tror at tiden vil fort vise at innkjøpet av F-35 til det norske forsvaret er bortkastede penger. Hvis vi virkelig ønsker å bruke militære ressurser til forsvar av landet, så burde vi brukt dem på forskning og utvikling av UAV og lignende teknologier som kan skyte ned fiendtlige objekter, som angrepsfly og missiler.

    Filmen “Body of Lies” viser mye av det som faktisk er mulig med UAV i dag og gir et innblikk i hvordan etterretningsarbeid har begynt å bli.

    Før ble krigføring gjennomført av soldater og piloter – i fremtiden blir den gjennomført av IT-teknikkere. Skremmende faktum som vil ha uante konsekvenser. Bare fremtiden vil vise…

  2. Det du skriver om hjemmelagde UAVer er veldig interessant. På http://diydrones.com/ finner man oppskrifter på hvordan man bygger sin egen autonome UAV ved hjelp av et fjernstyrt lekefly, en mobiltelefon med GPS og annet lett tilgjengelig materiale. Jeg kan ikke skjønne annet enn at f.eks. terroristgrupper vil benytte seg av dette relativt snart. Vi snakker for alle praktiske formål om en langsom “krysserrakett” som er svært mye mer treffsikker enn Qassam-rakettene som Hamas sender opp, og som vil være vanskelig å fange opp på radar…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *